Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto7012.10.20203
Kaupunginhallitus45626.10.20207

11269-2020 (00 00 01, 00 01 00)

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n toiminimen muuttaminen Blue Industry Park Oy:ksi, yhtiöjärjestyksen päivittäminen ja valmistelun linjaukset

Tiivistelmä: -

Khkon § 70

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen 9.10.2020:

Blue Industry Parkista (BIP) tavoitellaan Euroopan mittakaavassa johtavaa meriteollisuuden tuotanto- ja innovaatiokeskittymää. Sen tehtävänä on vastata Turun seudun meri- ja valmistavan teknologiateollisuuden kasvutarpeisiin sekä edistää alan tulevaisuuden kilpailukykyä. Tavoitteena on alueen asemakaavojen saattaminen uusia tarpeita vastaavaksi ja meriteollisuuden konseptin mukaisen alueen kehittämisen mahdollistavaksi.

Kaupunkistrategiassa todetaan muun ohella, että ”kehittämällä kaupunkia suurina kilpailukykyisinä aluekokonaisuuksina tehostetaan niukkenevien resurssien käyttöä, parannetaan alueen kehittymisen ennakoitavuutta, mahdollistetaan suunnittelun laatutason nostaminen ja lisätään kehittämishankkeiden kiinnostavuutta ja näkyvyyttä. Samalla varaudutaan väestön ja työpaikkojen kasvuun, joka positiivisen rakennemuutoksen myötä on erityisesti Turun seudulla muita isoja kaupunkeja nopeampaa.

Kansainvälisesti merkittävien sijoittajien kiinnostus investointeihin on yksi kaupungin kasvumenestyksen avaimista. Kiinteistö- ja kaupunkirakentamisen sijoittajia kiinnostavat erityisesti selkeät kokonaisuudet, joilla on mittavaa kehityspotentiaalia. Suuret pitkäjänteisesti kehitettävät kokonaisuudet ovat myös otollisempia kohteita tulokselliselle kumppaniyhteistyölle.” Strategiseksi maankäytön hankkeeksi on nostettu mm. Blue Industry Park.

Kaupunginvaltuuston vuonna 2018 hyväksymänomistajapolitiikka mukaisesti; ”Turku Science Park Oy:n tytäryhtiöksi perustetaan Blue Industry Park kehitysyhtiö, jonka tavoitteena on meriteollisuusklusterin toiminnan edellytysten turvaaminen ja Turun telakkaan kytkeytyvien maa-alueiden kehittäminen.”

Omistajapolitiikan linjauksesta poikkeavasti strategisen hankkeen toteutuksen mahdollistava konsepti olisi perusteltua toteuttaa kaupungin 100 % omistaman osakeyhtiön lukuun siten, että yhtiöllä olisi aloitus- ja suunnitteluvaiheessa riittävät kassavarat ja oma pääoma toiminnan käynnistämiseksi. Kaupunkikonserni omistaa 88.06 % Turku Science Park Oy:n osakkeista, millä saattaa olla merkitystä myös konsernin tytäryhtiöiden asemaan. Esimerkiksi mahdolliset valtion tukeen liittyvät kysymykset saattaisivat nousta esiin tilanteessa, mikäli Blue Industry Park Oy:lle siirrettäisiin kaupungin maaomaisuutta arvonnousun olettamalla. Lisäksi yhtiön taseeseen kirjattujen aiempien tappioiden hyödyntäminen saattaa veroasiantuntijoiden mukaan muodostua ongelmaksi, mikäli yhtiössä on mukana yksityistä omistusta.

Blue Industry Park Oy:n on tarkoitus tukeutua toimintansa käynnistymisen jälkeen operatiivisesti Turun Teknologia- ja Tiedepuisto Oy:n ja Turku Science Park Oy:n organisaatioihin siten, että tarkoitusta varten yhtiöiden välille solmitaan erillinen palvelusopimus.  Blue Industry Park Oy:lle tulisi kuitenkin nimittää toimitusjohtaja vastaamaan yhtiön juoksevasta hallinnosta. Yhtiön resurssointia ja liiketoimintasuunnitelmaa voidaan arvioida uudelleen siinä vaiheessa, kun sen toiminnasta esitetyllä tavalla on saatu riittäviä kokemuksia.

Blue Industry Park Oy:n perustaminen olisi tarkoituksenmukaisinta toteuttaa siten, että täysin uuden yhtiön perustamisen sijasta liiketoimintansa lopettaneen Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n toiminimi ja yhtiöjärjestys muutetaan vastaamaan uutta käyttötarkoitusta. Kaupunki omistaa 100 % Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n (TSR Oy) osakkeista. TSR Oy:llä ei ole enää liiketoimintaa ja yhtiön pankkitilillä on rahaa 571.418,53 euroa. Lisäksi yhtiön rahaa on sidottuna vakuustalletukseen 239.624 euroa. Vakuustalletus vapautuu yhtiön kassaan siinä vaiheessa, kun takuuvastuut päättyvät ja vakuustalletus puretaan. Yhtiöllä on enää kolme takuuvastuulla olevaa kohdetta ja näistä viimeisen takuuaika päättyy 7.10.2020. Senkin jälkeen yhtiö voi tosin joutua ns. kymmenvuotisvastuun perusteella taloudelliseen vastuuseen mm. rakennusvirheistä, joten yhtiön kirjanpidollinen lakkauttaminen ei ole perusteltua.

TSR Oy:n taseessa on lisäksi vahvistettuja edellisten tilikausien tappioita noin 1,2 M€. Mikäli Blue Industry Park Oy:n perustaminen tehtäisiin muuntamalla Turun Seudun Rakennustekniikka Oy: yhtiöjärjestys, näitä tappioita voitaisiin ainakin osittain hyödyntää yhtiön verotuksessa ja siten helpottaa yhtiön ensimmäisiä vuosia. TSR Oy:n kassavarojen vuoksi yhtiötä ei tarvitsisi myöskään pääomittaa alkuvaiheessa. Yhtiötä tullaan käynnistämisvaiheen jälkeen pääomittamaan vaiheittain siten, että turvataan samanaikaisesti yhtiön toimintaedellytykset ja mahdollistetaan pitkällä aikavälillä omistajalle sijoitetun pääoman tuotto.

Blue Industry Park -hankkeen konkreettiseksi edistämiseksi olisi tässä yhteydessä tarkoituksenmukaista tehdä lisäksi periaatepäätös siitä, että Turun kaupunki varautuu yhtiön toiminnan käynnistymisen jälkeen pääomittamaan vaiheittain yhtiötä tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Yhtiön rahoitusrakenne muodostuisi perustamisvaiheen jälkeen erikseen päätettävällä tavalla yhtiölle toteutettavista apporttisiirroista sekä pääoma- ja vaihtovelkakirjalainoista siten, että yhtiön rahoitusrakenne ja omavaraisuusaste saadaan optimoitua. Apporttisiirrot muodostuisivat ensisijaisesti yhtiölle siirrettävistä telakan ympäristössä sijaitsevista kaupungin omistamista maa-alueista. Yhtiön lisäpääomittaminen edellyttää tapauskohtaisesti toimivaltarajoista riippuen joko kaupunginhallituksen tai kaupunginvaltuuston päätöstä.

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n muuntaminen Blue Industry Park Oy:ksi edellyttää yhtiön toiminimen vaihtamista. Samalla tulee päivittää yhtiön toimialaa koskevaa yhtiöjärjestyksen kirjausta. Yhtiön alkuperäistä toimialakirjausta ei ole tässä vaiheessa mahdollista poistaa, sillä yhtiö vastaa edelleen aiemmin toteuttamiensa rakennushankkeiden takuuvastuista riippumatta siitä suoritetaanko mahdolliset toimenpiteet omana työnä vai ostopalveluna. Yhtiöllä on takuutöiden varalta ostopalvelusopimus Arkea Kunnossapito Oy:n kanssa.

Yhtiön alkuperäisenä toimialana on ”rakennusalan tuotantotoiminta, rakennustarvikkeiden ja rakennusvalmisosien valmistus, vuokraus ja kauppa sekä kunnossapito ja talotekniikka sekä edellä mainittuihin liittyvä käyttö, huolto ja kunnossapito kotimaassa.” Yhtiön alkuperäistä toimialaa tulee tässä vaiheessa täydentää Blue Industry Park Oy:n tarkoitusta vastaavasti siten, että ”toimialana on rakennuttaminen ja rakennushankkeiden kehittäminen sekä kiinteistöjen ja rakennusten vuokraus ja hallinta. Lisäksi yhtiö voi tarjota managerointi-, isännöinti-, kiinteistönhuolto-, suunnittelu-, markkinointi- ja muita vastaavia palveluita. Edellisten lisäksi yhtiö voi ostaa, myydä ja omistaa osakkeita ja muita arvopapereita.”

Yhtiön hallituksen jäsenmääräksi esitetään 3 – 5 jäsentä. Tällä hetkellä hallituksen jäsenmäärä yhtiöjärjestyksen mukaan on 5 – 7 jäsentä ja hallitukseen on nimetty viisi jäsentä. Muilta osin ei tässä vaiheessa ole välitöntä tarvetta muuttaa yhtiöjärjestystä. Blue Industry Park Oy jatkaa edelleen toimintansa käynnistämisvaiheessa Rakennustekniikka Oy:tä vastaavasti operatiivisena yhtiönä, mutta sen raportointivelvoitetta ja asemaa strategisena yhteisönä tullaan arvioimaan uudelleen lisäpääomittamisen yhteydessä.

Liite 1Blue Industry Park Oy:n yhtiöjärjestys

Liite 2Blue Industry Park Oy:n yleisesittely

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää muuttaa Turun Seudun Rakennustekniikka Oy toiminimeksi Blue Industry Park Oy (nimi ehdollisena Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksynnälle) ja hyväksyy yhtiöjärjestyksen liitteen 1 mukaisessa muodossa.

Lisäksi konsernijaosto hyväksyy ohjeellisena noudatettavaksi valmistelulinjaukset liitteessä 2 esitetyn mukaisesti siten, että Blue Industry Park Oy:n liiketoiminta käynnistetään Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n rahoitusrakenteella, yhtiötä tullaan myöhemmin pääomittamaan tarkoituksenmukaisimmalla tavalla ja yhtiön asema konsernissa arvioidaan uudelleen pääomituksen yhteydessä.

PäätösKaupunginhallituksen konsernijaoston päätti siirtää asian sen merkittävyyden vuoksi kokonaisuudessaan kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 456

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää muuttaa Turun Seudun Rakennustekniikka Oy toiminimeksi Blue Industry Park Oy (nimi ehdollisena Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksynnälle) ja hyväksyy yhtiöjärjestyksen liitteen 1 mukaisessa muodossa.

Lisäksi kaupunginhallitus:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että yhtiö toimii toistaiseksi operatiivisena yhtiönä. Yhtiön strateginen status päätetään, kun yhtiön taseeseen sijoitetaan kaupungin maaomaisuutta, ja samalla tarkastellaan yhtiön hallituksen kokoonpano.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvXXXXX


Liitteet:

Khkon § 70
Liite 1:Blue Industry Park Oy:n yhtiöjärjestys
Liite 2:Blue Industry Park Oy:n yleisesittely

Kh § 456
Liite 1:Blue Industry Park Oy:n yhtiöjärjestys
Liite 2:Blue Industry Park Oy:n yleisesittely