Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38714.09.202015

9762-2020 (00 04 02, 00 00 01)

Turun kaupungin jäsenyyden jatkaminen WHO:n Healthy Cities-verkostossa

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on ollut Maailman terveysjärjestön (WHO) eurooppalaisen Healthy Cities -verkoston jäsen vuodesta 1987 lähtien. Verkosto on vahvistanut kaupungin hyvinvointityötä sekä kansainvälistä ja kansallista näkyvyyttä aktiivisena ja osaavana toimijana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se puoltaa Turun kaupungin osallistumista Healthy Cities -verkoston uudelle toimikaudelle sekä nimeää toiminnasta poliittisesti vastuullisen henkilön.

Kh § 387

Toimialajohtaja Minna Sartes, kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa ja erityisasiantuntija Risto Tolonen 20.7.2020:

Turun kaupunki on ollut Maailman terveysjärjestön (WHO) eurooppalaisen Healthy Cities -verkoston jäsen vuodesta 1987 lähtien. Hakuprosessi verkostoon uudelle kaudelle, Phase VII (2019-2024), on avoinna. Jäsenkaupunkien jäsenyys verkostossa jatkuu monivaiheisen hakuprosessin ajan. Turun kaupungin hakuprosessi on käynnistetty vuonna 2019 kaupunginjohtajan allekirjoittamalla kiinnostuksen osoituksella hakeutua verkoston uudelle toimikaudelle. Turun hyvinvoinnin ohjausryhmä on linjannut, että kaupungin on tarkoituksenmukaista jatkaa verkoston jäsenenä.

Verkosto on tuonut kaupungille kansainvälistä osaamista ja työkaluja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä vahvistanut Turun kansainvälistä näkyvyyttä aktiivisena toimijana. Jäsenyys WHO:n Healthy Cities -verkostossa tukee Turun asemaa myös kansallisessa hyvinvointityössä. Kansallisella tasolla WHO:n ohjelmaa toteuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoima Terve Kunta –verkosto. Turun kaupunki on kansallisen verkoston ja sen johtoryhmän jäsen. Johtoryhmän puheenjohtajana toimii nykyisellä toimikaudella toimialajohtaja Minna Sartes. 

WHO:n Healthy Cities -verkoston tavoitteet uudella toimikaudella ovat terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja terveyserojen vähentäminen sekä alueellisesti, kansallisesti ja globaalisti esimerkillinen hyvinvointijohtaminen ja WHO:n strategisten tavoitteiden toimeenpano. Jäsenkaupunkien on mahdollista painottaa verkostotyön fokusta ja käytännön toimenpiteitä omien strategisten tavoitteidensa mukaisesti.

Turun kaupungin hakemus verkostoon pohjautuu kaupungin strategiseen hyvinvointi ja aktiivisuus -ohjelmaan. Hyvinvoinnin ohjausryhmä on priorisoinut kiinnostuksen kohteiksi Healthy Cities -työssä erityisesti sosiaalisen ja alueellisen eriytymisen, kaupunkilaisten osallisuuden ja työllisyyden. Lisäksi painotetaan maahanmuuttajien ja ikääntyneiden hyvinvointia. Turku on tunnistanut verkostossa jaettavia hyviä käytäntöjä liittyen mm. aktiiviseen vapaa-aikaan, hallintorajat ylittäviin lasten ja nuorten palveluihin ja ilmastomuutoksen hyvinvointivaikutuksiin varautumiseen.

Kaupunkien hyvinvointiosaamista kasvatetaan tutkimusyhteistyön kautta, vuosittaisissa verkostotapaamisissa mukaan lukien kaupunginjohtajien ja pormestarien tapaamiset sekä WHO:n konsultaatioiden, ulkoisen seurannan ja arvioinnin kautta. Turun hyvinvoinnin ohjausryhmä vastaa verkostotoiminnan ohjaamisesta ja käytännön koordinointi toteutetaan konsernihallinnon resurssein.

WHO edellyttää, että kukin jäsenkaupunki nimeää verkosta vastaavan poliittisesti vastuullisen henkilön, joka huolehtii kaupungin verkostotoiminnan ja poliittisen päätöksenteon vuorovaikutuksesta. Nimetty poliitikko osallistuu kansainvälisen verkoston kokouksiin ja konferensseihin.

Esitämme, että kaupunginhallitus päättää

-       puoltaa Turun kaupungin osallistumista WHO:n Healthy Cities-verkoston toimintaan toimikaudella Phase VII (2019-2024)

-       nimetä WHO:n Healthy Cities-toiminnasta poliittisesti vastuullisen henkilön.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoXXXXX
tpvHyvinvoinnin ohjausryhmä