Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus57717.12.20208

6455-2020 (02 02 00)

Vuoden 2021 talousarvioon ja vuosien 2021-2024 taloussuunnitelmaan sisältyvien strategisten sopimusten ja niitä koskevien määräysten hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 577

Talousjohtaja Valtteri Mikkola 8.12.2020:

Strategiset tavoitteet toimeenpannaan sopimusohjauksella ja kehittämismallilla

Kaupungin strategiset päämäärät ja linjaukset jalkautetaan sopimusohjauksen avulla (Kv 16.6.2014 § 267). Sopimusohjausmalli on kaupungin toimintamalliin perustuva johtamisjärjestelmän osa toimialoilla ja konsernihallinnossa.

Sopimusohjaus koostuu strategisista ja operatiivisista sopimuksista.

Strateginen sopimus laaditaan kaupunginhallituksen ja toimialan välille. Toimialojen lautakunnat hyväksyvät sopimuksen omalta osaltaan.

Strateginen sopimus sisältää kaupunginvaltuuston hyväksymän toimialan talousarvion- ja suunnitelman sekä sitä täydentävän kaupunginhallituksen hyväksymän osan. Strategisten sopimusten mittarit toimivat strategisten ohjelmien toimeenpanon arvioinnin välineenä.

Operatiivinen sopimus on lautakunnan ja toimialan välinen sopimus. Operatiivinen sopimus sisältää toimielimen palvelualueiden keskeiset taloudelliset sekä toiminnalliset tavoitteet kuten toimenpiteet, mittarit, työvoiman käytön ja laatutavoitteet.

Vuoden 2021 strategiset sopimukset

Toimialat ovat valmistelleet ensimmäiset version strategisista sopimuksista keväällä. Operatiivisten sopimusten suunnittelu aloitettiin kesäkuun alussa. Syyskuussa toimialat antoivat tarkennetut ehdotukset vuoden 2021 strategisiksi sopimuksiksi.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen esittämät tarkistukset ja teki talousarviokäsittelyssä kuusi talousarviomuutosta ja kahdeksan kirjausta.

Toimialat ovat valmistelleet strategiset sopimukset vastaamaan kaupunginvaltuuston päätöstä (Kv 16.11.2020). Kaupunginhallituksen tulee hyväksyä päivitetyt strategiset sopimukset vuodelle 2021.

Strategisten sopimusten noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevat määräykset

Kaupunginvaltuusto määrää miten talousarvio ja sen perustelut sitovat kaupunginhallitusta ja muita toimielimiä. Määräyksissä on huomioitu strategisen ohjauksen ja sopimusohjausmallin vaikutukset talousarviossa ja sen noudattamisessa. Pääperiaate on, että talousarvioon ja taloussuunnitelmaan kirjatut tavoitteet sitovat toimielimiä kaupunginvaltuustoon nähden, ellei talousarvion noudattamista koskevissa määräyksissä ole toisin todettu. Talousarvion noudattamista koskevat määräykset ovat osa toimintasuunnitelmaa (vuoden 2021 talousarvio ja vuosien 2021-2024 taloussuunnitelma) ja siten hyväksytty 16.11.2020.

Strategisiin sopimuksiin kirjatut tavoitteet ja toimenpiteet sitovat toimielimiä kaupunginhallitukseen nähden. Kaupunginhallitus antaa määräykset, siitä miten strategisiin sopimuksiin kirjatut sitovat tavoitteet ja toimenpiteet sitovat kaupungin viranomaisia kaupunginhallitukseen nähden (liite 2 Strategisten sopimusten noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevat määräykset)

Eräitä muutoksia kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon nähden

Toimialat ovat tarkentaneet talousarviotavoitteita kaupunginvaltuuston talousarviokäsittelyn jälkeen. Tarkistukset liittyvät koronapandemiaan, Pormestarien Turku -hankkeeseen ja sopeutustavoitteen jakamiseen. Talouteen liittyviä toimielinkohtaisia tavoitteita on tarpeen tarkistaa. Muutosesitykset toimielinkohtaisiin tuloarvioihin ja määrärahoihin tuodaan päätettäväksi vuoden 2020 tilinpäätöslukujen valmistuttua, jolloin tarkistetaan myös konsernihallintoon väliaikaisesti kirjatun sopeutustavoitteen kohdentaminen.

Hyvinvointitoimiala

Hyvinvointitoimialalla on COVID-19 epidemian takia päivitetty henkilöstösuunnitelmaa ja lisätty siihen henkilöstöresurssia välittömään epidemian hallinta- ja hoitotyöhön. Sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 25.11.2020 § 453 päättänyt talousarvion toimeenpanosta ja samalla hyväksynyt seuraavat lisäykset hyvinvointitoimialan henkilöstösuunnitelmaan:

Kustannusvaikutus vuodelle 2020 on noin 60 000€ ja vuodelle 2021 noin 650 000€. Resurssien lisäyksen vaikutuksesta vuoden 2021 talousarvioon raportoidaan ensimmäisen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Covid-19 epidemiaan liittyen hyvinvointitoimialan henkilöstösuunnitelmaan lisätään 37 tilapäistä vakanssia, joiden kustannusvaikutukset raportoidaan vuoden 2021 ensimmäisessä osavuosikatsauksessa. Esitys perustuu hyvinvointitoimialalla laadittuun COVID-19 epidemiaan liittyvään henkilöstöresurssiarviointiin.

Sivistystoimiala

Pormestarien Turkuun liittyvä hallinnonuudistus merkitsee sivistystoimialan yhteisen hallinnon osalta myös henkilöiden ja toimintojen siirtoa, joka osittain tapahtui henkilöstön osalta jo 1.9.2020 ja loppujen siirrettävien toimintojen osalta tapahtuu 1.1.2021. Talousarvion valmistelu on kuitenkin tehty edelleen vanhan rakenteen pohjalta, koska siirrettävistä kokonaisuuksista ei ollut vielä tarkkoja suunnitelmia syyskuussa.

Syyskuussa lautakunnan päättämään kokonaisuuteen sisältyi vielä suunnittelun ja kehittämisen yksikkö kokonaisuutena. Tässä uudelleenjaossa on nyt tarkoitus siirtää nämä siirrettävät kokonaisuudet konsernihallinnon yhteisiin palveluihin, ja ne tarkoittavat seuraavia kustannuspaikkoja ja toimintoja:

30005Suunnittelu- ja kehittämispalvelut
30007Projektitoimisto ja projektit
30011Viestintä
30012Osaamisen kehittäminen

Vapaa-aikatoimiala

Talouden ja rahoituksen vastuualueelta saadun ohjeen mukaan kulttuurilautakunnalle osoitettu -1 milj. euron toimintamenojen muutos voidaan toimialan lautakuntien esityksestä päättää kohdentaa lautakuntien kesken toisin. Toimintamenojen vähentämistä haetaan, digitalisaation lisäämisen kautta kustannustehokkuutta parantamalla -208 413 euroa, henkilöstömenoihin kohdistuvalla kaupunkitasoisella säästötavoitteella -677 343 euroa ja palvelujen ja tavaroiden hankintoihin kohdistuvalla kaupunkitasoisella säästötavoitteella -113 235 euroa.  Vapaa-aikatoimialan toimielinten syyskuun talousarvioehdotuksen toimintakatteeseen tehdyt muutokset:

Vapaa aikatoimiala yht.-1 000 000€
Kulttuurilautakunta -708 000€
Liikuntalautakunta-208 000€
Nuorisolautakunta-84 000€

 

Liite 1Strategiset sopimukset 2021-2024

Liite 2Strategisten sopimusten noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevat määräykset

Oheismateriaali 1 Toimitilojen investointiohjelma

Oheismateriaali 2Infran investointiohjelma

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tpvKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvKasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto
tpvKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto
tpvKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto
tpvKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto
tpvKaupunginhallituksen konsernijaosto
tpvKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tpvKeskusvaalilautakunta
tpvKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKulttuurilautakunta
tpvLiikuntalautakunta
tpvLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tpvMatkailun palvelukeskus
tpvNuorisolautakunta
tpvRakennus- ja lupalautakunta
tpvRevisiotoimisto
tpvSivistystoimiala
tpvSosiaali- ja terveyslautakunta
tpvTarkastuslautakunta 2017-2021
tpvTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tpvTyöllisyyspalvelukeskus
tpvTyöterveyshuolto
tpvVapaa-aikatoimiala
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta


Liitteet:

Kh § 577
Liite 1:Strategiset sopimukset 2021-2024
Liite 2:Strategisten sopimusten noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevat määräykset