Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50323.11.20208

11018-2020 (10 03 02)

Kellonsoittajankadun tiloista luopuminen ja Sepänkatu 1 L-siiven vuokraus

Tiivistelmä: -

Kh § 503

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi, toimitilapäällikkö Minna Juselius ja tilahallintapäällikkö Leevi Luoto 6.11.2020:

Tausta

Kasvatus- ja opetuslautakunta ja liikuntalautakunta esittivät keväällä 2020 tilojen vuokraamista akuutteihin tilatarpeisiin (ruotsinkielinen esiopetus ja 5- vuotiaiden ryhmä, KOTO-toiminta ja liikuntasali).  Kaupunginhallitus hyväksyi Kellonsoittajan kadun tilojen vuokraamisen vuodeksi (18.6.2020 § 285) ja edellytti sisäilmaselvitystä vuokrattavista tiloista.

Kesä-heinäkuun vaihteessa 2020 ruotsinkielisestä Koulukatu 10 päiväkodista saatiin sisäilmatutkimusten tulokset, jonka pohjalta toiminta tuli siirtää väistöön. Vaihtoehtoina oli korjata Koulukadun tilat tai siirtyä kokonaan väistöön ennen uuden Sofiankadun päiväkodin valmistumista 2021. Sivistystoimiala esitti tilojen korjaamisen sijaan toimintojen sijoittamista Kellonsoittajankadulle, jossa vielä oli tilaa jäljellä. Tilapalvelujohtaja teki päätöksen (3.7.2020 § 15) lisätilojen vuokraamisesta samoilla ehdoilla kuin KH 18.6.2020, kaupunginhallituksen kesätauon aikana. Päätöksestä informoitiin kaupunginhallitusta.

Kellonsoittajankadun tutkimustulosten loppuraportti saatiin 28.9.2020. Raportti osoitti merkittäviä korjaustarpeita tiloihin, jotta käyttöä voitaisiin jatkaa vuokra-ajan loppuun. Kaupunki tuli kiinteistön omistavan Kauppaopetussäätiön kanssa siihen tulokseen, että esitetyn laajuisiin korjauksiin ei ole taloudellisesti tai aikataulullisesti resursseja ryhtyä. Osapuolet päätyivät yhdessä ratkaisuun, jossa määräaikainen vuokrasopimus puretaan. Tämä johtaa käytännössä siihen, että sivistystoimiala luopuu tilan käytöstä heti kun se on mahdollista. Tiloista on määrä poistua marraskuun loppuun mennessä.

Lisäksi Luolavuoren yläkoulun väistötilaksi vuokratun Kärsämäen Aikuiskoulutuskeskuksen tilojen käyttöönotto viivästyy huomattavasti. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Kärsämäen AKK:n tilojen vuokrauksen (20.4.2020 § 52) 1.8.2020 alkaen osana Luolavuoren, Lyseon ja Topeliuksen koulun väistötilakokonaisuutta, johon jouduttiin turvautumaan keväällä 2020 raportoitujen sisäilmaongelmien vuoksi. Kärsämäen AKK:n tiloista tullaan saamaan hyvät väistötilat sivistystoimialan tarpeisiin, mutta Luolavuoren yläkoulun käyttöön ne eivät ehdi valmistua. Alun perin korjausten oli määrä valmistua kesän 2020 aikana, mutta tätä seurasi pieni viive syyskuun loppuun. Sittemmin omistaja ilmoitti korjaustöiden laajuuden kasvaneen, minkä vuoksi aikataulu edelleen pitkittyy. Luolavuoren yläkoulu on syksyn ajan toiminut vuokranantajan järjestämissä useammissa vuokratiloissa, joiden vuokrasopimukset on solmittu ensimmäisen korjausaikataulun pohjalta, eikä kaikkia vuokrasopimuksia ole mahdollista jatkaa suunniteltua pidemmälle ajalle. Luolavuoren yläkoululle tulee järjestää korvaava väistötila.

Uusi sijoittumissuunnitelma

Tilapalvelut teki yhdessä sivistystoimialan kanssa syys-lokakuun 2020 aikana pikaisesti sijoittumissuunnitelman, jonka avulla voidaan tyhjentää Kellonsoittajankadun tilat ja järjestää korvaavat väistötilat myös Luolavuoren yläkoulun ryhmille kesään 2021 saakka. Kaupungin kiinteistökannasta tai vuokramarkkinoilta ei ollut tässä aikataulussa löydettävissä nopeasti käyttöönotettavia vaihtoehtoja, jotka soveltuisivat varhaiskasvatus- tai koulukäyttöön. Poikkeuksena oli Sepänkatu 1 kiinteistö, joka on tyhjentynyt Turun ammattikorkeakoulun käytöstä kesällä 2020 sekä Koulukadun päiväkoti, jonka korjausta harkittiin jo kesällä 2020. Uusi sijoittumissuunnitelma pitää näin ollen sisällään Koulukatu 10 päiväkotikiinteistön, Sepänkatu 1 L-siiven ja Luostarivuoren koulun Kerttulin yksikön tilat.

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle annettiin 7.10.2020 kokouksessa tiedoksi varautumissuunnitelman toimintojen uudelleen sijoittamiseen.  Lautakunta päätti merkitä tiedoksi annetun selvityksen väistö- ja väliaikaistilojen tilanteesta ja jatkosuunnitelmasta. Lisäksi lautakunta päätti luopua Kellonsoittajankadun koulutilasta vuokratusta tilasta ja vuokrata tilaa osoitteesta Sepänkatu 1. Edelleen täsmentynyt tilannekuva esiteltiin lautakunnalle 4.11.2020.

Koulukatu 10 korjaukset

Koulukatu 10 päiväkodin tilat korjataan kohteessa tehtyjen tutkimusten tulosten pohjalta. Työt ovat käynnissä ja etenevät hyvin. Tilat ovat valmiit ja loppusiivotut 20.11.2020. Näin ollen käyttäjät voivat palata tiloihin maanantaina 23.11.2020. Tiloihin sijoittuu neljä pienempää varhaiskasvatusryhmää. Osaan ryhmistä on mahdollisuus ottaa vuodenvaihteessa lisää lapsia, kun muut ruotsinkieliset päiväkodit ovat täynnä.

Luostarivuoren koulun Kerttulin yksikön toiminnot

Kerttulin yksikön luokat 1 ja 2 sekä iltapäivätoiminta muuttavat takaisin omiin tiloihinsa samassa aikataulussa, kun Koulukadun päiväkoti avataan käyttöön. Tavoitteena on, että muutot suoritetaan viikonlopun aikana 21.-22.11. Tähän saakka koulu toimii Kellonsoittajankadun tiloissa.

L-siipi, Sepänkatu 1

Luolavuoren yläkoulun toiminta sijoitetaan Turun AMK:n käytöstä kesällä 2020 tyhjentyneen tilakokonaisuuden L-siipeen. Tila on uusin, 1990-luvulla rakennettu osa Sepänkatu 1:n kiinteistön kokonaisuutta. Koko kiinteistön laajuus on noin 16 000 m2, mutta tilapäiseen väistötilakäyttöön tarvitaan vain noin 3 600 m2.

L-siiven tilat on osittain jo käyttöönotettu. Luolavuoren koulun yläkouluryhmät on sijoittunut tiloihin syysloman jälkeen. Kellonsoittajanakadulta esiopetus, 5 -vuotiaiden ryhmä ja KOTO -toiminta sijoittuivat tiloihin viikon 46 alussa.

Kaupunki on päättänyt myydä koko Sepänkatu 1:n kohteen asemakaava-alueen kehittämiseen ja kiinteistöjen luovutukseen tähtäävän kilpailun voittaneelle TKU-Rakennus Oy:lle ja SL-Yhtiöt Oy:lle. (Kv 26.08.2019 § 123). Tällä hetkellä tilat ovat kaupungin hallinnassa, mutta kaupat tullaan päätöksen mukaan tekemään siten, että tilojen omistajuus siirtyy vuoden vaihteessa. Tässä vaiheessa kaupunki vuokraa L-siiven tilat käyttöönsä kesäkuun 2021 loppuun eli kuuden kuukauden ajaksi.

Tiloja tarvitaan käyttöön vain kesään 2021 saakka, sillä sen jälkeen toiminnot pääsevät muuttamaan alkuperäisten suunnitelmien mukaisiin kohteisiin. Ruiskadulle suunniteltavan tilaelementin on määrä valmistua syksyksi 2021 ja Kärsämäen tilat saadaan korjattuna käyttöön.

Vuokra-aika alkaa, kun hallintaoikeus kiinteistökaupan myötä siirtyy ostajalle. Ulos maksettava kuukausivuokra on 33.012 €/kuukausi. Kuuden kuukauden vuokra-ajalla vuokran määrä on noin 198 072 €. Tilamäärä on 3 668 m2. Kaupunki vastaa itse kohteen (L-siiven) ylläpidosta vuokrakauden aikana. Vuokrasopimusluonnos on esitetty liitteenä 1.

Verohallinnolta saadun selvityksen perusteella Sepänkatu 1 –kiinteistön verotusarvo (v. 2020) on 141.193,58 €, josta maapohjaan kohdistuvan veron osuus on 11.525,18 € ja rakennuskantaan kohdistuva veron osuus 129.668,40 €. Kiinteistöveron maksaa ja kiinteistöverotuspäätös lähetetään sille, joka omistaa kiinteistön 1. tammikuuta ko. verovuonna. Näin ollen kiinteistöveron maksaa vuonna 2021 kiinteistön uusi omistaja.

Kahden edeltävän vuoden 2018 ja -19 toteuman perusteella kohteen ylläpitokuluiksi arvioidaan noin 300.000 € / vuosi.

Osana tilavuokrauksen taloudellisten vaikutusten tarkastelua on otettu huomioon myös kiinteistön myynnin jälkeen kohteesta kaupungille saatava kiinteistöverotulo sekä ylläpitokulujen pieneneminen hallintaan jäävän tilamäärän vähentyessä noin 16.000 m:stä noin 3.600 m2:iin.

Edellä kuvatuista syistä johtuen kaupunginhallitukselle esitetään, että Sepänkatu 1 L-siiven tilat vuokrataan 1.1.2021 – 30.6.2021. väliseksi ajaksi kuukausivuokran ollessa 33 012 €, liitteenä 1 esitetyn vuokrasopimusluonnoksen mukaisesti.

Liite 1Vuokrasopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva sopimus hyväksytään ja

että tilapalvelujohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja allekirjoittamaan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Sundqvist ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Sundqvistin tilalla asian käsittelyyn osallistui Ratilainen.

Asian esitteli omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Doctus
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedSivistystoimiala


Liitteet:

Kh § 503
Liite 1:Vuokrasopimus