Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja5218.02.2021 

14677-2020 (01 01 00)

Kahden suuhygienistin, viiden terveyskeskushammaslääkärin ja viiden hammashoitajan toimen perustaminen hyvinvointitoimialalle

Palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas:

Suun terveydenhuollon johtava ylihammaslääkäri Marina Merne-Grafström ja palvelupäällikkö Outi Sillvan esittävät suun terveydenhuoltoon kahden suuhygienistin, viiden hammaslääkärin ja viiden hammashoitajan toimen perustamista 1.3.2021 lukien. Hammaslääkäri-hammashoitajatyöparit sisältyivät jo vuoden 2020 henkilöstösuunnitelmaan ja näiden vakanssien osalta on tehty erillinen selvitys palvelusetelitoiminnasta.

Kahden suuhygienistin toimen perustaminen suun terveydenhuollon perushammashoidon tiimiin (254056)

Esitämme perustettavaksi kaksi suuhygienistin toimea 1.3.2021 alkaen henkilöstösuunnitelman 2021 mukaisesti.

Perusteluna kahden suuhygienistin toimen perustamiselle on perustason toiminnan ja palveluiden vahvistaminen. Henkilöstöresurssin lisääminen on välttämätön todellista kysyntää vastaavaksi. Hoitoonpääsy on pidentynyt suun terveydenhuollossa pitkälti yli lakisääteisen 6 kuukauden. Suun terveydenhuolto on pitkään ollut niukasti resursoitu, ja toiminnassa on ollut jatkuvasti ongelmia pitkien hoitoon pääsyaikojen ja hoitojen läpimenoaikojen kanssa.

Suuhygienistiresurssi on tärkeä työnjaon mahdollistamisessa. Koronaepidemian alkuvaiheessa pandemiatyön korvaavat työtehtävät kohdentuivat voimakkaasti suun terveydenhuoltoon ja etenkin suuhygienistitoimintaan, mikä aiheutti huomattavan lisärasitteen hoitoonpääsyjonon muodostumisena ja hoitoonpääsyaikojen pidentymisenä. 

Suuhygienistien työpanos on tärkeä työnjaon, ennaltaehkäisevän toiminnan ja terveyden edistämisen näkökulmista. Suuhygienistit tarkastavat huomattavan osan asetuksen mukaisista lasten ja nuorten ikäryhmistä sekä näiden perusteella ajoitetuista ylimääräisistä tihennetyistä, riskitekijöiden perusteella toteutetuista tarkastuksista. Lisäksi työpanos on tärkeä iensairauksien hoidossa turvaten aikuisilla säännöllisesti toteutuvia ylläpitohoitoja, joiden on toteuduttava suunnitellusti.

Kyse on lakisääteisistä suun terveydenhuollon tehtävistä. Vakanssien perustaminen sisältyy vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan ja ne on huomioitu talousarviossa. Vakanssien perustamisen vuosikustannukset sivukuineen ovat noin 82 000 €.

Esitämme perustettavaksi kaksi suuhygienistin toimea 1.3.2021 alkaen, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2465,84 €/kk (KVTES/03HOI030, vl 3A) ja joiden kelpoisuusvaatimus on terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/94) mukaan.

Liite 1Lomake 2 suuhygienistin toimen perustamisesta

Viiden terveyskeskushammaslääkärin toimen perustaminen suun terveydenhuollon perushammashoidon tiimeihin (254056 ja 254059)  

Esitämme viiden (5) terveyskeskushammaslääkärin tehtävän perustamista 1.3.2021 lukien. Vakanssit sisältyivät vuoden 2020 henkilöstösuunnitelmaan ja ovat huomioitu vuoden 2021 talousarviossa. Terveyskeskushammaslääkärin toimia esitetään perustettavaksi samanaikaisesti viiden hammashoitajan tehtävän kanssa, jotta saadaan muodostettua tarkoituksenmukaiset työparit suun terveydenhuoltoon. Perusteluna viiden työparin perustamiselle on lakisääteisen perustason toiminnan ja palveluiden vahvistaminen.  

Suun terveydenhuolto on pitkään ollut niukasti resursoitu, ja toiminnassa on ollut jatkuvasti ongelmia pitkien hoitoonpääsyaikojen ja hoitojen läpimenoaikojen kanssa. Jatkuvalla toiminnan kehittämisellä ja prosessiparannuksilla on pysytty täpärästi hoitotakuun määräajoissa, mutta työn paine on lisääntynyt. Hallitusohjelman mukaisesti hoitotakuulainsäädännön aikarajoissa on todennäköisesti tulossa tiukennusta kolmeen kuukauteen nykyisestä kuudesta kuukaudesta samalla kun perusterveydenhuollon hoitoonpääsyä lyhennetään seitsemään vuorokauteen. Koronaepidemian pandemiatyön korvaavat työtehtävät kohdentuivat voimakkaasti suun terveydenhuollon henkilökuntaan, mikä aiheutti huomattavan lisärasitteen hoitoonpääsyjonon muodostumisena ja hoitoonpääsyaikojen pidentymisenä.   

Ehdotetut vakanssit ja työparit tarvitaan pysyvästi perustyön tilanteen parantamiseksi. Tehtävät ovat tärkeitä myös työhyvinvoinnin ja työsuojelun näkökulmista henkilöstön työmäärän kohtuullistamisessa. Oman toiminnan laajuuden lisäämisellä voidaan saavuttaa myös säästöjä sen jälkeen, kun on turvattu hoitoonpääsy lainsäädännön edellyttämälle tasolle ja siihen tarvittava työpanos. Palvelusetelitoimintaan, jossa kustannushallinta on kontrolloidumpaa ja kaupungin maksuosuus pienempi kuin ostopalvelutoiminnassa, kohdistuu oman toiminnan piilokustannuksia. Suun terveydenhuolto myös ostaa vähäisessä määrin työvoimaa iltavastaanottoa varten. Tuntihinta on silloin noin kaksinkertainen verrattuna omaan perustoimintaan.   

Terveyskeskushammaslääkärin työparina toimii hammashoitaja ja siksi on välttämätöntä, että hammaslääkärin ja hammashoitajan vakansseja tarkastellaan yhdessä.  

Terveyskeskushammaslääkärin tehtäväkohtainen palkka on 3781,05 €/kk (L2TH5200) ja kelpoisuusvaatimus on laillistetun hammaslääkärin oikeus. Vuositasolla kustannus on noin 63 000 € henkilöstösivukuluineen, ilman mahdollisia toimenpidepalkkioita. Viiden tehtävän osalta vuositason kustannusvaikutus 315 000 €, ilman toimenpidepalkkioita.

Liite 2Lomake 5 terveyskeskushammaslääkärin toimen perustamisesta

Viiden hammashoitajan toimen perustaminen suun terveydenhuollon perushammashoidon tiimeihin (254056 ja 254059)  

Esitämme viiden (5) hammashoitajan tehtävän perustamista 1.3.2021 lukien. Vakanssit ovat sisältyneet jo vuoden 2020 henkilöstösuunnitelmaan ja oat huomioitu talousarviossa 2021. Hammashoitajan toimia esitetään perustettavaksi samanaikaisesti viiden terveyskeskushammaslääkärin tehtävän kanssa, jotta saadaan muodostettua tarkoituksenmukaiset työparit suun terveydenhuoltoon. Perusteluna viiden työparin perustamiselle on lakisääteisen perustason toiminnan ja palveluiden vahvistaminen, kuten edellä on todettu.  

Hammashoitaja toimii hammaslääkärin työparina ja siksi on välttämätöntä, että hammashoitajan ja hammaslääkärin vakansseja tarkastellaan yhdessä.  

Hammashoitajan tehtäväkohtainen palkka on 2.057,17 €/kk (KVTES/03HOI040, vl 1), vuositasolla henkilöstökustannus sivukuineen on noin 34 200 €.  Viiden tehtävän osalta vuositason kustannus 171 00 0 €. Kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava tutkinto taikka aikaisempi kouluasteinen koulutus.

Liite 3Lomake 5 hammashoitajan toimen perustamisesta

Oheismateriaalina selvitys palvelusetelitoiminnasta (2 kappaletta).

Esitämme perustettavaksi 1.3.2021 alkaen

-        kahta suuhygienistin vakanssia

-        viittä terveyskeskushammaslääkärin vakanssia

-        viittä hammashoitajan vakanssia

Vs. talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama:

Esitän, että 

Edelleen esitän, että perustettavat toimet saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä julkisella haulla.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 16.2.2021:

Hyvinvointitoimiala on esittänyt, että toimialalle suun terveydenhuoltoon perustetaan 1.3.2021 lukien kaksi suuhygienistin, viisi hammaslääkärin ja viisi hammashoitajan tointa.

Sekä suuhygienistin toimien että hammaslääkäri-hammashoitaja työparien tarvetta on esityksessä perusteltu perustason toiminnan ja palveluiden vahvistamisella. Suun terveydenhuollon toiminnot nähdään niukasti resursoituina ja toiminnassa on ollut ongelmia pitkien hoitoonpääsyaikojen ja hoitojen läpimenoaikojen kanssa.

Esityksen mukaan oman toiminnan laajuuden lisäämisellä voidaan saavuttaa säästöjä sen jälkeen, kun on turvattu hoitoonpääsy lainsäädännön edellyttämälle tasolle.

Toimien perustamisessa on kyse lakisääteisistä suun terveydenhuollon tehtävistä. Suuhygienistin, hammaslääkärin ja hammashoitajan toimien perustamisesta aiheutuva yhteenlaskettu kustannusvaikutus on esityksen mukaan n. 568.000 euroa/vuosi. Em. kustannuksesta puuttuvat hammaslääkäreille maksettava toimenpidepalkkiot.

Viiden hammaslääkärin toimen ja viiden hammashoitajan toimen perustaminen on sisältynyt jo hyvinvointitoimialan vuoden 2020 henkilöstösuunnitelmaan ja näiden toimien osalta on esityksen mukaan tehty erillinen selvitys palvelusetelitoiminnasta. Toimien perustaminen on myös huomioitu toimialan vuoden 2021 talousarviossa. Suuhygienistin toimien perustaminen sisältyy toimialan vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan.

Toimialan esityksessä on kuvattu laajasti suun terveydenhuollon lisäresursointitarpeita. Esityksessä on myös vertailua oman palvelutuotannon ja palvelusetelitoiminnan sekä ostopalvelujen välillä.

Toimiala vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Perustettavaksi esitettyjen toimien toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon henkilöstöpalveluilla ei ole perusteita lausua toisin esityksen kanssa. Toimien perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan vuoden 2021 ja tulevien vuosien talousarvioon. Toimialan tulee lisäksi huomioida asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä.

Konsernihallinnon henkilöstöpalveluilla ei ole muutoinkaan huomautettavaa toimialan esitykseen.

Liite 1Lomake 2 suuhygienistin toimen perustamisesta

Liite 2Lomake 5 terveyskeskushammaslääkärin toimen perustamisesta

Liite 3Lomake 5 hammashoitajan toimen perustamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin,

- että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.3.2021 lukien

·       kaksi suuhygienistin tointa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.465,84 €/kk (KVTES/03HOI030, vl 3A) ja joiden kelpoisuusvaatimus määräytyy terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/94) mukaan,

·       viisi terveyskeskushammaslääkärin tointa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 3.781,05 €/kk (LS/L2TH5200) ja joiden kelpoisuusvaatimuksena on laillistetun hammaslääkärin oikeus,

·       viisi hammashoitajan tointa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.057,17€/kk (KVTES/03HOI040, vl 1) ja joiden kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava tutkinto taikka aikaisempi kouluasteinen koulutus, ja

- että perustettavat toimet saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä suoratäyttönä.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 52
Liite 1:Lomake 2 suuhygienistin toimen perustamisesta
Liite 2:Lomake 5 terveyskeskushammaslääkärin toimen perustamisesta
Liite 3:Lomake 5 hammashoitajan toimen perustamisesta