Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja29126.11.2020 

12938-2020 (02 06 01)

Talousarviomäärärahan 11604/604650/ Kh/Merikeskus käyttösuunnitelma 2020

Yhteysjohtaja Antti Kirkkola 20.11.2020:

Turulla on useita vahvoja vetovoimateemoja, jotka ovat kaupungin osabrändejä. Merellisyys on teemoista tärkeimpiä, koska se kytkee merellisen kaupungin Suomen saaristoon. Suomen saaristo on yksi Suomen neljästä kansainvälisen matkailun kärkialueesta. Turku ja saaristo yhdessä omaavat merkittävän ympärivuotisen kasvupotentiaalin, joka perustuu paikalliseen, kansalliseen ja kansainväliseen kysyntäpotentiaaliin. Saaristo ja saariston keskuskaupunki Turku tukevat, täydentävät ja hyödyntävät toisiaan sisällöillä ja palveluilla. Turku on myös portti saaristoon ja saaristoliikenteen solmukohta. Saariston keskuskaupungin merellisyys koostuu useista teemoista, jotka tarjoavat mahdollisuuden uusiin sisältöihin ja palveluihin, jotka edistävät koko kaupungin vetovoimaisuutta ja tarjontaa. Näitä teemoja ovat mm. merellisen ympäristön suojelu, merellinen teollisuus, sinivihreät innovaatiot, merellinen logistiikka, meriturvallisuus, kulttuuri ja taide, ruoka, merelliset vapaa-ajanpalvelut ja tapahtumat. Turun merellisyyttä edistetään myös kaupungin kehittyvillä, merellisillä alueilla, kuten Pihlajaniemessä, Linnaniemessä, Ferry-terminaalin alueella ja Hirvensalon pohjoisosassa. Kaupungin saaret ovat monipuolinen ympäristö sinivihreiden merellisten elämysten kokemiseen ja niillä on myös isoin käyttäjäpotentiaali. Lähialueen saavutettavuus ja palvelutarjonnan kehittyminen ovat avainasemassa merellisen vetovoimaisuuden lisääntymisessä. Aurajoki ja Jokisataman alue ovat lähin ja tärkein merellinen ympäristömme ja siksi merellisen kaupungin edistäminen on käynnistynyt Jokisataman alueen Merikeskuksen kehittämisellä.

Kaupunginvaltuuston hyväksymän Turun keskustavision 2050 mukaisesti Turku on maailman kauneimman saariston pääkaupunki, jossa saaristo ja merellisyys tulee voida kokea jo ydinkeskustassa. Kaupunginhallituksen hyväksymä kärkihankkeen tarkennettu toimenpidesuunnitelma sisältää Merikeskushankkeen, joka suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä merellisten toimijoiden, erityisesti saaristoalueen matkailuorganisaatioiden kanssa ja joka mahdollistaa saariston, merellisen tunnelman ja elämyksien kokemisen saariston keskuksessa, Turussa. Merikeskuksen kehittäminen nivoutuu tiiviisti yhteen kärkihankkeiden kanssa ja se edesauttaa kärkihankkeiden tavoitteiden toteutumista luomalla verkostomaisessa yhteistyössä uudenlaisia, vetovoimaisia sisältöjä ja palveluita sekä edistämällä näiden saavutettavuutta.

Merikeskuksen yhteistyöverkoston kokoaminen ja suunnittelutyö käynnistyi vuonna 2018.  Osana suunnittelua toteutettiin yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa pop up -näyttely Forum Marinumin Kruununmakasiinin vintille kesällä 2019, jolla tuettiin eri kumppanuuksien syntymistä ja kerättiin ideoita ja kokemuksia jatkokehittämisen tueksi.  Kumppanuus onkin Merikeskuksen kehittämisen ja toiminnan ydin. Uusien sisältöjen ja toimintojen kehittäminen ja toteuttaminen perustuu kumppanuuksiin, jossa yhteistyössä mukanaolevat saavat lisäarvoa ja yhteistyön tarjoamia toiminnallisia ja taloudellisia synergiahyötyjä. Merikeskuksen ideologiaan sisältyy kokeilu- ja pilotointimallit, joissa uusia toimintamalleja ja palvelukokonaisuuksia voidaan testata ja arvioida. Toiminnan tulee kauttaaltaan olla vuorovaikutteista, innovatiivista sekä positiivista ja sen tulee osaltaan edistää yhteisöjen ja yksilöiden kasvua vastuullisuuteen.

Merikeskuksen käynnistymistä vauhditetaan Central Baltic -rahoitteisella, Tukholman Saaristosäätiön kanssa toteutettavalla Archipelago Access -hankkeella. Hanke käynnistyi vuonna 2019 ja siinä edistetään saariston sisältöjen ja palveluiden saavutettavuutta, löydettävyyttä ja houkuttelevuutta keskuskaupungeista Turusta ja Tukholmasta käsin. Hankkeen mahdollistamana Forum Marinumiin avautuu keväällä 2021 ensimmäinen uuteen Merikeskusyhteistyöhön perustuva vuorovaikutteinen ja elämyksellinen näyttelykokonaisuus. Kesällä 2021 on käytössä myös Turun ja Tukholman välisen saariston merellisten palveluiden ja elämysten saavutettavuutta ja käytettävyyttä helpottava digitaalinen, Explore Archipelago –palvelu joka on osa Visit Finlandin digipilotin alueellista toimeenpanoa. Palvelu kytkeytyy Visit Turun sähköiseen markkinoinnin- ja myynnin palvelukokonaisuuteen ja palvelee sähköisenä alustana kaikkia merellisiä visit-organisaatioita.

Vuoden 2019-2020 aikana on yhdessä laajan ja monialaisen yhteistyökumppaniverkoston kanssa koottu Merikeskuksen tarinakäsikirja (liite 2) sekä rakennettu yhteistä kehittämiskokonaisuutta (liite 3). Merikeskuksen kehittämisessä on vuodelle 2021 seitsemän kehittämislinjaa.

Merikeskuksessa toteutettavat uudet toiminnat, palvelut ja sisällöt voivat olla joko pysyviä tai sesonkiluontoisia ja ne täydentävät toisiaan. Sesonkiluontoiset toiminnat tukevat pysyviä toimintoja ja toimivat tulevien palveluiden testiympäristöinä sekä täydentävät Jokisataman alueen tapahtumia. Kesällä 2021 Jokisataman alueella on poikkeuksellisen paljon suuria yleisötapahtumia: mm. The Tall Ships Races, TSR iltakonsertit, Ruisrock, Turun linnan turnajaiset, Turku Sea Jazz, Turku Food and Wine, Airisto Classic Regatta, Challenge Turku Triathlon, Swan European Regatta, Paavo Nurmi Marathon, Jokisataman avajaiset, Pax Navis, Merellinen kokonaisturvallisuustapahtuma, Aurajoen Wauhtiajot ja Puolustusvoimien kesäkiertue. Merikeskuksen sesonkiluonteisella toiminnalla tarjotaan toisaalta tapahtumiin osallistuville täydentäviä palveluita ja toisaalta Merikeskuksen sisällöille ja palveluille saadaan merkittävästi uusia käyttäjiä. Tavoitteena on tarjota Jokisataman alueella monipuolinen ja houkutteleva sisältöjen kokonaisuus, joka tuo alueelle kävijöitä myös tapahtumien välisenä aikana.

Merikeskuksen uudet toiminnot toteutetaan pääsääntöisesti kumppanuusmallilla ja pysyvän toiminnan tavoitteena on rakentaa toiminnalle kumppanuuksiin perustuva rahoitus- ja ansaintamalli. Turun kaupungin roolina on mahdollistaa ja edistää, operatiivisen toiminnan koordinaatio ja tuotantovastuut tulee olla alueella toimivilla tahoilla tai sinne kiinnittyvillä operatiivisilla toimijoilla. Alueella onkin useita toimijoita, jotka voivat laajentaa omaa toimintakenttäänsä ja ottaa koordinaatiovastuuta. Tässä vaiheessa on kesän 2021 etenevien osakokonaisuuksien osalta sovittu, että Forum Marinum toimii uudistuvan näyttelyn ja sesonkiluontoisen toiminnan operatiivisena koordinaattorina, Taidemeri 2.0 koordinaattorina toimii Läntisen tanssin aluekeskus ja Archipelago Sea Jazzia koordinoi Jazz City Turku. Merellisen Turun palveluiden markkinointikokonaisuutta koordinoi Visit Turku / Turku Touring Oy.

Kehittämisen linjat ovat:

1.   Näyttelytoiminta

Ensimmäisessä vaiheessa Forum Marinumin museon näyttelyitä tullaan täydentämään uudella merellisellä, osallistavalla ja toiminnallisella ”40000+ - Koe maailman laajin ja kaunein saaristo lähietäisyydeltä” -näyttelykokonaisuudella, jossa sisällöt ja toiminnot on rakennettu kumppanuuksien kanssa yhteistyössä ja joissa hyödynnetään modernin teknologian tuomia mahdollisuuksia. Näyttelytoiminnassa on otettu huomioon eri asiakaskohderyhmien tarpeet ja erityisesti lasten ja nuorten näkökulma. Näyttelykokonaisuuden pääteemoja ovat saariston vetovoimaisuus, luonto ja Itämeren suojelu, Mini-living lab -toiminta sekä immersiivinen saaristoelämys. Näyttely toteutetaan Linnapuomin rakennuksen sisä- ja ulkotiloissa. Näyttelytoiminnan keskeisiä yhteistyötahoja ovat mm. merelliset Visit-organisaatiot, Turun yliopisto ja Åbo Akademi, Turun AMK, TSYK Merilukio, Metsähallitus, Itämerihaaste, Pidä Saaristo Siistinä ry. ja John Nurmisen säätiö. Tulevaisuudessa merellisiin teemoihin liittyviä näyttelyitä tullaan toteuttamaan julkisin ja yksityisin kumppanuuksin.

2.   Elämyksellinen merellisen opastamisen ympäristö

Merikeskuksen keskeinen rooli on edistää merellisten palveluiden käyttöä ja edistää saariston ja merellisen Turun matkailua. Opastus- ja neuvontapalveluiden alustana toimii Archipelago Access -hankkeessa toteutettu Explore Archipelago -digitaalinen palvelu, joka kokoaa tiedot merellisistä palveluista, sisällöistä ja kohteista sekä tarjoaa informaation loppukäyttäjälle. Palvelu avautuu keväällä 2021. Palvelua täydennetään yhteistyökumppaneiden kanssa eri muotoisilla opastamisen uusilla ratkaisuilla, yritysten kanssa yhteistyössä tuotettavilla elämyksellisillä palvelusisällöillä sekä kävijälle tarjottavilla elämyksellisillä kokemuksilla, jotka herättävät kiinnostuksen merellisiä palveluita kohtaan. Opastamisen ympäristön yhteistyökumppaneina toimivat mm. merelliset Visit-organisaatiot, Metsähallitus, Turun yliopiston Brahea-keskus ja yritykset.

3.   Merellinen kauppapaikka

Merikeskus tarjoaa kävijöilleen ja alueen asukkaille merellisen Turun ja saariston palveluita ja tuotteita, jotka osaltaan lisäävät alueen vetovoimaisuutta, vahvistavat merellisen kaupungin mielikuvaa ja luovat herätteitä kokea merellisiä elämyksiä myös Merikeskuksen ulkopuolella. Tuotteet ja palvelut liittyvät useaan eri teemaan. Ruokaan ja juomaan liittyviä tuotteita kehitetään yhteistyössä Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja alueen elintarvikeyritysten kanssa ruokamatkamuistohankkeessa. Designtuotteiden saatavuutta jokirannassa parannetaan yhdessä alan toimijoiden kanssa. Saariston aktiviteetteja ja palveluita tehdään uudella tavalla tunnetuksi kävijöille yhdessä Visit-organisaatioiden ja yritysten kanssa. Taiteen ja kulttuurin aineettomia matkamuistoja tuotteistetaan yhdessä Taidemeri-projektissa. Merellinen kauppapaikka koostuu tulevaisuudessa erilaisista kauppapalveluista, kaupallisista tapahtumista sekä sähköisistä kaupan palveluista ja uusista näitä yhdistävistä konsepteista.

4.   Saaristoliikenteen hub

Jokisatama on merkittävä liikenteellinen solmukohta, jossa kaupungin ja saariston liikenteen eri muodot kohtaavat. Jokisatama on saariston liikenteen pääsatama ja alueella toimii myös Fölin vesibussi ja yksityisiä veneiden vuokrapalveluyrityksiä. Saariston saavutettavuuden kannalta saaristoliikenteen hubin tulee olla hyvin tunnistettavissa ja paikannettavissa sekä palveluinformaation tulee olla kuluttajille helposti saavutettavissa. Saaristoliikenteen hub täydentää opastamispalveluiden kokonaisuutta. Hanke käynnistyy kesällä 2021 saaristoliikenteen opastamisen pilotilla. Keskeiset yhteistyökumppaneita ovat Visit-organisaatiot, Föli ja saariston liikennöitsijät. Saaristoliikenteen hubissa ja uudistuvassa Merikeskuksessa toimitaan Turun kaupungin uuden opastusilmeen ja toimintakonseptin mukaisesti.

5.   Taidemeri

Taidemeri tuo taiteen osaksi Merikeskuksen toimintaa. Taidemeri-toimintaa pilotoitiin kesällä 2019 Merikeskuksen pop upin yhteydessä. Pilotoinnin aikana tunnistettiin kaksi keskeistä kehittämislinjaa, merellisen taiteilijaresidenssitoiminnan käynnistäminen ja aineettomien kulttuurin ja taiteen matkamuistopalveluiden tuotteistaminen.  Näillä toiminnoilla käynnistetään kehittämis- ja palvelutoiminta kesällä 2021. Residenssitoiminta tarjoaa ympärivuotisesti sisältöä ja elämyksiä Merikeskuksen alueella sekä lisäksi residenssitoiminnassa tuotetaan projektiluontoisesti saariston liiketoimintaa edistäviä palvelukonsepteja, joita toteutetaan yhteistyössä saariston matkailukeskittymien kanssa. Aineettomiksi matkamuistoiksi tuotteistettavat palvelut ovat Merikeskuksen eri asiakaskohderyhmille ostettavissa. Taidemeri-osakokonaisuuden yhteistyökumppanina toimii Tanssin läntinen aluekeskus, Tehdasteatteri sekä vapaan taiteen kentän toimijoita.

6.   Merellinen kokous- ja kongressikeskus

Jokisataman alueella toimii useita kokoustiloja ja -palveluita tarjoavia tahoja. Erityisen näistä palveluista tekee se, että ne liittyvät merellisyyteen, Jokisataman teolliseen historiaan ja alueen historian kerrostumiin. Yhdessä ne tarjoavat ainutlaatuisen elämyksellisen ympäristön ja palvelukokonaisuuden. Yhdessä ne myös voivat ottaa vastaan nykyistä merkittävästi suurempia kokous- ja kongressikokonaisuuksia. Kokouspaikan erityispiirteinä ovat ympäristön lisäksi myös alueella jo olevat erilaiset elämykset ja palvelut sekä palvelut, joita voidaan tuotteistaa yhdessä yritysten sekä oppilaitosten kanssa. Yhteistyö on käynnistetty Forum Marinumin, Turun ammattikorkeakoulun ja Turun ammatti-instituutin kanssa suunnitteluvaiheella.

7.   Merelliset tapahtumat

Turku on merellisten tapahtumien kaupunki ja Jokisatama, uusiutuva Linnaniemi sekä Ruissalo tarjoavat erinomaisen alustan tapahtumatoiminnan kehittymiselle ja uusille konsepteille. Tärkeää on, että uudet avaukset vahvistavat ympärivuotista tarjontaa. Toisaalta tapahtumakokonaisuudet voivat liittää merellisen kaupungin ja saariston tarjonnan yhteen molempia hyödyntäväksi ja kansainvälisesti kiinnostavaksi kokonaisuudeksi. Vuoden 2021 aikana edetään ja pilotoidaan uusia tapahtumia ja konsepteja, mm. Archipelago Sea Jazz, markkinatoiminnan uudet avaukset sekä merikulttuuritapahtumat.

Merikeskuksen jokainen toimintalinja on merkittävä kehittämiskokonaisuus, sen lisäksi kokonaisuudet täydentävät ja tukevat toisiaan, esim. merellinen kauppapaikka ja saaristoliikenteen hub tukevat merkittävästi uuden, elämyksellisen opastusympäristön syntymistä.

Merikeskus tavoitteensa mukaisesti haluaa olla edelläkävijä merellisen luonnon ja ympäristön suojelussa ja kestävässä käytössä. Sisällöt ja palvelut toimivat oppimisympäristöinä Turun ja alueen oppilaitoksille sekä leirikoulu- ja luokkaretkiryhmille. Merikeskuksen toimintalinjoilla synnytetään uusia sisältöjä ja palveluita, joita tarjotaan sekä alueen asukkaille, kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille.

Korona-aikana on erityisen tärkeää vahvistaa paikallista tarjontaa ja tukea lähi- ja kotimaan matkailun kysyntää. Koronapandemia on vaikuttanut voimakkaasti tapahtuma- ja elämysteollisuuteen sekä matkailuyrityksiin. Näiden yritysten sekä toimijoiden sisällöt ja palvelut ovat kuitenkin niitä pehmeitä vetovoimatekijöitä, joista kaupungin elinvoimaisuus ja kiinnostavuus koostuu.  Lisäksi näiden toimintojen aluetaloudellinen vaikutus on suuri, eritysesti niiden merkittävyys korostuu laajasti työllistävinä palvelualoina. Merikeskuksen uudet palvelumuodot tarjoavat uusia työ- ja työllistymismahdollisuuksia kriisin runtelemille palvelualoille, tapahtumateollisuudelle sekä kulttuurin ja taiteen ammattilaisille.

Kaupungin sopeuttamisohjelmassa etsitään keinoja taloudellisen aseman parantamiseksi ja samalla myös pyritään löytämään keinoja, miten elinkeinoelämän kasvua ja koronan jälkeistä toipumista voidaan mahdollistaa ja edesauttaa nopealla aikataululla mutta kuitenkin kestävästi. Merikeskus on edelläkävijä, kun kaupungin vetovoimateemoista rakennetaan uutta palvelutuotantoa. Se kokoaa osaamisen ja palvelutuotannon toimijat yhteen ja tukee prosesseja, joilla synnytetään kustannustehokkaasti uutta liiketoimintaa. Vetovoimateemojen tuotteistaminen edellyttää kaupungin koordinaatiota ja toimintaympäristön aktivointia.

Kaupunginhallituksen tilille 11604/604650/Merikeskus on varattu määräraha Merikeskushankkeen toteuttamiseen. Määrärahan käyttö edellyttää kaupunginjohtajan käyttösuunnitelmapäätöstä. Nyt esitettävä määrärahan käyttösuunnitelma on liitteessä 1. Siinä kuvataan Merikeskussuunnitelman osakokonaisuuksien edistämiseksi, toteuttamiseksi ja mahdollistamiseksi rahoitettavat hankkeet ja toimenpiteet, joista saadaan aiheuttaa kustannuksia ko. määrärahatilille. Sitomattomaksi jäävän määrärahan käytöstä tehdään erilliset päätökset tai toinen käyttösuunnitelmapäätös.

Liite 1Käyttösuunnitelma

Esitän, että 11604/604650/Merikeskus määrärahaa saadaan käyttää liitteessä 1 olevan käyttösuunnitelman mukaisesti. Siitä rahoitetaan ja avustetaan esitettyjä toimenpiteitä ja hankkeita sekä siitä saadaan aiheuttaa käyttösuunnitelman mukaisia kustannuksia ko. määrärahatilille.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin, että 11604/604650/Merikeskus määrärahaa saadaan käyttää liitteessä 1 olevan käyttösuunnitelman mukaisesti. Siitä rahoitetaan ja avustetaan esitettyjä toimenpiteitä ja hankkeita sekä siitä saadaan aiheuttaa käyttösuunnitelman mukaisia kustannuksia ko. määrärahatilille.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tpvKonsernihallinto, vetovoima
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 291
Liite 1:Käyttösuunnitelma Merikeskus