Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus56707.12.20201

4802-2020 (00 01 01, 01 01 00)

Hallintosäännön muuttaminen (Kv)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 8.10.2018 § 378 käynnistää Turun kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän tarkastelun. Valtuusto päätti 14.10.2019 § 151 hyväksyä ohjausryhmän raportin suositukset linjauksina uuden hallintosäännön jatkovalmistelulle. Ensimmäisessä vaiheessa muutettiin konsernihallinnon organisaatiota 1.9.2020 lukien. Toisessa vaiheessa (voimaan 1.6.2021) muutetaan hallintosääntöä pormestarimallia koskevine säännöksineen.

Kh § 567

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 4.12.2020:

Kuntalain edellyttämä hallintosääntö

Jokaisessa kunnassa on oltava kunnan hallinnon ja toiminnan järjestämistä, päätöksenteko- ja hallintomenettelyä sekä valtuuston toimintaa keskitetysti ohjaava hallintosääntö. Hallintosäännöstä ilmenee muun ohella, minkälaisia toimielimiä kunnassa on, miten kunnan johtaminen on järjestetty ja miten kunnan henkilöstöorganisaatio on järjestetty.

Valtuuston ohella kunnassa on oltava kunnanhallitus ja tarkastuslautakunta sekä vaalilain edellyttämät vaalitoimielimet. Lisäksi kaksikielisessä kunnassa tulee olla opetustoimen hallintoon erillinen toimielin kumpaakin kieliryhmää varten taikka yhteinen toimielin, joka jakautuu kieliryhmiä varten jaostoihin. Toimielimen tai jaoston jäsenet on valittava asianomaiseen kieliryhmään kuuluvista henkilöistä. Muilta osin valtuusto voi lähtökohtaisesti päättää kunnan toimielinorganisaation rakenteesta.

Kaupungin johtamisjärjestelmää koskevat aikaisemmat päätökset

Kaupunginhallitus päätti 8.10.2018 § 378 käynnistää Turun kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän tarkastelun. Ohjausryhmä laati kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle ehdotuksen päätöksenteko- ja johtamismallista. Valtuusto päätti 14.10.2019 § 151 muun ohella hyväksyä ohjausryhmän raportin suositukset linjauksina uuden hallintosäännön jatkovalmistelulle siten, että johtamismallin jatkovalmistelu tehdään raportin vaihtoehdon 2 (ns. pormestarimalli) mukaisesti ja että vaadittavat muutokset hallintosääntöön valmistellaan valtuuston päätettäväksi portaittain siten, että kokonaisuus voi tulla voimaan viimeistään kesäkuussa 2021.

Valtuuston hyväksymän vaihtoehdon 2 (ns. pormestarimalli) mukaan valtuusto valitsee pormestarin ja kolme apulaispormestaria. Pormestari toimii kaupunginhallituksen ja sen konsernijaoston puheenjohtajana. Apulaispormestarit toimivat kukin oman tehtäväalueensa lautakuntien puheenjohtajina sekä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajina. Lisäksi valtuuston hyväksymien linjausten mukaan hallintosääntöä muutetaan siten, että

Viimeisimmät päätökset ja muutokset

Valtuusto päätti viimeksi 16.11.2020 (§ 190) tiedonhallintalakiin ja tieliikennelakiin liittyvistä muutoksista hallintosääntöön. Muutokset tulivat voimaan 1.12.2020.

Kesäkuussa 2021 voimaantulevista muutoksista hallintosääntöön on määrä päättää erikseen. Hallintosääntöön (tarkoitettu voimaantulo 1.6.2021) tehtiin muun muassa pormestarimalliin siirtymisen vuoksi useita muutoksia ja pykälänumerointi on muuttunut.

Kaupunginhallitus päätti 9.11.2020 (§ 476) palauttaa kesäkuussa 2021 voimaantuleviksi tarkoitetut muutokset hallintosääntöön uudelleen valmisteltavaksi palkkioita koskevan hallintosäännön osan 4 täydentämiseksi.

Kaupunginhallituksen palautuspäätöksen jälkeen palkkioita koskeva osa on täydennetty (172–174 §:t). Lisäksi luottamushenkilöiden välistä työnjakoa (20 §) on katsottu tarkoituksenmukaiseksi muuttaa siten, että kukaan apulaispormestareista ei toimi kulttuuri- ja nuorisolautakunnan puheenjohtajana, vaan valtuusto nimeää kulttuuri- ja nuorisolautakunnan varsinaisista jäsenistä sille puheenjohtajan (14 §).

Kansliapäällikön toimivaltaan (41 §) on selvyyden vuoksi erikseen kirjattu päättää työllisyyspalvelukeskuksessa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden, vastaavien urasuunnittelijoiden, urasuunnittelijoiden ja yksilövalmentajien tehtävistä ja toimivallasta.

Palautuspäätöksen jälkeen läsnäolo- ja puheoikeuksiin (124 §) on tehty sellainen lisäys, että nuorisovaltuuston edustajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus valtuuston kokouksissa. Muut toimielimet (kaupunginhallitus, lautakunnat ja näiden jaostot) voivat lisäksi myöntää läsnäolo- ja puheoikeuksia nuorisovaltuuston edustajalle mahdollisuuksiensa mukaan. Läsnäolo- ja puheoikeuksia myönnettäessä asianomaisen toimielimen puheenjohtajan on kiinnitettävä edustajan huomiota salassapitovelvollisuuteen salassa pidettävistä tiedoista.

Liite 1Hallintosääntö 1.6.2021

Kaupunginhallituksen ehdotus    

Kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteen 1 mukaiset muutokset hallintosääntöön.

Muutokset tulevat voimaan 1.6.2021.

Lisäksi kaupunginvaltuusto suosittelee, että toimielimet (kaupunginhallitus, lautakunnat ja näiden jaostot) myöntävät nuorisovaltuuston edustajalle läsnäolo- ja puheoikeuksia mahdollisuuksiensa mukaan. Läsnäolo- ja puheoikeuksia myönnettäessä asianomaisen toimielimen puheenjohtajan on kiinnitettävä edustajan huomiota salassapitovelvollisuuteen salassa pidettävistä tiedoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Aaltonen, Azizi, Vierimaa ja Ruohonen.

Lindforsin tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Rinne:

”Hyväksytään päätösesitys siten muutettuna, että

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 567
Liite 1:Hallintosääntö 1.6.2021