Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta626.01.20216
Kaupunginhallitus4201.02.202112

1033-2021 (12 04 02, 00 04 02)

Kupittaan jalkapallostadionin kehittäminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 6

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Turun kaupunki ja Kupittaan stadion Oy ovat neuvotelleet Kupittaan jalkapallostadionin kehittämisestä. Neuvotteluiden tavoitteena on lisätä merkittävästi jalkapallostadionin käyttötunteja vuositasolla.

Nykyinen jalkapallokenttä on luonnonnurmipintainen ja sen todelliset käyttötunnit ovat noin sata tuntia vuodessa, johon sisältyy noin neljäkymmentä peliä tai yksittäistapahtumaa. Luonnonnurmikentän maksimikäyttötuntimäärä on 16 tuntia viikossa ja niin sanottu normaali käyttökausi ulottuu toukokuusta – syyskuuhun. Jalkapallon ylimpiä sarjoja pelataan huhtikuusta aina marraskuun alkuun saakka, joten huhtikuussa ja loka-marraskuussa pelattavat pelit rasittavat kentän pintaa merkittävästi. Käytännössä kauden ensimmäiset pelit pelataan aina vieraspeleinä, koska kenttä ei ehdi pelikuntoon 1.kierroksen peleihin. Ensimmäisen kotipelin pelaamiseen liittyy joka vuosi epävarmuutta, jolloin huonoimmillaan peli joudutaan pelaamaan varakentällä, joka tarkoittaa kotipelin pelaamista jollakin muulla paikkakunnalla.

Jalkapallokenttä pyritään pitämään hyvässä kunnossa kaikkiin tapahtumiin ja se vaatii vuosittain merkittävän määrän työtunteja ja resursseja. Nykyisen luonnonnurmipinnan käyttöiän perusteella on pinnan uusiminen ajankohtaista. Mikäli kentän laatu luonnonnurmena halutaan säilyttää, tulisi pinta uusia vuonna 2022. Pinnan uusiminen tehtäisiin kuorimalla kentän nykyinen pinta ja pinnoittamalla kenttä uudella siirtonurmipinnalla. Tämän investoinnin kustannusarvio on noin 80 000 euroa.

Turun kaupunki on lähestynyt Stadionin maa-aluetta hallinnoivaa Kupittaan Stadion Oy:tä vuonna 2020 aloittaakseen keskustelun kentän pinnan muuttamisesta lämmitettäväksi keinonurmeksi. Tämän investoinnin myötä kenttää voitaisiin käyttää ympäri vuoden ja viikoittaiset käyttötunnit, olisivat 30-40 tuntia viikossa, riippuen keinonurmipinnan uusimisvälistä, joka on 3v. Tämä tarkoittaisi, että kentän käyttötunnit vuodessa lisääntyisivät merkittävästi (n. 15 kertaiseksi).

Käyttötuntien lisääntyessä stadionia voitaisiin käyttää jalkapallon kahden ylimmän sarjan pelien lisäksi myös, edustusjoukkueiden harjoituksiin, junioritoiminnan peleihin ja harjoituksiin, sekä muiden urheilutapahtumien ja myös ei urheilullisten tapahtumien järjestämiseen.

Tavoitteeksi on asetettu, että kentän uusiminen aloitettaisiin marraskuussa 2021 kentän maatöillä ja kenttä viimeisteltäisiin käyttökuntoon huhti-toukokuussa 2022. Investoinnin kustannusarvio on n. 850 000 euroa, tarkempi kustannusarvio valmistuu suunnittelun edetessä kesään 2021 mennessä.

Nyt valmisteltu investointi tehtäisiin Turun kaupungin toimesta ja kaupunki vastaisi kentän ylläpidosta ja käyttökuluista. Kentän vuorojen myöntämisestä vastaa kokonaisuudessaan Turun kaupunki ja se saa myös vuoroista saatavat vuokratulot itselleen. Turun kaupungin ja Kupittaan Stadion Oy:n kesken aiemmin laadittu huolto- ja yhteistyösopimus korvataan kokonaan uudella käyttöoikeussopimuksella.

Liite 1Käyttöoikeussopimus

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle liitteenä olevan käyttöoikeussopimuksen hyväksymistä korvaamaan kaupungin ja Kupittaan Stadion Oy:n välisen vielä voimassa olevan huolto- ja yhteistyösopimuksen ja että liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari valtuutetaan allekirjoittamaan sopimus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 42

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari 28.1.2021:

Nykyisellään luonnonnurmipintaisena Kupittaan stadionin kentän käyttökustannukset ovat noin 150 000 euroa vuodessa. Tulevassa keinonurmipinnoitteessa käyttökustannukset ovat samaa hintatasoa, mutta kenttää voidaan käyttää noin 15 – 20 kertaa enemmän. Kenttävuorojen hinnoittelu tuodaan myöhemmin päätöksen tekoon ja näin on odotettavissa tuloja aikaisempaa enemmän riippuen kentän vuorojen hinnoista ja käyttömäärästä.  Näin nykyiseen tilanteeseen nähden kentän nettomenot tulevat olemaan selkeästi alhaisemmat, lisäksi kenttä parantaa jalkapallonolosuhteita ja luo lisää liikuntakertoja turkulaisille.

Liite 1Käyttöoikeussopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan käyttöoikeussopimuksen, jolla korvataan kaupungin ja Kupittaan Stadion Oy:n välinen vielä voimassa oleva huolto- ja yhteistyösopimus.

Samalla kaupunginhallitus valtuuttaa liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmarin allekirjoittamaan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy
tpvVapaa-aikatoimiala
tpvXXXXX


Liitteet:

Liiklk § 6
Liite 1:Veritas stadionin käyttöoikeutta ja yhteistoimintaa koskeva sopimus

Kh § 42
Liite 1:Käyttöoikeussopimus