Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta6323.11.202012
Kaupunginhallitus55807.12.202025

9374-2020 (00 00 00)

Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja -ajat kuntavaaleissa 2021

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 63

Kaupunginlakimies Jukka Vanto ja lakimies Annika Nieminen 17.11.2020:

Seuraavat yleiset vaalit ovat kuntavaalit, jotka toimitetaan sunnuntaina 18.4.2021. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 7.–13.4.2021 (keskiviikosta tiistaihin).

Äänioikeutettu voi äänestää valintansa mukaan joko ennakkoon tai vaalipäivänä. Ennakkoon äänioikeutettu voi äänestää missä tahansa vaalilaissa tarkoitetussa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla, tai vaalilaissa tarkoitetussa laitoksessa, jos hän on siellä hoidettavana tai sinne otettuna, tai vaalilaissa tarkoitetussa ulkomailla olevassa suomalaisessa laivassa, jos hän kuuluu laivan henkilökuntaan, tai eräin edellytyksin kotonaan vaalilaissa tarkoitetussa kotiäänestyksessä, taikka vaalilain mukaisesti kirjeitse, mikäli hän asuu ulkomailla tai oleskelee ulkomailla koko ennakkoäänestysajanjakson ja vaalipäivän. Vaalipäivänä äänestys toimitetaan kello 9–20 jokaisessa kunnassa äänestysalueittain. Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestysalueessa (äänestyspaikassa), joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen.  

Kaupunginhallitus päättää yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kaupungissa sekä määrää näiden aukioloajoista vaalilain mukaisesti. Oikeusministeriö on 1.10.2020 päivätyssä kirjeessään antanut kunnille yleisten ennakkoäänestyspaikkojen määräämistä koskevia ohjeita. Kunnanhallituksen tulee tehdä päätökset yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista hyvissä ajoin siten, että paikat voidaan merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään (VAT) perjantaihin 29.1.2021 klo 12 mennessä.

Oikeusministeriön ohjeen mukaan ennakkoäänestyspaikkoja tulisi perustaa eri puolille kaupunkia, jotta äänestäjät jakautuisivat mahdollisimman tasaisesti, jolloin ruuhkia ei syntyisi. Ennakkoäänestyspaikkojen olisi ohjeen mukaan hyvä pysyä samoina vaaleista toiseen.

Kevään 2021 kuntavaaleissa olisi tarkoituksenmukaista käyttää pääosin samoja yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja kuin kevään 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa. Liitteellä 1 on 15 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa: kirjastoja, yliopisto, kauppoja, kauppa- tai liikekeskuksia ja kauppakeskuksessa sijaitseva yhteispalvelupiste sekä uutena yleisenä ennakkoäänestyspaikkana Turun ammattikorkeakoulun ICT-City.

Liikkuvaa ennakkoäänestyspaikkaa on vuonna 2019 kokeiltu kaksissa vaaleissa Turussa. Yhteistyö kirjaston kanssa sujui erinomaisesti. Valitettavasti eduskuntavaaleissa Turun vaalibussissa kävi ulkopaikkakuntalaiset mukaan lukien vain 145 äänestäjää (vrt. esim. Turun pääkirjasto 12 275 äänestäjää) ja europarlamenttivaaleissa vain 124 äänestäjää (vrt. esim. pääkirjasto 8 504 äänestäjää). Tämä johtunee osaltaan muutoinkin Turun varsin kattavasta ennakkoäänestyspaikkatarjonnasta. Vähäisestä suosiosta johtuen vaalibussille ei tällä erää esitetä jatkoa.

Liite 1Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat, kuntavaalit 2021

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle kuntavaalien 2021 yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää, että lautakunnan sihteerit saavat tehdä liitteeseen mahdollisesti tarvittavat tekniset muutokset ja lisäykset ennen kaupunginhallitukselle tehtävää esitystä sekä laatia äänestyspaikkoja ja -aikoja koskevan tiedotteen vuoden 2021 ensimmäiseen Turkupostiin, mikäli tiedotetta ei lehden aikatauluista johtuen ehditä käsitellä ennen keskusvaalilautakunnan seuraavaa kokousta.  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Kh § 558

Liite 1Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat, kuntavaalit 2021

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää vahvistaa kuntavaalien 2021 yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2, 1 tyhjä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Aaltonen, Azizi, Vierimaa ja Ruohonen.

Lindforsin tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Rinne:

”Hyväksytään päätösesitys siten muutettuna, että liikkuvan ennakkoäänestyspaikan eli vaalibussin toimintaa jatketaan, ja että huolehditaan vaalibussin riittävästä tiedottamisesta.

Perustelut:

Vaalibussi edistää avointa demokratiaa, ja sen toimintaa sekä toiminnasta tiedottamista kannattaa kehittää. Viime eduskuntavaaleissa Turun vaalibussissa kävi 145 äänestäjää ja europarlamenttivaaleissa 124 äänestäjää.”

Laivoranta äänesti tyhjää.

Jakelu

tiedKeskusvaalilautakunta
tiedLuottamuselintoimikunta


Liitteet:

Kevaalk § 63
Liite 1:Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat, kuntavaalit 2021

Kh § 558
Liite 1:Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat, kuntavaalit 2021