Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus53102.12.20203

3646-2020 (07 02 01)

Koronaviruspandemian vaatimat toimenpiteet

Tiivistelmä: -

Kh § 531

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen ja vs. ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi:

Koronaviruspandemian tilanne on Varsinais-Suomessa viime päivinä kehittynyt nopeasti huonommaksi. Maanantaina 30.11.2020 todettiin 49 uutta koronavirustapausta, mikä on huomattavasti enemmän kuin marraskuun aiempina päivinä. Varsinais-Suomen alueellinen koordinaatioryhmä antoi 1.12.2020 uudet suositukset maakunnan nopeasti heikentyvän koronaepidemiatilanteen vuoksi. Suositukset ovat voimassa 3.–23.12.2020 koko maakunnan alueella. Koronaviruspandemia on Varsinais-Suomessa leviämisvaiheen uhassa.

Koordinaatioryhmä on pohtinut suosituksia suhteessa tilanteen välttämättömyyteen sekä vaikuttavuuteen. Koronavirusepidemian leviämisvaiheen välttäminen edellyttää kuitenkin tosiasiallisia toimenpiteitä Turussa. Toimenpiteitä toteutettaessa tulee ottaa huomioon sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelma hybridistrategian mukaisten suositusten ja rajoitusten toteuttamiseen covid-19-epidemian ensimmäisen vaiheen jälkeen.

Tartuntatautilain (1227/2016) 58 §:n mukaan, kun laajaa tartunnan vaaraa aiheuttava yleisvaarallinen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäilty tartuntatauti on todettu tai sen esiintyminen on perustellusti odotettavissa, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Edellytyksenä on lisäksi, että toimenpide on välttämätön yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Aluehallintovirasto voi tehdä alueellaan vastaavat päätökset silloin, kun ne ovat tarpeen usean kunnan alueella. Jos muu kuin 1 momentissa tarkoitettu tartuntatauti aiheuttaa laajaa tartunnan vaaraa, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin ja aluehallintovirasto voivat alueellaan päättää oppilaitosten ja päiväkotien sulkemisesta, jos se on välttämätöntä taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Edellä 1 ja 2 momentissa tarkoitetut päätökset tehdään enintään yhden kuukauden ajaksi. Toimenpiteet on heti lopetettava, kun tartunnan vaaraa ei enää ole.

Kaupunginvaltuusto on 16.3.2020 § 30 muuttanut Turun kaupungin hallintosääntöä siten, että kaupunginhallitus toimii tartuntatautilain 58 §:n mukaisena tartuntatautien torjunnasta vastaavana kunnan toimielimenä.

Kaupunginhallitus on 30.10.2020 päättänyt, että toimivalta poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä siirretään sivistystoimialan toimialajohtajalle. Tämä toimivallan siirto on voimassa päätöksentekopäivästä vuoden 2020 loppuun saakka, taikka kunnes asiasta toisin päätetään.

Kaupunginhallitukselle esitetään päätettäväksi tartuntatautilain 58 §:n edellyttämät toimenpiteet. Toimenpiteiden operatiivisesta toteuttamisesta vastaavat toimialat.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää tartuntatautilain 58 §:n nojalla, että ajanjaksolla 3.-23.12.2020

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä vs. ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto
tpvMatkailun palvelukeskus
tpvRevisiotoimisto
tpvSivistystoimiala
tpvTyöllisyyspalvelukeskus
tpvTyöterveyshuolto
tpvVapaa-aikatoimiala
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos