Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja19614.08.2020 

14483-2019 (02 05 05)

Paimion parantola -säätiö sr perustamisasiakirjoihin tehtävät tarvittavat muutokset

Johtava kaupunginlakimies Laura Klami 7.8.2020:

Aikaisemmat päätökset

Turun kaupunginhallitus on 19.12.2019 § 511 päättänyt, että Turun kaupunki osallistuu Paimion parantola -säätiön perustamiseen, hyväksyy tuon päätöksen liitteinä 1-3 olleet perustamiskirjan, säätiön säännöt sekä toimintasuunnitelman sekä luovuttaa 30.000 euroa säätiön peruspääoman suorittamiseksi.

Kaupunginhallitus on samalla päätöksellään oikeuttanut kaupunginjohtajan tekemään liitteinä oleviin asiakirjoihin tarvittaessa muutoksia ja täsmennyksiä.

Kaupunginhallituksen edellä mainitun päätöksen yhteydessä on kerrottu, että Paimion parantola -säätiön perustamisasiakirjoja valmistelee asianajotoimisto. Saadun tiedon mukaan asiakirjoihin saatetaan vielä tehdä tarvittavia muutoksia, minkä vuoksi on perusteltua oikeuttaa kaupunginjohtaja päättämään tarvittavista muutoksista ja täsmennyksistä.

Tarvittavat muutokset

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen säätiön perustamisen valmistelijat ovat ilmoittaneet Verohallinnon antaneen kielteisen ennakkoratkaisun parantolasäätiön yleishyödyllisyydestä. Säätiön perustamisen valmistelijat ovat kertoneet hakeneensa ratkaisua tilanteeseen, joka toteuttaisi säätiön perustamiselle asetetut alkuperäiset tavoitteet ja olisi myös käytännössä toteuttamiskelpoinen. Ratkaisuna perustamisen valmistelijat ehdottavat mallia, jossa säätiö heti otettuaan vastaan parantolakiinteistön toteuttaa yhtiöittämisen, jossa kiinteistön omistus, ylläpito ja vuokraustoiminta siirretään säätiön kokonaan omistamalle kiinteistöyhtiölle, joka säätiön omistajavalvonnassa vastaa parantolassa harjoitettavasta vuokraustoiminnasta. Arvokas irtaimisto jäisi säätiön suoraan omistukseen. Säätiöllä tulee säilymään vastuu ainutlaatuisen arkkitehtuurin säilymisestä ja suojelemisesta sekä myös vastuu parantolassa tapahtuvasta moninaisesta muusta yleishyödyllisestä toiminnasta ja rakennuksiin liittyvän kulttuuriperinnön säilymisestä sekä vaalimisesta.

Edellä kerrotun johdosta Paimion parantola -säätiön perustamiseen tarvittaviin asiakirjoihin, perustamiskirjaan ja sääntöihin, on tehty muutoksia. Säätiön perustamiskirjaan tehdyn muutoksen mukaan säätiö omistaa tarkoituksensa toteuttamiseksi Paimion parantolan kiinteistöjen omistavan yhtiön osakkeet säilyttäen kiinteistökokonaisuuden tuleville sukupolville ja toimii Alvar ja Aino Aallon Paimion parantolaan liittyvän arkkitehtuurin ja muotoilun säilymiseksi ja edistää sitä koskevaa tutkimusta yhteistyössä kotimaisten ja kansainvälisten museoiden, laitosten ja tutkijoiden kanssa.

Perustamiskirjan kohtaa ”Muut säätiölle tulevat varat” on myös muutettu. Suomen valtio sitoutuu peruspääoman lisäksi luovuttamaan säätiölle enintään 2.500.000 euroa seuraavan neljän vuoden aikana erikseen laadittavan suunnitelman mukaan (jatko lisätty) siten, että kiinteistön kunnossapitoon tarkoitettu osa tästä määrärahasta voidaan maksaa suoraan säätiön perustamalle kiinteistöyhtiölle kustannusten kohdentamisen mukaisesti.

Lisäksi säätiön perustamiskirjaan on otettu kohta, että säätiön tulee vastaanotettuaan edellä mainittujen kiinteistöjen luovutuksen, ryhtyä toimenpiteisiin kiinteistöjen ja niillä harjoitettavan vuokraustoiminnan siirtämiseksi perustamalleen osakeyhtiölle, jonka vastuulla tulee olla kiinteistöjen omistaminen, hallinnoiminen, ylläpitäminen sekä vuokraaminen. Kiinteistöllä oleva irtaimisto tulee säilyttää säätiön omistuksessa ja säätiön siitä huolehdittava sen kulttuurihistoriallisen arvon edellyttämällä tavalla.

Säätiön sääntöjä on muutettu siten, että säätiön toimintamuodoista on poistettu kohdat, joiden mukaan säätiö omistaa, hallinnoi ja ylläpitää Paimion parantolan kiinteistöä Alvar Aallon perintöä kunnioittaen ja säilyttäen kiinteistökokonaisuuden tuleville sukupolville sekä edistää Paimion parantolassa tapahtuvaa liiketoimintaa tavoitteena kiinteistökokonaisuuden monipuolinen ja kestävä kehittäminen.

Säätiön toimintamuotoja koskeva sääntöjen kohta on muutettu kuulumaan seuraavasti:

Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö

- omistaa Paimion parantolan kiinteistöjen omistavan yhtiön osakkeet säilyttäen kiinteistökokonaisuuden tuleville sukupolville,

- toimii Alvar ja Aino Aallon Paimion parantolaan liittyvän arkkitehtuurin ja muotoilun säilymiseksi ja edistää sitä koskevaa tutkimusta yhteistyössä kotimaisten ja kansainvälisten museoiden, laitosten ja tutkijoiden kanssa,

- omistaa ja huolehtii Paimion parantolassa olevasta irtaimistosta sen kulttuurihistoriallisen arvon edellyttämällä tavalla,

- voi mahdollisuuksien mukaan tukea Paimion parantolaan liittyvää arkkitehtuurin ja muotoilun kulttuurihistoriallista tutkimusta, sekä

- voi toteuttaa säätiön tavoitteita muulla säätiön hallituksen päättämällä tavalla, joka on yhdenmukainen säätiön sääntöjen ja tavoitteiden kanssa.

Kaupunginhallitus on aikaisemmalla päätöksellään oikeuttanut kaupunginjohtajan tekemään perustamisasiakirjoihin tarvittavia muutoksia ja täsmennyksiä. Lisäksi toimivallan osalta voidaan todeta, että Turun kaupungin säännöstössä kaupunginjohtaja on oikeutettu antamaan yhtiölle tai säätiölle Turun kaupungin kannanoton tytäryhtiön perustamisesta, mikäli tytäryhtiön perustaja on muu kuin Turun kaupungin strategiseksi yhteisöksi määritelty yhtiö tai säätiö.

Liite 1Paimion parantola -säätiön perustamiskirja

Liite 2Paimion parantola -säätiön säännöt

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin hyväksyä liitteinä 1-2 olevat Paimion parantola -säätiön perustamiskirjan ja säätiön säännöt niihin tehtyine muutoksineen.

Lisäksi päätin, että päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaiseksi tuloa.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, lakiasiat
tpvXXXXX


Liitteet:

Konha § 196
Liite 1:Paimion parantola -säätiön perustamiskirja
Liite 2:Paimion parantola -säätiön säännöt