Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja4318.02.2021 

14660-2020 (01 01 00)

16 lähihoitajan toimen perustaminen hyvinvointitoimialalle ja neljän toimen lakkauttaminen

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen:

Vanhus- ja vammaispalvelujen asumispalvelujen johtaja Sari Hievanen on esittänyt 16 lähihoitajan toimen perustamista 1.3.2021 lukien vanhusten asumispalvelujen vanhuskeskus 1-4 yksiköihin vuoden 2021 henkilöstösuunnitelman ja talousarvion mukaisesti alla esitetyin perustein.

1 lähihoitaja, Vanhuskeskus 1, asumispalvelujen päällikkö Soile Lahtonen-Kiviranta:

Esitetään Vanhuskeskus 1 osastolla 4A (py 256634) avoimeksi tulleen hoitoapulaisen toimen (vak.nro 322513) lakkauttamista ja lähihoitajan vakanssin perustamista, koska se on osaston kokonaistoiminnan kannalta tarkoituksenmukaisempaa.

2 lähihoitajaa, Vanhuskeskus 2, asumispalvelujen päällikkö Hanna Kesänen: 

Esitetään Kurjensiiven kahden tilapäisen lähihoitajan vakanssin (922427 ja 922428) muuttamista vakituisiksi lähihoitajan toimiksi. Tilapäiset vakanssit ovat olleet käytössä osin vuodesta 2018 alkaen ja vakanssien täytölle on pysyvä tarve.

1 lähihoitaja, Vanhuskeskus 3, vs. asumispalvelujen päällikkö Eeva Luotonen:

Vanhuskeskus 3:ssa avoimeksi tulleen tehtävän nimike kodinhoitaja ei vastaa nykyisten tehtävien sisältöä. Asumispalveluiden hoitotyöntekijät ovat pääsääntöisesti sairaanhoitajia tai lähihoitajia.  Esitetään kodinhoitajan toimen (vak.nro 352167) lakkauttamista ja lähihoitajan vakanssin perustamista.

8 lähihoitajaa Vanhuskeskus 3 eri yksiköihin, vs. asumispalvelujen päällikkö Eeva Luotonen:

Vanhuskeskus 3 eri yksiköissä on kaikkiaan kahdeksan tilapäistä lähihoitajan vakanssia, joita esitetään vakinaisiksi toimiksi. Lähihoitajien tilapäiset tehtävät ovat olleet käytössä osin jo vuodesta 2019 lähtien yksiköiden silloisten toiminnallisten muutosten takia.

Vakansseja on esitetty vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan vakinaistettaviksi. Tilapäisten palkkaamislupien jatkaminen ei ole tarkoituksenmukaista, koska lyhyen sijaisuudet täytetään joko vuokratyövoimalla tai ei saada lainkaan työntekijöitä ja työntekijöiden tarve yksikössä on pysyvä. Tehtävien määräaikaisuudelle ei ole perusteita työn tarpeen ollessa yksiköissä pysyvän.  

1 lähihoitaja Vanhuskeskus 4, asumispalvelujen päällikkö Riitta Karjalainen:

Vanhuskeskus 4:ssä on kolme toimistotyötä tekevää henkilöä eikä avoinna olevan kanslistin vakanssille (320049) ole tarvetta. Siten esitetään kanslistin vakanssin lakkauttamista ja lähihoitajan toimen perustamista henkilöstösuunnitelman mukaisesti.  Lähihoitajan vakanssia tarvitaan hoitotyöhön henkilöstömitoituksen turvaamiseen ja parantamaan ilta-aikaan potilas- ja asukasturvallisuutta. Vakanssimuutos on kustannusneutraali.

1 lähihoitaja Vanhuskeskus 4 yhteiset toiminnot, asumispalvelujen päällikkö Riitta Karjalainen:

Yksikössä on avoinna jalkojen hoitajan toimi (vak.nro 320402), jolle ei ole tarvetta, sillä jalkojenhoitotyötä tekee lähihoitaja, jolla on jalkojenhoidon osaamisen suuntaavat opinnot. Siten esitetään avoinna olevan jalkojen hoitajan vakanssin (320402) lakkauttamista ja uuden lähihoitajan toimen perustamista henkilöstösuunnitelman mukaisesti.

Lähihoitajan vakanssi tarvitaan yksikössä kolmivuorotyön toteuttamiseksi sekä hoitotyöhön henkilöstömitoituksen korjaukseen ja parantamaan potilasturvallisuutta Mäntyrinne osastolla 1.  

Vakanssimuutos kasvattaa henkilöstökustannuksia hieman (800 €/vuosi). Jalkojen hoitajan tehtäväkohtainen palkka on 2,057.17 €/kk ja lähihoitajan tehtäväkohtainen palkka 2105,09 euroa. 

2 lähihoitajaa Mäntyrinne osasto 3 ja 4, asumispalvelujen päällikkö Riitta Karjalainen:

Mäntyrinteen vanhainkodissa asuu 6 eri osastolla yhteensä 114 asukasta, joista 20 asukaspaikkaa on varattu tilapäishoidon 1 - 2 viikon välein vaihtuville kotihoidon ja omaishoidon asiakkaille. Mäntyrinteessä asuu monisairaita, paljon apua tarvitsevia muistisairaita ikäihmisiä, jotka vaativat seurantaa ja apua yöaikana muun muassa inkontinenssin ja rauhattomuuden takia. Yövuorossa oleva lähihoitaja omalla osastolla ei pysty yksin auttamaan jatkuvan seurannan ja avun tarpeessa olevia asukkaita esim. kaatumisen vuoksi.  

Teknologian ratkaisuin ei saada helpotusta asiaan. Siten riittävän yöhoitoresurssin ja asukasturvallisuuden lisäämiseksi esitetään henkilöstösuunnitelman mukaisesti kahden tilapäisen lähihoitajavakanssin (922426, 922445) vakinaistamista Mäntyrinteen osastoille 3 ja 4. 

Kaikkien esitettyjen lähihoitajien toimien tehtäväkohtainen palkka on 2 105,09 €/kk (KVTES/03HOI040, vl 2A) ja kelpoisuusvaatimus on tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava tutkinto taikka aikaisempi kouluasteinen koulutus.

Esityksen henkilöstökustannus (16 lähihoitajaa) on vuositasolla yhteensä 560 000 € euroa sivukuluineen, pl työaikakorvaukset.  

Liite 1Lomake toimien perustamisesta

Liite 2Erittely perustettavien toimien yksiköistä

Vs. talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama:

Esitän, että

Edelleen esitän, että perustettavat toimet saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Elina Reinikainen 15.2.2021:

Vs. talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama on esittänyt, että hyvinvointitoimialallevanhusten asumispalveluihin perustetaan 1.3.2021 lukien 16 lähihoitajan toimea, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2 105,09 €/kk (KVTES/ 03HOI040, vl 2A). Konsernihallinnon henkilöstöpalveluilla ei ole huomauttamista perustettavaksi esitettyjen toimien tehtäväkohtaisesta palkasta.

Toimiala on esittänyt myös, että samasta ajankohdasta lukien lakkautetaan avoimet hoitoapulaisen (vak.nro 322513), kodinhoitajan (vak.nro 352167), kanslistin (vak.nro 320049) ja jalkojen hoitajan (vak.nro 320402) toimet. Toimiala on lisäksi esittänyt, että perustettavat toimet saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä. 

Toimiala on esittänyt toimien kelpoisuusvaatimukseksi tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava tutkinto taikka aikaisempi kouluasteinen koulutus. Konsernihallinnon henkilöstöpalveluilla ei ole huomautettavaa esitetyn kelpoisuusvaatimuksen osalta.

Esityksessä on todettu, että vanhuskeskus 1:ssä avoimeksi tullut hoitoapulaisen toimi (vak.nro 322513) tulisi lakkauttaa ja perustaa lähihoitajan vakanssi, koska se on osaston kokonaistoiminnan kannalta tarkoituksenmukaisempaa. Vanhuskeskus 2:n osalta on esitetty Kurjensiiven kahden tilapäisen lähihoitajan vakanssin (922427 ja 922428) muuttamista vakituisiksi lähihoitajan toimiksi. Tilapäiset vakanssit ovat olleet käytössä osin vuodesta 2018 alkaen ja vakanssien täytölle on pysyvä tarve.

Vanhuskeskus 3:n osalta on esitetty kodinhoitajan toimen (vak.nro 352167) lakkauttamista ja lähihoitajan vakanssin perustamista, koska avoimeksi tulleen tehtävän nimike kodinhoitaja ei vastaa nykyisten tehtävien sisältöä (hoitotyö). Vanhuskeskus 3 eri yksiköissä on kaikkiaan kahdeksan tilapäistä lähihoitajan vakanssia, joita on esitetty vakinaisiksi toimiksi. Lähihoitajien tilapäiset tehtävät ovat olleet käytössä osin jo vuodesta 2019 lähtien. Vakansseja on esitetty vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan vakinaistettaviksi. Tilapäisten palkkaamislupien jatkaminen ei ole tarkoituksenmukaista, koska lyhyen sijaisuudet täytetään joko vuokratyövoimalla tai ei saada lainkaan työntekijöitä ja työntekijöiden tarve yksikössä on pysyvä. Tehtävien määräaikaisuudelle ei ole perusteita työn tarpeen ollessa yksiköissä pysyvä. 

Esityksen mukaan vanhuskeskus 4:ssä on kolme toimistotyötä tekevää henkilöä eikä avoinna olevan kanslistin vakanssille (320049) ole tarvetta. Siten on esitetty kanslistin vakanssin lakkauttamista ja lähihoitajan toimen perustamista henkilöstösuunnitelman mukaisesti.  Lähihoitajan vakanssia tarvitaan hoitotyöhön henkilöstömitoituksen turvaamiseen ja parantamaan ilta-aikaan potilas- ja asukasturvallisuutta. Vakanssimuutos on kustannusneutraali.

Lisäksi vanhuskeskus 4:ssä on avoinna jalkojen hoitajan toimi (vak.nro 320402), jolle ei ole tarvetta, sillä jalkojenhoitotyötä tekee lähihoitaja, jolla on jalkojenhoidon osaamisen suuntaavat opinnot. Siten on esitetty avoinna olevan jalkojen hoitajan vakanssin (320402) lakkauttamista ja uuden lähihoitajan toimen perustamista henkilöstösuunnitelman mukaisesti. Lähihoitajan vakanssi tarvitaan yksikössä kolmivuorotyön toteuttamiseksi sekä hoitotyöhön henkilöstömitoituksen korjaukseen ja parantamaan potilasturvallisuutta. Vakanssimuutos kasvattaa henkilöstökustannuksia hieman (800 €/vuosi).

Mäntyrinteen osastoille 3 ja 4 on esitetty henkilöstösuunnitelman mukaisesti kahden tilapäisen lähihoitajavakanssin (922426, 922445) vakinaistamista riittävän yöhoitoresurssin ja asukasturvallisuuden lisäämiseksi. Mäntyrinteen vanhainkodissa asuu 6 eri osastolla yhteensä 114 asukasta, joista 20 asukaspaikkaa on varattu tilapäishoidon 1 - 2 viikon välein vaihtuville kotihoidon ja omaishoidon asiakkaille. Mäntyrinteessä asuu monisairaita, paljon apua tarvitsevia muistisairaita ikäihmisiä, jotka vaativat seurantaa ja apua yöaikana muun muassa inkontinenssin ja rauhattomuuden takia. Yövuorossa oleva lähihoitaja omalla osastolla ei pysty yksin auttamaan jatkuvan seurannan ja avun tarpeessa olevia asukkaita.  

Kaikissa tehdyissä esityksissä on kyse joko tilapäisellä määräaikaisella henkilöstöllä hoidettavien tehtävien vakinaistamisesta tai muun toimen korvaamisesta lähihoitajan toimella. Esityksen nettokustannusvaikutus vuoteen 2020 verrattuna on hyvin pieni ja tulee lakkautettavien ja perustettavien vakanssien välisistä palkkaeroista. Esityksen mukaan uusien toimien perustaminen sisältyy hyvinvointitoimialan henkilösuunnitelmaan ja talousarvioon.   

Toimiala vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Perustettavaksi esitettyjen toimien toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon henkilöstöpalveluilla ei ole perusteita lausua toisin esityksen kanssa. Toimien perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan talousarvioon. Toimialan tulee lisäksi huomioida asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä.

Liite 1Lomake toimien perustamisesta

Liite 2Erittely perustettavien toimien yksiköistä

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin,

-        että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.3.2021 lukien 16 lähihoitajan toimea, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2 105,09 €/kk (KVTES/03HOI040, vl 2A) ja joiden kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava tutkinto taikka aikaisempi kouluasteinen koulutus

-        että hoitoapulaisen (vak.nro 322513), kanslistin (vak.nro 320049), kodinhoitajan (vak. nro 352167) ja jalkojen hoitajan (vak.nro 320402) toimet lakkautetaan 1.3.2021 lukien ja

-        että hyvinvointitoimiala saa luvan täyttää tällä päätöksellä perustettavat toimet ilman erillistä palkkaamislupaa.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX