Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 486 | 09.11.2020 | 18 | |
Kaupunginhallitus | 500 | 23.11.2020 | 5 |
6071-2020 (00 01 01)
Rakennusjärjestysehdotuksen asettaminen nähtäville ja lausuntojen pyytäminen
Tiivistelmä:
Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan asettama rakennusjärjestystyöryhmä on valmistellut ehdotuksen rakennusjärjestyksen päivittämiseksi. Työryhmän laatima ehdotus tulisi asettaa nähtäville ja siitä tulisi pyytää lausunnot.
Kh § 486
Ympäristölakimies Nina Mattila 5.11.2020:
Uudistustyön tavoitteet
Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja on 20.4.2020 § 41 nimennyt rakennusjärjestyksen muuttamista valmistelevan työryhmän. Työryhmän puheenjohtajana toimii valvontajohtaja Leena Salmelainen ja varapuheenjohtajana vt. rakennusvalvontapäällikkö Andreas Salonen.
Lähtökohtana rakennusjärjestyksen uusimistyössä on maankäyttö- ja rakennuslain säännökset ja vuonna 2017 voimaan tullut rakennusjärjestys. Tavoitteena uudistustyössä on ollut keventää luvanvaraisuutta ja selvittää onko rakennusjärjestykseen tarvetta lisätä uusia säännöksiä tai muuttaa joiltain osilta voimassa olevia säännöksiä. Lisäksi tavoitteena on lisätä valmisteilla olevan pysäköinnin mitoitusohjeen yhteydessä tutkittuja autopaikkamääräyksiä ohjaamaan rakennusten suunnittelua ja lupavalmistelua. Tarkoituksena on myös tuoda siniviherkertoimen velvoitetaso osaksi rakennusjärjestystä sekä lisätä hulevesien hallintaan liittyviä määräyksiä rakennusjärjestykseen. Myös lainsäädännössä tapahtuneet muutokset huomioidaan päivitystyössä.
Vihertehokkuuden velvoitteilla tavoitellaan yhtäältä asumisviihtyvyyttä parempina pihoina, toisaalta taas ilmastonmuutokseen sopeutumista keskeisesti hulevesihaasteiden osalta. Lähiympäristön laatu ja hulevesien hallinta ovat haastavimpia nimenomaan kaikkein tiiveimmin rakennetuilla keskusta-alueilla. Vihertehokkuuden velvoitteet ovat yksi ohjauskeino näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.
Etenkin luvanvaraisuuden keventämisellä on tarkoitus vähentää viranomaisvalvontaa niiltä osin kuin se ei ole tarpeen. Tavoitteena on mahdollistaa kuntalaisille entistä laajemmin pienien toimenpideluvanvaraisten rakennushankkeiden toteuttaminen itsenäisesti ja toisaalta keskittää rakennusvalvonnan lupavalmistelijoiden resurssit paremmin rakennusluvan varaisten hankkeiden valmisteluun.
Asian valmistelu
Rakennusjärjestyksen uudistamisen vireille tulosta on kuulutettu 11.6.2020. Osallisille on varattu mahdollisuus lausua mielipiteensä rakennusjärjestyksen muutoksen valmistelusta 31.8.2020 mennessä. Mielipiteitä kerättiin myös internetissä julkaistun kerro kantasi -kyselyn kautta. Kerro kantasi -kyselyssä oli neljä kysymystä, joihin pyydettiin mielipiteitä. Ensimmäinen kysymys koski luvanvaraisuuden keventämistä. Toinen kysymys oli, pitäisikö rakennusjärjestyksessä määrätä kiinteistöjen auto- tai polkupyöräpaikkojen vähimmäislukumäärä. Kolmannessa kysymyksessä kysyttiin, pitäisikö rakennusjärjestyksessä antaa määräyksiä sade- tai sulamisvesiin liittyen. Neljännessä kysymyksessä pyydettiin vielä muita kehitysehdotuksia.
Määräaikaan mennessä kerro kantasi -kyselyyn jätettiin yhteensä 15 mielipidettä. Mielipiteet koskivat enimmäkseen auto- ja polkupyöräpaikoituksen järjestämistä. Mielipiteet ja tiivistelmä niistä on oheismateriaalina.
Sidosryhmille pidettiin 12.10 webinaari, jossa esiteltiin rakennusjärjestykseen tulevia keskeisiä muutoksia. Rakennusjärjestysehdotukseen pyydettiin sidosryhmien edustajien kommentteja 26.10 mennessä. Kommentteja saapui 11 kappaletta, joissa kommentoitiin enimmäkseen pykäliä, jotka koskevat luvanvaraisuuden keventämistä (3 § ja 3a §), tontin vihertehokkuutta (8a §) ja ajoneuvoliittymä- ja liikennejärjestelyjä sekä auto- ja polkupyöräpaikkoja (26 §). Kannanotot, tiivistelmä niistä ja vastauksia niihin on oheismateriaalina.
Ehdotus, sen nähtäville asettaminen ja pyydettävät lausunnot
Rakennusjärjestyksessä annetaan paikallisista oloista johtuvat suunnitelmallisen ja sopivan rakentamisen, kulttuuri- ja luonnonarvojen huomioon ottamisen sekä hyvän elinympäristön toteutumisen ja säilyttämisen kannalta tarpeelliset määräykset. Rakennusjärjestykseen ehdotetut muutokset käyvät ilmi tarkemmin päätösehdotuksen oheismateriaalina olevasta perustelumuistiosta.
Keskeiset rakennusjärjestykseen tehtävät muutokset liittyvät luvanvaraisuuden keventämiseen, hulevesien johtamiseen, tontin vihertehokkuuden velvoitetason määrittämiseen ja pysäköinnin järjestämiseen niillä tonteilla, joilla ei ole voimassa olevassa asemakaavassa annettu auto- tai polkupyöräpaikoitusta koskevia määräyksiä. Lisäksi happamien sulfaattimaiden huomioon ottamisesta ja työmaavesien käsittelystä on otettu rakennusjärjestykseen omat pykälänsä.
Seuraavaksi rakennusjärjestysehdotus tulee asettaa nähtäville ja siitä tulee pyytää lausunnot. Rakennusjärjestysehdotus tulee asettaa nähtäville vähintään 30 päivän ajaksi. Nähtävillä oloaikana kunnan jäsen ja muu osallinen voi jättää rakennusjärjestysehdotuksesta kirjallisen muistutuksen. Nähtäville asettamisesta kuulutetaan ilmoitustaululla, kaupungin internetsivuilla ja sanomalehdessä. Lausunnot pyydettäisiin samaan määräpäivään mennessä.
Työryhmä katsoo, että lausunto ehdotuksesta tulisi pyytää oheismateriaaliin 5 listatuilta tahoilta.
Käsittelyvaiheet nähtävillä oloajan jälkeen
Työryhmä käsittelee mahdolliset muistutukset ja tekee niiden johdosta tarvittavat muutokset rakennusjärjestysehdotukseen, joka saatetaan uudelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Päätös rakennusjärjestyksen hyväksymisestä on päätöksen tultua lainvoimaiseksi annettava yleisesti tiedoksi niin, kuin kunnalliset ilmoitukset kunnassa julkaistaan.
Rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskeva päätös sekä rakennusjärjestys on lähetettävä tiedoksi Varsinais-Suomen ELY-keskukselle. Lisäksi on lähetettävä jäljennös annetuista lausunnoista ja muistutuksista, jollei niitä ole hyväksymistä koskevassa päätöksessä riittävästi selostettu.
Rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä on lisäksi viivytyksettä ilmoitettava niille viranomaisille, kunnan jäsenille ja muistutuksen tehneille, jotka ovat sitä pyytäneet rakennusjärjestyksen ollessa nähtävillä.
Rakennusjärjestys on lähetettävä tiedoksi maanmittauslaitokselle, maakunnan liitolle, kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle, naapurikunnille sekä tarpeen mukaan muille viranomaisille. Varsinais-Suomen ELY- keskukselle on lähetettävä ilmoitus rakennusjärjestyksen voimaantulosta.
Liite 1Turun kaupungin uusi rakennusjärjestysehdotus liitteineen
Oheismateriaali 1Vanhan ja uuden rakennusjärjestyksen vertailu
Oheismateriaali 2Perustelumuistio
Oheismateriaali 3Kerro kantasi kysymyksiin saadut vastaukset
Oheismateriaali 4Sidosryhmien kommentit ja vastauksia niihin
Oheismateriaali 5Lista tahoista, joilta pyydetään lausunnot
Kaupunginjohtaja Minna Arve:
EhdotusKaupunginhallitus käy lähetekeskustelun jatkovalmistelun pohjaksi ja päättää merkitä rakennusjärjestysehdotuksen tiedoksi.
Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että rakennusjärjestys asetetaan 30 päiväksi nähtäville ja siitä pyydetään lausunnot oheismateriaalista 5 ilmeneviltä tahoilta.
PäätösAsia pantiin pöydälle Ruohosen tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.
Kh § 500
Pöydältä 9.11.2020 § 486
PäätösEhdotus hyväksyttiin siten täydennettynä, että listaan tahoista, joilta lausuntoa pyydetään (oheismateriaali 5) lisättiin seuraavat:
Päätös asiassa tehtiin Sundqvistin Vornasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.
Asian esitteli omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.
Jakelu
tpvKaupunkiympäristötoimiala
Liitteet:
Kh § 486
Liite 1:Turun kaupungin uusi rakennusjärjestysehdotus liitteineen
Kh § 500
Liite 1:Turun kaupungin uusi rakennusjärjestysehdotus liitteineen