Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6308.02.20211

10829-2020 (10 03 02)

Päiväkotitilan vuokraaminen Halisista

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kokouksessaan 20.1.2021 esittää, että varhaiskasvatukselle vuokrataan viiden vuoden sopimuksella päiväkotitilat Halisiin valmistuvasta kiinteistöstä 1.7.2021 alkaen. Kaupunginhallitukselle tuodaan hyväksyttäväksi vuokrasopimus, jonka vuosivuokra on noin 246 000 euroa.

Kh § 63

Toimitilapäällikkö Minna Juselius ja tilahallintapäällikkö Leevi Luoto 27.1.2021:

Kuraattorinpolun korvaavien tilojen toteutuksesta on laadittu hankesuunnitelma, jonka pohjalta esitettiin uuden päiväkodin toteuttamista vuokrahankkeena Elinanpuistoon kaavoitettavalle tontille. Valmistumisen tavoiteaikatauluksi esitettiin 2023. Kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto ovat hyväksyneet Kuraattorinpolun päiväkodin korvaavien tilojen hankesuunnitelman (KV 14.12.2020), mutta hankkeen toteutusmuoto on vielä vahvistamatta. Kaupunginhallitus tulee päättämään, tehdäänkö hanke kaupungin omaan vai konsernin taseeseen kokonaistaloudellisen selvityksen perusteella. Koska valmistelua on tehty vuokrahankenäkökulmasta, ei kaupungin organisaatiossa ole varattu hankkeelle resursseja vuodelle 2021. Näin ollen on nähtävissä, että päiväkodin valmistuminen tulee vuodesta 2023 viivästymään.  Lisäksi ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa on painetta lisätä varhaiskasvatuksen hoitopaikkamäärää jo ennen kuin uusi pysyvä päiväkoti valmistuu.

Verkanappulat Oy rakennuttaa Halisten liikekeskuksen viereen uutta päiväkotia. Alueen vallitsevista asiakasmääristä johtuen Verkanappulat eivät vielä aio käynnistää kohteessa omaa päiväkotitoimintaa, vaan ovat tarjonneet kesällä 2021 valmistuvaa päiväkotia Turun kaupungille vuokrattavaksi.

Päiväkoti sisältää tilat kuudelle ryhmälle. Huoneistoala on 1 049 m2 ja asemapiirroksen mukainen kokonaisala 1 110 m2 yhdessä kerroksessa. Verkanappulat tarjoaa tilaa kaupungin käyttöön pääomavuokralla 19,50 €/m2. Kohteen asemapiirros on esitetty oheismateriaalina 1 ja pohjapiirustus oheismateriaalina 2. Vuokrasopimusta esitetään viiden vuoden määräajaksi.

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kokouksessaan 20.1.2021 esittää, että Halisiin rakentuva päiväkoti, jota on kaupungille tarjottu, vuokrataan varhaiskasvatuksen käyttöön.

Tarvetta perusteltiin sivistystoimialalla seuraavasti:

Kuraattorinpolun kiinteistön huonosta kunnosta johtuen uusien lapsien sijoittuminen nykyisiin tiloihin on voimakkaasti rajoittunutta. Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen kysyntä on ollut kasvussa, joten tässä yhteydessä olisi mahdollista lisätä varhaiskasvatuspaikkoja.

Ruotsinkielisissä palveluissa on tarve lisätä tuen tarpeessa olevien lasten palveluja, ja kyseessä olevan päiväkodin tiloissa on mahdollista toteuttaa erityisryhmän toimintaa, jolle ei muutoin ole tiloja missään nykyisissä päiväkodeissa.

Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen toiminta riittävässä laajuudessa terveellisissä tiloissa on turvattava ennen kuin Oxvägens daghem valmistuu suunnitelmien mukaan joko vuonna 2023 tai 2024.

Kuraattorinpolun korvaavien tilojen hankesuunnitelmassa on alustavasti esitetty väistötilaratkaisuksi Kärsämäen AKK:n tiloja, mutta Halisten päiväkotitila on sijainniltaan huomattavasti lähempänä Kuraattorinpolkua.

Vuokravaikutus

Kaupungin maksamaksi vuokraksi 1049 m2:n vuokra-alalla muodostuu 20 456 €/kk ja 245 466 €/vuosi. Vuokratarjouksen pohjalta laskettu sisäinen vuokra sivistystoimialalle olisi 24 483,66 €/kk ja 293 803,92 €/v.

Liite 1Vuokrasopimus liitteineen

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä päiväkotitilan vuokraamisen Halisista liitteen 1 vuokrasopimuksen mukaisin ehdoin.

Samalla kaupunginhallitus päättää oikeuttaa tilapalvelujohtajan tekemään sopimukseen tarvittavia teknisluonteisia muutoksia ja allekirjoittamaan sopimus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi ja toimitilapäällikkö Minna Juselius.

Jakelu

aoVerkanappulat Oy
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedSivistystoimiala


Liitteet:

Kh § 63
Liite 1:Vuokrasopimus liitteineen