Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja32323.12.2020 

3797-2020 (10 03 02, 02 08 02, 10 02 03)

Turun konserttitalon uudisrakennushankkeen tarjoajien valinta ja hankinnan aikataulumuutos

Toimialajohtaja Christina Hovi, kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää, toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola ja kaupunginlakimies Pauliina Ahlas 22.12.2020:

Turun konserttitaloa koskevat aikaisemmat päätökset

Kaupunginhallitus päätti 20.8.2018 § 305 merkitä tiedokseen Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksestä vastaanotetut lausunnot ja palautti valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen siten, että tilatarveselvitystä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä.

Tilatarveselvitystä täydennettiin uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Peruskorjaus- ja laajennusselvityksen yhteydessä määritettiin Turun Filharmonisen orkesterin nykyisen ja tulevan toiminnan lähtökohdista tavoitteet tuleville tiloille. Nämä samat tavoitteet toimivat myös uudisrakennusvaihtoehdon selvityksen reunaehtoina. Uudisrakennusvaihtoehdon tilaohjelma laadittiin sijaintipaikkariippumattomana.

Kaupunginhallitus päätti 27.5.2019 § 228 hyväksyä Turun konserttitalon peruskorjauksesta sekä uudisrakentamisesta laaditut tilatarveselvitykset. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Turun konserttitalon hankesuunnitteluvaiheeseen siirrytään uudisrakennusvaihtoehdon mukaiseen malliin ja että Turun konserttitalon korvaavan uudisrakennuksen sijaintipaikkojen vaihtoehdot tuodaan kaupunginhallituksen ratkaistavaksi hankesuunnitelman valmistelun yhteydessä ja Aninkaistenkatu 7 - 9 kiinteistön osalta käynnistetään neuvottelumenettelyyn perustuvaa tontinluovutuskilpailu siten, että luovutuksen seurauksena muodostuva uuden konserttitalon nettokustannus on tiedossa viimeistään hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä.

Turun konserttitalon uudisrakennuksen sijaintipaikka ja uudisrakennushankkeen hankintamenettely valmisteltiin kaupunginhallitukselle päätettäväksi keväällä 2020. Kaupunginhallitus päätti 6.4.2020 §142, että Turun uuden konserttitalon sijaintipaikaksi valitaan Aurajoen itärannan Itsenäisyydenaukio, kohdetta koskeva asemakaavanmuutos käynnistetään välittömästi, uuden konserttitalon hankintamenettelynä käytetään allianssimallia ja hankinnan kriteerit, hankintaprosessi sekä tilaajan tavoitteet ja budjetti valmistellaan erikseen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Kaupunginhallitus on 8.6.2020 § 249 päättänyt käynnistää Turun konserttitalon allianssihankinnan siten, että markkinavuoropuhelu voidaan pitää kesäkuun 2020 aikana heti kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen. Kaupunginhallitus on asettanut allianssin muodostamista ja jatkosuunnittelua ohjaavat tilaajan tavoitteet sekä vahvistanut allianssikumppanin soveltuvuusvaatimukset ja valintaperusteet sekä lopullisten tarjousten vertailuperusteet siten, että mainittuihin soveltuvuusvaatimuksiin, valintaperusteisiin ja vertailuperusteisiin voidaan tehdä markkinavuoropuhelun jälkeen allianssin muodostamista parantavia täsmennyksiä. Kaupunginhallitus on hyväksynyt hankinnan valmisteluvaiheen budjetiksi 160.000 € sisältäen palkkiot ehdotuksista 75.000 € ja konsultointi yms. kustannukset 85 000 €. Edelleen kaupunginhallitus on todennut, että lopullinen hankesuunnitelma ja siihen liittyvä tavoitekustannus saatetaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi hankesuunnitelman hyväksymisvaiheessa siten, että investointipäätös ja toteutusvaiheeseen siirtyminen tapahtuu asemakaavan saatua lainvoiman.

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen kaupunginjohtaja on 11.11.2020 § 271 päättänyt, että Turun konserttitalon uudisrakennushankkeen valmisteluvaiheen budjettia korotetaan 165.000 eurolla siten, että korotus ei vaikuta hankkeen kokonaiskustannuksiin eikä tavoitehintaa koroteta.

Kaupunginjohtaja on 25.9.2020 § 229 päättänyt keskeyttää Turun konserttitalon uudisrakennushankkeen hankintamenettelyn koskien Turun konserttitalon suunnittelua ja toteutusta koskevaa hankintaa sekä päättänyt, että Turun konserttitalon allianssin hankintamenettely käynnistetään uudelleen julkaisemalla sitä koskeva hankintailmoitus HILMA-ilmoituskanavassa sen jälkeen, kun soveltuvuusvaatimuksia on täsmennetty siten, että vaatimusten muodostama kokonaisuus toteuttaa hankintalain mukaisia kilpailua edistäviä tavoitteita.

Keskeyttämisen jälkeen on käynnistetty hankintamenettely, joka on keskeytettyyn hankintaan nähden uusi ja erillinen.

Hankinnan ensimmäisenä vaiheena oli saapuneiden osallistumishakemusten käsittely. Osallistumishakemuksen jätti 5 sellaista ehdokasta, jotka osoittivat täyttävänsä asetetut soveltuvuusvaatimukset. Kaupunkiympäristölautakunta on 17.11.2020 § 397 päättänyt valita hankinnan tarjousvaiheeseen 1 kaikki 5 ehdokasta ja oikeuttaa toimialajohtajan tekemään seuraavan valintapäätöksen, jolla tarjousvaiheeseen 2 valitaan kolme parasta tarjoajaa.

Alustavien tarjousten käsittely

1.    Saadut alustavat tarjoukset

Hankinnassa saatiin määräaikaan 7.12.2020 klo 13.00 mennessä yhteensä 5 alustavaa tarjousta seuraavilta tarjoajilta:

- Ryhmittymä Aural (Skanska Talonrakennus Oy, Arkkitehdit Kontukoski Oy, Skanska Infra Oy ‒ nimettyinä alihankkijoina Henning Larsen Architects A/S, A-Insinöörit Suunnittelu Oy, Ramboll Finland Oy)

- Ryhmittymä Harmonia (Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy ‒ nimettynä alihankkijana Laidun-design Oy)

- Ryhmittymä LujaJKMM (Lujatalo Oy, JKMM Arkkitehdit Oy ‒ nimettynä alihankkijana Akukon Oy)

- Ryhmittymä SRV - ALA (SRV Rakennus Oy, Arkkitehtitoimisto ALA Oy ‒ nimettynä alihankkijana Akukon Oy)

- Ryhmittymä Team Lunar (YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy, Van Berkel en Bos U.N. Studio B.V. ‒ nimettynä alihankkijana Akukon Oy)

2.    Alustavien tarjousten tarkastaminen sekä arviointi ja pisteytys

Alustavat tarjoukset tarkastettiin sen varmistamiseksi, että ne ovat alustavan tarjouspyynnön mukaisia. Ryhmittymiltä Harmonia ja Team Lunar pyydettiin täsmennyksiä 8.12.2020 koskien avainhenkilöille asetettuja vaatimuksia. Tarjoajat toimittivat pyydetyt täsmennykset, ja todettiin niiden olevan riittävät.

Osana alustavaa tarjousta arvioitiin ja pisteytettiin tarjoajien 9.12.2020 järjestetyssä tenttitilaisuudessa jättämät vastaukset tenttitehtäviin.

Lisäksi tarkastettiin tarjouskilpailun aikaista salassapitoa ym. järjestelyjä koskevat selvitykset, jotka pyydettiin kolmelta ryhmittymältä sen vuoksi, että jokainen näistä on ilmoittanut nimetyksi alihankkijakseen Akukon Oy:n. Todettiin selvitysten olevan riittävät.

3.    Tarjousvaiheeseen 2 valittavat tarjoajat

Alustavan tarjouspyynnön kohdan 7.1 mukaisesti tarjousvaiheeseen 2 valitaan alustavan tarjouksen jättäneistä 3 parasta tarjoajaa. Tarjoajat asetetaan paremmuusjärjestykseen alustavista tarjouksista saatujen pisteiden perusteella. Menettelyssä oli tässä vaiheessa mukana 5 tarjoajaa, joista tarjousvaiheeseen 2 tuli valita 3 parasta.

Alustavista tarjouksista tarjoajat saivat seuraavat pisteet:

Ryhmittymä Aural                                    41,50 pistettä

Ryhmittymä SRV - ALA                           41,00 pistettä

Ryhmittymä Harmonia                             39,50 pistettä

Ryhmittymä Team Lunar                         34,50 pistettä

Ryhmittymä LujaJKMM                           27,00 pistettä

Arviointia koskevat perustelut on esitetty liitteessä 2.

Todettiin, että tarjousvaiheeseen 2 tulee valita kolme eniten pisteitä saanutta tarjoajaa, jotka ovat ryhmittymä Aural, ryhmittymä SRV - ALA ja ryhmittymä Harmonia.

Seuraavat vaiheet

Allianssimallin vaiheet ovat:

1. Strategiavaihe

2. Allianssin muodostaminen ja kilpailutusvaihe

3. Projektin kehitysvaihe

4. Projektin toteutusvaihe

5. Jälkivastuuvaihe ja takuuaika

Muodostamisvaiheessa allianssiryhmittymä kilpailutetaan neuvottelumenettelyllä. Kumppanien valintaan vaikuttavat kyvykkyys ja palkkio eli laatu ja hinta. Kohteen merkittävästä luonteesta johtuen poikkeuksellisen suuri painoarvo kilpailuttamisvaiheessa on myös arkkitehtuurin laadulla. Muodostamisvaihe päättyy allianssikumppanin valintaan.

Kaupunginhallituksen 6.4.2020 §142 päätöksen mukaisesti uuden konserttitalon hankintaprosessin rinnalla on valmisteltu asemakaavanmuutosta, joilla tavoitellaan rakennushankkeen toteuttamista Itsenäisyydenaukiolle. Allianssin ja kaavoitusprosessin yhdistämisen tavoitteena on lopputulos, jossa on mahdollisuus toteuttaa hyvin yhteensovitettu suunnitteluratkaisu, joka ottaa huomioon konserttitalon sijainnin erityispiirteet ja sen vaatimukset.

Kaupunkiympäristölautakunta on päättänyt 16.6.2020 § 231 hyväksyä asemakaavan tavoitteet siten muutettuna, että tutkitaan aukion luomista teatterin ja konserttitalon väliin sekä nykyisen ja uuden taiteen sijoittelua.

Asemakaavanmuutosluonnos valmistui 6.11.2020. Kaupunkiympäristölautakunta päätti 24.11.2020 § 416 palauttaa asemakaavanmuutosluonnoksen uudelleen valmisteltavaksi.

Kaupunginjohtaja on päättänyt ottaa kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen 24.11.2020 § 416 kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kaupunginhallitus päätti 17.12.2020 hyväksyä 6.11.2020 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen laadittavaan ehdotuksen pohjaksi. Lisäksi kaupunginhallitus lisäsi päätökseen useita jatkosuunnittelussa huomioitavia kohtia, joilla tavoitellaan parannuksia alueen viihtyvyyteen, käytettävyyteen ja saavutettavuuteen.

Edellä mainittuun päätökseen tyytymättömiä luottamushenkilöitä on julkisuudessa tuonut esiin, että asemakaavanmuutosluonnos tulisi saattaa kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Käynnissä oleva hankintamenettely on sidottu paikkaan, mutta sijaintiin ei ole vielä valtuuston kantaa. Asemakaavaluonnoksen mahdollinen valtuustokäsittely selviää seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.1.2021.

Hankintaprosessin jatkumisen varmistamiseksi ja kaikkien osapuolten riskien minimoimiseksi on tarkoituksenmukaista, että hankinnan muodostamisvaihetta pidennetään liitteessä 3 esitetyn aikataulun mukaisesti. Ensimmäiset työpajat toiseen tarjousvaiheeseen kutsuttaville ryhmittymille järjestetään 17.-19.3.2021, jonka jälkeen ryhmittymät käynnistävät ehdotussuunnitelmien laatimisen lopullista tarjousta varten.

Tavoitteena on, että hankintapäätös tehdään syksyllä 2021. Tämän jälkeen käynnistyy allianssin kehitysvaihe. Hankintaprosessin viivästyminen huomioidaan myöhemmin sovittavalla tavalla konserttitalon kokonaisaikataulussa.

Asemakaavaehdotus valmistellaan hankintapäätöksen mukaisen ehdotussuunnitelman pohjalta valtuuston hyväksyttäväksi. Hankintapäätöksen yhteydessä allianssilta tilataan hankesuunnitelma. Hankesuunnitelman ja kustannusarvion hyväksyy kaupunginvaltuusto. Investointipäätös voidaan tehdä, kun kaava on tullut voimaan.

Toiseen tarjousvaiheeseen kutsuttavat ryhmittymät ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä aikataulumuutoksen.

Liite 1Alustavien tarjousten vertailutaulukko

Liite 2Tenttivastausten arvioinnin perustelumuistio

Liite 3Uusi hankinta-aikataulu

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin valita Turun uuden konserttitalon hankinnan tarjousvaiheeseen 2 seuraavat kolme hyväksytysti alustavan tarjouksensa jättänyttä tarjoajaa, jotka ovat arvioinnissa saaneet eniten pisteitä alustavista tarjouksista:

-       Ryhmittymä Aural

-       Ryhmittymä SRV – ALA

-       Ryhmittymä Harmonia

Lisäksi päätin, että hankinnan muodostamisvaihetta pidennetään liitteessä 3 esitetyn aikataulun mukaisesti.

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Minna Arve

kaupunginjohtaja

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus ovat päätöksen liitteenä.

Turun kaupunki kiittää kiinnostuksesta hankettamme kohtaan ja tarjouskilpailuun osallistumisesta.

Jakelu

aoTarjoajat
tiedKaupunginhallitus
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 323
Liite 1:Alustavien tarjousten vertailutaulukko
Liite 2:Tenttivastausten arvioinnin perustelumuistio
Liite 3:Uusi hankinta-aikataulu