Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja24405.10.2020 

866-2019 (02 08 00, 02 05 05)

Kaupungin edustajan nimeäminen Turun Tunnin Juna Oy:n hallitukseen

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

Kaupunginvaltuusto on päättänyt 16.03.2020 § 33, että Turun kaupunki lähtee osakkaaksi Turku-Helsinki nopean ratayhteyden suunnittelusta vastaavaan Turun Tunnin Juna Oy nimiseen hankeyhtiöön sekä varautuu yhtiön osakkeiden merkintään ja pääomittamiseen enintään 10,25 M€:n rahoitussitoumuksella.

Turun Tunnin Juna Oy:n osakassopimuksen mukaan Yhtiön hallitukseen kuuluu enintään 13 varsinaista jäsentä. Yhtiön hallitukseen ei valita varajäseniä.

Suomen valtiolla on oikeus nimetä seitsemän hallituksen jäsentä ja muilla osakkailla on yhdessä oikeus nimetä kuusi hallituksen jäsentä siten, että kuusi osakasta, joilla on Suomen valtion jälkeen merkittävin osakeomistus yhtiössä, saavat kukin nimetä yhden hallituksen jäsenen, elleivät muut osakkaat keskenään sovi toisin hallituksen jäsenten nimitysoikeuksien jakautumisesta.

Suomen valtio nimeää hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Osakkaat sitoutuvat nimeämään hallituksen jäseniksi ainoastaan sellaisia henkilöitä, joilla on yhtiön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus ja, jotka ovat ominaisuuksiltaan muutoin sopivia hallituksen jäseniksi.

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen on vastannut Turun kaupungin osalta Turun Tunnin Juna Oy:n perustamiseen liittyvistä neuvotteluista toimien tällä hetkellä Helsinki - Turku nopean junayhteyden hankekokonaisuuden YVA:n hankeryhmässä, Salo - Turku kaksoisraiteen ratateknisen suunnittelun hankeryhmässä, Turun ratapihan ja kaksoisraide investoinnin ohjausryhmässä sekä kaupunginjohtajan varahenkilönä Tunnin Juna -hankkeen ohjausryhmässä.

Virtanen on lisäksi Kauppakamarin koulutusohjelman hyväksytty hallituksen jäsenenä (HHJ) ja hallituksen puheenjohtajana (HHJ-PJ) toiminut vuosien 2005 - 2020 välisenä aikana kaikkiaan 12 osakeyhtiön hallitusten puheenjohtajana tai jäsenenä.

Edellä mainituilla perusteilla omistajaohjausjohtaja Virtasen voi katsoa olevan soveltuva Yhtiön hallituksen jäseneksi osakassopimuksessa tarkoitetulla tavalla.

Turun Tunnin Juna Oy:tä ei ole luokiteltu perustamisen yhteydessä kaupungin strategiseksi yhteisöksi, jolloin toimivalta hallituksen jäsenen nimittämiseen on kaupunginjohtajalla. Yhtiö tulee raportoimaan toiminnastaan jatkossa suoraan kaupunginhallitukselle.

PäätösPäätin nimetä Turun Tunnin Juna Oy:n hallitukseen omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtasen.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tiedLiikenne- ja viestintävirasto
tiedKaupunginhallitus
aoXXXXX