Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35831.08.20205
Kaupunginhallitus38514.09.20203

14827-2018 (00 01 02, 05 17 00)

Asunnottomuuden vähentämisen suunnitelman seuranta ja Turun kaupungin suunnitelma asunnottomuuden puolittamisen yhteistyöohjelmaan

Tiivistelmä: -

Kh § 358

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, kiinteistökehityspäällikkö Petri Liski ja erityisasiantuntija Risto Tolonen:

Kaupunginvaltuuston hyväksymän (Kv8§, 28.1.2019) asunnottomuuden vähentämisen suunnitelman 2019-2021 etenemisestä raportoidaan vuosittain kaupunginhallitukselle. Vuoden 2019 laskentapäivänä Turussa oli kaikkiaan 486 asunnotonta (vähennystä edelliseen vuoteen 18 henkilöä). Yksineläviä asunnottomia oli 433 (-42) eli 0,22 % koko väestöstä (-0,05 %). Lukumääräisesti Turussa on asunnottomia kolmanneksi eniten koko maassa Helsingin ja Espoon jälkeen ja suhteellisesti toiseksi eniten Helsingin jälkeen. Asunnottomien nuorten ja maahanmuuttajien sekä pitkäaikaisasunnottomien määrä on pienentynyt, kun taas asunnottomien lapsiperheiden ja pariskuntien määrä on kasvanut. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n asunnottomuustilasto on osittain epätarkka, mikä on huomioitava vertailuja tehtäessä. Kaupunkitutkimusohjelma toteuttaakin vuonna 2021 selvityksen turkulaisten asunnottomien profiilista, mikä mahdollistaa nykyistä vaikuttavammat asunnottomuuden poistamiseen tähtäävät palvelut. Asuntomarkkinatilannetta kuvaava ARA-indeksi on Turussa edelleen luokassa ”melko kireä”, jolloin myöskään ARA-asuntoja ei voida osoittaa riittävästi suhteessa hakijoiden määrään.

Turun suunnitelmassa asunnottomuutta vähennetään toimenpiteillä, jotka koskevat vuokra-asumista, asunnottomuuden ennaltaehkäisyä, luottotiedottomuutta, tilapäisasumista ja asunnottomuusasioiden edunvalvontaa. Asunnottomuutta ehkäisevää työtä tekevät yhdessä kaupungin toimijat, järjestöt ja muut asunnottomuustoimijat. Asumisen ongelmissa auttavia asumisneuvojia Turussa on nyt viisi. Asumisneuvontaa on kattavimmin tarjolla TVT Oy:n ja Akselikiinteistöjen palveluissa oleville vuokra-asujille. Vuoden 2019 lopulla ASTA-hankkeen, hyvinvointitoimialan ja konsernihallinnon hankeyhteistyönä aloitti yksi asumisneuvoja, joka palvelee myös muita vuokra-asujia. Hyvinvointitoimiala on näissä kaikissa osarahoittaja. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kouluttaa kokemusasiantuntijoita, joita voidaan käyttää valistustyössä ja palvelumuotoilussa. Hyvinvointitoimiala selvittää kolmen kuukauden vuokravakuuden käyttöönottoa nykyisen kahden kuukauden sijaan ja välivuokrauksen käynnistämistä vaikeasti asutettavien henkilöiden tai perheiden normaaliin asumiseen siirtymisen ensimmäiseksi vaiheeksi. Telakka-alueen läheisyyteen on suunnitteilla moduuliasumista työntekijöille. Päihdehuollon monipalvelukeskuksen hankesuunnittelu on käynnissä ja tavoitteena on keskuksen valmistuminen lokakuussa 2023 (Khkeh 58§, 2.9.2019). Vuonna 2019 Turku asutti yhteensä 130 yksinasuvaa kuntalaista ja kahdeksantoista perhettä.

Pyrkimyksenä on saada asunnottomuuden poistaminen kaupunkistrategian tavoitteisiin. Asunnottomuuden poistamisen tavoite sisältyy uuteen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimukseen (MAL). Kohtuuhintaiselle vuokra-asumiselle on asetettu tavoitteita MAL-sopimuksessa ja Turun kaupungin asunto- ja maapoliittisissa periaatteissa. Toisaalta kaupungin talouden sopeuttamisohjelmaan sisältyvä tavoite tonttimyyntitulojen kasvattamisesta voi hankaloittaa tavoitteen toteutumista.

Turku on suunnitelmakaudella mukana kansallisessa työssä asunnottomuuden vähentämiseksi. Ympäristöministeriön koordinoima Marinin hallituksen asunnottomuuden puolittamisen yhteistyöohjelma pureutuu asunnottomuustyön vahvistamiseen kuntien peruspalveluissa. Turun suunnitelma ohjelmassa rakentuu valtuuston vuonna 2019 hyväksymälle suunnitelmalle. Ohjelmakunnat ovat voineet hakea keväällä 2020 rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriöstä uuden asunnottomille tarkoitetun palvelun kehittämiseksi. Turun kaupungin hyvinvointitoimiala hakee rahoitusta toimintaan, jossa kehitetään tilapäisasumisen ja sosiaalisen tuen avulla polku pysyvään asumiseen asunnottomille, joilla ei ole päihdeongelmaa mutta jotka ovat sosiaalityön tarpeessa ja haluavat muutosta asunnottomuuteensa. Turussa hyvin toimivaa järjestöjen, palveluntuottajien ja kaupungin verkostoyhteistyötä kehitetään edelleen kutsumalla uusia toimijoita mukaan (mm. Rikosseuraamusvirasto ja talous- ja velkaneuvonta) ja luomalla uusia toimintatapoja asunnottomuusverkostotyöhön.

Oheismateriaali 1Asunnottomuuden vähentämisen seuranta

Oheismateriaali 2Turun suunnitelma asunnottomuuden puolittamisen yhteistyöohjelmaan

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi asunnottomuuden vähentämisen seurannan ja Turun suunnitelman asunnottomuuden puolittamisen yhteistyöohjelmaan.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ruohosen Vornasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 385

Pöydältä 31.8.2020 § 358

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Miikkolan esitys asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi raukesi kannatuksen puuttuessa.

Miikkola pyysi merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa perustellen sitä seuraavasti:

”Asunnottomuuden poistamisen suunnitelmasta puuttuu määrätietoinen dynamiikka. Käsitykseni mukaan se on eräänlainen tilanteenarviointi. Mittarointi puuttuu.”

Jakelu

tiedHyvinvoinnin ohjausryhmä