Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10401.03.202121

10180-2020 (02 05 01)

Oikaisuvaatimus yleishyödyllisten yhdistysten toiminta-avustuksia koskevasta johtavan kaupunginsihteerin päätöksestä 5.2.2021 § 1

Tiivistelmä: -

Kh § 104

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors ja hallintokoordinaattori Joonas Petäjäniemi 23.2.2021:

Kakskertaseura ry. (Y3034542-1) on määräajassa tehnyt oikaisuvaatimuksen yleishyödyllisten yhdistysten toiminta-avustuksia koskevasta johtavan kaupunginsihteerin päätöksestä 5.2.2021 § 1.

Oikaisuvaatimuksessa pyydetään tarkistamaan päätöstä siten, että avustus myönnetään hakemuksen mukaisesti täysimääräisenä.

Oikaisuvaatimuksen perusteina todetaan kaupungin korottaneen Kakskertatalon vuokraa 175 %, kun lämmityskulut (4.200€/vuosi) on vuokran (4.300€) ohella siirretty vuokralaisen maksettaviksi. Korotuksen todetaan olevan kohtuuton eikä sitä pystytä maksamaan jäsenmaksutuotoilla supistamatta oleellisesti seuran muuta säännönmukaista toimintaa.

Konsernihallinnon hallinnon järjestämistä koskevan päätöksen 14 § mukaan

johtava kaupunginsihteeri päättää hallintosäännön 40 §:n 1 momentin 7 kohdassa mainittujen, kaupunginjohtajan toimivaltaan kuuluvien avustusten myöntämisestä kaupunginhallituksen alaisista määrärahoista siltä osin kuin myönnettävä avustus ei määrältään ylitä 10 000 euroa. 

Avustuksen määrä perustuu kaupunginhallituksen hyväksymiin avustustoiminnan yleisiin ohjeisiin ja kyseisen avustusmuodon myöntämisperiaatteisiin. Arvioinnissa on kiinnitetty huomiota yhdistyksen vuoden 2021 talousarvioon sekä vuoden 2019 tilinpäätökseen ja tulokseen. Tilakustannukset huomioidaan osana kokonaiskustannuksia.

Kakskertaseura ry on 30.10.2020 kaupungin sähköiseen järjestelmään toimitetulla hakemuksella anonut 4.290€ suuruista avustusta. Yhdistyksen sääntöjen mukaisen toiminnan ja avustuksen käyttötarkoituksen kuvaamiseen tarkoitetussa osiossa on hakemuksessa todettu muun ohessa seuraavaa:

Kakskertatalolla tarkoitetaan kaupungin omistamaa, osoitteessa Vapparintie 118 sijaitsevaa rakennusta Kakskerran saarella. Talon vuokralaisina ovat Kakskerran Kaksoispiste ry. ja Kakskertaseura ry, jotka huolehtivat talon toiminnasta edellä mainitun yhteisen talotoimikunnan kautta. Yhdistykset voivat hakea kaupungin avustuksia kumpikin erikseen.

Hakija on 2.2.2021 toimittanut pyynnöstä lisäselvityksen, joka on huomioitu hakemuksen käsittelyn yhteydessä. Hakemus on hakijan edun mukaisesti käsitelty toiminta-avustushakemuksena, ja Kakskertaseura ry:lle on oikaisuvaatimuksen kohteena olevalla päätöksellä myönnetty kaupunginhallituksen alaisista määrärahoista 1.800€ suuruinen yleisavustus yhdistyksen sääntömääräisen toiminnan kustannuksiin. Myöntämispäätöksen yhteydessä on todettu, ettei avustusta myönnetä yksinomaan tilakustannuksiin ja avustus on myönnetty ehdolla, että yhdistys selvittää käyttötarkoituksen ja toimittaa vaadittavat liitteet.

Avustustoimikunta on käsitellessään jakoehdotuksen 27.1.2021 § 12 todennut määrärahajaon vastaavan avustuksia koskevaa voimassa olevaa ohjeistusta.

Oikaisuvaatimuksessa mainittu vuokran määrä ja sen mahdollinen korottaminen on vuokranantajan ja vuokralaisen välistä vuokrasopimusta koskeva asia eikä sellaisena tule käsiteltäväksi yhdistyksen toiminta-avustusta koskevan asian yhteydessä.

Kakskertaseura ry:lle myönnetyn avustuksen määrä perustuu kaupunginhallituksen alaisten määrärahojen myöntämisperiaatteisiin eikä asiassa ole oikaisuvaatimuksen myötä tuotu esiin perusteita päätöksen muuttamiseen, joten oikaisuvaatimus tulee perusteettomana hylätä.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Oheismateriaali 2Avustushakemus

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hylätä Kakskertaseura ry:n oikaisuvaatimuksen perusteettomana. Johtavan kaupunginsihteerin päätös 5.2.2021 § 1 ei ole lainvastainen, ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä päätöksentekijä ole ylittänyt toimivaltaansa. Päätös ei ole myöskään epätarkoituksenmukainen. Vuokrankorotusta koskevilta osin oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKakskertaseura ry
tiedAvustustoimikunta