Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50823.11.202013

12956-2020 (04.04, 11.00)

Turun kaupungin sitoutuminen Green City Accord -aloitteeseen

Tiivistelmä:

Euroopan komission uusi kaupunkien ympäristönsuojelua koskeva aloite Green City Accord julkaistiin 22.10.2020. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy Turun sitoutumisen aloitteeseen.

Kh § 508

EU-suunnittelija Miia Paananen ja kaupunginjohtajan avustaja Pasi Ahola 5.11.2020:

Green City Accord on Euroopan komission ja Euroopan kaupunkien aloite, jonka tavoitteena on edistää EU:n vihreän kehityksen ohjelman toimeenpanoa sekä kaupunkien toimia ilmansaasteiden ja melusaasteen vähentämiseksi, vesistöjen laadun parantamiseksi, luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi sekä kiertotalouden edistämiseksi. Aloitteesta vastaa komission ympäristöpolitiikan pääosasto ja aloitteen kehittämistä ja toimeenpanoa tukevat EUROCITIES, ICLEI ja Euroopan kuntien ja alueiden verkosto CEMR.

Allekirjoittamalla aloitteen kaupungit sitoutuvat tehostamaan toimiaan viidellä alueella vuoteen 2030 mennessä:

Jokaisella näistä alueista kaupunki sitoutuu seuraavaan:

Sitoutuneet kaupungit saavat EU-tason näkyvyyttä ympäristönsuojelutoimilleen; muodostavat saman mielisten kaupunkien yhteisön, joiden toimien vertailu helpottuu yhteisen viitekehyksen avulla; voivat hyödyntää viitekehystä viestiäkseen läpinäkyvämmin toimistaan kaupunkilaisille; saavat tietoa EU-rahoitus- ja verkostoitumismahdollisuuksista sekä oheistusta ja tukea toimilleen komission perustaman tukipalvelun kautta.

Turun kaupungin asettamat tavoitteet ovat aloitteen toimien mukaisia tai kunnianhimoisempia, ja sisältyvät pääosin nykyiseen ympäristö-, ilmasto- ja kestävän kehityksen työhön ja raportointiin: YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kaupunkitason arviointi, Turun ilmastosuunnitelma 2029, Turun seudun resurssiviisauden tiekartta, luonnon monimuotoisuusohjelma, meluntorjunnan toimenpidesuunnitelma, Itämeri-haaste ja sitoutuminen YK:n Clean Air -aloitteeseen. Green City Accord -aloitteeseen sitoutumisella ei ole talousarviovaikutuksia.

Green City Accord -aloitteeseen liittyminen edellyttää kaupunginhallituksen hyväksymisen sekä kaupunginjohtajan allekirjoituksen. Kaupunginjohtaja allekirjoittaa Green City Accordin poliittisen sitoumuksen (Liite 1) ja se ladataan sähköisesti EUSurveys-alustalle: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/JoinGreenCityAccordCommitment. Liitteeksi vaaditaan kaupunginhallituksen päätösteksti suomeksi tai englanniksi.

Liite 1Green City Accord political commitment

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki liittyy Green City Accord -aloitteeseen ja sitoutuu aloitteen tavoitteisiin ja toimenpiteisiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedXXXXX


Liitteet:

Kh § 508
Liite 1:Green City Accord political commitment