Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja3115.02.2021 

4569-2020 (02 06 01, 09 06 00)

Café Sirius -kahvila, vuokranalennusanomuksen osittainen hyväksyminen

Avustava lakimies Titta Venho 12.02.2021:

Asian tausta ja aikaisemmat päätökset

Maan hallitus on antanut valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020. Turun kaupunginhallitus on päätöksellään 30.3.2020 § 135 käsitellyt Turkupakettia, eli Turun kaupungin toimenpiteitä elinkeinoelämän ja kolmannen sektorin toimintaedellytysten helpottamiseksi koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Turkupaketin yhteydessä vuokrien osalta on päätetty, että Turun kaupungin vuokralaisen erillisestä pyynnöstä vuokranmaksua voidaan siirtää kolmella (3) kuukaudella ja siirretyille vuokrille laaditaan yksilöllinen maksuaikataulu takaisinmaksusopimuksineen enintään 24 kuukauden takaisinmaksuajalla. Lisäksi on päätetty, että kaupungin suljettavaksi määräämissä kulttuuri- ja liikuntalaitoksissa vapaa-aikatoimialan vuokralaisina olevien yrittäjien vuokrasopimusten vuokraa ei peritä siltä ajalta, kun kaupunki on määrännyt tilat suljettavaksi.

Turun kaupunginhallitus on 14.4.2020 käsitellyt Turkupakettiin liittyviä vuokria koskevia toimenpiteitä elinkeinoelämän ja kolmannen sektorin toimintaedellytysten helpottamiseksi koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Kaupunginhallitus on päätöksellään 14.4.2020 § 152 päättänyt, että päätöksessä määritellyille vuokralaisille myönnetään vapautus vuokranmaksusta 1.4.2020 lukien 31.5.2020 saakka kuitenkin enintään valmiuslain käyttöönottoasetusten ja soveltamisasetusten voimassaolon ajaksi.

Maksuvapautuksen edellytysten arviointiin vaikuttavia seikkoja ovat olleet:

- vuokralainen on yksityisen sektorin yritysvuokralainen tai kolmannen sektorin toimija,

- toimialaan kohdistuu viranomaisen päätöksestä johtuva toimintakielto tai merkittävä rajoitus ja

- viranomaisen päätöksestä johtuvasta toimintakiellosta tai merkittävästä rajoituksesta aiheutuva vaikutus vuokralaisen toimintaan kokonaisuudessaan.

Lisäksi em. päätöksen perusteella on päätetty vapauttaa ne ravintolat vuokranmaksusta, joiden toiminnan Turun kaupunki oli kieltänyt valmiuslain käyttöönottoasetusten ja soveltamisasetusten perusteella, ja jotka eivät kuulu päätöksessä erikseen mainittuihin vuokralaisiin. Näiden osalta vuokranvapautus on koskenut ajanjaksoa, jona toiminta on ollut kaupungin määräyksestä keskeytetty. Lisäksi kaupunginhallitus on päättänyt, että koronaviruksesta johtuvasta poikkeustilanteeseen perustuvista vuokranalennuksista päättää Turun kaupunginjohtaja 31.8.2020 asti siten, että vapautus vuokranmaksusta voi kestää käyttöönottoasetusten ja soveltamisasetusten voimassaolon ajan tai kyseistä toimialaa koskevan aukiolorajoituksen ajan.

Turun kaupunginhallitus on päätöksellään 17.12.2020 § 579 käsitellyt Turun kaupungin toimenpiteitä vuokranantajana liikehuoneistojen vuokrasopimuksissa koronaepidemiatilanteessa. Kaupunginhallitus on arvioinut, että kaupunginhallituksen päätöksessä 14.4.2020 § 152 mainittuja vuokravapauden arviointiin vaikuttavia seikkoja ei ole perusteltua muuttaa. Arviointiin vaikuttavia seikkoja on kuitenkin esitetty täydennettäväksi siten, että arvioinnissa voidaan ottaa huomioon, kohdistuuko vuokralaisen toimintaan rajoitus tai suositus, joka vaikuttaa vuokralaisen toimintaan merkittävästi.

Kaupunginhallitus on päätöksellään 17.12.2020 § 579 lisäksi päättänyt oikeuttaa kaupunginjohtajan päättämään päätöksessä esitetyillä arviointiperusteilla helpotuksista Turun kaupungin vuokralaisten vuokriin vuoden 2021 loppuun asti siten, että helpotus vuokranmaksusta voi kestää enintään koronaepidemiatilanteen vuoksi annettujen, kyseistä toimialaa ja Turun aluetta koskevan rajoitusten tai suositusten keston ajan. Samalla kaupunginjohtaja on valtuutettu päättämään kaupunginhallituksen 30.3.2020 § 135 tekemän päätöksen perusteella hakemukset, jotka kohdistuvat aikaan ennen tämän päätöksen voimaantuloa.

Vuokranalennussanomus perusteineen

Café Sirius -kahvilan kahvilanpitäjä Stefano Glorioso on esittänyt kirjallisen vuokranalennusanomuksen 14.12.2020 Turun kaupungille. Anomuksessa ei ole yksilöity tarkasti, mitä kuukausia anomus koskee. Anomuksessa on viitattu joulukuussa 2020 voimaan tulleisiin Turun kirjastojen aikavälillä 3.12.-23.12.2020 voimassa oleviin rajoituksiin.

Stefano Glorioso on vuokranalennusanomuksessaan esittänyt, että Turun kirjastojen rajoitusten tultua voimaan 3.12.2020 kahvilan myynti on romahtanut 80 %. Stefano Glorioson mukaan asiakkaat eivät ajattele kahvilaa itsenäisenä yrityksenä, vaan mieltävät sen olevan osa kirjastoa ja luulevat siksi, että rajoitukset koskevat myös kirjaston tiloissa sijaitsevaa kahvilaa. Stefano Glorioso on pyytänyt edellä esitetyn johdosta alennusta kahvilatilan vuokrasta ja esittänyt alennuksen määräksi 50 %.

Vuokranalennusanomuksen käsittely

Yleistä

Stefano Glorioso Oy (y-tunnus: 2176579-0, ent. T:mi Stefano Glorioso) on vuokrannut Turun kaupungilta pääkirjaston korttelialueella sijaitsevan, maaherran kanslia -nimisen, rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa olevan vuokrasopimuksessa yksiköidyn tilan sekä sisäpihan kahvilatoimintaa varten. Tilan pinta-ala on noin 119 m2 ja vuosivuokran määrä on indeksikorotus huomioiden vähintään 19 212 euroa (alv 0 %). Vuokra on liikevaihtosidonnainen.

Ravitsemisliikkeiden toimintaan kohdistuvat rajoitukset

Valtioneuvosto on 10.12.2020 antanut asetuksen ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi (942/2020), jonka nojalla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä sijaitsevien ravitsemisliikkeiden toimintaan kohdistuu aukioloaikoihin, anniskeluaikoihin ja asiakaspaikkamäärään liittyviä rajoitteita. Rajoitukset koskevat mm. tiloissa oleskelevien asiakkaiden määrää sekä aukioloaikoja. Nykyinen asetus on voimassa 28.02.2021 asti. Samanlaiset rajoitukset ovat kuitenkin olleet voimassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella myös joulukuun alussa valtioneuvoston 29.10.2020 antaman aiemman asetuksen ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi (728/2020) nojalla.

Turun pääkirjaston toimintaan kohdistuvat rajoitukset

Kaupunginhallitus on joulukuun 2020 alussa päätöksellään 02.12.2020 § 531 päättänyt, että omatoimikirjastot suljetaan. Lisäksi kaupunginhallitus on päättänyt, että kirjastojen palveluaukioloajat säilyvät ennallaan kuitenkin niin, että ainoastaan pikainen asiointi kirjastossa on mahdollista (palauttaminen, varausten nouto, yleisötietokoneiden välttämätön käyttö) ajanjaksolla 3.-23.12.2020.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 10.12.2020 päättänyt koronavirustartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi kiristää Varsinais-Suomen alueen kokoontumisrajoituksia (LSAVI/11728/2020). Aluehallintoviraston päätöksellä on päätetty, että alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskee 11.12.2020 alkaen sama rajoitus kuin sisätiloissa järjestettäviä, eli molemmissa voi järjestää korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, kun niissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Vapaa-aikatoimialan toimialajohtaja on aluehallintoviraston 10.12.2020 tekemän päätöksen perusteella päätöksellään 15.12.2020 § 83 päättänyt, että ajanjaksolla 16.12.2020 - 10.1.2021 omatoimikirjastot pidetään suljettuina ja että kirjastojen palveluaukioloajat säilyvät ennallaan kuitenkin niin, että ainoastaan pikainen asiointi kirjastossa on mahdollista (palauttaminen, varausten nouto, rajallisesti tarjolla olevan aineiston lainaus ja yleisötietokoneiden välttämätön käyttö). Kirjastoja koskevaa rajoitusta on päätetty vapaa-aikatoimialan toimialajohtajan päätöksellä 11.01.2021 § 3 jatkaa ajanjaksolle 11.1. - 10.2.2021. Kirjastoja koskevaa rajoitusta on edelleen päätetty vapaa-aikatoimialan toimialajohtajan päätöksellä 08.02.2021 § 17 jatkaa ajalle 8.2. - 28.2.2021.

Vuokranalennusanomuksen arviointi

Turun kaupungin myöntämän vuokravapautuksen edellytyksenä on ollut, että vuokralainen on yksityisen sektorin yritysvuokralainen tai kolmannen sektorin toimija. Tältä osin vaatimus täyttyy. Myös vuokravapautusten myöntämisen edellytyksenä olleen toisen kriteerin siitä, että toimialaan tai toimintaan kohdistuu viranomaisen päätöksestä johtuva toimintakielto tai merkittävä rajoitus, osalta voidaan todeta, että vuokranalennusanomuksen alaiseen toimialaan kohdistuu ravitsemisliikkeiden rajoitusten johdosta tällä hetkellä jonkinasteinen rajoitus. Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston palveluita koskevilla kaupunginhallituksen ja/tai vapaa-aikatoimialan toimialajohtajan päättämillä rajoituksilla ei kuitenkaan voida katsoa olevan suoraa vaikutusta Stefano Glorioso Oy:n toimintaan, koska pääkirjaston palveluiden rajoituksia koskevat päätökset eivät ole koskeneet pääkirjastossa sijaitsevan Café Sirius -kahvilan toimintaa. Café Sirius -kahvilaa ei ole Turun kaupungin toimesta määrätty suljettavaksi, eikä sen toiminnalle ole Turun kaupungin puolelta asetettu muitakaan rajoituksia.

Kolmantena kriteerinä vuokravapautuksen myöntämiselle on ollut kokonaisharkinta, jossa on otettava huomioon viranomaisen päätöksestä johtuvasta toimintakiellosta tai merkittävästä rajoituksesta aiheutuva vaikutus vuokralaisen toimintaan kokonaisuudessaan. Lisäksi arvioinnissa voidaan kaupunginhallituksen päätöksen 17.12.2020 § 579 nojalla nykyisin ottaa huomioon, kohdistuuko vuokralaisen toimintaan rajoitus tai suositus, joka vaikuttaa vuokralaisen toimintaan merkittävästi.

Edellä mainittuja seikkoja arvioitaessa voidaan todeta, että ravitsemisliikkeiden rajoituksilla on jonkinasteista vaikutusta Café Sirius -kahvilan toimintaan tällä hetkellä. Lisäksi, vaikka Turun kaupungin Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston palveluille asettamilla rajoituksilla ei ole suoraan rajoitettu Café Sirius -kahvilan toimintaa, pääkirjaston palveluiden rajoitukset tosiasiassa vaikuttavat välillisesti myös Café Sirius -kahvilan asiakasmääriin. Stefano Glorioso on vuokranalennusanomuksessaan esittänyt Café Sirius -kahvilan myynnin romahtaneen 80 % Turun kaupungin pääkirjaston palveluita koskevien rajoitusten tultua voimaan. Kaupunginhallituksen ja vapaa-aikatoimialan toimialajohtajan päätöksillä pääkirjaston palveluiden rajoittamisesta voidaan siis katsoa olevan vaikutusta myös Stefano Glorioso Oy:n Café Sirius -kahvilan toimintaan.

Edellä mainituin perustein voidaan todeta, että Café Sirius -kahvilan toimintaan on kohdistunut rajoituksia, joiden johdosta kaupunginjohtajan toimivallassa on myöntää suoritetun kokonaisarvioinnin perusteella mahdollinen helpotus vuokraan. Ottaen huomioon että Café Sirius -kahvilan toimintaa ei kuitenkaan ole suoraan Turun kaupungin toimenpiteiden nojalla rajoitettu, kohtuullisena vuokranalennuksena tässä tapauksessa voidaan pitää 25 %:n suuruista vuokranalennusta. Vuokranalennus voidaan myöntää sille ajalle, jona Turun kaupunginkirjaston pääkirjaston palveluihin kohdistuu Turun kaupungin toimesta rajoituksia eli aikavälille 3.12.2020–28.2.2021.

Yhteenveto

Stefano Glorioso Oy:n Café Sirius -kahvilan toiminta on osittain rajoittunutta ajalla 3.12.2020–28.2.2021 koronaepidemiaan liittyvien rajoitusten vuoksi. On perusteltua, että Stefano Glorioso Oy:n vuokraa alennetaan Café Sirius -kahvilan tilojen osalta siten, että Stefano Glorioso Oy:lle myönnetään 25 %:n suuruinen alennus kuukausittain veloitettavaan vähimmäisvuokraan aikavälillä 3.12.2020–28.2.2021.

Café Sirius -kahvilan tiloja koskeva kuukausittainen vähimmäisvuokra joulukuun 2020 osalta on ollut 1998,24 euroa. Tammikuun ja helmikuun 2021 osalta kuukausittainen vähimmäisvuokra on 2002,29 euroa. Vuokrahelpotuksen määrä aikavälillä 3.12 - 31.12.2020 on siten 467,33 euroa ja aikavälillä 1.1. - 31.1.2021 ja 1.2. - 28.2.2021 kumpanakin 500,57 euroa eli yhteensä 1468,47 euroa (alv 0 %).

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin myöntää Stefano Glorioso Oy:lle 25 %:n suuruisen vuokranalennuksen Café Sirius -kahvilatilan kuukausittaisesta vähimmäisvuokrasta ajalla 3.12.2020–28.2.2021.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

 

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoStefano Glorioso Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedXXXXX