Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus57817.12.20209
Kaupunginhallitus711.01.20215

13373-2020 (00 01 00)

Turun kaupungin toimitilojen ja rakennuttamisen yhtiöittämisselvitys

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että laadittu selvitys otettaisiin ohjeellisena huomioon jatkovalmistelun yhteydessä. Samalla esitetään käynnistettäväksi Kiinteistö Oy Turun Syvälahden koulun ja Kiinteistö Oy Turun Yli-Maarian koulun kombinaatiosulautumisen valmistelu siten, että sulautumisen yhteydessä muodostuvan yhtiön yhtiöjärjestyksen toimialan tulee kattaa laajemmin myös tilapalveluiden tarjontaan liittyviä tehtäviä.

Kh § 578

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen ja tilahallintapäällikkö Leevi Luoto 25.11.2020:

Turun kaupungin vuoden 2019 talousarvion käsittelyn yhteydessä kaupunginvaltuusto päätti lisätä toimintasuunnitelmaan kirjauksen; ”Selvitetään kaupungin 100% omistaman kiinteistösijoitusyhtiön perustamista, jotta rakennus- ja peruskorjaushankkeiden toteutusta saataisiin tehostettua ja kaupungin kiinteistökehitystoimintaa kehitettyä”.

Kaupunginhallitus asetti lisäksi 14.9.2020 § 384 sopeuttamisohjelman käsittelyn yhteydessä tavoitteen; ”Kaupungin toimitilojen rakennuttamisen ja ylläpidon tehokkuuden lisääminen ja niiden toteuttamismallin uudistaminen yhdistämällä konsernin rakennuttamistoimintoja”.

Kaupunginvaltuusto on edelleen täsmentänyt talousarviopäätöksessään 16.11.2020 § 188 aiempaa selvityslinjaustaan ja kaupunginhallituksen sopeuttamisohjelmapäätöstä siten, että vuonna 2021 siirretään tilapalveluiden rakennuttamistoiminto perustettavaan yhtiöön yhdessä muiden konsernin toimijoiden kanssa ja fuusioidaan yhtiömuotoiset kaupungin omat tilakohteet konserniksi, joka toteuttaa jatkossa uudet tilahankkeet.

Lisäksi kaupunginhallituksen jäsen Jarmo Laivoranta on tehnyt 11.5.2020 asiasta aloitteen kaupunginhallitukselle siten, että kaikkien hankkeiden rakennuttamisessa päästään selkeään läpinäkyvään toimintamalliin, jossa valta ja vastuu sekä toiminnan rajat on määritelty selkeästi.

Turun toimitiloja ja rakennuttamista koskevan yhtiöittämisselvityksen on tarkoitus vastata osittain kaikkiin edellä mainittuihin kirjauksiin sekä koota samalla yhteen dokumenttiin kaupungille kertynyt kokemusperäinen tieto erilaisista toimitilojen hallintamuodoista ja yhtiömalleista. Asiakirjassa esitetään aiempiin valmistelukirjauksiin perustuvia linjauksia jatkovalmistelun yhteydessä ohjeellisina noudatettavaksi. Jarmo Laivorannan aloitteen (diaari 462-2020) osalta selvityksessä esitetään valmistelulinjauksia ainoastaan toimitilojen rakennuttamisen osalta.

Liite 1Turun kaupungin toimitilojen ja rakennuttamisen yhtiöittämisselvitys

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee liitteenä 1 olevan Turun kaupungin toimitilojen ja rakennuttamisen yhtiöittämisselvityksen tiedokseen ja hyväksyy siinä esitetyt jatkovalmistelun linjaukset ohjeellisena noudatettavaksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää käynnistää Kiinteistö Oy Turun Syvälahden koulun ja Kiinteistö Oy Turun Yli-Maarian koulun kombinaatiosulautumisen valmistelun siten, että muodostuvan yhtiön yhtiöjärjestyksen toimialakirjaus mahdollistaa laajemmin myös tilapalveluiden tarjontaan liittyvät tehtävät.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ruohosen tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 7

Pöydältä 17.12.2020 § 578

PäätösAsia pantiin pöydälle Vornasen Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Peltonen, Vierimaa ja Weber ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.


Liitteet:

Kh § 578
Liite 1:Turun kaupungin toimitilojen ja rakennuttamisen yhtiöittämisselvitys

Kh § 7
Liite 1:Turun kaupungin toimitilojen ja rakennuttamisen yhtiöittämisselvitys