Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus53907.12.20208

12105-2020 (01 01 00)

Kahden sosiaalityöntekijän viran perustaminen hyvinvointitoimialan asumis- ja päihdepalveluiden sosiaalityöhön

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialan asumis- ja päihdepalveluiden sosiaalityöhön perustetaan kaksi sosiaalityöntekijän virkaa

Kh § 539

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 11.11.2020:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialan asumis- ja päihdepalveluiden sosiaalityöhön perustetaan 1.12.2020 lukien kaksi sosiaalityöntekijän virkaa.

Uusien virkojen tarve liittyy Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissa asuvien asiakkaiden määrän kasvuun. Asiakkaiden määrä on ollut pitkään yli 250 asiakasta/sosiaalityöntekijä, josta syystä asiakkaiden lakisääteiset palvelutarpeen arviot ja asiakassuunnitelmat ovat osin jääneet tekemättä ja tarkistamatta säännöllisesti. Toimialan esityksen mukaan tämä on johtanut tilanteeseen, jossa asiakkaiden asumispalveluvuorokausien ja asiakkaiden määrä ostetuissa asumispalveluissa on kasvanut hallitsemattomasti.

Virkojen perustaminen liittyy myös sopeuttamisohjelaman toimenpiteeseen numero 10, mielenterveys- ja päihdepalvelut, johon sisältyy asumispalveluiden kustannusten hillitseminen. Keskeisenä keinona tämän tavoitteen saavuttamiseksi on painopisteen siirtäminen asumispalveluista perustason avohoitoon.  Asiakkaan kuntouttaminen moniammatillisella otteella edesauttaa toipumista, lyhentää asumispalvelun tarvetta ja edistää siirtymistä kevyempiin palveluihin.

Asumispalveluissa asuu pitkään palveluja käyttäneitä, joiden palveluiden keventämisen mahdollisuuksia ja palveluiden vaikuttavuutta tulee arvioida säännöllisesti asiakasmäärän kokonaismäärän kasvun hillitsemiseksi. Palveluntarpeen arvioinnista vastaa sosiaalityöntekijä.

Uusien sosiaalityöntekijän virkojen perustaminen vahvistaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden arviointia.  Toimintaa tehostamalla asumispalvelua saavia asiakkaita kyetään tukemaan kevyempiin asumisvaihtoehtoihin siirtymisessä. Asiakkaat saadaan myös kiinnittymään avopalveluihin tai kolmannen sektorin tukiverkostoihin, jotka aiheuttavat päivittäistä asumispalvelua huomattavasti vähemmän kustannuksia.

Asumispalveluasiakkaan siirtyminen palveluasumisesta tuettuun asumiseen tuo vuoden ajalla säästöä ostopalveluista noin 15 000 euroa. Myös siirtyminen pois tuetusta asumisesta tuo ostopalveluihin merkittäviä kustannussäästöjä (arvio 10 000 eur/v).

Toimialan esityksen mukaan kahden uuden sosiaalityöntekijän työpanoksella tullaan tekemään palvelutarpeen arviot ja työskentelemään intensiivisesti vähintään 200 ennalta valikoidun asiakkaan kanssa. Mikäli asiakkaat ovat tällä hetkellä palvelutarvettaan vastaamattomassa palvelussa, 150-200 asiakkaan siirtyminen kevyempään mutta tarkoituksenmukaiseen palvelumuotoon tuo vuonna 2021 noin 1,9 miljoonan euron säästön ostettavissa asumispalveluissa ja huomattavia toiminnallisia parannuksia koko hyvinvointitoimialalle. Vuonna 2022 palvelutarpeen arvioinnilla tavoitellaan 2,4 miljoonan euron säästöä.

Uusien virkojen palkkakustannuksia sisältyvät hyvinvointitoimialan vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan ja määrärahat vakanssille ovat toimialan talousarvioesityksessä.

Virkojen perustaminen lisää esityksen mukaan hyvinvointitoimialan henkilöstökustannuksia vuositasolla n. 108 420 euroa/vuosi. Virkojen perustamisella tavoitellaan kuitenkin huomattavasti tätä suurempaa säästöä muissa kustannuksissa.

Toimialajohtajan esityksessä on kuvattu tarkemmin perustettavaksi esitettyjen virkojen työtehtäviä ja viran tarvetta. Perustettavaksi esitettyjen virkojen toiminnallisen tarpeen osalta strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Virkojen perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä jatkossa hyvinvointitoimialan talousarvioon. Toimialan tulee lisäksi huomioida henkilöstön määrän kehitykselle asetetut tavoitteet sekä seurata sitä, miten virkojen perustaminen vaikuttaa sopeuttamisohjelmaan kirjatuttujen tavoitteiden toteutumiseen ja toiminnan kokonaiskustannuksiin.

Konsernihallinnon henkilöstöyksiköllä ei ole huomautettavaa toimialan esitykseen.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.12.2020 lukien kaksi sosiaalityöntekijän virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka 3.261,21 €/kk (KVTES/04SOS04A, vl 3A) ja jonka kelpoisuusvaatimus määräytyy sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain 817/2015 mukaan ja,

että virat saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä julkisella haulla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen sekä talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelukeskus