Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10101.03.202118

792-2021 (10 03 02)

Luolavuoren yläkoulun siirrettävät väistötilat, Ruiskatu 8 KVR urakan hankinta

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle tuodaan hyväksyttäväksi Luolavuoren yläkoulun siirrettävien väistötilojen hankinta. Kaupunginvaltuusto päätti 15.2.2021 valtuuttaa kaupunginhallituksen tekemään hankintapäätöksen uuden tarjouskilpailun pohjalta.

Kh § 101

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi, toimitilapäällikkö Minna Juselius ja toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola 24.2.2021:

Kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan 30.11.2020 § 521 Luolavuoren koulun, Nummenpakan ja Katariinan koulun, Kupittaan koulun sekä Pernontien päiväkodin käyttöön tarvittavien tilaelementtien hankintaa, kilpailutuksen lähtökohtia ja hankinnan kriteerejä. Kaupunginhallitus päätti, että

Kilpailutuksen tehtiin kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti ja saatettiin päätöksentekoon helmikuussa 2021. Luolavuoren yläkoulun siirrettävät väistötilat, Ruiskatu 8 - KVR-urakan hankinta päätettiin kaupunginhallituksessa 8.2.2021 keskeyttää ja aloittaa kilpailu uudelleen täydennetyillä tarjouspyynnön tiedoilla.

Tilapalvelut julkaisi 10.2.2021 julkisten hankintojen ilmoituskanava Hilmassa uuden hankintailmoituksen koskien Luolavuoren yläkoulun siirrettävät väistötilat, Ruiskatu 8 - KVR-urakan hankintaa. Hankinnassa käytettiin avointa menettelyä ja valintaperusteena halvinta hintaa.

Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo oli noin 4,2 miljoonaa euroa. Arvio perustuu käytyyn markkinavuoropuheluun, johon osallistui useita toimijoita sekä aikaisempaan kokemukseen hintatasosta ja tarvittavista riskivarauksista. Lisäksi oli olemassa tieto keskeytetyn hankinnan tarjousten suuruudesta. Tarjouspyynnön sisältöä täsmennettiin ja muutettiin hieman uudella tarjouspyyntökierroksella.

Päästäkseen mukaan vertailuun tarjoajan tuli täyttää tilaajavastuulain mukaiset vaatimukset, luottokelpoisuusluokituksen tuli olla Rating Alfa-suosituksen mukaan vähintään A sekä liikevaihdon kolmen viimeisen vuoden ajalta tuli olla vähintään 2-kertainen toimeksiannon arvoon nähden. Lisäksi tarjoajan tuli esittää 2 referenssikohdetta vastaavanlaisesta siirtokelpoisesta koulu- tai päiväkodista viimeisen viiden vuoden ajalta.

Asiakirjat olivat vapaasti noudettavissa Haahtelan Pris -projektipankista. Projektipankkiin kirjautui yhteensä viisi tarjouspyyntöasiakirjojen hakijaa.

Määräaikaan 23.2.2021 klo 12.00 mennessä jätettiin kaksi tarjousta. Molemmat tarjoajat, Elementit Oy ja Adapteo Finland Oy, täyttivät vaaditut vähimmäiskriteerit.

Tarjouksen liitteenä tuli toimittaa kohteesta laaditut asemapiirros, pohjapiirustukset sekä julkisivupiirustukset. Tarjouspiirustuksista tarkastettiin niiden vastaavuus laadittuun tilaohjelmaan ja sijoittuminen tontille. Tässä tarkastelussa havaittiin, että toisen tarjoajan, Adapteo Finland Oy:n tarjouspiirustuksista puuttuu yksi OT2 tila (koko noin 45 m2) sekä kaksi wc-tilaa (yht. noin 3 m2).

Adapteo Finland Oy oli myös sijoittanut oppilaiden välituntialuetta määritellyn urakka-alueen ulkopuolelle.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016; jäljempänä hankintalaki) 3 §:n mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Lainkohdan perustelujen mukaan tarjoaja vastaa tarjouksestaan ja siitä, että se on hankintayksikön asettamien vaatimusten mukainen. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus vaan että hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen tarjouskilpailusta silloin, kun tarjouksen puutteellisuus tai tarjouspyynnön vastaisuus vaarantaa tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun tarjousvertailussa.

Hankintalain 104 §:n 2 momentin ja 74 §:n 2 momentin mukaan hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään tietoja tai asiakirjoja hankintayksikön asettamassa määräajassa, jos tarjouksessa tai osallistumishakemuksessa olevat tiedot tai asiakirjat ovat puutteellisia tai virheellisiä taikka jotkut asiakirjat tai tiedot puuttuvat. Edellytyksenä on, että menettelyssä noudatetaan 3 §:ssä säädettyjä periaatteita, ts. tasapuolisuutta, syrjimättömyyttä, avoimuutta ja suhteellisuutta.

Hankintamenettelyn lähtökohtana on tarjousten lopullisuus. Tarjouskilpailussa menettelyn perustana on, että tarjoajat antavat tarjouksensa ja hinnoittelevat sen toisista tarjoajista riippumatta. Tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu edellyttää, ettei kenellekään tarjoajalle anneta mahdollisuutta parantaa tarjoustaan. Hankintayksikön velvollisuutena on toisaalta myös saattaa saamansa tarjoukset tarvittaessa vertailukelpoisiksi, jotta tarjousten vertailukelvottomuus ei vaarantaisi tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua tarjousvertailussa. Menettely ei saa tähdätä aikaisempien sitovien tarjousten tinkimiseen.

Koska tilojen lisääminen väistämättä on tarjoushintaa muuttava toimenpide, ei hankintayksikkö voinut pyytää tarjoajaa tarkentamaan tarjoustaan, sillä se olisi vastoin edellä mainittua hankintalain 3 §:ssä mainittuja tasapuolisuuden ja syrjimättömyyden periaatteita.

Adapteo Finland Oy:n tarjous on siten suljettava pois hintavertailusta tilaohjelmaltaan tarjouspyyntöä vastaamattomana.

Ainoan tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen on antanut

Elementit-E Oy, tarjoushinta                    4.399.000 euroa, alv 0%

Kohteen laajuus on 1887 kerros-m2.

Tarjous sisältää rakennuksen paikoilleen asennettuna, piha-alueen rakentamisen urakka-alueen laajuisena ja tarjouspyynnössä edelletyt kalusteet ja varusteet.

Kaupunginvaltuuston hyväksymien tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaan päätösvalta yli kolmen miljoonan euron tilainvestoinneissa ja vuosivuokraltaan yli 300 000 euron vuokrasopimuksissa on kaupunginvaltuustolla. Väistötilojen hankinnan kiireellisyydestä johtuen kaupunginvaltuusto päätti 15.2.2021 valtuuttaa kaupunginhallituksen tekemään Ruiskadulle sijoitettavan tilaelementin hankintapäätöksen. Lisäksi se päätti valtuuttaa kaupunginhallituksen päättämään, tai valtuuttamaan viranhaltijan päättämään Kuntarahoituksen kanssa solmittavasta rahoitussopimuksesta sekä urakoitsijan, kaupungin ja rahoittajan rooleja ja vastuita koskevasta kolmikantasopimuksesta.

Yhteenveto

Luolavuoren yläkoulun Ruiskadulle sijoitettavat väistötilat tulisi hankkia halvimman tarjouksen antaneelta Elementit-E Oy:ltä. Hankinta toteutetaan KVR –urakkana ja rahoitetaan leasing-rahoituksella Turun kaupungin ja Kuntarahoituksen välistä puitesopimusta käyttäen. Kaupungilla on mahdollisuus lunastaa kohde leasing-kauden lopussa tai velvoittaa toimittaja lunastamaan kohde takaisin.

Urakkasopimuksen tarjouspyynnön mukaisesti 5 vuoden leasingjakson päätyttyä toimittaja voidaan velvoittaa 5 vuoden leasing jakson päätyttyä ostamaan rakennus erikseen määritellyllä lunastushinnalla, joka on 40% hankkeen hankintahinnasta. Vaihtoehtoisesti 10 vuoden leasingjakson päätyttyä voidaan toimittaja velvoittaa ostamaan rakennus erikseen määritellyllä lunastushinnalla, joka on 20% hankkeen hankintahinnasta. Lisäksi KVR -urakoitsija on velvollinen luovuttamaan takaisinostositoumuksen vakuudeksi Finanssivalvonnan valvoman rekisteröidyn luotto- tai vastaavan laitoksen antaman omavelkaisen takauksen, jonka määrä on 25 % tarjouksen osoittamasta takaisinostositoumuksen arvosta. Tarkemmat ehdot ovat urakkaohjelman kohdissa 6.1. ja 6.3. sekä urakkasopimuksen kohdassa 20.

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Adapteo Finland Oy:n tarjous suljetaan hintavertailusta tarjouspyyntöä vastaamattomana ja että Luolavuoren yläkoulun Ruiskadulle sijoitettava väistötilaelementti hankitaan halvimman tarjouksen antaneelta Elementit-E Oy:ltä 4.399.000 euron alv 0% hintaan. Hankinta rahoitetaan Kuntarahoituksen kanssa solmitun leasing-rahoituksen puitesopimuksen kautta.

Tilapalvelujohtaja oikeutetaan tekemään tarjouspyynnön liikkeenä olleeseen urakkasopimukseen tarvittavat vähäiset muutokset ja allekirjoittamaan sopimus. Lisäksi tilapalvelujohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan Kuntarahoituksen kanssa solmittava rahoitussopimus sekä urakoitsijan, kaupungin ja rahoittajan rooleja ja vastuita määrittävä kolmikantasopimus.

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun vireille saattamista koskevan vaatimuksen perusteella.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAdapteo Finland Oy
aoElementit-E Oy
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut