Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38814.09.202016

6146-2020 (00 01 01, 14.00)

Kuntouttavan työtoiminnan palvelusetelin sääntökirjan päivittäminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kuntouttavan työtoiminnan hankinnassa käytössä oleva sääntökirja päivitetään vastaamaan nykytilannetta. Tavoitteena on edelleen parantaa kuntouttavan työtoiminnan laatua ja vaikuttavuutta sekä monipuolistaa kuntouttavan työtoiminnan tarjontaa ja palveluita.

Kh § 388

Konsernihallinto, kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen, työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto, kuntoutussuunnittelija Inkeri Huuhka:

Turun kaupunginhallitus hyväksyi 6.11.2017 palvelusetelin käyttöön oton kuntouttavan työtoiminnan hankkimisessa. Samalla kaupunginhallitus hyväksyi kuntouttavan työtoiminnan ostopalveluun liittyvän sääntökirjan. Tavoitteena on ollut parantaa kuntouttavan työtoiminnan laatua ja vaikuttavuutta sekä lisätä ja monipuolistaa kuntouttavan työtoiminnan tarjontaa ja palveluita.

Kuntouttava työtoiminta

Kuntouttavasta työtoiminnasta säädetään kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa. 

Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on

Kuntien on järjestettävä kuntouttavaa työtoimintaa pitkään työttöminä olleille henkilöille, jotka saavat työmarkkinatukea tai toimeentulotukea, ja jotka eivät työ- ja toimintakykynsä takia kykene osallistumaan TE-hallinnon ensisijaisiin palveluihin. Kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen perustuu aktivointisuunnitelmaan, jonka työ- ja elinkeinotoimisto ja kunta laativat asiakkaan kanssa. Asiakkaalle suunnitellaan palvelukokonaisuus, jossa otetaan huomioon asiakkaan henkilökohtainen tilanne ja määritellään, mitä palveluita asiakkaalle tarjotaan. Kuntouttava työtoimintaa järjestetään asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan osa- tai kokopäiväisesti 1-4 päivänä viikossa 3-24 kuukauden ajan. Toiminnan on oltava tavoitteellista siten, että se parantaa asiakkaan elämänhallintaa ja toimintakykyä, jotta hän voisi työllistyä, hakeutua koulutukseen tai osallistua TE-hallinnon työllistymistä edistäviin palveluihin.

Turku on järjestänyt kuntouttavaa työtoimintaa sekä omana toimintana että ostopalveluina. Omana toimintana kuntouttavaa työtoimintaa tuotetaan Työkeskuksessa, nuorten työpajoissa ja kaupungin eri toimialoilla. Palveluntuottajia ovat tällä hetkellä Varissuon Työ ja Toiminta VT ry, Turun seudun TST ry, YHDESSÄ- yhdistys ry, Sosiaalipalvelusäätiö Ote sr ja Lounais-Suomen Martat ry, Sateenkaari Koto ry, Markku Juhani Fingeroosin muistosäätiö sr, Varsinais-Suomen Sininauha ry, Kestävän Kehityksen Yhdistys ry, Monipalvelukeskus Tsemppi ry, Valo-Valmennusyhdistys ry.

Vuonna 2019 kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita oli yhteensä noin 900, joista ostopalveluissa 555 henkilöä. Työllisyysmäärärahaa kului kuntouttavan työtoiminnan ostopalveluihin 1,1 milj. euroa. Kunta saa jokaisesta työtoimintapäivästä valtiolta korvausta 10,09 €, esimerkiksi v. 2019 reilut 450 000 euroa. Kuntouttavan työtoiminnan aikana asiakas on poissa kela-listalta, joten asiakkaasta ei makseta tuolloin työmarkkinatuen kuntaosuutta. Keskimäärin kaupungin maksu kela-listalla olevaa henkilöä kohden on ollut noin 440 €/kk, eli kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen säästää kaupungin menoja suoraan ja kohentaa kuntoutettavien asiakkaitten työ- ja toimintakykyä.

Palvelusetelin maksujärjestelmänä toimii edelleen sähköinen ostopalvelujärjestelmä PSOP.

Sääntökirjan päivitys

Sääntökirja toimii perusrakenteeltaan edelleen. Muutoksia on tehty käsikirjan ulkoasuun ja kieliasuun ja seuraaviin kokonaisuuksiin: Sääntökirjaan on päivitetty ajantasaiset lait, kuten tietosuojalaki ja saavutettavuus. Muuttuvaan toimintaympäristöön liittyviä asioita on lisätty, kuten poikkeusolot ja etäkuntoutuksen mahdollisuus (sääntökirjan liite 1). Henkilöstön kelpoisuusehtoja on täsmennetty AVI:n vaatimusten mukaisiksi.  Palveluseteleitä on jatkossa käytössä yksi, jonka arvo on 40 €/päivä, mikä on ollut hankinnan keskihinta v. 2019. Palveluseteli voidaan antaa joko asiakkaalle tai palveluntuottajalle. Palveluntuottaja tunnistus maksujärjestelmään, PSOP-järjestelmään tapahtuu suomi.fi-tunnistein.  Palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän omavalvontaa sekä asiakasarviointia, jossa käytetään Kyky-viisaria. Palveluntuottajat arvioivat asiakkaan ohjautuvuutta edelleen kohti työelämää, perehdyttävät asiakkaita ForeAmmatti-ohjelmaan, ovat säännöllisessä vuorovaikutuksessa, raportoivat ja käyttävät asiakaspalautejärjestelmää. (sääntökirjan liite 2.)

Palveluntuottajien kanssa on keskusteltu muutoksista ja heitä ohjataan muutosten mukaiseen toimintaan. Palveluntuottajat ovat kertoneet koronan aikaisista turvajärjestelyistään, jotka liittyvät asiakasmääriin, hygieniaan, etäisyyksiin ja tiloihin. Tartuntaviranomaisia on konsultoitu ja viranomaisilta on saatu ohjeita epidemia-aikaisiin varotoimiin. Kaupunki on valmis ohjeistamaan palveluntuottajia koko ajan. Kuntouttavaa työtoimintaa toteutetaan etänä ja asteittain varovaisesti toteutetaan yksilö- ja pienryhmätapaamisia.

Liite 1Kuntouttavan työtoiminnan palvelusetelin sääntökirja

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus hyväksyy liitteenä 1 olevan kuntouttavan työtoiminnan palvelusetelin sääntökirjan liitteineen kuntouttavan työtoiminnan palvelusetelin hankinnan perustaksi siten, että sääntökirja tulee voimaan sääntökirjan hyväksymispäätöksestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvTyöllisyyspalvelukeskus


Liitteet:

Kh § 388
Liite 1:Kuntouttavan työtoiminnan palvelusetelin sääntökirja