Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 33 | 01.02.2021 | 3 |
5084-2020 (00 01 05, 00 00 01)
Sytytä Turku - Keskustan kehittämiskilpailun voittajien valinta ja jatkotoimenpiteet
Tiivistelmä:
Sytytä Turku -keskustan kehittämiskilpailussa esitetään voittajiksi vahvistettavaksi 12 arviointiryhmän valitsemaa parhaiten kilpailun tavoitteita toteuttavaa ehdotusta. Lisäksi esitetään kolmea tapahtumallista ehdotusta ja kolmea valohanke-ehdotusta toteuttaviksi osana kaupungin muita meneillään olevia hankkeita. Samalla esitetään kaupungin kanssa kumppanuudella toteutettaviin voittaneisiin ehdotuksiin liittyvien kehitystoimenpiteiden käynnistämistä.
Kh § 33
Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja erityisasiantuntija Janne Mustonen 26.1.2021:
Kilpailuun liittyvät päätökset
Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2016 talousarvion yhteydessä, kaupunkistrategiasta nostetun, Turun keskustan kehittäminen kärkihankkeen asettamisesta.
Kaupunginhallitus toimeenpani kaupunginvaltuuston päätöksen käynnistämällä hankkeen toukokuussa 2016 (kh 2.5.2016 § 177). Kärkihankkeessa tuotettu Keskustavisio 2050 julkistettiin elokuussa 2017.
Toukokuussa 2018 kaupunginvaltuusto päätti, että keskustan kehittämisen kärkihanke ohjaa kulloinkin toimivaltaisen toimielimen ja viranhaltijan valmistelua ja päätöksentekoa (kv 14.5.2018 § 92). Lisäksi se päätti keskustan kehittämisen kymmenestä ensimmäisestä toimenpiteestä, joilla kärkihanketta toteutetaan. Yhtenä käynnistettävänä toimenpiteenä päätettiin Innovaatiokilpailun järjestämisestä ja tätä kautta kumppanuuksien hyödyntämisestä toimeenpanon välineinä.
Kaupunginhallitus on 11.5.2020 kokouksessaan päättänyt Sytytä Turku -kilpailun tavoitteista, kilpailumallista, toteutustavasta ja että sarjojen lopulliset voittajat päättää kaupunginhallitus. Kaupunginhallitus on lisäksi nimennyt Sini Ruohosen, Jukka Vornasen ja Toni Eklundin arviointiryhmän jäseniksi.
Kaupunginjohtaja on 16.6.2020 § 165 päättänyt kilpailun aloitusajankohdan, hyväksynyt kilpailusäännöt, nimennyt kaupungin edustajat arviointiryhmään ja kutsui muita keskeisiä organisaatiota nimeämään edustajansa arviointiryhmään.
Sytytä Turku – keskustan kehittämiskilpailu osana keskustan kehittäminen -kärkihanketta
Keskustan kehittäminen -kärkihanke on kaupungin strategisen johtamisjärjestelmän työkalu kaupunkistrategian keskustaan koskevien tavoitteiden toteuttamiseksi. Strategian linjausten mukaan kaupungin ydin on näköiskuva kaupungin menestyksestä, hyvinvoinnista ja kilpailukyvystä, ja siksi sen on koko ajan kyettävä uudistumaan. Kokonaisvaltaiseen kaupunkikehittämiseen tähtäävällä kärkihankkeella tavoitellaan Turun keskustan kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistamista niin liiketoiminnan ja matkailun kuin asumisen näkökulmista.
Turun keskustavisio 2050, joka laadittiin laaja-alaisella avoimella yhteistyöllä kaupungin ja sen sidosryhmien kesken, luo pohjan keskustan kehittämisen kärkihankkeen toimenpidesuunnitelmalle. Kaikilla osa-alueilla kärkihankkeen suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtana on ollut kaupungin asukkaiden, asiakkaiden ja sidosryhmien osallisuus.
Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti Turun keskustan kehittämisessä on kolme painopistealuetta, joiden mukaiset toimet luovat pohjan elävän ja vetovoimaisen kaupunkikeskustan kehittämiselle.
Hyväksyttyjen tavoitteiden mukaan Turun keskusta on tulevaisuudessa:
Kilpailun tavoitteet ja arviointiperusteet
Kilpailun tavoitteena oli löytää Turun kaupungille kehittämispanostuksiin valmiita kumppaneita ja toteuttamiskelpoisia konkreettisia ehdotuksia keskusta-alueen elävöittämiseksi keskustavision mukaiseen suuntaan, vastaten yhteen tai useampaan keskustavisiossa määritellyistä päätavoitteista. Lisäksi arvioinnin perusteena oli ehdotusten innovatiivisuus ja kumppanuusmalli.
Ehdotuksen innovatiivisuus
Innovatiivisuus voi olla kokonaan uudenlainen mullistava idea, tai jo olemassa olevien asioiden tai ideoiden uudenlaista hyödyntämistä tai yhdistelyä. Innovatiivisuus voi tarkoittaa uuden luomista, lisäarvon rakentamista tai positiivista muutosta. Erilaisten ehdotusten kohdalla innovatiivisuus voi tarkoittaa eri asioita. Kilpailuehdotuksesta tulee käydä ilmi miksi ja millä tavoin ehdotus on innovatiivinen.
Ehdotuksen toteuttamiskelpoisuus
Kilpailun toisessa vaiheessa arvioidaan ehdotusten toteutettavuutta tapauskohtaisesti neuvotellen. Tarkastelunäkökulmina on esimerkiksi Turun kaupungilta ja muilta osallisilta vaadittavat resurssit (kuten tilat, osaaminen, taloudelliset resurssit), ehdotuksen kehittämiskelpoisuus ja aikataulu.
Kilpailun nettisivut: https://www.turku.fi/sytytaturku
Sytytä Turku -kilpailun kulku
Kilpailun käytännön toteutuksesta on vastannut asiantuntijoista koostuva poikkihallinnollinen projektiryhmä. Projektiryhmä on valmistellut ehdotuskuvaukset ja arvioinnit arviointiryhmälle.
Kilpailussa pyydettiin innovoimaan mahdollisia uusia toimintoja, palveluita tai rakenteita kaupungin keskusta-alueelle. Tähän perustuen osa kilpailumateriaaleista pyydettiin jättämään kilpailuun viitteellä salainen, jotta turvataan innovaation uutuusarvon säilyminen esittäjätahon käsissä. Tätä periaatetta on noudatettu koko kilpailun ajan ja tästä syystä kaikkia kilpailuun esitettyjä aineistoja ei ole syytä julkaista.
Kilpailun aloitustapahtuma järjestettiin 19.8.2020.
Linkki aloitustapahtuman tallenteeseen: https://kepit.tv/#/c/grassmark/e/L6SAPOM8PY
Ehdotusvaihe 19.8.2020 – 14.10.2020
Ehdotusvaiheessa kilpailuun saatiin yhteensä 71 ideaa joista 54 kpl elävä keskusta sarjaan ja 17 kpl rakentuva keskusta sarjaan. Ideoista 39 kpl oli yksityishenkilön, 26 organisaation ja 6 kpl muu statuksella. Kaikki kilpailuun esitetyt ideat todettiin täyttävän kilpailukutsun ja kilpailusääntöjen mukaisen menettelyn periaatteet ja päätettiin hyväksyä kilpailukutsun mukaisina kilpailuun.
Kilpailijoita pyydettiin ilmoittamaan oma arvionsa kiinnittymisestä kilpailun tavoitteisiin. Eniten ideoita kohdistui keskustan kehittämisen painopisteeseen Viihtyisä ja elävä kohtaamisten keskusta (19 kpl). Painopisteeseen saavutettava ja helposti kuljettava keskusta kohdentui 2 kpl. Merkittävä osa ilmoitti ideansa kiinnittyvän kaikkiin kolmeen painostealueeseen Saavutettava ja helposti kuljettava keskusta, Kaupallisesti houkutteleva keskusta, Viihtyisä ja elävä (25 kpl).
Ehdotusvaiheesta arviointiryhmä valitsi jatkoon eli toteutettavuusvaiheeseen yhteensä 31 kilpailuideaa. Kilpailijoille ilmoitettiin sähköpostitse valinnasta ja ei jatkaville annettiin samalla arviointipalaute. Annettu palaute löytyy liitteenä olevasta arviointipöytäkirjasta (liite 1).
Toteutettavuusvaiheeseen valituille Elävä -keskusta sarjan ideoiden (23 kpl) esittäjille arviointiryhmä jakoi kannustuspalkintoina 800 € / idea.
Toteutettavuustarkasteluvaihe 15.10.2020 – 14.1.2021
Jatkoon valittujen ehdotusten tekijöiden kanssa neuvoteltiin ideoiden toteutettavuudesta, toteuttamiseen tarvittavista resursseista, toteutuksen ajankohdasta ja jatkotyöstön menettelytavoista, eli käytännössä kaupungin konkreettisesta roolista kumppanuusosapuolena. Neuvottelut käytiin projektiryhmän nimeämien kaupungin toimialojen ja konserniyhtiöiden edustajien kanssa. Projektiryhmä koordinoi neuvotteluita arviointiryhmän ohjaamana.
Toteutettavuustarkasteluvaihe päättyi arvioitiryhmän viimeiseen kokoukseen 15.1.2021 ja siinä tehtyihin voittajien eli kumppanuuksilla toteutettaviksi esitettävien kehitysideoiden valintoihin.
Kilpailun läpivienti on toteutettu kilpailusääntöihin kirjattujen periaatteiden mukaisesti. Ainoa merkittävä poikkeus on toisen vaiheen neuvotteluaikatauluista johtuva aikataulumuutos, joka on käytännössä johtanut päätöksenteon siirtymiseen sekä lopetustilaisuuden päivämäärämuutokseen.
Kilpailun päätöstapahtuma tullaan järjestämään verkkototeutuksena 10.2.2021, klo 18:00 alkaen.
Kaupunkilaisten kuuleminen
Ehdotusvaiheesta toteutustarkasteluvaiheeseen valitut kilpailuideat avattiin Kerro kantasi -palveluun kommentoitavaksi.
”Mitä uutta sinä haluaisit Turun keskustaan? Rajoja rikkovaa taidetta, hybriditiloja, vihreyttä ja sujuvaa liikkumista, aktiivista tekemistä lapsille tai kenties uudenlaista yrittäjyyttä? Olemme saaneet kaupunkilaisilta ja eri toimijoilta hienoja ideoita siitä, miten huomisen keskusta voisi olla entistä elävämpi, viihtyisämpi ja houkuttelevampi. Tutustu Sytytä Turku -kilpailun kautta saatuihin ehdotuksiin ja kerro meille, mille niistä sinä sytyt!”
Ehdotusten kumppanuuksien toteuttamisedellytyksistä ei palautetta pyydetty vaan ainoastaan ideoiden kiinnostavuudesta. Ideoille annettiin palautepalvelun kautta yhteensä 470 kommenttia. Pääsääntöisesti palaute oli positiivista ja uusien ideoiden toteutukseen kannustavaa. Kerro kantasi -palvelun kautta saatu palaute liitettiin osaksi arviointiryhmän työskentelyä.
Ideoista saatu palaute löytyy Kerro kantasi palvelusta. Linkki Kerro kantasi palveluun: https://kerrokantasi.turku.fi/sytytaturku
Kilpailun ratkaisu
Kilpailun voittajien valinta ja tätä kautta muodostuva kumppanuus toimii palkintona Sytytä Turku kilpailussa. Kumppanuuden malli ja laatu määräytyvät idean lopputuotteen kautta.
Elävä keskusta –sarjassa on jaettu yhteensä 28.400 €:n arvosta kannustuspalkintoja toiseen vaiheeseen valituille ehdotuksille. Kilpailun päätöstilaisuudessa 10.2.2021 tullaan arpomaan kuumailmapallolento toiseen vaiheeseen valittujen ideoiden kesken.
Neuvotteluiden kautta jalostuneiden ideoiden vaikuttavuusarviointi, lopputuotteen kuvaus, toteutusmalli, kumppanuuden roolitus ja tätä kautta tarvittava resurssijako toimivat arviointiryhmän perusteluna laaditulle esitykselle.
Arviointiryhmä esittää kilpailun voittajiksi seuraavia kahtatoista ideaa:
Elävä keskusta sarja:
- Puistosilta
- Hyvin voiva Turku
- Turku Stars Carbon Neutral City Experience for Kids and Youth
- Nuorten kesäyrittäjyystori
- Mini Turku
- Tapahtumamatot
- Kontiaisten joulukuu
- Turun Pyörämessut / Turku - Suomen pyöräpääkaupunki
Rakentuva keskusta sarjan 4 ideaa:
- Portti auki Turkuun
- Käveltävämpi keskusta
- Saaristolaivasatama
- Turun kauppahallikortteli 2026
Lisäksi arviointiryhmä esittää valittavaksi seuraavat ideat, joiden toteutusta tuetaan kilpailubudjettiin tehtävällä 5.000 € varauksella / idea:
- Esitykset Valtaavat Kadut
- Turku kutsuu tanssiin!
- Turun Sarjakuvafestivaali 2021
Lisäksi arviointiryhmä esittää, että seuraavat kolme ideaa jatkojalostetaan valotapahtuma 2021 hankkeen yhteydessä:
- Lumina festival of light and wonder
- Luodaan valoa Turkuun yhdessä
- Sytytä Turku seikkailu – Joukkoistamalla valotaideteokset loistamaan
Lisäksi arviointiryhmä esittää, että Eloisa Varvintori idean esittäjän kanssa kumppanuutta ei muodosteta, mutta idean esittäjälle maksetaan kilpailubudjetista kannustuspalkintona 1 000 euroa. Hakijat ovat neuvotteluiden aikana laatineet erittäin hyvän ja perusteellisen alueen jatkokehitystä palvelevan selvityksen.
Arviointiryhmän esittämät valinnat perusteluineen on esitetty liitteenä olevassa arvostelupöytäkirjassa (liite 1).
Voittajiksi esitettävien ideoiden kautta muodostuvien kumppanuuksien lopputuotteiden ryhmittely ja vaikuttavuuden arviointia
Useissa kilpailun kautta muodostuvissa kehityskokonaisuuksissa on kohderyhmänä lapset ja nuoret.
Ideat Turku Stars Carbon Neutral City Experience for Kids and Youth, Tapahtumamatot ja Käveltävämpi keskusta tuottavat toteutuessaan lopputuotteena konseptuaaliset tarkastelut. Konseptien kautta on mahdollista tulevaisuudessa edistää merkittäviä kaupunkikehityskokonaisuuksia sekä edistää kaupungin käytettävyyttä ja tätä kautta tapaa käyttää kaupunkia. Konseptien sisällöissä on tunnistettavissa potentiaalia ja hyödyt tulevat ulosmitattavaksi vasta viiveellä.
Ideat Nuorten kesäyrittäjyystori, Kontiaisten joulukuu ja Turun Pyörämessut / Turku - Suomen pyöräpääkaupunki tuottavat kaupungin keskustaan tapahtumallisia toimintoja, jotka ovat kytkettävissä vaikuttavuudeltaan suurempiin teemoihin. Kesäyrittäjyystori liittyy osaksi nuorille suunnattua kesäyrittäjyys -kampanjaa ja edistää tätä kautta nuorten aktivointia yrittäjyyteen. Kontiaisten joulukuu on liitettävissä joulukaupunki brändin vahvistamiseen. Pyörämessuilla edistetään käytännön tasolla liikkumisen kehittämisen tavoitteita ja tätä kautta aina Hiilineutraali Turku 2029 liittyviä, strategisia tavoitteita.
Ideoiden Portti auki Turkuun, Puistosilta ja Mini Turku kautta tavoitellaan hankesuunnitelmia, joiden toteutuksella on mahdollista kehittää esiselvitys-, tarveselvitys- ja hankesuunnitteluvaiheiden toteutusta kumppanuuksilla. Ideat saattavat siis johtaa tulevaisuudessa palveluiden ja kaupunkirakenteen kehittämistoimenpiteisiin.
Idea Hyvin voiva Turku luo toteutuessaan jokirantaan tukeutuvan uuden palvelun keskusta-alueelle. Toteutuessaan kehittää jokirannan aktivointitavoitteita.
Ideoiden Saaristolaivasatama ja Turun kauppahallikortteli 2026 lopputuote kilpailun kautta on innovaatiokumppanuuspäätös. Innovaatiokumppanuuspäätös tarkoittaa asunto- ja maapolitiikan periaatteiden mukaisen prosessuaalisen menettelyn käyttöönottoa ensimmäisen kerran. Innovaatiokumppanuusmenettelyllä pyritään houkuttelemaan kiinteistökehittäjiä ja investoreita osallistumaan aktiivisesti kaupungin maaomaisuuden kehittämiseen. Kilpailuun esitetyt ideat tukevat tätä tavoitetta ja ovat päänavaus menettelyn käyttöönotolle.
Jatkotoimenpiteet kumppanuuksien toteuttamiseksi
Kumppanuuksien toteutumisen varmistamiseksi, kilpailun projektiryhmä on laatinut arviointiryhmää kuultuaan, seuraavan esityksen kilpailuun varatun budjetin jakamisesta. Varatun summan käyttötarkoitus ratkaistaan lopullisesti projektisuunnitelman laatimisen yhteydessä. Lisäksi taulukkoon on kirjattu kaupungin vastuuorganisaatiot, joiden kanssa kumppanit lähtevät edistämään kehityshankkeiden projektisuunnittelua.
Nimi | € | vastuuorganisaatio |
Puistosilta | 7 000 | Kaupunkiympäristötoimiala |
Turku Stars Carbon Neutral City Experience for Kids and Youth | 15 000 | Ilmastotiimi |
Nuorten kesäyrittäjyystori | 10 000 | Työllisyyspalvelut |
Mini Turku | 8 000 | Matkailutoimi / Tapahtumatoiminnot |
Tapahtumamatot | 10 000 | Kaupunkiympäristötoimiala |
Kontiaisten joulukuu | 8 000 | Tapahtumatoiminnot |
Turun Pyörämessut / Turku - Suomen pyöräpääkaupunki | 20 000 | Tapahtumatoiminnot / ilmastotiimi |
Portti auki Turkuun | 10 000 | Keskustan kärkihanke |
Käveltävämpi keskusta | 5 000 | Kaupunkiympäristötoimiala |
Rakentuva keskusta sarjan innovaatiokumppanuuksiin liittyvät jatkotoimenpiteet
(24) Turun kauppahallikortteli 2026
Kauppahallin korttelin käynnissä olevat kehittämistoimenpiteet ja kokonaisuuteen liittyvät aikaisemmat päätökset, sekä suunnitelmat ja selvitykset on tuotu osaksi Sytytä Turku kilpailun 2. vaiheen kumppanuusneuvotteluita. Neuvotteluihin perustuen esitys on, että Kauppahallin korttelin kehittämisen osalta edetään JKMM arkkitehdit vetoisen työryhmän kanssa toteutettavalla innovaatiokumppanuudella.
Kumppanuudesta tullaan laatimaan innovaatiokumppanuussopimus, joka tuodaan erillisenä päätöksentekoon. Samassa yhteydessä tuodaan korttelikokonaisuuteen liittyvät kaupungin strategiset kehittämistavoitteet päätettäväksi.
Kaupungin omistamiin alueisiin kohdentuvat mahdolliset luovutuspäätökset tehdään kumppanuuden lopputuotteiden perusteella, innovaatiokumppanuuden 1. vaiheen päättyessä.
Innovaatiokumppanuuden peruste on saada kauppahallin kortteliin kokonaiskonsepti sekä kehitysaluetta koskeva toteutuskelpoinen suunnitelma kumppanuuskaavoituksen käynnistämiseksi, sekä tutkia ja mallintaa keskustan elinvoimaa ja kilpailukykyä turvaavan hybridirakentamisen potentiaali, ja hakea ratkaisumalli kauppahallin toimintojen turvaamiseksi korttelialueella.
Tavoitteet innovaatiokumppanuuden 1. vaiheelle
(37) Saaristolaivasatama
Idean esittäjän kanssa toteutetaan Innovaatiokumppanuus, jolla kohdealueen suunnittelu rauhoitetaan idean esittäjälle. Kohdealue on esitetty kilpailun arviointipöytäkirjassa. Suunnittelutyö ei saa aiheuttaa haasteita tai haittaa alueen nykyisille toimijoille / käyttäjille.
Innovaatiokumppanuuteen liittyvä prosessuaalinen menettely, erillisine ehtoineen, mallinnetaan kaupunkiorganisaation toimesta ja laaditaan tätä tarkoittava innovaatiokumppanuussopimus. Laadittava sopimus tuodaan erilliseen päätöksentekoon.
Innovaatiokumppanuuden tavoitteet;
Kilpailuprosessin arviointia
Sytytä Turku kilpailulla on luotu uusi, innovatiivinen kilpailumalli, jolla kaupunki avataan kehittämisalustaksi kaikille kaupungin käyttäjille ja kaupunkikehittäjille. Uudenlaisesta lähestymistavasta on tullut kilpailuprosessin aikana positiivista palautetta, sekä toivetta että kilpailu uusittaisiin jossakin vaiheessa lähivuosina. Kilpailun kautta kehitettiin osallistamisen muotoja, sekä tuotiin toimintaan kokeilukulttuuria.
Prosessi vaati poikkihallinnollisia resursseja mikä toisaalta tukee tavoitetta poikkihallinnollisen yhteistyön kasvattamiseen. Kilpailuun kutsutut arviointiryhmän edustajat toivat arviointiin arvokasta, kaupunkiorganisaation ulkopuolista osaamista. Ajallisesti kilpailu toteutettiin korona aikana ja tästä johtuen jäi toteuttamatta prosessiin suunniteltu ideoiden törmäyttämisvaihe. Lisäksi koronasta johtuen, arviointiryhmän työskentelyssä jäätiin kaipaamaan yhteistä, saman pöydän ääressä tapahtuvaa arvioinnin työstämistä. Kilpailun aikataulua jouduttiin venyttämään ja mahdollisesti seuraavissa kilpailuissa tulee huomioida realistisempi aikataulun suunnittelu.
Innovaatiokumppanuus, sen perusteet ja laatu/malli on tunnistettu valmistelussa ja arviointityössä haasteelliseksi tarkastella, toisaalta mahdollistavaksi. Uusilla toimintamalleilla on mahdollista saada mukaan ulkopuolisia toimijoita kokonaisvaltaiseen kaupunkikehitykseen. Kehittämällä kumppanuuden muotoja tuetaan kaupunkistrategiaan kirjattuja tavoitteita yhteistyön lisäämisestä.
Kilpailun suunnitteluvaiheessa oli mahdotonta arvioida, mitä ehdotuksia tullaan saamaan keskustan kehittämiseksi. Tavoitteena on julkaista kilpailusta ja sen toteutuksesta erillinen raportti, jossa analysoidaan tarkemmin toteutusta.
Liite 1Arvostelupöytäkirja
Oheismateriaali 1Sytytä Turku -Kilpailun ratkaisu
Kaupunginjohtaja Minna Arve:
EhdotusKaupunginhallitus päättää, että
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja erityisasiantuntija Janne Mustonen.
Jakelu
aoEhdotuksen tekijät
tiedSitowise Oy
tiedTurku Science Park Oy Ab
tiedTurkuseura - Åbosamfundet ry
tiedTurun kauppakamari
tiedTurun Ydinkeskustayhdistys ry, Åbo Stadscentrumförening rf
tiedTurun yliopisto
tiedVarsinais-Suomen Yrittäjät ry
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvHyvinvointitoimiala
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut
tiedKonsernihallinto
tiedKonsernihallinto, asiakaspalvelu
tiedKonsernihallinto, ilmasto- ja ympäristöpolitiikka
tiedKonsernihallinto, kehittämisen ohjaus
tiedKonsernihallinto, sivistystoimialan kehittäminen
tiedKonsernihallinto, talous
tiedKonsernihallinto, vetovoima
tiedKonsernihallinto, viestintä- ja markkinointipalvelut
tpvSivistystoimiala
tpvVapaa-aikatoimiala
tiedVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvXXXXX
Liitteet:
Kh § 33
Liite 1:Arvostelupöytäkirja