Kauppakirja

 

 

Myyjä:

 

Turun kaupunki

Y-tunnus 0204819-8

PL 355, 20101 Turku

 

Ostaja:

 

Kiinteistö Oy Doctus omaan ja/tai perustettavan/perustettavien yhtiöiden lukuun

2912739-8

PL908, 20101 Turku

 

Kaupan kohde:

 

Kaupan kohteena on Turun kaupungin keskustan III:nen (3.) kaupunginosan korttelin 19 tontti 8, kiinteistötunnus 853-3-19-8, rakennuksineen ja laitteineen, sekä määräala viereisestä, pääosin pysäköintialueena toimivasta yleisestä alueesta (Samppalinnan vuoren puisto), kiinteistötunnus 853-3-9903-0. Kohteen pinta-ala kokonaisuudessaan on n. 15.041 m2, josta tontin 8 pinta-ala on n. 13.697 m2 ja yleisen alueen osan pinta-ala n. 1.344 m2. Kaupan kohteen osoitteet ovat Sepänkatu 1 sekä Sirkkalankatu 39 ja Neitsytpolku 6, ja se on osoitettu kartalla M 237 / 24.6.2020.

 

Kaupan kohteen osana oleva tontti 8 on 24.12.1988 voimaan tulleessa asemakaavassa 20/1987 osoitettu opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi (YO). Kaupan kohteen osana olevan yleisen alueen määräalan osalta voimassa on Turun keskustan alueen vanha asemakaava 1/1897. Vireillä olevassa asemakaavanmuutoksessa 21/2017 kaupan kohteen alue on tarkoituksena osoittaa asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Ostaja on tietoinen, että vireillä oleva asemakavaanmuutos ei välttämättä johda asemakaavan muuttamiseen.

 

Kaupan kohteena on koko kiinteistöstä ja kiinteistön osasta muodostuva kokonaisuus rakennuksineen ja laitteineen. Kohteella tontin 8 alueella sijaitsee oppilaitosrakennus (rakennustunnus 103452249A) sekä tähän liittyvä talonmiehenasunto. Alkuperäiset, Olof Holmbergin arkkitehtitoimiston suunnittelemat rakennukset rakennettiin vuosina 1964-66 Turun teknillisen oppilaitoksen käyttöön, ja koulua laajennettiin Pekka Pitkäsen arkkitehtitoimiston suunnitelmien pohjalta 1990-luvun vaihteessa. Kohde myydään täydellisesti peruskorjattavaksi.

 

Kaupan kohteena olevien rakennusten lämmitysjärjestelmänä on kaupantekohetkellä kaukolämpö.

 

Kaupan kohteen rakennusten tilat ovat olleet vuokrattuna Turun Ammattikorkeakoulu Oy:lle, jonka vuokrasopimus on päättynyt kesäkuussa 2020 ammattikorkeakoulun siirtyessä tiloista pois.

 

Kaupan kohteen asemakaava-alueen kehittämiseksi ja kiinteistöjen luovuttamiseksi järjestettiin kaksiosainen, neuvottelumenettelyyn perustuva kehittämiskumppanikilpailu, jota käytiin vuosien 2018 – 2019 aikana. Kaupunginvaltuuston päätöksellä 26.8.2019 § 123 kohde on päätetty myydä 31.12.2020 mennessä 4.6.2018 alkaneessa kehittämiskumppanikilpailussa kehittämiskumppaniksi valituksi tulleelle taholle.

 

Oppilaitos- ja talonmiehenasunnon rakennusten tilojen yhteenlaskettu bruttoala on n. 20.420 brm2. Rakennusten aloja ei ole tarkistusmitattu. Ostaja on tietoinen ja hyväksyy, että mainitut pinta-alat saattavat tämän ikäisessä kohteessa poiketa olennaisesti nykyisten säännösten ja standardien mukaan laskettavasta pinta-alasta. Huoneistojen standardin mukaan mitattava pinta-ala voi olla mainittua pinta-alaa suurempi tai pienempi. Ostajalla ei ole huomauttamista tämän seikan johdosta.

 

Ostaja ja Myyjä toteavat yhteisesti, ettei kohteen kauppahinta ole rakennusten osalta pinta-alaperusteinen.

 

Kauppahinta:

 

Olemassa oleva kiinteistö ja kiinteistön osa sekä vanha rakennuskanta:

viisimiljoonaa (5.000.000) euroa.

 

Lisäkauppahinta:

 

Mikäli kaupan kohteelle hyväksytään asemakaavanmuutos tai poikkeamispäätös, joka mahdollistaa uudisrakennusten rakentamisen, maksaa Ostaja

asuinrakentamisen mahdollistavan uudisrakentamisen rakennusoikeuden määrään sidottua lisäkauppahintaa yksikköhinnan 1.220 € / k-m2 mukaisesti. Lisäkauppahinnasta tehdään erillinen kauppakirjan täydennys heti sen jälkeen, kun alueelle on hyväksytty asemakaavanmuutos ja/tai poikkeamispäätös uudisrakennusten rakentamista varten.

 

Kaupan perusteet:

 

Kaupunginvaltuuston päätös 26.8.2019 § 123, päätös on tullut lainvoimaiseksi xx.xx.2019

 

Kaupunginhallituksen päätös xx.xx.2020 § xxx, päätös on tullut lainvoimaiseksi xx.xx.2020

 

Muut kaupan ehdot:

 

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

 

1. Kauppahinnan ja lisäkauppahinnan maksu sekä vakuus lisäkauppahinnan maksamiselle

 

Kauppahinta:

 

Kauppahinnan ensimmäinen (1.) erä, viisimiljoonaa (5.000.000) euroa, maksetaan kokonaisuudessaan Myyjän ilmoittamalle tilille ennen kauppakirjan allekirjoittamista ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla kaupantekotilaisuudessa.

 

Lisäkauppahinta:

 

Lisäkauppahinta (yksikköhinta 1.220 euroa/k-m2) erääntyy maksettavaksi kolmessa (3) erässä Myyjän ilmoittamalle tilille siten, että 1/3 erääntyy maksettavaksi 12 kuukauden, 1/3 24 kuukauden ja 1/3 36 kuukauden kuluessa asemakaavanmuutoksen ja/tai poikkeamispäätöksen lainvoimaiseksi tulosta lukien.

 

Mikäli kauppahinnan loppueriä ei suoriteta edellä kuvatun mukaisesti erääntymisajankohtiin mennessä, on maksamattomille erille suoritettava korkolain (20.8.1983/633) mukainen viivästyskorko perimiskuluineen erääntymispäivästä maksupäivään saakka.

 

Lisäkauppahinnan suorittamisen vakuudeksi Ostaja luovuttaa Turun kaupungille kaupan kohteelle laadittavan asemakaavanmuutoksen saatua lainvoiman lisäkauppahinnan suuruisen vakuuden, joka on panttina lisäkauppahinnan maksamiseksi.

 

Vakuutta palautetaan Ostajalle vastaavan suuruisina erinä kuin lisäkauppahintaa maksetaan kaupungille 1 kuukauden kuluessa palautusvelvollisuuden syntymisestä.

 

Mikäli Ostaja jättää mahdollisen lisäkauppahinnan kokonaan tai osittain maksamatta eikä kirjallisen maksukehotuksen saatuaan kahden (2) kuukauden kuluessa suorita mahdollista lisäkauppahintaa eikä kaupunki myönnä mainittuun määräaikaan pidennystä, kaupungilla on oikeus ostajaa enempää kuulematta voimassaolevan lain mukaisesti hakea pantin nojalla saatavansa parhaaksi katsomallaan tavalla.

 

2. Omistus- ja hallintaoikeus

 

Ostaja saa kaupan kohteen, ml. rakennukset, laitteet sekä kaukolämpö-, vesi-, sähkö-, ja viemäriliittymät omistukseensa ja hallintaansa tämän kauppakirjan allekirjoituksilla. Ostaja sitoutuu ilmoittamaan liittymissopimusten siirrosta ao. laitoksille. Liittymissopimusten siirrosta mahdollisesti menevistä siirtomaksuista vastaa Ostaja.

 

Kaupan kohteena olevan kiinteistön kaukolämpö-, vesi- ja viemäri sekä sähköliittymä ovat yhteiset Myyjän omistaman, osoitteessa Sepänkatu 2 sijaitsevan kiinteistön 853-3-12-4 kanssa. Myyjälle jää toistaiseksi voimassa oleva oikeus käyttää liittymiä Sepänkatu 2 -kiinteistön tarvetta vastaavasti. Myyjä vastaa Sepänkatu 2 -kiinteistön käytöstä aiheutuvista kustannuksista erikseen tehtävän sopimuksen perusteella. Mikäli Ostajalle tulee välttämätön tarve liittymien eriyttämiseksi, tulee siitä tiedottaa Myyjää hyvissä ajoin eriyttämisen järjestämiseksi. Myyjä on aloittanut suunnittelun sähköliittymän eriyttämiseksi. Vesi- ja viemäriverkon liittymispisteet ovat katualueella eikä niitä rakenneta korttelialueelle.

 

Kaupan kohde myydään vapaana kiinnityksistä, rasitteista ja muista maksuvelvoitteista kuin mitä tässä kauppakirjassa on mainittu.

 

Myyjä tekee Ostajan kanssa erillisen tilavuokrasopimuksen kaupan kohteen oppilaitosrakennuksen osan (L-siiven) takaisinvuokraamiseksi koulu- ja esiopetuskäyttöön. Sopimus allekirjoitetaan samaan aikaan tämän kauppakirjan allekirjoittamisen yhteydessä. Näin ollen hallinta vuokrasopimuksen mukaisiin tiloihin siirtyy välittömästi takaisin myyjälle.

 

3. Käyttöoikeudet, rasitteet ja rasitukset

 

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin mukaan kaupan kohteen omaisuuteen ei kohdistu tontin 8 osalta lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin merkittäviä rasituksia tai rajoituksia, eikä uusia asioita ole vireillä.

 

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin mukaan kaupan kohteen omaisuuteen ei kohdistu yleisen alueen määräalalle kohdistuvilta osin lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin merkittäviä rasituksia tai rajoituksia, eikä uusia asioita ole vireillä.

 

4. Siirtyvät vuokrasopimukset

 

Ostaja on tietoinen ja hyväksyy, että kaupan kohteen tiloja oppilaitosrakennuksen osalta on vuokrattu kolmansille (DNA Oyj, Elisa Oyj ja TeliaSonera Finland Oyj) toistaiseksi voimassa olevilla vuokrasopimuksilla GSM-tukiasemakäyttöön. Myyjä siirtää ko. vuokrasopimuksen Ostajalle kaupantekotilaisuudessa. Em. tiloja koskevasta vuokrasopimuksesta saatava tuotto, kuten oikeus vuokratuloihin, siirtyy Ostajalle hallintaoikeuden siirtymiskuukautta seuraavan kuukauden alusta lukien. Ostaja sitoutuu ilmoittamaan vuokralaisille vuokranantajan vaihtumisesta viipymättä kaupan teon jälkeen.

 

Myyjä vakuuttaa, ettei em. vuokrasopimuksiin kohdistu avoinna olevia oikeudenkäyntejä tai riita-asioita.

 

5. Verot, maksut ja vastuu vahingoista

 

Ostaja vastaa kaupanvahvistajan palkkiosta, kohteen lainhuudatuksesta sekä varainsiirtoverosta.

 

Kaupantekovuodelta kohteen osalta määrättävästä kiinteistöverosta vastaa Myyjä. Muista veroista ja maksuista osapuolet vastaavat omistusaikojensa mukaisesti kuitenkin niin, että kaupan kohteesta saatava tuotto, kuten oikeus vuokratuloihin, siirtyy ostajalle omistusoikeuden siirtymiskuukautta seuraavan kuukauden alusta lukien. Kiinteistön hoito- ja ylläpitokustannuksista vastaa omistusoikeuden siirtymisen jälkeen koko kiinteistön osalta Ostaja.

 

Myyjä vastaa kaupan kohdetta kohdanneista vahingoista siihen saakka kunnes omistusoikeus siirtyy Ostajalle. Ostaja vastaa vahingoista omistusoikeuden siirtymisen jälkeen.

 

6. Kohteeseen tutustuminen ja asiakirjat

 

Tontti 853-3-19-8 on 24.12.1988 voimaan tulleen asemakaavan 20/1987 mukaista opetustoimintaa palvelevien rakennusten kortteli­aluet­ta (YO). Yleisen alueen 853-3-9903-0 määräalan (puistoalueen) osalta voimassa on Turun keskustan alueen vanha asemakaava 1/1897.

 

Ostaja on tutustunut:

 

- kaupan kohteen alueeseen ja rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin ja maankäyttömääräyksiin (asemakaavakartta ja –määräykset 20/1987 sekä yleiskaava 2020 ja valmisteilla oleva yleiskaava 2029),

- vireillä olevan asemakaavanmuutoksen 21/2017 sisältöön

- kaupan kohteesta laadittuun kilpailuohjelmaan ja sen liiteasiakirjoihin

- kaupan kohteen rakennuksiin ja rakennusten piirustuksiin

 

Lisäksi Ostaja on tutustunut seuraaviin asiakirjoihin:

 

KTJ-otteet 853-3-19-8:

 

- lainhuutotodistus __.__.201

- rasitustodistus __.__.201

- kiinteistörekisterin ote __.__.201

 

KTJ-ottteet 853-3-9903-0:

 

- lainhuutotodistus __.__.201

- rasitustodistus __.__.201

- kiinteistörekisterin ote __.__.201

 

- Rakennushistoriaselvitys 28.2.2018

- Turun Museokeskuksen lausunto 10.7.2019

- Julkisivurakenteiden, ikkunoiden ja vesikaton kuntotutkimus 30.6.2017

- Rakennustapaselostus 22.4.2013

 

Ostaja on tutustunut ympäröiviä alueita koskeviin maankäyttömääräyksiin:

 

- asemakaavakartat ja -määräykset

- yleiskaava 2020

- valmisteilla oleva yleiskaava 2029

 

Ostaja on todennut kaupan kohteen vastaavan siitä esitettyjä asiakirjoja ja tietoja, eikä Ostajalla ole huomauttamista näiden seikkojen osalta.

 

7. Rakentamiskelpoisuus

 

Ostaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennushankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten ja muiden tutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämien hankkeiden rakenteellisten ratkaisujen sekä maanalaisten johtojen ja putkien sijainnin selvittämisestä sekä rakentamiskelpoisuuden muusta yksityiskohtaisesta selvittämisestä.

 

Ostaja vastaa kaupan kohteelle sen aiemmasta käytöstä mahdollisesti jääneiden rakenteiden ja irtaimen tavaran poistamisesta mahdollisesti tarvittavien viranomaislupien edellyttämällä tavalla.

 

Kilpailutyössä ja tulevassa asemakaavanmuutoksessa purettavaksi osoitetun oppilaitosrakennuksen C-siiven sisäpihan puoleiselle sivulle siipeä on sijoitettu Turku Energia Sähköverkot Oy:n sähkönjakelun muuntamo, jonka osalta on aikaan laadittu käyttöoikeuden luovutusta koskeva sopimus (dno. 2686/R.3.65).

 

Mikäli Ostajan rakennushanke edellyttää kaupan kohteella sijaitsevan sähkönjakelun muuntamon tai yleisesti kaupan kohteella sijaitsevien maanalaisten johtojen taikka näihin liittyvien laitteiden siirtämistä, Ostaja vastaa kustannuksellaan kaikkien em. rakennelmien, laitteiden ja johtojen siirtämisestä tai siirrosta aiheutuvista kustannuksista. Ostaja on tietoinen, että siirtosuunnitelmat tulee hyväksyttää ao. johtolaitoksilla ennen suunniteltua siirtoajankohtaa.

 

8. Rakentamisvelvollisuus

 

Kaupan kohteelle on rakennettava lainvoimaisen rakennusluvan ja Turun kaupungin rakennusjärjestyksen mukaisesti vähintään 50 % asemakaavan sallimasta uudisrakennusoikeudesta kahdeksan (8) vuoden kuluessa asemakaavanmuutoksen (21/2017) voimaantulosta lukien siten, että rakennusvalvontaviranomainen voi suorittaa rakennuksissa käyttöönottokatselmuksen mainittuun määräaikaan mennessä. Toteutettavien asuinrakennusten asuntojen perheasuntojen osuuden tulee talokohtaisesti olla 20% uudisrakentamisen asuntotuotannosta. Perheasunnoksi katsotaan vähintään kahden makuuhuoneen asunto.

 

Turun kaupunki voi perustellusta syystä (esimerkiksi kysynnän oleellinen huononeminen asunto- tai kiinteistö- tai rakennusmarkkinoilla tai alueelta puuttuva kunnallistekniikka) pidentää tässä tarkoitettua rakentamisvelvollisuusaikaa.

 

9. Luovutusrajoitus

 

Ostaja sitoutuu olemaan myymättä tai muutoin luovuttamatta rakentamatonta kiinteistöä muulle kuin sellaiselle, jonka kaupunki hyväksyy. Rakentamattomalla kiinteistöllä tarkoitetaan myös kaupantekohetken mukaista kiinteistöä.

 

10. Sopimussakko

 

Mikäli Ostaja ei ole täyttänyt edellä 8. kohdassa mainittua rakentamisvelvoitettaan, Ostaja on velvollinen suorittamaan kaupungille 50 % toteuttamattoman rakennusoikeuden arvosta.

 

Mikäli Ostaja on 9. kohdan vastaisesti luovuttanut kaupan kohteen rakentamattomana edelleen, Ostaja on velvollinen suorittamaan kaupungille heti sopimussakkona kauppahinnan suuruisen määrän.

 

Mikäli Ostaja ei luovuta edellä 1. kohdassa mainittua lisäkauppahinnan vakuutta asemakaavanmuutoksen tultua voimaan, Ostaja on velvollinen suorittamaan kaupungille sopimussakkona lisäkauppahinnan määrän.

 

Sopimussakon lisäksi Myyjällä on oikeus vahingonkorvaukseen sopimussakon ylittävältä vahingon osalta.

 

11. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuserosta johtuen joko penger- ja leikkausluiskan ulottamista kiinteistölle, kiinteistönomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

12. Rasiteoikeudet

 

Ostaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistön omistajalle korvataan em. toimenpiteestä mahdollisesti aiheutuvat suorannaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin Ostajaa enempää kuulematta.

 

13. Pintavedet

 

Ostajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä kiinteistöön rajoittuvilta puistoalueilta tai muilta alueilta ja jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, kiinteistölle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

14. Lämpö- ja porakaivot

 

Kiinteistön omistaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki maaperään porattavan lämpö- tai porakaivon sijoittamiseen tarvittavat viranomaisluvat ja että niiden sijoittamisessa noudatetaan lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

15. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Mikäli tontilla oleviin tai sinne rakennettaviin rakennuksiin joudutaan toteuttamaan uusia liittymiä, Turun Vesihuolto Oy:llä on oikeus periä kiinteistönomistajalta kulloinkin voimassa olevan taksan mukaiset liittymismaksut ennen rakennusten verkostoihin liittämistä.

 

Turun kaupunki perii kiinteistönomistajalta vahvistetun taksan mukaisen vuotuisen hulevesimaksun.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistukset.

 

Ostaja vastaa kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

16. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää aluetta tarpeelliselta osalta tontin rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, korjaus-, huolto- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korvaamaan ja korjaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Kiinteistönomistajalla on oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm naapuritontin alueelle, mikäli Turun kaupunki omistaa kyseessä olevan naapurialueen. Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm puheena olevalle alueelle.

 

17. Kiinteistön käyttö

 

Kiinteistö on pidettävä siistissä kunnossa ja vaadittaessa aidattava viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

18. Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 7 – 17 mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin.

 

19. Irtain omaisuus

 

Myyjä ja Ostajan edustaja ovat suorittaneet 1.9.2020 kaupan kohteen rakennusten tiloihin erillisen katselmuksen tyhjentämisen jäljiltä.

 

Tällä kauppakirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän kaupan yhteydessä tehty eri sopimustakaan.

 

20. Vastuu rakennusten kunnosta

 

Kaupan kohteena olevista oppilaitosrakennuksesta ja talonmiehenasunnosta ei ole tehty RS -kuntotarkastusta.

 

Rakennuksista on laadittu Julkisivurakenteiden, ikkunoiden ja vesikaton kuntotutkimus 30.6.2017 (RTC Vahanen Turku Oy) sekä Rakennustapaselostus 22.4.2013 (AW2-arkkitehdit Oy ja Turun kaupunki). Em. asiakirjoissa on ilmoitettu kohteessa havaitut puutteet ja ehdotetut toimenpiteet. Ostaja on tietoinen tässä ja kohdassa 6 esitetyistä puutteista ja niiden korjaamiseksi ehdotetuista toimenpiteistä, ja ottaa ne kustannuksellaan vastattavaksi. Rakennus on siitä laadittujen ja edellä tässä kohdassa mainittujen selvitysten perusteella korjauskuntoinen ja vaatii perusteellista peruskorjausta sisältäen muiden muassa mutta niihin rajoittumatta perustusten, runkorakenteiden, vesikaton, talotekniikan, julkisivujen ja sisäpintojen korjauksen tai uusimisen.

 

Kehittämiskumppanikilpailun yhteydessä 19.6.2018 järjestettiin kaupan kohteen (alue ja myytävät rakennukset) yleinen esittely, minkä lisäksi kilpailusta kiinnostuneilla tahoilla oli rajoittamaton mahdollisuus pyytää kohteeseen lisänäyttöjä. Ostaja on perusteellisesti tutustunut rakennuksiin, erityisesti esittämässään kilpailutyössä sekä alueen tulevassa asemakaavanmuutoksessa säilytettäviksi osoitettuihin rakennusten osiin, ja hyväksyy ne sellaisina kuin ne kaupantekohetkellä ovat, tietoisena rakennusten iästä ja siitä, että rakennuksissa voi olla virheitä, joita Ostaja ei ole ennen kaupantekoa voinut havaita koska niiden havaitseminen on mahdollista vasta peruskorjauksen yhteydessä rakenteita avattaessa. Ostajan tarkoituksena on muuttaa säilytettäväksi esitettyjen rakennusten käyttötarkoitusta ja peruskorjata säilytettävät rakennukset täydellisesti. Kauppahinta on määräytynyt Ostajan tarjouskilpailussa tekemän tarjouksen ja em. tutkimusten sekä suunnitelmien pohjalta.

 

Kiinteistöllä sijaitsevien rakennusten rakenteissa (ml. perustukset ja maanalaiset osat) saattaa olla käytetty esim. asbestia tai muita rakentamisaikakaudelle tyypillisiä materiaaleja, joiden mahdollisesta poistamisesta Ostaja vastaa kustannuksellaan.

 

Myyjä ei vastaa kauppaan kuuluvien laitteiden toimivuudesta.

 

21. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 139 § mukaisesti Myyjä ilmoittaa, että kaupan kohde on viimeksi ollut vuokrattuna opetuskäyttöön ja vuokraus on päättynyt 31.6.2020. Kaupungin taholta ei ole tutkittu onko alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli Myyjän tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaantumista ilmenee, Ostaja laatii kaupan kohteen maaperän kunnostussuunnitelman. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Ostajan on esitettävä kunnostussuunnitelma myyjän hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Myyjän tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa. Hyväksyttyään kunnostussuunnitelman Myyjä vastaa viranomaisten kunnostussuunnitelman perusteella vaatimista kaupan kohteen maa-alueen puhdistuskustannuksista.

 

Selvyyden vuoksi todetaan, että VNa 214/2007 alemman ohjearvon alittavista (nk. kynnysarvomaiden) haitta-ainepitoisuuksista aiheutuvia toimenpiteitä tai kustannuksia ei pidetä tässä tarkoitettuna pilaantuneen maaperän puhdistamisena. Ostajan on otettava kynnysarvomaat huomioon kaikessa maarakentamisessa. Ostaja vastaa kynnysarvomaiden kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuvista kustannuksista.

 

Puhdistuksen toteuttaa Ostaja taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että puhdistaminen ei aiheuta viivästyksiä Ostajan tontilla toteuttamalle rakennushankkeelle. Myyjä ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen. Puhdistuskustannusten maksu tapahtuu Ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Jos Ostaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa viranomaiselle 5 vuoden kuluessa kaupantekopäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle ennen kuin Myyjä on sen hyväksynyt tai määräaika Myyjän hyväksymiselle on päättynyt, vastaa puhdistuskustannuksista Ostaja.

 

Jos kunnostussuunnitelmasta ei saada sovittua ja maan puhdistaminen jää ympäristönsuojelulain 133 §:n mukaisesti kaupungin hoidettavaksi, kaupunki kilpailuttaa puhdistusurakan lain julkisista hankinnoista mukaisesti. Mikäli kaupungin suorittama puhdistusurakan hankintalain mukainen kilpailuttaminen ja sen jälkeinen puhdistustyö aiheuttaa viivästyksiä tontin rakentamisen aloittamiseen, kaupunki ei ole miltään osin vastuussa tästä viivästyksestä ostajalle mahdollisesti aiheutuneista lisäkustannuksista tai vahingoista.

 

22. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset kauppakirjan tulkinnasta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä kauppakirjaa on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta, yksi Myyjälle, yksi Ostajalle ja yksi julkiselle kaupanvahvistajalle

 

Turussa, _________kuun __. päivänä 202_

 

Myyjä

 

Ostaja