Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus58117.12.202012

14110-2020 (08 00 00)

Turun ratapiha ja Kupittaa - Turku -kaksoisraide: aiesopimus ratasuunnitelmaan sisältyvien tiettyjen toimenpiteiden toteutuksesta

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään Turun ratapihan ja Kupittaa - Turku kaksoisraiteen toteutusta edistävän Väyläviraston, VR Yhtymän ja Turun kaupungin välille solmittavan aiesopimuksen hyväksymistä. Aiesopimuksen ehdot koskevat toteutusvastuuta, kustannuksia ja kustannusjakoa, osapuolten osallistumista, toteuttavien rakenteiden omistusta, toteuttamisen sekä myöhemmin tehtäviä sopimuksia.

Kh § 581

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen 10.12.2020:

Aiesopimuksen tausta

Kaupunginvaltuusto päätti 16.3.2020 § 33, että Turun kaupunki lähtee osakkaaksi Turku - Helsinki nopean ratayhteyden suunnittelusta vastaavaan Turun Tunnin Juna Oy nimiseen hankeyhtiöön. Kaupunginvaltuusto varautui yhtiön osakkeiden merkintään ja pääomittamiseen enintään 10,25 M€:n rahoitussitoumuksella siten, että kustannukset jaksottuvat vuosille 2020-2024.

Turun Tunnin Juna Oy:n osakassopimuksen mukaan tavoitteena on edistää Turun ja Helsingin välisen raideyhteyden suunnittelua. Nopean junayhteyden voidaan katsoa koostuvan neljästä eri osakokonaisuudesta: Turun ratapihan kehittämisen eräät osa-alueet, Turku - Salo yhteysväli, Espoo–Salo-oikorata ja Espoo-rata.

Nopea junayhteys lyhentää kaupunkien välistä matka-aikaa sekä laajentaa työssäkäynti- ja työmarkkina-aluetta tuoden uusia mahdollisuuksia alueiden kasvuun ja kehitykseen. Turku - Salo kaksoisraide mahdollistaa lisäksi lähijunaliikenteen käynnistämisen yhteysvälillä. Suunnitteluhankkeen kohteena oleva ratayhteys on osa rajat ylittävää TEN-T -ydinverkkokäytävää.

Turun ratapihan nopean ratayhteyden kehittämiseen liittyvien osien toteutus ovat edellytyksiä Helsingin ja Turun välisen nopean ratayhteyden toteutumiselle. Hanke on kuitenkin hankevaiheistuksen osalta selvästi edellä yhtiön toimialaan kuuluvia tehtäviä, eikä sen valmistelu näin ollen kuulu yhtiön vastuulle.

Kaupunginvaltuusto päätti 15.6.2020 § 97 hyväksyä valtion ja seudun kuntien välille solmittavan Turun kaupunkiseudun MAL-sopimuksen 2020 - 2031. Osapuolet hyväksyivät sopimuksessa Turku - Helsinki välin nopean junayhteyden ja Turku - Salo välin lähijunaliikenteen edistämiseksi, että valtio ja Turun kaupunki käynnistävät sopimuskaudella vaiheittain Turun ratapihan ja Kupittaa - Turku -kaksoisraiteen muutostyöt.

Lisäksi sovittiin, että Turun kaupunki ja valtio neuvottelevat tarkemmalla tasolla sopimuksen muutostöiden toteutuksen kohdentamisesta, vaiheistuksesta ja aikataulusta. Neuvottelujen lähtökohtana pidetään kustannusten jakamista 50 % - 50 % –periaatteella valtion ja kaupungin kesken. Elämyskeskuksen edellyttämät muutostyöt eivät sisälly kyseisen sopimuksen mukaisesti sovittavaan kokonaisuuteen. 

Turun satamaa kehitetään mahdollistamalla uudet liikennejärjestelyt ja toteuttamalla vanhan ratayhteyden korvaava uusi henkilöraide yhteisterminaalihankkeen yhteydessä. Turun kaupunki ja valtio neuvottelevat tarkemmalla tasolla sopimuksen satamaraiteen omistus- ja hallintajärjestelyistä siten, että investointi on mahdollista toteuttaa vuoden 2025 loppuun mennessä.

Valtio ja Turun kaupunki hakevat ja pyrkivät saamaan mahdollisuuksien mukaan mainituille ratahankkeille täysimääräisesti Euroopan Unionin Verkkojen Eurooppa (Connecting Europe Facility, CEF) -rahoitusta tai mahdollisia muita saatavilla olevia taloudellisia tukia ja avustuksia. Investoinneille myönnetyt tuet ja avustukset vähentävät sopimusosapuolten kustannuksia sopimuksessa määriteltyjen jako-osuuksien mukaisesti.

Kaupunginvaltuusto päätti 16.11.2020 § 188 vahvistaa vuoden 2021 talousarvion ja vuosien 2021-2024 taloussuunnitelman toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Samassa yhteydessä kaupunginvaltuusto lisäsi MAL-sopimuksen mukaisen Turun ratapihat ja Kupittaan-kaksoisraide investointihankkeen rahoituksen infran investointiohjelmaan siten, että hanke lisää investointimenoja 2,5 milj. euroa vuonna 2021, 10,25 milj. euroa vuonna 2022, 10,5 milj. euroa vuonna 2023 ja 10,5 milj. euroa vuonna 2024.

Aiesopimus

Tässä yhteydessä esitettävä aiesopimus käynnistää konkreettisella tasolla kaupunginvaltuuston Turun Tunnin Juna Oy:tä, MAL-sopimusta ja vuoden 2021 talousarviota koskevien päätösten täytäntöönpanon. Sopimus koskee hankekokonaisuutta, jonka taustalla on sekä rautatieliikenteen että Turun ratapiha-alueen kiinteistöjen kehittämistarpeita. Turun ratapiha-alueelle suunnitellaan asumista, tapahtumakeskittymää ja sitä tukevia palveluita.

Ratapiha-alueen käyttötarkoituksen muutos edellyttää nykyisten junaliikenteen varikkotoimintojen siirtämistä ratapihan alueelta. Rautatieliikenteen kehittämistarpeet liittyvät puolestaan Helsingin ja Turun välisen nopean junayhteyden, lähijunaliikenteen mahdollistamisen ja tavaraliikenteen kehittämisen edellyttämiin toimenpiteisiin valtion rataverkolla.

Väylävirasto laatii parhaillaan Turun ratapihaa ja Kupittaa – Turku kaksoisraidetta koskevaa ratalain (110/2007) mukaista ratasuunnitelmaa, joka sisältää sekä edellä mainitut rautatieliikenteen kehittämisen ja junaliikenteen varikon siirtämisen edellyttämät toimenpiteet. Ratasuunnitelma on tarkoitus toimittaa Liikenne- ja viestintäviraston hyväksyttäväksi vuoden 2021 aikana. Rakentamissuunnittelu on tarkoitus käynnistää vuonna 2021.

Laadittavana oleva ratasuunnitelma ei koske Turun satamaraiteen mahdollista siirtämistä. Suunnitelmaan sisältyy kuitenkin toimenpiteitä, joilla varaudutaan satamaraiteen siirtämiseen. Satamaraiteen siirtäminen liittyy satamaterminaalialueen kehittämiseen, josta kaupunkikonserni neuvottelee parhaillaan varustamojen kanssa. Tavoitteena on ratkaista satamaraiteen investointia koskeva kysymys vuoden 2021 kuluessa. Ratasuunnitelman toteuttaminen ei myöskään poista Turun ratapihojen nykyistä VAK-statusta, mutta vaarallisten aineiden kuljetusten uudelleenjärjestelyt tullaan valmistelemaan hankkeen toisen vaiheen yhteydessä Muhkurin ratasuunnitelmassa ennen mahdollisen lähijunaliikenteen aloittamista.

Kaupungilla on tällä hetkellä vireillä kolme Ratasuunnitelmaan ja Turun ratapiha-alueen kehittämiseen liittyvää asemakaavan muutosta: "Rata-alueen laajennus itä", "Rata-alueen laajennus länsi I" ja "Turku Ratapiha".

Turun ratapihan ja Kupittaa-Turku -kaksoisraiteen muutokset sisältyvät Turun seudun MAL-sopimukseen vuosille 2020 - 2031, joka on allekirjoitettu 8.10.2020. MAL-sopimuksen mukaan Turun ratapihan ja Kupittaa-Turku -kaksoisraiteen muutoksia koskee valtion ja kaupungin välillä kustannusjakoperiaate 50/50. Mainittu kustannusjakoperiaate ei kuitenkaan koske elämyskeskuksen edellyttämiä muutoksia Turun ratapiha-alueella vaan kyseisten muutostöiden kustannuksista vastaa hankkeeseen ryhtyjänä VR Yhtymä aiesopimuksessa esitetyllä tavalla.

Hallituksen eduskunnalle jättämä esitys vuoden 2021 talousarvioksi sisältää Turun ratapihan ja Kupittaa - Turku -kaksoisraiteen kehittämishankkeen. Eduskunta päättää talousarviosta joulukuussa 2020. Kehittämishankkeelle on esitetty määrärahaa 33,75 miljoonaa euroa, josta vuoden 2021 osuudeksi 2,5 miljoonaa euroa.

Sopimusosapuolet sitoutuvat edistämään hanketta ja sopivat keskeisistä ehdoista, joita noudattaen hankkeen ratasuunnitelmaan sisältyvät rakennustoimenpiteet tullaan toteuttamaan.

Aiesopimuksen ehdot koskevat toteutusvastuuta, kustannuksia ja kustannusjakoa, osapuolten osallistumista, toteuttavien rakenteiden omistusta, toteuttamisen sekä myöhemmin tehtäviä sopimuksia. Ennen varsinaisten rakennustöiden käynnistämistä osapuolet tulevat neuvottelemaan aiesopimusta tarkemmalla tasolla hankkeen toteutussopimuksen tai sopimukset. Kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi esitettävän toteuttamissopimuksen neuvottelu käynnistyy vuoden 2021 alussa.

Liite 1Turun ratapiha ja Kupittaa - Turku -kaksoisraide: aiesopimus ratasuunnitelmaan sisältyvien tiettyjen toimenpiteiden toteutuksesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisesti Turun ratapihan ja Kupittaa - Turku -kaksoisraiteen toteuttamista edistävän aiesopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoVR-Yhtymä Oy
aoVäylävirasto
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedXXXXX


Liitteet:

Kh § 581
Liite 1:Turun ratapiha ja Kupittaa - Turku -kaksoisraide: aiesopimus ratasuunnitelmaan sisältyvien tiettyjen toimenpiteiden toteutuksesta