Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38014.09.202011

9794-2020 (01 01 00)

Seutuyhteistyöjohtajan viran perustaminen ja täyttäminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että johtamisjärjestelmän uudistamiseen liittyen konsernihallintoon perustetaan seutuyhteistyöjohtajan virka, joka täytetään viranhaltijalain 24 §:n mukaisena siirtona virkaan. Viran perustaa ja täyttää kaupunginhallitus. Kaupunginvaltuuston lakkautettua kaupunkikehitysryhmän johtajan viran 1.9.2020 lukien on muodostunut peruste siirtää kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman seutuyhteistyöjohtajan virkaan.

Kh § 380

Kaupunginjohtaja Minna Arve 3.9.2020:

Taustaa

Kaupunginhallitus päätti 8.10.2018 § 378 käynnistää Turun kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän tarkastelun. Ohjausryhmä laati kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle ehdotuksen päätöksenteko- ja johtamismallista.

Valtuusto päätti 14.10.2019 § 151 hyväksyä ohjausryhmän raportin suositukset linjauksina uuden hallintosäännön jatkovalmistelulle siten, että johtamismallin jatkovalmistelu tehdään raportin vaihtoehdon 2 (ns. pormestarimalli) mukaisesti.

Kaupunginvaltuusto päätti 18.05.2020 § 60 Turun kaupungin hallintosäännöstä, joka tuli voimaan 1.9.2020. Hallintosäännön mukaan kaupungin konsernihallinnon organisaatio muuttui siten, että ryhmärakenne poistui – tästä johtuen myös ryhmäjohtajien rooli poistui. Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti, että kaupunkikehitysryhmän johtajan (vak.nro 000533) virka lakkautetaan 1.9.2020 lukien.

Kaupunginjohtajan päätöksellä 28.8.2020 § 216 on vahvistettu konsernihallinnon organisaatio. Johdon tuki palvelualueelle tulee 1.9.2020 lukien mm. seutuyhteistyöyksikkö. Tähän yksikköön tarvitaan uusi yksikön johtajan virka.

Perusteet viran perustamiselle

Edellä mainituilla perusteilla kaupunginhallitukselle esitetään, että konsernihallintoon perustetaan seutuyhteistyöjohtajan virka 1.9.2020 lukien. Viran perustamisesta ja täyttämisestä päättää kaupunginhallitus. Virkaan esitetään siirrettäväksi suostumuksensa perusteella 1.9.2020 lukien kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman.

Viran täyttämistä ilman julkista hakua kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaisena siirtona virkaan perustelee se, että hallintosäännön ensimmäisen vaiheen muutoksen yhteydessä kaupunginvaltuusto on päättänyt 18.5.2020 lakkauttaa kaupunkikehitysryhmän johtajan viran 1.9.2020 lukien.

Viran lakkauttaminen ei muodosta sinällään irtisanomisperustetta, mutta mahdollistaa työnantajalle viranhaltijan siirtämisen suostumuksensa perusteella toiseen virkasuhteeseen. Laki kunnallisesta viranhaltijasta 24 § linjaa, että viranhaltija voidaan siirtää toiseen virkasuhteeseen, jonka kelpoisuusvaatimukset hän täyttää ja jota voidaan pitää hänelle sopivana, jos hänen asemansa toistaiseksi otettuna ei muutu ja perusteena on toiminnan tai tehtävien uudelleenjärjestelyyn liittyvä perusteltu syy ja hänen varsinainen palkkansa ei alene tai hän on antanut siirtoon suostumuksensa taikka siirtoon on muu hyväksyttävä syy ja viranhaltija on antanut siirtoon suostumuksensa.

Edellä mainituilla perusteilla kaupunginhallitukselle perustettavaksi esitettävää seutuyhteistyöjohtajan virkaa voidaan pitää kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaisesti sopivana johtaja Pekka Sundmanille ja hän täyttää viran kelpoisuusvaatimukset.

Seutuyhteistyöjohtajan tehtävät ja kelpoisuusvaatimus

Seutuyhteistyöjohtajan viran pääasiallisena tehtävänä on valmistella kaupunginjohtajan ohjauksessa ja yhteistyössä seudun muiden kuntien kanssa seutuyhteistyön rakenne, toimintamalli ja tehtävät.

Koska kyseessä on konsernihallinnon johtava virka, voidaan valitulle viranhaltijalle osoittaa muitakin kuin edellä mainittuja tehtäviä, joissa käytetään julkista valtaa taikka antaa toimivaltaa hallintosäännössä.

Edellä mainitulla perusteella viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi esitetään 7.500,00 €/kk sekä kelpoisuusvaatimukseksi soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä hyvä kokemus toimialasta.

Kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman täyttää viran kelpoisuusvaatimukset ja häntä on kuultu asian yhteydessä siten, että hänet voidaan siirtää antamallaan suostumuksella toistaiseksi voimassaolevaan seutuyhteistyöjohtajan virkaan 1.9.2020 lukien.

Kunnallisen viranhaltijalain 24 §:n mukaan siirrettäessä viranhaltija toiseen virkasuhteeseen hänen asemansa toistaiseksi otettuna tai määräaikaisena viranhaltijana ei muutu eikä hänen varsinainen palkkansa alene. Jotta em. määräys toteutuu, Pekka Sundmanin palkasta ja palkan osista tehdään erillinen henkilöstöjohtajan päätös.

Viranhaltijalle on ennen siirtämistä varattu tilaisuus tulla kuulluksi 17.8.2020.

EhdotusKaupunginhallitus päättää perustaa Turun kaupunkiin 1.9.2020 lukien toistaiseksi voimassaolevan seutuyhteistyöjohtajan viran ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinto.

Viran tehtäväkohtainen palkka on 7.500,00 €/kk ja kelpoisuusvaatimuksena soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä hyvä kokemus toimialasta.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että virka täytetään kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaisesti siten, että virkaan siirretään suostumuksensa perusteella 1.9.2020 lukien kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman.  

PäätösKaupunginhallitus päätti perustaa Turun kaupunkiin 1.9.2020 lukien toistaiseksi voimassaolevan seutuyhteistyöjohtajan viran ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinto ja viran täyttää kaupunginhallitus.

Viran tehtäväkohtainen palkka on 7.500,00 €/kk ja kelpoisuusvaatimuksena soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä hyvä kokemus toimialasta.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että virka täytetään kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 24 §:n mukaisesti siten, että virkaan siirretään suostumuksensa perusteella 1.9.2020 lukien kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Laivorannan esitys päätösehdotuksen hylkäämisestä raukesi kannatuksen puuttuessa.

Laivoranta pyysi merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa perustellen sitä seuraavasti:

”Asian käsittelyn yhteydessä esitin hylkyä, mutta en saanut esitykselleni kannatusta. Kannatuksen puuttuessa esitykseni ei johtanut äänestykseen. Eriävän mielipiteeni jätän, siksi, että päätös ei edistä turkulaisten yhteistä ja yleistä etua. Se ei edistä edes seutuyhteistyötä. Näin siksi, että päätöksellä luodaan väliporras, jolle ulkoistetaan kaupunginjohdolle kuuluva keskeinen asia. Samalla lisätään hallintoportaita tilanteessa, jossa nykyinen liian moniportainen hallinto on todettu tehottomaksi ja keskeiseksi syyksi kaupungin talouden romahtamiseen.”

Sundman ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedKonsernihallinto
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelukeskus
aoXXXXX