Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus53407.12.20203

12057-2020 (01 01 00)

Kolmen erikoistuvan lääkärin viran perustaminen hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden sairaalapalveluihin

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden sairaalapalveluihin perustetaan kolme erikoistuvan lääkärin virkaa

Kh § 534

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 19.11.2020:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden sairaalapalveluihin perustetaan 1.1.2021 lukien kolme erikoistuvan lääkärin virkaa. Virat tulevat sijoittumaan sairaalapalveluihin kotisairaalan.

Erikoistuvan lääkärin virkojen perustaminen liittyy kaupungin sopeuttamisohjelmaan. Sopeuttamisohjelmassa sairaalan kehittämisen keskeisenä kohteena on Kotisairaalan toiminnan laajentaminen. Toiminnan laajentamisella pyritään vähentämään vuodeosastohoidon tarvetta kaupungin sairaalapalveluissa ja sairaanhoitopiirin sairaaloissa.

Esityksen mukaan lääkärien määrä sairaalapalveluissa on tällä hetkellä huomattavasti pienempi kuin mitä Euroopan palliatiivisen lääketieteen yhdistyksen ja STM:n suositusten mukaan tulisi olla. Suositus lääkäriresurssista kotisaattohoidossa on yksi lääkäri yhtä kotisaattohoidon tiimiä kohti eli yksi lääkäri 50 000 asukasta kohden Tämä merkitsisi Turussa vähintäänkin kolmea lääkäriä kotisaattohoidossa.

Sairaalapalveluissa on nykyisin 20 erikoistuvien lääkärin virkaa. Sopeuttamisohjelmaan liittyvän sairaalan kehittämissuunnitelman mukaisessa osastorakenteessa vuodeosastoille sijoittuvien erikoistuvien lääkärien minimitarve on 19 lääkäriä ja kotiin vietäviin palveluihin ja polikliinisiin tehtäviin 4 lääkäriä.

Toimialajohtajan esityksessä on kuvattu laajasti lääkärivajeen vaikutuksia lääkäreiden työn kuormittavuuteen ja lisä- ja ylityötuntien kasvuun sekä lääkärivajeesta aiheutuvia muita ongelmia.

Uusien erikoistuvan lääkärin virkojen perustamisesta aiheutuva palkkakustannus on esityksen mukaan vuositasolla yhteensä 170 000 €. Erikoistuvien lääkärien koulutuksesta saatavien koulutuskulukorvausten jälkeen kustannusvaikutukseksi jää n. 139 000/vuosi.

Esityksen mukaan kasvava palkkakustannus katetaan Kotisairaalan potilasmäärän lisääntymisellä ja osastojen läpimenoaikojen nopeutumisella. Kotisairaalan todellinen hoitopäiväkustannus on noin kolmasosa (125 €/vrk) sairaalan vuodeosaston kustannuksesta (n 350 €/vrk), ja suhde on tätä parempi verrattuna sairaanhoitopiiriin hoitopäivähintoihin.

Läpimenoajan lyhentyminen alle yhdellä hoitopäivällä/pvä yhdellä potilaalla kattaa kahden erikoistuvan lääkärin kustannukset. Mikäli jo havaittu erikoistuvien lääkärien saatavuuden heikkeneminen johtaa erikoistuvien lääkärien hankintaan ostoina, niin vain yhden ostolääkärin kustannus vuositasolla on n. 180 000 €.

Toimialajohtajan esityksessä on kuvattu tarkemmin perustettavaksi esitettyjen virkojen tarvetta. Perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisen tarpeen osalta strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Virkojen perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä jatkossa hyvinvointitoimialan talousarvioon. Toimialan tulee lisäksi huomioida henkilöstön määrän kehitykselle asetetut tavoitteet sekä seurata sitä, miten viran perustaminen vaikuttaa sopeuttamisohjelmaan kirjatuttujen tavoitteiden toteutumiseen ja toiminnan kokonaiskustannuksiin.

Konsernihallinnon henkilöstöyksiköllä ei ole huomautettavaa toimialan esitykseen.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.1.2021 lukien kolme erikoistuvan lääkärin virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 3.417,91 €/kk (LS/ L3SL4100) ja joiden kelpoisuusvaatimuksena on laillistetun lääkärin oikeus ja,

että virat saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä julkisella haulla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen sekä talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelukeskus