SIJOITUSSUUNNITELMA VUODELLE 2021

 

Sijoitusten pääperiaatteet 2021

 

Kaupungin tavoitteena on kaikissa sijoituksissa säilyttää olemassa oleva varallisuus ja tuoton osalta tavoitella kokonaisuuden osalta absoluuttista euromääräistä tuottoa. Näin ollen tuottoa ei suoraan verrata pääomamarkkinoilla saatavaan tietyn instrumentin tai indeksin tms. tuottoon. Yksittäisen sijoituksen tuotto voi kuitenkin olla negatiivinen tai positiivinen. Euromääräiset tuottotavoitteet sisältyvät pääosin kaupunginvaltuuston hyväksymään vuoden 2021 talousarvioon.

Kaupunki noudattaa sijoitustoiminnassaan hyväksyttyjen sijoitusperiaatteiden mukaisia eettisiä periaatteita sekä vastuullisuuden sijoittamisen periaatteita, jotka ottavat huomioon ympäristön, kestävän kehityksen, yhteiskunnan ja hyvään hallintotapaan liittyvät seikat varainhoidossa ja sijoituspäätöksiä tehtäessä. Lisäksi otetaan huomioon kaupungin hyväksymän strategian mukaisia arvoja, jonka eräänä tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2029 mennessä.

Tätä sijoitussuunnitelmaa noudatetaan, kunnes seuraavan vuoden sijoitussuunnitelma on hyväksytty.

Kaupungin rahastojen sijoitustoimintaa ohjaa kaupunginhallituksen nimittämä sijoitustoimikunta, joka antaa suosituksia liittyen rahastojen sijoitusprofiiliin, allokaatioon ja riskitasoon.

 

Sijoitustavoitteet vuodelle 2021

 

Kassavarannon pitkät korkosijoitukset on pääasiassa myyty kokonaan pois vuoden 2020 aikana, koska velkavetoinen sijoitustoiminta ei ole kaupungin perustehtävä ja korkosijoitusten riski/tuotto suhde oli heikko. Kaupungin kassavaroille ei odoteta korkotuottoa vuoden 2021 aikana.

Kaikki kaupungin maksuliikepankit ovat asettaneet sakkokorkoja konsernitilien saldoille, mutta saldorajat vaihtelevat pankeittain. Tämä johtaa kassan tason merkittävään alentamiseen, jotta sakkomaksuilta vältytään tulevaisuudessa.

Vahinkorahaston osalta on talousarvioon merkitty 1,5 milj. euron netto-tuottotavoite vuodelle 2021, joka vastaa noin 3,1 %:n tuottoa vuoden lopun pääomalle ja perustuu arvioidulle myönteiselle kehitykselle pääomamarkkinoilla. Tuotto muodostuu pääosin korkotuloista, osingoista ja pääomien nettovoitoista. Vahinkorahaston pääoma on noin 48 milj. euroa tällä hetkellä.

Lahjoitusrahastojen osalta, joiden pääoma on yhteensä n. 25 milj. euroa, ei ole euromääräistä tuottotavoitetta, mutta tavoitteena on positiivinen tuotto, joka mahdollistaa stipendien ja säännöissä mainitun muun tuoton jaon.

 

Sijoitusten painopistealueita 2021

 

Kassavarannon tasoa minimoidaan siten, että sakkokoroilta vältytään ja kaikki varallisuus pidetään maksuliiketileillä tai lyhytaikaisissa talletuksissa. Tarvittaessa käytetään kuntatodistuksia likviditeetin hallinnassa. Kassavarannon tehtävä on turvata kaupungin maksuvalmius ilman sakkokorkoja tai talletuspalkkioita.

Omien rahastojen osalta korkosijoitukset tukevat kaupungin maksuvalmiutta. Uusien korkosijoitusten valinnassa korostetaan niiden likviditeettiä ja luottokelpoisuutta, minkä vuoksi harkitaan suorista korkosijoituksista luopumista sekä siirtymistä korko ETF – instrumenttien käyttöön.

Kaupungin omien rahastojen suoria osakesijoituksia ollaan hallitusti jo vähennetty markkinatilanne huomioiden ja kaupunginhallituksen nimittämän sijoitustoimikunnan ohjeistus huomioiden. Suorista osakesijoituksista vapautuva pääoma on ja tullaan sijoittamaan uudelleen pääosin kustannustehokkaisiin ja likvideihin ETF-tuotteisiin. (Exhange Traded Funds = pörssinoteerattu rahasto). Tavoitteena on saavuttaa sama tuotto alemmalla riskitasolla eli lisätä salkun hajautusta tuottotavoitteen siitä kärsimättä.

Vahinkorahastojen mahdollisiin vahinkotapahtumiin tulee varautua pitämällä riittävää osaa omaisuutta likvideissä sijoituksissa.

 

Seuraavassa taulukossa on vahinkorahaston sijoitussuunnitelma vuodelle 2021:

 

 

VAHINKORAHASTON SIJOITUKSET KESKIMÄÄRIN

(markkina-arvosta)

SUUNNITELMA

2021 / %

ALLOKAATIOTAVOITE VUODELLE 2021, milj. euroa

 

(perustuen n. 50 M€:n markkina-arvoon vuoden 2021 lopussa)

Osakkeet ja osuudet

Sijoitusrahastot, ETF:t ja osakesijoitukset, kiinteistörahastot sekä muut oman pääoman ehtoiset sijoitukset

40 %

(max 50 %)

19 M€

Pitkät korkosijoitukset (yli vuoden)

Antolainat tytäryhtiöille

 

20 %

10 M€

- joukkovelkakirjat ja korkorahastot

30 %

15 M€

- vaihtoehtoiset sijoitukset

10 %

6 M€

Lyhyet korkosijoitukset (alle vuoden)

- rahamarkkinainstrumentit ym. (ml. käteinen)

0

0 M€

YHTEENSÄ

100 %

50 M€