Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 491 | 09.11.2020 | 23 |
11621-2020 (02 05 01)
Ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2021 varsinaisella suoritepäätöksellä myönnettävän rahoituksen hakeminen
Tiivistelmä:
Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt koulutuksen järjestäjiltä hakemukset ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2021 rahoituksesta. Kaupunginhallitukselle esitetään hakemusten tekemistä sivistystoimialan valmistelun mukaisesti.
Kh § 491
Toimialajohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja rehtori Päivi Lehtinen 28.10.2020:
Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää loppuvuodesta tehtävällä varsinaisella suoritepäätöksellä ammatillisen koulutuksen järjestäjien tavoitteellisten opiskelijavuosien määrät varainhoitovuodelle 2021. Osa tavoitteellisista opiskelijavuosista ja perusrahoituksesta jätetään jaettavaksi varainhoitovuoden aikana tehtävillä lisäsuorite- ja oikaisupäätöksillä.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeellään 16.10.2020 ilmoittanut ammatillisen koulutuksen järjestäjille menettelyt varainhoitovuoden 2021 suoritepäätöksen valmistelulle ja koulutuksen järjestäjän esityksille. Hakemukset tulee jättää viimeistään 13.11.2020.
Vuoden 2021 suoritepäätös, tavoitteelliset opiskelijavuodet
Ammatillisen koulutuksen varsinaisella suoritepäätöksellä myönnetään koulutuksen järjestäjälle perusrahoitusta perustuen tavoitteellisiin opiskelijavuosiin ja mahdollisiin harkinnanvaraisiin rahoituksiin sekä suoritus- ja vaikuttavuusrahoitusta perustuen vuoden 2019 suoritteisiin ja asiakaspalautteisiin. Rahoitusten keskinäistä suhdetta ollaan jäädyttämässä nykyiseen, eli perusrahoitus 70 %, suoriterahoitus 20 % ja vaikuttavuusrahoitus 10 %. Lisäksi perusrahoituksesta on leikattu määräraha myöhemmin varainhoitovuoden aikana jaettavaksi lisäsuoritepäätöksillä. Näiden rahoitusten lisäksi myöhemmin keväällä tulee haettavaksi ammatillisen koulutuksen strategiarahoitus.
Vuoden 2020 alkuperäisen suoritepäätöksen mukaan Turun kaupungin opiskelijavuosimäärä on 5 089. Vuoden 2021 varsinaisen suoritepäätöksen hakemuksessa sivistystoimiala esittää 111 opiskelijavuoden lisäystä vuoteen 2020 verrattuna, kokonaismäärän ollessa 5 200. Lisäysesityksen kustannusarvio on yhteensä noin 940 000 euroa, joka katetaan tulevilla valtionosuuksilla.
Sivistystoimiala esittää opiskelijavuosista 60 opiskelijavuotta kohdennettavaksi lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen syksyn 2020 lisäsuoritepäätöksen mukaisesti sekä lisäksi 40 opiskelijavuotta hoiva-avustajakoulutuksen lisäämiseen. Työvoimakoulutukseen kokonaisuudesta kohdennettaisiin 200 opiskelijavuotta ja maahanmuuttajille suunnattuun koulutukseen 150 opiskelijavuotta.
Opiskelijavuosien lisäyksen perusteena ovat erityisesti hallitusohjelman edellyttämät työllisyyden edistämistoimet ja alueelliseen osaajapulaan nopea vastaaminen ammatillisen osaamisen kehittämisellä. Toimenpiteitä kohdennetaan erityisesti työttömiin, jotka työllisyyspalvelukokeilussa siirtyvät TE-palveluista Turun kaupungin työllisyyspalveluiden asiakkaiksi vuoden 2021 alusta: alle 30-vuotiaat, maahanmuuttajat, peruspäivärahalla ja työmarkkinatuella olevat työttömät. Lisäksi perusteluna opiskelijavuosien lisäykselle on hallitusohjelman mukainen hoivahenkilöstön sitovan vähimmäismitoituksen asteittainen lisääminen 0,7:ään ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä.
Perusrahoituksen harkinnanvarainen korottaminen vuoden 2021 varsinaisessa suoritepäätöksessä
Koulutuksen järjestäjä voi hakea suoritepäätöksen yhteydessä perusrahoituksen harkinnanvaraista korottamista. Sivistystoimiala esittää haettavaksi harkinnanvaraista korottamista opetus- ja kulttuuriministeriön kirjeessään määrittelemillä perusteilla työpaikkaohjaajien koulutuksen lisääminen ja kehittäminen sekä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tukeminen.
Ammatillisen koulutuksen uudistusten myötä työpaikalla tapahtuvan oppimisen merkitys on lisääntynyt. Työpaikalla tapahtuva oppiminen tulee toteuttaa vahvassa yhteistyössä työpaikkojen kanssa ja varmistaa yhteistyössä opiskelijan työpaikalla saaman oppimisen tuen määrä ja laatu. Tässä keskeisenä toimintana on työpaikkaohjaajien kouluttaminen. Turun ammatti-instituutissa on toteutettu vuodesta 1996 alkaen työpaikkaohjaajien koulutusta, viime vuodet oppilaitoksen perusrahoituksella. Sivistystoimiala esittää haettavaksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta koulutuksen laajentamiseen ja kehittämiseen 60 000 euroa.
Turun kaupungilla on ammatillisen koulutuksen järjestämisluvassa erityistehtävänä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tehtävä. Urheilijoiden ammatillista koulutusta toteutetaan yhteistyössä Turun Seudun Urheiluakatemian kanssa, joka toimii osana Olympiakomitean Urheiluakatemia-ohjelmaa integroituen suomalaiseen huippu-urheilu järjestelmään. Turun ammatti-instituutissa opiskelee tällä hetkellä 51 urheilijaopiskelijaa, jotka kaikki ovat SM-tasoisia urheilijoita. Sivistystoimiala esittää haettavaksi urheilijoiden ammatillisen koulutuksen kehittämiseen ja toteuttamiseen 80 000 euroa.
Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 16.10.2020
Kaupunginjohtaja Minna Arve:
EhdotusKaupunginhallitus päättää hakea ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2021 rahoitusta edellä esitetyn mukaisesti.
Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että sivistystoimialan toimialajohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan hakemus ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.
Vielä lisäksi kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tpvSivistystoimiala