Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö2104.11.2020 

12092-2020 (00 01 05, 02 08 00, 00 04 01, 02 05 01)

Hankkeen asettaminen ja yhteistyösopimus, DigiOne

Toimialajohtaja Timo Jalonen 29.10.2020:

 

Vantaan kaupungin käynnistämässä DigiOne-hankkeessa toteutetaan oppimisen ja koulutuksen järjestelmiä yhteen kokoava valtakunnallinen digitaalinen alusta, jossa on koottuna käyttäjäystävällisesti kaikki opettajan, oppijan, rehtorin, huoltajien ja hallinnon käyttämät tiedot, järjestelmät ja palvelut. Alustan tavoitteena on kasvaa opetusalan valtakunnalliseksi digitaaliseksi ekosysteemiksi, johon myös muut opetuksen järjestäjät ja alan toimijat voivat liittyä ja joka kattaa palvelut varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti. Tavoitteena on luoda hyötyä kaikille ekosysteemin toimijoille.

 

Business Finland Oy teki 18.6.2019 päätöksen (julkisten toimijoiden kehittämistoiminnan rahoituspäätös 1147/31/2019), jonka mukaan se osallistuu hankkeen rahoitukseen 5,4 M€ Vantaan osallistuessa saman suuruisella rahoituksella.

 

DigiOne-hankkeessa toteutetaan oppimisen ja koulutuksen järjestelmiä yhteen kokoava valtakunnallinen digitaalinen alusta, jossa on koottuna käyttäjäystävällisesti kaikki opettajan, oppijan, rehtorin, huoltajien ja hallinnon käyttämät tiedot, järjestelmät ja palvelut. Alustan tavoitteena on kasvaa opetusalan valtakunnalliseksi digitaaliseksi ekosysteemiksi, johon myös muut opetuksen järjestäjät ja alan toimijat voivat liittyä ja joka kattaa palvelut varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti. Tavoitteena on luoda hyötyä kaikille ekosysteemin toimijoille.

 

Hankkeen tavoitteena on edistää oppimista ja luoda hyvinvointia pitkäjänteisesti. Taustalla ovat myös uusien opetussuunnitelmien edellyttämät muutokset ja digitalisaation tuomat mahdollisuudet, joiden hyödyntämistarve on korostunut entisestään kevään 2020 poikkeusolojen aikana.

 

Hankkeessa suunniteltavan ja rakennettavan digitaalinen palvelualustan sekä ekosysteemin tarkoituksena on tukea opettajaa toteuttamaan uutta opetussuunnitelmaa ja tulevaisuuden pedagogista otetta. Tavoitteena on auttaa oppijaa keskittymään oppimiseen ja opettajaa oppimisen tukemiseen sekä tarjota yhdenvertaisemmat lähtökohdat oppimiselle. Järjestelmiä integroivan palvelualustan avulla haetaan mahdollisuuksia automatisoida työtä ja koota yhteen tietoa eri lähteistä johtamisen ja päätöksenteon tueksi.

 

Yhteistyösopimus

 

Hankkeen käynnistymisen jälkeen Vantaa, Espoo, Oulu, Tampere ja Turku (jäljempänä Edelläkävijäkunnat) sekä Kuntien Tiera Oy (jäljempänä Tiera) ovat neuvotelleet sopimuksen, jonka mukaan Edelläkävijäkunnat ja Tiera toteuttavat DigiOnen yhteistyössä. Vaihtoehtona yhteistyölle Tieran kanssa Edelläkävijäkunnat kartoittivat mahdollisuutta toteuttaa DigiOne-hanke Edelläkävijöiden perustaman osakeyhtiön toimesta.

 

Yhteistyö mahdollistaa kuntakentässä merkittävät kokonaissäästöt, kun omien alustojen rakentamisen sijaan kunnat toteuttavat alustan yhdessä ja voivat hyödyntää Business Finland Oy:n 5,4 M€ rahoitusta Vantaan toimiessa hankkeen isäntäkuntana. Yhteistyösopimuksen lähtökohtana on, että kehittämistyöhön kohdistuvat riskit jakautuvat yhteisesti Edelläkävijäkuntien kesken.

 

Yhteistyösopimus jakautuu hankevaiheeseen sekä jatkokehitys- ja ylläpitovaiheeseen.

 

Hankevaiheessa Edelläkävijäkuntien ja Tieran on tarkoitus kehittää DigiOne ekosysteemiä ja palvelualustaa yhdessä ekosysteemiin kuuluvien palveluiden tuottajien kanssa siten, että jatkossa ratkaisu on käytössä useissa eri kunnissa ja että muut kunnat osaltaan osallistuvat DigiOnen jatkokehittämisen kustannuksiin. Tiera tarjoaa hankkeen käyttöön henkilöresurssejaan ja integraatioalustan sekä alustan tulevan kehitystyön.

 

Jatkokehitys- ja ylläpitovaiheeseen siirryttäessä DigiOne luovutetaan Tieran hallinnoitavaksi ja sitä kehitetään tarkoituksena saattaa ekosysteemi valtakunnallisesti käytettäväksi.

 

Yhteistyösopimuksen mukaan DigiOne-hankkeen keskeisimmät tehtävät ovat:

 

 

 

DigiOnen määrittely palvelumallissa kuvatun vähimmäistason ylittäviltä osin ja suunnittelu yhteistyösopimuksessa määritellyn hallintamallin mukaisesti;

 

 

 

DigiOnen toteuttaminen, osakokonaisuus kerrallaan, ketteriä menetelmiä noudattaen sekä palvelun tuotteistaminen liittyjille ottaen huomioon erilaiset palvelutarpeet;

 

 

Osakokonaisuuksien pilotointi Vantaalla ja tarvittaessa muilla Edelläkävijäkunnilla.

 

 

Edelläkävijäkuntien tehtäviin kuuluu hankevaiheessa liittymismaksujen sekä ylläpito- ja muiden sopimuksen mukaisten maksujen suorittaminen, sopimuksen mukaisten resurssien asettaminen hankkeen käyttöön ja hankkeen yhteishallintoon osallistuminen sopimuksen hallintamallin mukaisesti.

 

Osapuolten maksuvelvoitteet ja edelläkävijäpalautus Vantaalle

 

Liittymismaksun liittyjäkohtainen osuus on 20.000 euroa/liittyjä. Lisäksi suoritetaan oppijakohtaista osuutta 10 euroa/oppija. Sopimuksessa määritelty oppijamäärien laskentaperusteet, jotka perustuvat voimassa olevaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lasten, perusopetuksen oppilaiden ja lukio-opetuksen sekä ammatillisen opetuksen opiskelijoiden tilastointitapaan. Liittyjällä tarkoitetaan 1) kunnan omana toimintana järjestämän varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja lukion muodostamaa kokonaisuutta, 2) kunnan omana toimintana järjestämän ammatillisen muodostamaa kokonaisuutta, 3) kuntayhtymää ja 4) muuta yhteisö- tai säätiömuodossa toimivaa koulutuksenjärjestäjää.

 

Edelläkävijäkuntien pakolliset liittymismaksut ovat nykyisten oppijamäärien mukaan laskettuna seuraavat:

 

 

Perusylläpitomaksun suuruus on hankevaiheessa 1 euro/oppija/kk ja sitä maksetaan hankevaiheen aikana 10 %:sta Edelläkävijäkunnan perusopetuksen ja lukion Oppijoista. Perusylläpitomaksua maksetaan siitä hetkestä lukien, kun ensimmäinen hankkeen osakokonaisuus on luovutettu Tieralle. Mikäli Edelläkävijäkunta on lisäksi ottanut DigiOnen hankevaiheessa tuotantokäyttöön varhaiskasvatuksen tai ammatillisen koulutuksen osalta, maksaa Edelläkävijäkunta näistä oppijoista niiden tuotantokäytön aloittamisesta lukien edellä määrätyn mukaista perusylläpitomaksua tosiasiallisen oppijamäärän mukaan.

 

Mikäli todelliset Tieralle luovutettujen osakokonaisuuksien ylläpito- ja kehittämiskustannukset olisivat merkittävästi pienemmät tai suuremmat kuin sopimuksessa määritelty hankevaiheen ylläpitomaksu, Ohjausryhmä linjaa ylläpitomaksun muuttamisesta vastaamaan todellisia kustannuksia tai hankkeen keskeyttämisestä. Vaihtoehtoisesti ohjausryhmä voi esittää ehdotuksen Edelläkävijäkunnille muuksi kustannusten kattamistavaksi. DigiOne vaikutteisten palveluiden Ohjausryhmä määrittää hankevaiheen DigiOne vaikutteisten palveluiden ylläpitomaksun vastaamaan näistä palveluista aiheutuvia todellisia kustannuksia ja tämä maksuvelvoite voi alkaa vasta, kun vaikutteisten palveluiden kehittämisvaiheen pilotointi alkaa.

 

Jatkokehitys- ja ylläpitovaiheen Ylläpitomaksun määrä määritetään Hankkeen aikana osana Jatkokehitys- ja ylläpitovaiheen sopimusneuvotteluja. Ylläpitomaksun tavoitetasoon Jatkokehitys- ja ylläpitovaiheessa DigiOne alustan, DigiOne palveluiden sekä DigiOne ekosysteemin osalta 12 €/Oppija vuodessa ja DigiOne vaikutteisten palveluiden osalta 4-6 €/Oppija vuodessa. Tavoitetasot ovat voimassa Edelläkävijäkuntien ostovelvoitteen päättymiseen eli vuoden 2028 loppuun saakka. Osapuolet ja Hankkeen hallintamallin mukaiset toimijat pyrkivät toimimaan siten, että tavoitetasoja ei ylitetä. Hankkeen aikana Ohjausryhmä linjaa DigiOne vaikutteisten palveluiden laajuudesta ja laadusta siitä lähtökohdasta, että vuosittaisen ylläpitomaksun taso on noin 12 %:ia hankitun kokonaisuuden hankintahinnasta ja että tavoitetason enimmäismääränä olevaa kuutta euroa ei lähtökohtaisesti ylitetä. Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja ammatillisen koulutuksen oppijoita ei huomioida ennen kuin liittyjä on ottanut DigiOnen käyttöön näissä toiminnoissaan.

 

Mikäli todelliset DigiOnen ylläpito- ja kehittämiskustannukset ovat pienemmät tai suuremmat, voidaan ylläpitomaksua tarkistaa vastaamaan todellisia kustannuksia jatkokehitys- ja ylläpitovaiheen hallintomallin mukaisesti.

 

Koska Vantaa vastaa hankkeen rahaliikenteestä ja maksaa hankkeen kustannukset, Vantaalle palautetaan edelläkävijäpalautuksena sen maksamat investointikulut vähennettynä Vantaan liittymismaksuilla eli yhteensä noin 4,2 M€.

 

Turun kaupungin arvioitu osuus maksuista on hankekauden 2021 - 2023 osalta 785 000 € + paikalliset kulut, mm. projektipäällikön (3 v.) palkkakustannukset. Lisäksi sitoudutaan ylläpitovaiheen kustannuksiin vuosina 2024 - 2028 saakka, n. 334 000 €/vuosi.

 

Sopimusluonnos on tämän päätösesityksen liitteenä.

 

Liite 1                                  Yhteistyösopimuksen luonnos

 

Esitys        Esitän, että kansliapäällikkö

 

a)

 

 

 

hyväksyy ja allekirjoittaa liitteen mukaisen DigiOne-yhteistyösopimuksen edellyttäen, että muut edelläkävijäkunnat yhteistyösopimuksen hyväksyvät ja valtuuttaa sivistystoimialan toimialajohtajan tekemään yhteistyösopimukseen vähäisiä teknisiä muutoksia sekä

b)

 

 

 

nimeää toimialajohtaja Timo Jalosen (varalla Jouni Paakkinen) sekä Jaakko Stählbergin (varalla Anu Parantainen) DigiOne-hankkeen ohjausryhmään edustamaan Turun kaupunkia ja toteaä, että sivistystoimialan toimialajohtaja nimeää edustajat muihin hankkeen hallintamallin mukaisiin elimiin ja,

c)

 

että hankkeelle palkataan kokoaikainen projektipäällikkö hankeajalle (vuoden 2023 loppuun saakka)

d)

 

 

 

 

 

 

sekä Vantaan kaupungin toimivaltainen viranhaltija tai toimielin valtuutetaan hyväksymään ja allekirjoittamaan DigiOne hankkeen hankintoja koskevat ratkaisut ja päätökset. Lisäksi Vantaan kaupungin toimivaltainen viranhaltija tai toimielin valtuutetaan käsittelemään mahdollinen hankintaoikaisuvaatimus ja tekemään sitä koskeva päätös sekä antamaan vastineet markkinaoikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen mahdollisen valituksen johdosta.

 

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

PäätösPäätin

a) hyväksyä ja allekirjoittaa liitteen mukaisen DigiOne-yhteistyösopimuksen edellyttäen, että muut edelläkävijäkunnat yhteistyösopimuksen hyväksyvät ja valtuuttaa sivistystoimialan toimialajohtajan tekemään yhteistyösopimukseen vähäisiä teknisiä muutoksia;

b) nimetä toimialajohtaja Timo Jalosen (varalla Jouni Paakkinen) sekä Jaakko Stählbergin (varalla Anu Parantainen) DigiOne-hankkeen ohjausryhmään edustamaan Turun kaupunkia ja totean, että sivistystoimialan toimialajohtaja nimeää edustajat muihin hankkeen hallintamallin mukaisiin elimiin;

c) että hankkeelle palkataan kokoaikainen projektipäällikkö hankeajalle (2023 loppuun saakka).

d) että Vantaan kaupungin toimivaltainen viranhaltija tai toimielin valtuutetaan hyväksymään ja allekirjoittamaan DigiOne hankkeen hankintoja koskevat ratkaisut ja päätökset. Lisäksi Vantaan kaupungin toimivaltainen viranhaltija tai toimielin valtuutetaan käsittelemään mahdollinen hankintaoikaisuvaatimus ja tekemään sitä koskeva päätös sekä antamaan vastineet markkinaoikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen mahdollisen valituksen johdosta.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

 

Oikaisuvaatimusohjeet liitteenä

 

Lisätietoja päätöksestä antaa tarvittaessa toimialajohtaja Timo Jalonen.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, hankintapalvelut
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelukeskus
tpvXXXXX
aoXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX
aoXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 21
Liite 1:Yhteistyösopimuksen luonnos