SOPIMUS TURUN TUNNIN JUNA OY:N OSAKKUUKSIEN LUNASTAMISEKSI

 

1 § SOPIMUKSEN TARKOITUS

 

Tällä sopimuksella sovitaan Salon kaupungin ja/tai Vihdin kunnan Turun Tunnin Juna Oy:n osakkuuksien lunastamisesta, mikäli hallintotuomioistuin kumoaa lainvoimaisella päätöksellä Salon kaupunginvaltuuston ja/tai Vihdin kunnanvaltuuston Turun Tunnin Juna Oy:n osakkuutta koskevan päätöksen siten, että osakkuus Turun Tunnin Juna Oy:ssä päättyy.

 

Sopimuksen tarkoituksena on mahdollistaa Turun Tunnin Juna Oy:n perustaminen syksyn 2020 kuluessa siten, että Salon kaupungin ja Vihdin kunnan päätöksistä tehdyt kunnallisvalitukset eivät vaaranna perustettavan yhtiön lukuun myönnetyn ja suunnitteluaikatauluun kytketyn 37,5 M€:n CEF-rahoituksen toteutumista.

 

Turun Tunnin Juna Oy:n perustaminen ja suunnitteluhankkeen käynnistäminen edellyttää Salon kaupunginvaltuuston sekä Vihdin kunnanvaltuuston Turun Tunnin Juna Oy:n osakkuutta ja rahoittamista koskevien päätösten täytäntöönpanoa tilanteessa, jossa toimielinten päätökset eivät ole saaneet lainvoimaa.

 

2 § SOPIMUKSEN OSAPUOLET

 

Turun kaupunki, Espoon kaupunki, Helsingin kaupunki, Salon kaupunki, Lohjan kaupunki, Vihdin kunta ja Kirkkonummen kunta yksin ja yhdessä.

 

3 § OSAKASSOPIMUKSEN MUKAINEN MENETTELY

 

Turun Tunnin Juna Oy:n osakassopimuksen kohdassa 12.11. Sopimukseen sitoutumista koskeva oikeudellinen este todetaan, että mikäli yksi tai useampi Osapuoli ei Sopimukseen sitoutumista koskevan päätöksen kumoutumisesta tai muuttumisesta, pakottavasta lainsäädännöstä tai tuomioistuimen lainvoimaisesta päätöksestä johtuen voi jatkaa Sopimuksen Osapuolena, Osapuolet pyrkivät ensisijassa keskinäisin neuvotteluin ja muine kohtuullisin käytettävissään olevin keinoin (mukaan lukien Sopimukseen sitoutumista koskevaa päätöstä mahdollisesti koskevan muotovirheen korjaaminen) poistamaan aiheutuneen oikeudellisen esteen, esimerkiksi sopimalla muusta järjestelystä, jolla tässä Sopimuksessa tarkoitettu järjestely saadaan toteutettua kaikkien Osapuolten välillä tai niiden Osapuolten välillä joita em. oikeudellinen este ei koske.

 

4 § SOPIMUKSEN SISÄLTÖ

 

Mikäli hallintotuomioistuin kumoaa lainvoimaisella päätöksellä Salon kaupungin ja/tai Vihdin kunnanvaltuuston Turun Tunnin Juna Oy:n osakkuutta ja rahoittamista koskevan päätöksen, Yhtiön jäljelle jääneet kuntaosakkaat sitoutuvat tällä sopimuksella käynnistämään neuvottelun ja tarpeellisen valmistelun kyseisten kuntaosakkaiden osakkuuden lunastamiseksi. Neuvottelun lähtökohtana on lunastuksen toteuttamien kuntaosakkaiden keskinäisten omistusosuuksien suhteessa.

 

Lunastuksen edellytyksenä on, että oikeudellinen este ei ole hallintotuomioistuimen lainvoimaisen päätöksen jälkeen Salon kaupungin ja/tai Vihdin kunnan omin toimenpitein tai muutoin osakassopimuksen mukaisesti kohtuullisesti poistettavissa.

 

Lunastushintana käytetään lunastettavan osakkaan omistamien osakkeiden merkintähintaa lisättynä osakkaiden yhtiöön tekemillä osakassopimukseen perustuvilla pääomasijoituksilla ja muilla vastaavilla maksusuorituksilla. Mikäli lunastettava osakas on saanut omistusosuuttaan vastaavasti Yhtiölle myönnettyä CEF-rahoitusta, huomioidaan kyseinen rahoitusosuus lunastushintaa alentavana.

 

Selvyyden vuoksi todettakoon, että mikäli molemmat valituksen alaiset päätökset kumotaan hallintotuomioistuimessa siten, ettei Salon ja Vihdin osakkuutta ole enää mahdollista jatkaa, kyseisten osakkuuksien (9,68 %) lunastushinta voi olla yhteensä enintään 7.480.400 euroa mukaan lukien osakkuuksiin liittyvien rahoitussitoumusten määrä. Vastaavasti hankkeelle kohdennetun CEF-rahoituksen toteutuessa täysimääräisenä lunastushinta rahoitusvastuineen voi olla yhteensä enintään 3.850.400 euroa.

 

5 § SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO

 

Tämä sopimus astuu voimaan allekirjoituksin.

 

Tämän sopimuksen voimassaolo päättyy,

 

(1)kun Salon kaupunginvaltuuston ja Vihdin kunnanvaltuuston Turun Tunnin Juna Oy:n osakkuutta ja rahoittamista koskevat päätökset ovat saaneet lainvoiman; tai

 

(2)kun päätökset on kumottu hallintotuomioistuimen lainvoimaisilla ratkaisuilla, ja tämän sopimuksen mukaisten neuvottelujen perusteella toteutettava lunastusmenettely on saatu päätökseen.

 

6 § ALLEKIRJOITUKSET

 

Turun kaupunki       Espoon kaupunki

 

 

Helsingin kaupunki       Salon kaupunki

 

 

Lohjan kaupunki       Vihdin kunta

 

 

Kirkkonummen kunta