Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja411.01.2021 

11392-2020 (01 02 01, 01 04 03, 02 02 02)

Henkilöstöruokailun subventioon ja laitosruokailumahdollisuuteen tehtävät muutokset

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen:

Kaupunginhallitus päätti 12.10.2020 § 434, että kaupunginjohtajan tulee selvittää ja tarvittaessa erillisellä päätöksellä päättää eräistä säästötoimenpiteistä, jotka oli lueteltu em. päätöksessä. Yhtenä tällaisena säästötoimenpiteenä oli mainittu lounasedun poisto. Kaupungin yhteistyötoimikunta on käsittelyt lounasedusta luopumista kokouksissaan 23.10.2020 § 76 ja 4.12.2020 § 97. Henkilöstöjärjestöt ovat jättäneet asiasta oman eriävän mielipiteensä.

Turun kaupungissa on noudatettu KH:n 7.12.1993 § 1460 antamaa ohjeistusta työpaikkaruokailumahdollisuuden osoittamisesta.

Työturvallisuuslain 48 § ei edellytä työpaikkaruokailun järjestämistä. Em. pykälä toteaa mm, että ”Työpaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä on työntekijöiden käytettävissä oltava työn luonne ja kesto sekä työntekijöiden lukumäärä huomioon ottaen riittävät ja asianmukaisesti varustetut peseytymis-, pukeutumis- ja vaatteiden säilytystilat, ruokailu-, lepo- ja käymälätilat sekä muut henkilöstötilat”. Ainoastaan yötyön osalta on lain 30 §:n 2 momentissa mainittu, että ”Työnantajan on tarvittaessa järjestettävä yötyötä tekevälle työntekijälle mahdollisuus ruokailuun, jos työajan pituus sitä edellyttää ja jos ruokailun järjestäminen on olosuhteet huomioon ottaen tarkoituksenmukaista.

Ateriasta työnantaja voi periä työntekijältä kohtuullisen korvauksen”.

Työnantajan tarjoama lounasruokailun subventio on ollut työnantajan tarjoama etu, ei työ- ja virkaehtosopimuksiin tai lakiin kirjattu työsuhteen ehto.

Henkilöstöjärjestöjen jättämästä eriävästä mielipiteestä huolimatta henkilöstöruokailun subventioon ja laitosruokailumahdollisuuteen on säätötoimenpiteenä perusteltua ja tarkoituksenmukaista tehdä muutokset, joita käsiteltiin yhteistyötoimikunnassa 4.12.2020 § 97.

Jatkossa  ainoat henkilöstöruokalat, jossa kaupunki maksaa subventiota henkilöstöruokailusta ovat Mäntymäen henkilöstöravintola ja Runosmäen vanhuskeskuksen ruokala. Näissä ruokaloissa on palvelutuottajan kanssa tehtyyn sopimukseen kirjattu tuottajalle subventio-oikeus. Henkilöstöruokailun subvention pysyttämistä puoltaa myös ruokaloiden pääsääntöisten käyttäjien työn luonne.

Sivistystoimialan puolella laitosruokailumahdollisuus poistuu lukioista ja ammatillisesta opetuksesta.  Laitosruokailumahdollisuuden poistuminen koskee kaikkia em. oppilaitoksissa työskenteleviä.

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta ruokailukäytäntöihin ei tehdä muutosta. Kaikki Turun kaupungin työntekijät ja viranhaltijat, jotka työskentelevät perusopetuksen kouluissa ovat jatkossakin oikeutettuja luontoisetuna tapahtuvaan laitosruokailuun. Muutoksella ei ole myöskään vaikutusta esim.  eräissä hyvinvointitoimialan yksiköissä tapahtuvaan esimerkkiruokailuun.

Vaikka luontoisetuna tapahtuvasta laitosruokailusta luovutaan, tulee koulujen henkilöstöllä olla jatkossakin mahdollisuus ruokailla koulujen ruokaloissa. Henkilöstö maksaa tällöin ateriatuottajalle suoraan tuottajan veloittaman aterian hinnan. Sivistystoimialan tulee selvittää ja sopia ateriatuottajien kanssa mm. aterioiden rahastusmallista ja asiasta tulee tiedottaa koulujen henkilökuntaa. Myös omana tuotantona toteutettavan ruokailun osalta veloituskäytännöt tulee selvittää.

Hallintosäännön 96 §:n mukaan kaupunginjohtaja päättää luontoisetujen myöntämisen perusteista. Lisäksi kaupunginhallitus päätöksessä 12.10.2020 § 434 on todettu, että kaupunginjohtajan tulee selvittää ja tarvittaessa erillisellä päätöksellä päättää säästötoimenpiteistä, jotka oli lueteltu em. päätöksessä. Lounasedusta luopuminen oli yksi päätökseen kirjatuista säästötoimenpiteistä.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin, että 1.1.2021 lukien ainoat henkilöstöruokalat, jossa kaupunki maksaa subventiota henkilöstöruokailusta ovat Mäntymäen henkilöstöravintola ja Runosmäen vanhuskeskuksen ruokala. Sivistystoimialan puolella laitosruokailumahdollisuus poistuu lukioista ja ammatillisesta opetuksesta.  Laitosruokailumahdollisuuden poistuminen koskee kaikkia em. oppilaitoksissa työskenteleviä.

Koulujen henkilöstöllä tulee olla jatkossakin mahdollisuus ruokailla koulujen ruokaloissa. Henkilöstö maksaa tällöin ateriatuottajalle suoraan tuottajan veloittaman aterian hinnan. Sivistystoimialan tulee selvittää ja sopia ateriatuottajien kanssa mm. aterioiden rahastusmallista ja asiasta tulee tiedottaa koulujen henkilökuntaa. Myös omana tuotantona toteutettavan ruokailun osalta veloituskäytännöt tulee selvittää.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tiedKaupunginhallitus
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto
tpvMatkailun palvelukeskus
tiedRevisiotoimisto
tpvSivistystoimiala
tpvTyöllisyyspalvelukeskus
tpvTyöterveyshuolto
tpvVapaa-aikatoimiala
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedYhteistyötoimikunta
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX