Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52430.11.20204

12306-2020 (00 01 05)

Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman tavoitteet

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman käynnistämistä ja tavoitteiden hyväksymistä. Kehittämisohjelma laaditaan osana ulkoisen rahoituksen kansainvälistä Space4People -hanketta.

Kh § 524

Konsernihallinto, hankekehittämisyksikkö, projektikoordinaattori Maija Rusanen 26.10.2020:

Turun kaupunki on asettanut tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Turun ilmastosuunnitelmassa 2029 on nostettu tavoitteeksi kävely- ja pyöräilymäärien lisääminen, niiden olosuhteiden parantaminen voimakkaasti kaikkina vuodenaikoina ja sekä kansalaisten kannustaminen aktiiviseen arki-, hyöty -ja vapaa-ajan liikkumiseen. Turku 2029 -kaupunkistrategian mukaan turkulaisten arjen tulisi olla sujuvaa ja liikkumisen helppoa kaikilla kulkumuodoilla.  

Turun keskustaa kehitetään kaupunkikulttuurin sydämenä, kaupunkilaisten yhteisenä viihtyisänä ympäristönä sekä monipuolisena liike-elämän, kaupan, kulttuurin ja matkailun vetovoimaisena keskittymänä. Tavoitteena on parantaa ympärivuotista houkuttelevuutta sekä varmistaa vilkkaan kulttuurielämän ja vireän tapahtumatoiminnan edellytykset kaupungin keskustatilassa. Tavoitteena on parantaa julkisia kaupunkitiloja ja vahvistaa kaupallisen keskustan elinvoimaa sekä palauttaa usko keskustaan kohdistuviin investointeihin. Tavoitteena on lisätä keskustan asukas- ja työpaikkamääriä, yhtenäistää keskustan toiminnallisuutta, ja varmistaa keskustan saavutettavuus ja liikkumisen sujuvuus kaikilla liikennemuodoilla.

Kävelyn lisääminen auttaa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä, parantamaan ilmanlaatua sekä lisää ympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Lisäksi kävelyn lisäämisellä on myös terveyden ja hyvinvoinnin kannalta merkittäviä vaikutuksia.

Kaupunginhallitus on 26.11.2018 § 463 hyväksynyt Turun pyöräilyn kehittämisohjelma 2029:n, joka korvaa aiemman Kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman 2010 pyöräilyn osalta. Samalla on todettu, että on tarve laatia erillinen kävelyn kehittämisohjelma.

Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelma laaditaan osana kansainvälistä Space4People -hanketta, jossa Turku on mukana. Hanke antaa kehittämisohjelman laatimiselle myös vaiheistetun aikataulun ja osallistavan menettelytavan sekä vertailutietoa muista kaupungeista.

Kehittämisohjelman valmistelun käynnistäminen ja ohjelmalle asetettavat tavoitteet tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi. Hallintosäännön 33 §:n mukaan kaupunginhallitus johtaa kaupungin kaavoitusta, maankäyttöä ja kaupunkikehittämistä sekä vastaa kaupungin kärkihankkeiden ohjaamisesta ja toimeenpanosta.

Space4People -hanke

Space4People -hankkeen tavoitteena on kehittää laadukasta julkista tilaa asukaslähtöisesti. Hankkeessa on 3 painopistettä: kävely-yhteyksien ja oleiluun kannustavan kaupunkitilan kehittäminen, eri kulkumuotojen liityntäpisteiden kehittäminen ja pysäköinnin hallinnan parantaminen. Turussa hankkeessa keskitytään kävelyn ja oleilun kehittämiseen hankehakemuksen mukaisesti. Muita painopisteitä voidaan tarkastella osana kävelyn ja oleilun edistämistä.

Hankkeen tuotoksena kunkin kaupungin tulee laatia Integrated Action Plan. Turussa tätä vastaa hankkeen aikana laadittava kävelyn ja oleilun kehittämisohjelma.

Hanke saa rahoitusta URBACT-ohjelmasta, jossa Turun kaupunki on mukana ensimmäistä kertaa. Hankkeen muut partnerit ovat Braga, Badalona, Guia de Isora, Sain Germain en Laye, Arad, Panevezys, Serres, Valga, Bielefeld (pääkoordinaattori) sekä ulkopuolisena asiantuntijana toimii Austrian Mobility Research. Hanketta valmisteltiin 2.9.2019-2.3.2020 ja toteutusaika on 7.5.2020-7.8.2022. Hankkeen kokonaisbudjetti on 750 000€, josta Turun osuus on 70 338 € (rahoitusprosentti on 70%).

Hanke tukee kävelyä edistävien tavoitteiden ja toimien kokoamista yhden ohjelman alle, eri toimien parempaa koordinointia ja synergioiden hyödyntämistä sekä uusien toimien kehittämistä.

Kehittämisohjelman tavoitteet

Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman ja Space4People -hankkeen tavoitteena on edistää Turussa kävelyn ja oleilun olosuhteiden kehittämistä sekä määrittää kehittämistä tukevia konkreettisia toimia, joilla parannetaan kävelyn olosuhteita ja luodaan houkuttelevaa kaupunkitilaa.

Tarpeena on löytää uusia keinoja kaupunkiympäristön kehittämiseen niin että se houkuttelee kävelemään ja oleilemaan sekä tarjoaa sujuvia ja miellyttäviä kävely-yhteyksiä niin arkeen kuin vapaa-ajalle. Kävely-ympäristöä ja sen laatuun vaikuttavia tekijöitä tarkastellaan laajemmin ja infran lisäksi otetaan huomion myös muut tekijät kuten esteettömyys, valaistus, ympärivuotisuus, opastus, turvallisuus, ympäristön laatu ja reitit.

Turku 2029 -kaupunkistrategian mukaan hyvinvoinnille keskeistä on aktiivinen elämäntapa, johon asukkaita kannustetaan. Kaupunkia ja palveluita kehitettäessä arkiliikunnan mahdollisuuksia tulisi parantaa.

Kestävien kulkumuotojen kuten kävelyn ja pyöräilyn osuuden lisääminen tukee Hiilineutraali Turku 2029 tavoitteen saavuttamista. Turun yleiskaavan 2029 tavoitteena on kestävää kaupunkirakennetta tukeva liikennejärjestelmä.

Keskustan kehittämisen kärkihankkeen tavoitteiden mukaan Turun keskusta on viihtyisä ja elävä kohtaamisten alusta. Myös liikkumisympäristön ilme on esimerkillisen viihtyisä ja vetovoimainen ympäri vuoden. Tavoitteena on kehittää yhtenäistä kävely- ja pyöräilyverkostoa läpi kaupunkikeskustan, ja parantaa reittien turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Lisäksi uusia katuosuuksia muutetaan asteittain kävely- ja pyöräilypainotteiseksi ja molempien rantakatujen autottomuuteen varaudutaan myöhempiä kehitysvaiheita koskevissa suunnitelmissa. (kh 13.8.2018 § 288)

Keskustan liikennesuunnitelmassa esitetään liikennejärjestelyjen periaatteet keskustassa vuonna 2029. Suunnitelma laaditaan niin, että se tukee keskustavision 2050 tavoitteita liikkumisesta ja noudattaa yleiskaavan 2029 liikenneverkkoratkaisuja. Suunnitelmaa laadittaessa on tavoitteena osallistaa sidosryhmiä ja käydä julkista keskustelua keskustan liikenneratkaisuista.

Aurajoki on yksi kaupungin suosituimmista vapaa-ajan ja liikkumisen ympäristöistä sekä tarjoaa erilaisia tunnelmia ja käytettävyydeltään monipuolisia kaupunkitiloja. Aurajoen rantojen kehittämissuunnitelman tavoitteena on yhtenäinen, monipuolinen, viihtyisä ja turvallinen rantareitistö. Reitistön käytettävyyttä parantavat esimerkiksi riittävä valaistus, taukopaikan tarjoavat penkit sekä mahdolliset uudet joen ylityspaikat niin ylä- kuin alajuoksulla.

Ohjelman laatiminen tukee edellä mainittujen strategioiden ja suunnitelmien tavoitteita.

Kehittämisohjelman tavoitevuosi on 2029. Kehittämisohjelman painopisteenä on nykyinen keskusta-alue, kuitenkin siten, että kehittämisohjelman toimenpiteet ovat sovellettavissa myös laajentuvan keskustan alueelle ja muualle kaupunkiin.

Kehittämisohjelman valmistelu

Kehittämisohjelma valmistellaan Space4People -hankkeen toteutusvaiheiden mukaisesti:

Hankkeessa poikkihallinnollinen yhteistyö sekä vuorovaikutus asukkaiden ja sidosryhmien kanssa on keskeistä. Paikallisen työn valmistelee poikkihallinnollinen sekä myös kolmannen sektorin ja liike-elämän sekä erilaisten asiantuntijaorganisaatioiden edustajista koostuva työryhmä (URBACT local group), jonka puitteissa voidaan kokeilla ja kehittää myös eri sidosryhmien ja asukkaiden osallisuutta tukevia työkaluja. Hankkeen valmisteluvaiheessa järjestettiin URBACT local group ryhmän tapaaminen, jossa oli mukana eri osa-alueita edustavia viranhaltijoita, Turun kaupunkiseudulla liikennesuunnitteluun osallistuvia tahoja sekä myös muutama 3. sektorin yhdistys. Työryhmässä keskusteltiin haasteista ja kehittämistarpeista, joiden pohjalta toisen vaiheen toimia on suunniteltu.  Hankkeen varsinaisen toteutuksen aikana URBACT local group jatkaa toimintaansa. Palautetta kaupunkilaisilta ja muilta sidosryhmiltä pyritään keräämään myös muilla mahdollisilla tavoilla.

Turku osallistuu myös aktiivisesti hankkeen yhteisiin toimiin kuten projektikokouksiin sekä viestintään.

Space4People -hankkeen aikana on mahdollista laatia myös kehittämistyötä tukevia selvityksiä.

Lisäksi hankkeen aikana toteutetaan kokeiluja/pilotteja, jolla voidaan testata erilaisia väliaikaisia ratkaisuja, joilla kävelyn olosuhteita sekä kaupunkitilan viihtyisyyttä voidaan parantaa. Kokeilut tukevat pysyvien ratkaisujen suunnittelua. Kokeiluja suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Keskustan kehittämisen -kärkihankkeen kanssa.

Osana kokeilun toteutusta sekä kehittämisohjelman laadintaa testataan Lontoossa kehitetyn Healthy Street Indexin soveltuvuutta Turun tarpeisiin. Työkalun avulla voidaan arvioida julkisen tilan vaikutuksia terveyteen eri näkökulmista.  

Kehittämisohjelman valmistelussa noudatetaan kaupunginvaltuuston 23.9.2019 § 139 hyväksymää Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjetta. Ohjeen mukaan kehittämisohjelma on itsessään tarveselvitys ja sisältää hankesuunnitelman tai hankekorttiin tarvittavat tiedot, kuten alustavat kustannusarviot ja priorisoinnin.

Kehittämisohjelman toteuttaminen

Kehittämisohjelman hyväksymisen jälkeen ohjelman investointien toteuttaminen voidaan sisällyttää kaupunkiympäristön investointiohjelmaan perusinvestointien jatkuvaksi kohteeksi. Kehittämisohjelmasta laaditaan erillinen hankelista, joka sisältää listan toteutukseen esitettävistä hankkeista tarkennettuine kustannusarvioineen. Jos kehittämisohjelman yksittäisen investointihankkeen kustannusarvio on vähintään miljoona euroa, siitä tehdään erillinen hankesuunnitelma.

Oheismateriaali 1Space4People –hankkeen toteutus ja tavoitteet

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää käynnistää Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman ja hyväksyä kehittämisohjelman tavoitteet edellä esitetyn mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto, hankekehittämisyksikkö