Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja28219.11.2020 

12060-2020 (01 01 00)

Viiden sairaanhoitajan toimen perustaminen hyvinvointitoimialalle

Va. henkilöstöpäällikkö/vs. talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama

Avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen esittää kotihoidon resurssipooliin viiden sairaanhoitajan toimen perustamista 1.12.2020 lukien.

Turun kotihoidossa on sairaanhoitajan/terveydenhoitajan vakansseja käytössä varsinaisessa hoitotyössä 72 kpl. Kotihoitoalueilla (22) heistä työskentelee pääsääntöisesti kolme/alue eli 66. Loput sairaanhoitajat (6) työskentelevät kotihoidon Resurssipoolissa. Nykyisellä toimintamallilla resurssipoolin sairaanhoitajien työpanos kuluu täysin tiimien sairaanhoitajien sairauslomien, muiden äkillisten poissaolojen ja koulutuspäivien sijaistuksiin sekä tukemaan ko. aluetta päivystysviikkojen aikana. Nykyinen sairaanhoitajaresurssi riittää paikkaamaan vain osittain edellä mainittuja puutoksia. Vuosilomien sijaistuksiin nykyinen resurssi ei riitä.

Kotihoidon sairaanhoitajan työtehtävät ovat niin haasteellisia ja vaativia, että ilman täydellistä perehdytystä työhön ei voi tulla. Nyt ollaan tilanteessa, jolloin Resurssipoolin sairaanhoitajareservi ei riitä turvaamaan kotihoidon sairaanhoitajatarvetta.

Kotihoidon asiakkaat ovat yhä monisairaampia ja tarvitsevat kotona selviytymisen tueksi myös sairaanhoitoa ympärivuorokautisesti. Nykyisellä sairaanhoitajaresurssilla kotihoidossa ei pystytä järjestämään ilta-aikaista sairaanhoitoa, vaan kotihoidon asiakkaat ovat ilman sairaanhoidollista apua iltaisin ja viikonloppuisin. Sairaanhoitajien lisäresurssilla pystyttäisiin luomaan järjestelmä, jossa ilta-aikaan sairaanhoitajat päivystäisivät ja varmistaisivat kotihoidon asiakkaiden laadukasta kotihoitoa. Tämä estäisi kotihoidon asiakkaiden turhan joutumisen esim. päivystykseen.

Lisäsairaanhoitajaresurssilla pystytään myös laajentamaan omaa kotinäytteenottoa, joka nopeuttaa asiakkaiden saamaa hoitoa, lisää potilasturvallisuutta ja säästää kustannuksia laboratoriokustannuksissa.

Valtakunnallisesti verrattuna Turun kotihoidon sairaanhoitajamäärä on hyvin pieni suhteessa asiakasmäärään.  Esimerkiksi Helsingissä sairaanhoitajien määrä (230) on noin 3.8 % asiakasmäärästä. Turussa vastaava luku on 2.4 % asiakasmäärästä. Lisäksi Turussa on huomattavan paljon kotiavustajia ja kodinhoitajia verrattuna muihin suuriin kaupunkeihin. Tämä omalta osaltaan lisää sairaanhoidollisen vastuun määrää sairaanhoitajien työssä, koska lähihoitajia ei ole tarpeeksi.

Lisäksi kotihoidon tilannetta kurjistaa työvoimapula koulutetuista lähihoitajista. Lähihoitajan toimia ei saada täytettyä, joka kuormittaa entisestään kotihoidon tilannetta ja erityisesti kotihoidon asiakkaiden palvelulupauksen ja potilasturvallisuuden täyttymistä. Tällä hetkellä sairaanhoitajien saatavuus on huomattavasti parempi. Vahvistamalla sairaanhoitajien määrää pystytään osaltaan vähentämään kotihoidon työvoimapulaa. Sairaanhoitajat toimivat myös uusien lähihoitajien tukena heidän aloittaessaan työnsä kotihoidossa sekä osallistuvat kaikkien lähihoitajien, kodinhoitajien ja kotiavustajien osaamisen varmentamiseen.

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (ns. vanhuspalvelulaki) edellyttää, että iäkkäiden henkilöiden palvelutarpeeseen vastataan ensisijaisesti kotiin annettavilla palveluilla. Erityisesti iäkkäät ihmiset tarvitsevat laaja-alaista hoitotyön osaamista, joten kotihoidossa tulee olla riittävä määrä sairaanhoitajia. Kotihoito on ensisijainen hoitomuoto vanhusten hoidossa nyt ja tulevaisuudessa.

Vanhuspalvelut aloittivat yhteistyön Sarastia Rekryn kanssa 19.8.2019. Vanhuspalveluiden kotihoito vuokraa lyhyisiin alle 3 kuukautta kestäviin sijaisuuksiin tarvittavat sijaiset vuokrapalveluna Sarastia Rekryn kautta. Aikavälillä 1.1.-31.8.2020 kotihoito on vuokrannut sairaanhoitajien työtunteja yhteensä 5200 tuntia. Tämä omalta osaltaan kertoo sairaanhoitajatarpeesta. Sairaanhoitajien lisääminen vähentää myös suoraan tarvetta käyttää vuokratyövoimaa, kun puutoksiin pystytään vastaamaan sisäisin järjestelyin Resurssipoolin kautta.  Sairaanhoitajan työtehtävät ovat kotihoidossa vaativia. Kotihoidon sairaanhoitajan tehtäväkuvan hoitaminen vaatii hyvää perehdytystä sekä toiminnan laajaa tuntemusta. Yhteistyö Sarastia Rekryn kautta on tuonut näkyväksi tarpeen lisästä omaa koulutettua henkilökuntaa vastaamaan kotihoidon alueiden omiin sairaanhoitaja puutoksiin.

Näiden vakanssien saaminen on toiminnan turvaamisen kannalta äärimmäisen tärkeää. Nämä vakanssit sijoitetaan kotihoidon Resurssipooliin, josta tällä hetkellä puuttuu riittävä sairaanhoitaja resurssi vastaamaan alueiden sairaanhoitajien poissaoloihin. Resurssipoolista henkilöstöresurssi siirtyy eri alueille ohjatusti ja eniten resurssia tarvitseville alueille. Kustannusvaikutus on vuositasolla n. 205 000 €, kuluvan vuoden osalta 17 000 €. Kyseiset määrärahat sisältyvät vuoden 2021 talousarvioon. Perustettavaksi esitetyt toimet sisältyvät myös hyvinvointitoimialan vuoden 2020 henkilöstösuunnitelmaan ja talousarvioon.

Liite 1Lomake viran/toimen perustamisesta 5 sairaanhoitajaa

Esitän, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.12.2020 lukien 5 sairaanhoitajan kuukausipalkkaista työsopimussuhteista tointa (KVTES/03HOI030, vl 3A), joiden tehtäväkohtainen palkka on 2,465.84 €/kk ja joiden kelpoisuusvaatimuksena on Terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun l ain (559/94) mukaan.

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen puoltaa esitystä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusEsitän, että

Edelleen esitän, että perustettavaksi esitetyt toimet voidaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Elina Reinikainen 18.11.2020:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle kotihoidon resurssipooliin perustetaan 1.12.2020 alkaen viisi sairaanhoitaja työsopimussuhteista tointa (KVTES/03HOI030, vl 3A), joiden tehtäväkohtainen palkka on 2,465.84 €/kk. Konsernihallinnon henkilöstöpalveluilla ei ole huomauttamista perustettavaksi esitettyjen toimien tehtäväkohtaisesta palkasta. Toimiala on lisäksi esittänyt, että toimet saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä. 

Toimialan esityksen mukaan sairaanhoitajien toimien kelpoisuusvaatimus on terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/94) mukainen. Konsernihallinnon henkilöstöpalveluilla ei ole huomautettavaa esitetyn kelpoisuusvaatimuksen osalta.

Esityksessä on todettu, että Turun kotihoidossa on sairaanhoitajan/terveydenhoitajan vakansseja käytössä varsinaisessa hoitotyössä 72 kpl. Kotihoitoalueilla (22) heistä työskentelee pääsääntöisesti kolme/alue eli 66. Loput sairaanhoitajat (6) työskentelevät kotihoidon Resurssipoolissa. Nykyisellä toimintamallilla resurssipoolin sairaanhoitajien työpanos kuluu täysin tiimien sairaanhoitajien sairauslomien, muiden äkillisten poissaolojen ja koulutuspäivien sijaistuksiin sekä tukemaan ko. aluetta päivystysviikkojen aikana. Nykyinen sairaanhoitajaresurssi riittää paikkaamaan vain osittain edellä mainittuja puutoksia. Vuosilomien sijaistuksiin nykyinen resurssi ei riitä.

Esityksen mukaan nykyisellä sairaanhoitajaresurssilla kotihoidossa ei pystytä järjestämään ilta-aikaista sairaanhoitoa, vaan kotihoidon asiakkaat ovat ilman sairaanhoidollista apua iltaisin ja viikonloppuisin. Sairaanhoitajien lisäresurssilla pystyttäisiin luomaan järjestelmä, jossa ilta-aikaan sairaanhoitajat päivystäisivät ja varmistaisivat kotihoidon asiakkaiden laadukasta kotihoitoa. Tämä estäisi kotihoidon asiakkaiden turhan joutumisen esim. päivystykseen. Lisäsairaanhoitajaresurssilla pystytään myös laajentamaan omaa kotinäytteenottoa, joka nopeuttaa asiakkaiden saamaa hoitoa, lisää potilasturvallisuutta ja säästää kustannuksia laboratoriokustannuksissa.

Toimialan esityksessä on todettu, että valtakunnallisesti verrattuna Turun kotihoidon sairaanhoitajamäärä on hyvin pieni suhteessa asiakasmäärään.  Esimerkiksi Helsingissä sairaanhoitajien määrä (230) on noin 3.8 % asiakasmäärästä. Turussa vastaava luku on 2.4 % asiakasmäärästä. Lisäksi kotihoidon tilannetta kurjistaa työvoimapula koulutetuista lähihoitajista. Lähihoitajan toimia ei saada täytettyä, joka kuormittaa entisestään kotihoidon tilannetta ja erityisesti kotihoidon asiakkaiden palvelulupauksen ja potilasturvallisuuden täyttymistä. Tällä hetkellä sairaanhoitajien saatavuus on huomattavasti parempi. Vahvistamalla sairaanhoitajien määrää pystytään osaltaan vähentämään kotihoidon työvoimapulaa. Kotihoito on ensisijainen hoitomuoto vanhusten hoidossa nyt ja tulevaisuudessa.

Lisäksi esityksessä on mainittu, että vanhuspalvelut aloittivat yhteistyön Sarastia Rekryn kanssa 19.8.2019. Vanhuspalveluiden kotihoito vuokraa lyhyisiin alle 3 kuukautta kestäviin sijaisuuksiin tarvittavat sijaiset vuokrapalveluna Sarastia Rekryn kautta. Aikavälillä 1.1.-31.8.2020 kotihoito on vuokrannut sairaanhoitajien työtunteja yhteensä 5200 tuntia. Tämä omalta osaltaan kertoo sairaanhoitajatarpeesta. Sairaanhoitajien lisääminen vähentää myös suoraan tarvetta käyttää vuokratyövoimaa, kun puutoksiin pystytään vastaamaan sisäisin järjestelyin Resurssipoolin kautta. 

Esityksen mukaan kustannusvaikutus on vuositasolla n. 205 000 €, kuluvan vuoden osalta 17 000 €. Kyseiset määrärahat sisältyvät vuoden 2021 talousarvioon. Perustettavaksi esitetyt toimet sisältyvät myös hyvinvointitoimialan vuoden 2020 henkilöstösuunnitelmaan ja talousarvioon.

Toimiala vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Perustettavaksi esitettyjen toimien toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon henkilöstöpalveluilla ei ole perusteita lausua toisin esityksen kanssa. Toimien perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan talousarvioon. Toimialan tulee lisäksi huomioida asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä. Jos henkilöstön määrää lisätään, tulee toimialan raportoida saavutetuista kustannussäästöistä. 

Liite 1Toimen perustamislomake

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin,

-        että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.12.2020 lukien viisi sairaanhoitajan toimea, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2,465.84 €/kk (KVTES/03HOI030, vl 3A), ja joiden kelpoisuusvaatimus on terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/94) mukainen.

-        että hyvinvointitoimiala saa luvan täyttää tällä päätöksellä perustettavat toimet ilman erillistä palkkaamislupaa.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelukeskus
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 282
Liite 1:Lomake viran/toimen perustamisesta 5 sairaanhoitajaa