Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6708.02.20212

3627-2018 (10 03 01, 02 08 00, 00 00 01, 07 01 04)

Kauppatori, Saariston Sydän -kilpailutyön toteuttaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään Kauppatorin suunnittelukilpailun voittaneen kilpailutyön "Saariston Sydän" toteuttamista siten, että kilpailutyö toteutetaan tässä vaiheessa ilman jääpuistoa. Kustannusarvio ylittää tästä huolimatta kaupunginhallituksen kilpailutyön toteuttamiselle asettaman Kauppatorihankkeeseen sisältyvän määrärahavarauksen, joten kaupunginhallitukselle esitetään 0,9 milj. euron lisärahoituksen myöntämistä Kauppatorihankkeelle. Jääpuiston toteuttaminen arvioidaan erikseen käynnistettävän keskusta-alueen jäärataverkostotarkastelun yhteydessä.

Kh § 67

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkirakentaminen, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski 4.2.2021:

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 8.6.2020 § 252 hyväksynyt Kauppatorin suunnittelukilpailun voittaneen kilpailuehdotuksen ”Saariston sydän” Kauppatorin maanpäällisten osien jatkosuunnittelun pohjaksi. Lisäksi kaupunginhallitus on hyväksynyt kilpailun tuomariston jatkosuunnittelun suositukset ohjaamaan Kauppatorin maanpäällisten osien jatkosuunnittelua. Kaupunginhallitus on myös hyväksynyt kilpailutyön kohteena olleiden rakenteiden kokonaiskustannusarvioksi noin miljoona euroa lukuun ottamatta linja-autojen lataustolppia, joiden toteutus sisältyy mahdollisesti myöhemmin päätettäviin investointihankkeisiin. Kilpailutyön miljoonan euron suuruiset toteuttamiskustannukset sisältyvät Kaupunkiympäristön investointiohjelmassa olevaan Kauppatorihankkeen määrärahavaraukseen.

Kilpailuohjelman mukaisesti kilpailutöiden tuli sisältää vähintään seuraavat kymmenen elementtiä: vesiaihe, esiintymislava, luistelualue, valaisimet, linja-autojen lataustolpat, istutusaltaat ja portaat, kiinteät kalusteet, historian esiintuominen, mainospylonit sekä ilmanlaadunmittausasema.

Yleisön kommentit voittaneesta kilpailutyöstä

Kilpailutyöt asetettiin ennen kilpailun tuomariston ratkaisua kaupunkilaisten nähtäville ja kommentoitavaksi 13.–21.5.2020 väliseksi ajaksi Kerro kantasi-palvelun kautta. Yhteensä kilpailutöistä annettiin 1403 kommenttia.

Saariston Sydän -kilpailutyö sai 709 kommenttia, mikä on enemmän kommentteja kuin muut kilpailutyöt yhteensä. Yli 600 kommentissa oli pelkästään positiivisia kommentteja työstä ja reilusti yli 500 kommentissa työtä pidettiin työtä parhaana kilpailutyönä.

Kommenteissa hyvänä pidettyjä asioita olivat:

- Kulkureitit (diagonaaliyhteydet): historian kunnioitus ja käytännöllisyys

- Kaasuvalaisin: historian kunnioitus

- Kauneus

- Tunnelmallisuus

- Selkeys, avoimuus/avaruus (mm. näkymien säilyminen kirkolle), toimintojen sijoittelu

- Kansainvälisyys/eurooppalaisuus (mm. suihkulähteet)

- Vanhan ja uuden sopiva yhdistelmä, historian kunnioittaminen ja ympäristöön sopiminen

- Rappuset/portaat: muotoilu sekä käytettävyys

- Toiminnallisuus, käytännöllisyys, viihtyisyys

- Toimivuus eri vuodenaikoina

- Monipuolisuus ja monikäyttöisyys

- Saaristomaisuus

- Toiminnallinen vesielementti

- Aitous, soveltuminen nimenomaan Turkuun

- Torimaisuus

- Eri käyttäjäryhmät huomioitu

Kommenteissa yleisön mielestä kilpailutyön heikoin kohta oli kasvillisuus.

Turun Ydinkeskustayhdistys ry, jonka jäseninä on keskusta-alueen yrityksiä, kiinteistönomistajia sekä kaupallisia yhdistyksiä, on vuonna 2016 torin katusuunnitelmien käsittelyn yhteydessä jättämässään lausunnossa todennut järjestämänsä kyselyn perusteella, että ensisijaisena toiveena on torille suunnitellun esiintymislavan olevan pysyvä, katettu ja korotettu rakenne torisuunnitelmassa esitetyn siirrettävän purjekankaisen lavan sijasta. Kyselyssä valtaosa vastaajista oli myös toivonut torille muutakin toimintaa torikaupan rinnalle. Keskustaan oli toivottu muun muassa lasten leikkipuistoa tai kiipeilyaluetta. Kyselyssä yli puolet vastaajina olleista keskustan 83:sta yrityksestä toivoi esillä silloin olleeseen katusuunnitelmaan nähden enemmän kaunistavia ja toiminnallisuutta lisääviä elementtejä, kuten kannatusjärjestyksessä lueteltuna penkkejä tai istuimia, puita, katettuja alueita ja kukkaistutuksia.

Kaupunginvaltuuston 30.5.2016 § 94 hyväksymässä katusuunnitelmassa puita on lisätty kaikkiin niihin paikkoihin, joihin se teknisesti, toiminnallisesti ja kaupunkikuvallisesti on ollut mahdollista tehdä.

Kilpailutyön tuomariston ratkaisun perusteet

Suunnittelukilpailun tuomaristolle annettuja keskeisimpiä arvosteluperusteita olivat torialueen toimivuuden ja torikaupan sujuvuuden lisäksi kaupunkikuvallinen kokonaisidea, vetovoimainen ja monipuolisesti toimiva kaupunkitila, toteuttamiskelpoisuus, erilaisten käyttäjäryhmien huomioiminen sekä toiminallisuus eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

Tuomaristo arvioi voittaneen ehdotuksen ”Saariston sydän” selkeäksi, varmalla otteella tehdyksi, esteettisesti laadukkaaksi ja monipuoliseksi. Ehdotuksessa on tutkittu ja käyty tarkkaan läpi torin toiminnallisuutta eri vuodenaikoina ja eri tilanteissa. Lopputuloksena syntyi toiminnallisuudeltaan hyvä kokonaisuus. Ehdotuksessa Yliopistonkadun ja torin yhteyteen esitetään kahta suurempaa puistosaareketta, joiden eteen avautuu torin ja kadun yhteen liittävä istuskeluporras. Portaiden alaosasta aukeaa taidokkaasti suunniteltu saaristohyppelyyn kutsuva kokonaisvaltaisena taideteoksena toimiva vesiaihe, joka ottaa idean Turun saaristosta ja sen monista paikoista.

Kilpailutyössä ei ehdota kiinteitä rakenteita torin keskipisteen suuntaan, vaan rakenteet pysyvät torin sivuilla. Tuomaristo näki tämän perusratkaisuna toimivimpana ja tulevaisuuden tarpeisiin helpoiten muokkautuvana. Torialueelle tuodaan esiin näkyviin vanhat diagonaaliyhteydet, jotka toimivat esteettöminä reitteinä torin läpi. Alueen menneisyys ja ajan kerrostumat on onnistuttu tuomaan työssä osaksi kokonaisratkaisua luontevasti. Vanhan kaasulyhdyn ja diagonaaliyhteyksien palauttaminen osaksi Kauppatoria toimivat. Istutusten kirsikkapuiden koettiin tuomariston mielestä tuovan kuvauksellisuutensa vuoksi torille keväisin vetovoimaisuutta.

Tuomariston mielestä työssä valaistus on ansiokkaasti integroitu istutusaltaisiin ja muihin kalusteisiin ihmisen mittakaavaisena. Myös työn kausivalaistusajatusta pidetiin viehättävänä ja vanhaa kaasulyhtyä talvisin kävijöitä puoleensa houkuttelevana elementtinä. Työn pelkistetyt valaisinpylväät toimivat, eivätkä lähde kilpailemaan muiden elementtien kanssa. Myös vesielementin valaiseminen nähtiin työssä hyvänä ratkaisuna.

Ehdotuksen esiintymislava on esitetty yleissuunnitelman mukaisena. Lava vaatii kuitenkin jatkokehittelyä muun muassa säänkestävyyden puolesta. Luistinrata ja sen sijoittuminen keskelle toria on onnistunut oivallus. Talvikaudelle tarvitaan vetovoimaa, jota tällä saavutetaan.

Tuomaristo piti aktivoivien ja toiminnallisten elementtien tuomista alueelle virkistävänä ja aluetta elävöittävinä, kunhan niiden turvallisuus ja kunnossapitonäkökohdat huomioidaan. Ehdotuksessa torin kulmiin sijoittuvat mainospylonit voidaan hyödyntää tapahtumiin, saaristoon ja historiaan liittyvän Turku-infon jakamiseen. Ajatusta pidettiin tuomaristossa hyvänä ja kulttuuripääkaupungin askelia jatkavana.

Tuomariston mielestä kilpailutyössä esitetty torikaupan sijoittelu luo selkeät huoltoliikenteen reitit ja isojen huoltoautojen sijoittelun.

Kilpailutyön tuomariston jatkosuunnittelulle antamat suositukset

Jatkosuunnittelulle antamissaan suosituksissa kilpailun tuomaristo on suosittanut diagonaaliyhteyksien toteuttamista, ilmanlaadunmittauspistettä ja ilmanlaadun esitystavan jatkokehittämistä vuorovaikutteiseen suuntaan, pyöräilymahdollisuuden ja esiintymislavan yhteensovittamista Yliopistonkadulla sekä pyöräpysäköintimahdollisuuden järjestämistä. Lisäksi tuomaristo on todennut, että historiasta muistuttava kaasuvalaisin on tärkeä osa valitun suunnitelman visuaalista ilmettä. Vesi-aiheen kehittämisessä tulee tuomariston mukaan ottaa huomioon esteettömyys, turvallisuus ja toiminnallisuus. Lisäksi tuomariston suosituksen mukaan yleisön kaikista suunnittelukilpailun töistä jättämät kommentit ja niissä esiin nousevat hyvät havainnot tulee ottaa huomioon.

Kustannukset

Suunnittelukilpailun yhteydessä suunnittelijaryhmien piti esittää kilpailutöistään myös kustannusarvio suunnitelman toteuttamisesta. Suunnittelijaryhmän esittämä kustannusarvio Saariston Sydän -ehdotuksen toteuttamisesta oli 1,36 milj. euroa. Kustannusarvio oli laadittu rakennusosatasolla eikä kustannusarvio sisältänyt työmaatehtäviä, tilaajatehtäviä eikä kaupungin tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaista hankevarausta.

Kauppatorin alueen maisema-, valaistus-, arkkitehti- ja pääsuunnittelu on tilattu (kaupunkirakentamisjohtaja 3.7.2020 § 13) suunnittelukilpailun voittaneelta työryhmältä siten, että hankinnan kokonaishinta-arvio on yhteensä 299.820,00 € (alv 0%). Lisäksi erikseen on tilattu kilpailutyöhön ja edellä esitettyyn suunnittelutoimeksiantoon liittyviä vähäisempiä suunnittelutehtäviä, kuten esimerkiksi rakennesuunnittelua ja aikaisempien suunnitelmien muutostehtäviä. Nämä suunnittelukustannukset sisältyvät tilaajatehtäviin.

Jatkosuunnittelun aikana toteutuskustannuksia on seurattu ja pyritty mahdollisimman kustannustehokkaisiin ratkaisuihin ottaen kuitenkin huomioon kilpailutyön hengen. Kilpailuryhmälle kilpailun aikana kustannuslaskentaa tehnyt NL-Rakennuslaskenta Oy on laatinut kaupungin toimeksiannosta kilpailutyöhön pohjautuvan jatkosuunnittelun edistyessä kustannusarvioita rakennusosatasolla, joita on täydennetty kaupunkiympäristön toteutussuunnittelussa työmaa- ja tilaajatehtävillä sekä kaupungin tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisella hankevarauksella. Jatkosuunnittelussa kustannusarvio on tarkentunut ja jatkosuunnittelun kustannusarvion mukaan kilpailutyön toteuttamisen lisäkustannus verrattuna perussuunnitelmaan sisältäen työmaatehtävät ja tilaajatehtävät on 2,40 milj. euroa. Perussuunnitelma, johon kilpailutyötä verrataan, on kaupunginvaltuuston 30.5.2016 hyväksymä katusuunnitelma ja sen perusteella laadittu torin rakennussuunnitelma. Kilpailutyön lisäkustannusta laskettaessa on kilpailutyön kustannuksesta vähennetty perussuunnitelman mukaisen rakenteen kustannus. Kun kustannusarvioon lisätään vielä infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukainen hankevaraus, joka hankkeen laatu huomioiden on 20 %, nousee kilpailutyön kustannusarvio 2,72 milj. euroon.

Kustannusten pienentämiseksi on tutkittu erilaisia vaihtoehtoja kaupungin ja suunnittelukonsultin yhteistyönä. Mikäli jääpuistoa ei toteuteta, kilpailutyön aiheuttama lisäkustannus on 1,9 milj. euroa. Mikäli jääpuiston lisäksi myös kaasulyhty jätetään toteuttamatta ja saaristohyppelyä pienennetään (kattohinta 400.000 euroa), lisäkustannukset ovat 1,48 milj. euroa. Jättämällä edellisten lisäksi vielä vesiaihe ja saaristohyppely kokonaan toteuttamatta päästään 1,08 milj. euron lisäkustannukseen. Suunnitelmien kustannusarviot osatekijöittäin on esitetty oheismateriaalissa 4.

Vaihtoehtoisten toteutustapojen tarkastelun yhteydessä suunnittelua ohjaava ryhmä ja kilpailutyön jatkosuunnittelun konsultti ovat todenneet tärkeiksi toteutettaviksi kohteiksi Yliopistonkadun kirsikkapuut, Yliopistonkadun istuskeluportaikon ja vesiaiheen. Yleisesti ottaen, mikäli kustannusten vähentäminen on tarpeen, jääpuiston toteuttamatta jättämistä on jatkosuunnittelussa pidetty kunnossapitokustannusten takia ensisijaisena.

Kunnossapitokustannuksia voi suuruusluokkatasolla verrata Helsingissä vuosia rautatieaseman viereiselle aukealle kausittaisena rakentamisena toteutettuun tekojäähän. Kyseinen alue on isompi mutta yksinkertaisempi. Alueen kokonaisvuosikustannuksiksi (sähkö kahvilayrittäjälle, rakentaminen/purkaminen, henkilöstön käyttö) on saatu kilpailutuksilla noin 180 000 euroa vuodessa. Kunnossapitokustannukset aiheutuvat luistelukentän vuosittaisesta asennuksesta ja purusta kaltevalle toripinnalle sekä käytön aikaisesta jäänkunnostuksesta.

Vaiheittainen toteuttaminen

Kilpailutyön ”Saariston Sydän” toteuttaminen on mahdollista myös vaiheittain siten, että toripinnan päällisenä rakenteena jääpuisto toteutetaan myöhemmin. Tähän vaiheittaiseen toteuttamiseen tulee varautua ennen toripinnan rakentamista. Varautumisella tarkoitetaan tarvittavien toripinnan alaisten teknisten varauksien (pääasiassa suojaputkitusten) rakentamista. Tämän toimenpiteen kustannus muiden töiden yhteydessä on vain noin 5 000 euroa ja siksi kaupunginhallitukselle esitetään varautumista mahdollisesti myöhemmin toteutettavaan jääpuistoon.

Keskusta-alueen jäärataverkkoa on kuitenkin tarpeen tarkastella kokonaisuutena ja Saariston Sydämen jääpuiston osuutta siinä kokonaisuudessa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi päivitetyn infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeistuksen 23.9.2019 § 139. Ohjeistuksen mukainen toimintamalli on otettu käyttöön uusien hankkeiden osalta laadittaessa talousarviota vuodelle 2021. Kauppatori-hankkeelle ei ole kaupunginvaltuuston hyväksymää kustannusarviota. Määrärahan ylitys katetaan infrainvestointiohjelman sisältä.

Oheismateriaali 1Kauppatorin katusuunnitelma 30.5.2016

Oheismateriaali 2Kilpailutyö ”Saariston Sydän” asemapiirros

Oheismateriaali 3Saariston Sydämen lisäkustannukset, laskelmaerittely

Oheismateriaali 4Kustannusyhteenveto

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä toimialajohtaja Christina Hovi ja kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKonsernihallinto, talous
tiedVapaa-aikatoimiala