Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta23616.06.20208
Kaupunginhallitus42606.10.202011

7178-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutos- ja tonttijako/tonttijaonmuutosehdotus; Impivaaran tenniskeskus, Kaerla (os. Kekkurintie 6) (10/2017) (Kv)

Tiivistelmä:

Kaavamuutoksella mahdollistetaan tennis- ja sulkapallotoiminnan laajentaminen omalla tontilla sekä osoitetaan uusi pysäköintialue tenniskeskuksen läheisyydestä. Suunnittelualueen kokonaisrakennusoikeus on 14 500 k-m², josta rakennusoikeuden lisäystä on 5000 k-m². Kaavan toteuttamisesta aiheutuviksi infrakustannuksiksi on arvioitu n. 43.000 € (alv 0%), sisältää hankevarauksen 15 %. Kustannusarvio esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi asemakaavan hyväksymisen yhteydessä.

Kylk § 236

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Salla Leino 8.6.2020:

Asemakaavanmuutos laaditaan Kaerlan kaupunginosan korttelin 59 tontille 3, Jukolantielle, Kekkurintielle ja Impivaaran paikoitusalueelle.

Nykytilannetta ja suunnittelutilannetta kuvataan kaavaselostuksen kappaleessa 3 Lähtökohdat.

Asemakaavan muuttaminen perustuu yksityisen maanomistajan aloitteeseen asemakaavan muuttamiseksi. Hakijan tavoitteena on toiminnan kehittäminen ja säilyminen alueella tulevaisuudessakin mm. monipuolistamalla lajitarjontaa. Hallirakennusta laajennetaan omalla tontilla Jukolanpuiston reunaan nykyiselle pysäköintialueelle. Korttelialuetta YU-1 laajennetaan pysäköinnin järjestämiseksi. Laajennusalueella sijaitsee kolme purkuluvan saanutta rintamamiestaloa. Kekkurinpuistossa on huomioitu suojeltu pähkinäpensaslehto. Korttelialueen rakennusoikeus kasvaa 5000 k-m2 ja uusi rakennusoikeus on 14 500 k-m2.

Asemakaavanmuutoksen kuvaus

Tenniskeskuksen rakennusalaa laajennetaan omalla tontilla nykyiselle pysäköintialueelle ja uusi pysäköintialue osoitetaan tenniskeskuksen ja uimahallin väliseltä alueelta, jolla sijaitsee kolme pientaloa. Suojeltu pähkinäpensaslehto rajataan kokonaisuudessaan pysäköintialueen ulkopuolelle. Kaikki tenniskeskuksen ajoliikenne keskittyy Kekkurintien ja Jukolantien risteysalueelle.

Kaavassa huomioidaan luonnonsuojelulailla suojeltu pähkinäpensaslehto ja sen kasvun edellytykset turvataan.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutos perustuu 20.6.2016 päivättyyn asemakaavanmuutosaloitteeseen.

Ilmoitus asemakaavanmuutoksen vireilletulosta on lähetetty kirjeitse osallisille (sis. 2.5.2018 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma) ja siitä on tiedotettu kaavoituskatsauksessa 2017. Kaavanmuutosaluetta on kaavoitusprosessin aikana laajennettu kaksi kertaa ja kaavaprosessia on muutettu nykyisen käytännön mukaiseksi, jossa yhdistetty kaavaehdotuksen lausuntopyyntövaihe ja nähtävillä olo tapahtuvat saman aikaisesti.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavan tavoitteet ja merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 8.5.2018 § 209.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin 11 mielipidettä.

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt kaavaluonnoksen 22.10.2019 § 404.

Luonnoksen pohjalta valmisteltiin asemakaavaehdotus, joka lähetettiin lausuntokierrokselle ja asetettiin samalla julkisesti nähtäville 27.4 – 26.5.2020.

Lausuntoja tuli yhteensä neljä. Aluepelastuslaitos esitti, että kaavassa tulee huomioida pelastuslaitoksen pääsy sammutus- ja pelastustehtävissä tenniskeskuksen läheisyyteen. Pelastustien toteutuminen tulee huomioida parkkipaikkojen suunnittelussa p-1 alueella ja ajoyhteydessä tenniskeskuksen sivulla. Pelastustiellä tulee olla riittävästi pelastuslaitoksen edellyttämiä toimintapaikkoja ja huolto- ja pelastusreitin sijainti on ohjeellinen.

Kaavoituksen vastaus:

Pelastusteiden sijainti ja toimintapaikkojen riittävyys sekä sijoittuminen tullaan osoittamaan tarkemmin puistosuunnitelmassa. Pelastusteiden toteutuminen parkkipaikkojen suunnittelussa ratkaistaan rakennuslupavaiheessa.

ELY-keskus ei anna lausuntoa Impivaaran tenniskeskuksen kaavanvalmistelusta, mutta toteaa, että pähkinäpensaslehdon osalta suojelun tarpeet on huomioitu. Asiaa on käsitelty aiemmin jo poikkeamisluvan yhteydessä.

Turun Vesihuolto Oy:llä ei ole huomautettavaa asemakaavanmuutosesityksen johdosta. Turku Energialla ei ole myöskään huomautettavaa.

Ehdotuksesta jätettiin kaksi muistutusta:

Takakirveen omakotiyhdistys pitää ison ja korkean hallirakennuksen sijaintia sekä teollisuushallimaista ulkonäköä sopimattomana puistoon rajautuvan pientaloasutuksen reunalla. Pähkinäpensaan hallitsematon leviäminen on huolena kuten myös pysäköintialueen hulevesien käsittely tulvien torjumiseksi. Liikennejärjestelyt paranevat.

Asukas Toukolankadulta on todennut, että laajennusta ei saa ulottaa puiston alueelle. Pelastustie tulisi olla tontin puolella. Muistutuksen jättäjä on tehnyt mallinnoksen puistonpuoleisesta näkymästä, jossa ulkoarkkitehtuuri on vaihteleva sekä massoiltaan että materiaaleiltaan. Nykyistä rakennusta pidetään teollisuusrakennuksen kaltaisena ja puistoon rajautuvaan asuinympäristöön sopimattomana.

Kaavoituksen vastaus:

Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueen kaavamääräyksessä on huomioitu mm: pysyvien rakenteiden ulkonäkö ja lisäksi ympäristöön sopeutumiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Pysäköintialueen määräyksissä paikat tulee järjestää noin 10 paikan kokonaisuuksiin, jotka erotetaan toisistaan istutuksin ja viherkaistoin. Pysäköintipaikoilla tulee käyttää vettä läpäiseviä pintamateriaaleja kuten esim. kivituhkaa.

Ympäristösuojelutarkastaja on todennut, että pähkinäpensaslehto vaatii kasvuun tietynlaiset maaperäolosuhteet: se ei leviä muualle.

Pelastusajoneuvon ja pelastustoiminnan vaatimusten toteutuminen YU-1- tontilla varmistetaan rakennuslupavaiheessa.

Muistutukset ja lausunnot vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.7 Suunnitteluvaiheiden käsittelyt ja päätökset.

Lausuntojen ja muistutusten perusteella ei ole tarpeen tehdä muutoksia kaavaehdotukseen.

Infrakustannukset ja kaavatalous

Kaavan toteuttamisesta aiheutuviksi infrakustannuksiksi on arvioitu n. 43.000 € (alv 0%), sisältää hankevarauksen 15 %. Kustannusarvio esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi asemakaavan hyväksymisen yhteydessä.

Seuraava vaihe

Kaavaehdotus etenee kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn, kun tarvittava maankäyttösopimus kaupungin ja yksityisen maanomistajan välillä on allekirjoitettu.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Kartta Impivaaran tenniskeskus

Oheismateriaali 1Selostus Impivaaran tenniskeskus

Oheismateriaali 2Tilastolomake Impivaaran tenniskeskus

Oheismateriaali 3Luontotyyppiin pähkinäpensaslehdot kuuluvan alueen rajojen määritteleminen 27.10.2006

Oheismateriaali 4Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Oheismateriaali 5Toukolankadun asukkaan muistutus 18.5.2020

Oheismateriaali 6Takakirveen Omakotiyhdistyksen muistutus 17.5.2020

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 16.4.2020 päivätty ja 8.6.2020 muutettu asemakaavanmuutosehdotus Impivaaran tenniskeskus esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaot ja tonttijaonmuutokset: 083 KAERLA 58-2.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy osaltaan Impivaaran tenniskeskuksen asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvioksi 43.000 euroa (alv 0 %) ja lähettää kustannusarvion edelleen kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsiteltäväksi Impivaaran tenniskeskuksen asemakaavanmuutoksen käsittelyn yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 426

Kaupunginsihteeri Pia Bergström 1.10.2020:

Asemakaavanmuutosehdotus "Impivaaran tenniskeskus" on hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 16.6.2020 § 236.

Impivaaran tenniskeskuksen maankäyttösopimus on hyväksytty kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa 31.8.2020 § 44 ja maankäyttösopimus osapuolten välillä on allekirjoitettu 30.9.2020.

Liite 1                                  Kartta Impivaaran tenniskeskus

Oheismateriaali 1               Selostus Impivaaran tenniskeskus

Oheismateriaali 2               Tilastolomake Impivaaran tenniskeskus

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 16.4.2020 päivätyn ja 8.6.2020 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen "Impivaaran tenniskeskus". Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaot ja tonttijaonmuutokset: 083 KAERLA 58-2.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Impivaaran tenniskeskuksen asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvioksi 43.000 euroa (alv 0 %).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kylk § 236
Liite 1:Kartta Impivaaran tenniskeskus

Kh § 426
Liite 1:Kartta Impivaaran tenniskeskus