Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34417.08.202013

7641-2020 (02 05 01)

Ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2020 perusrahoituksen ja lisärahoitusten hakeminen

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ilmoittanut ammatillisen koulutuksen järjestäjille vuoden 2020 aikana jaettavaksi jätetyn perusrahoituksen sekä neljännen lisätalousarvion perusteella lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen ja koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen myönnettävien lisärahoitusten hakemisesta. Kaupunginhallitukselle esitetään hakemuksen tekemistä sivistystoimialan valmistelun mukaisesti.

Kh § 344

Toimialajohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja rehtori Päivi Lehtinen 6.8.2020:

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti 13.12.2019 ammatillisen koulutuksen järjestäjien tavoitteellisista opiskelijavuosimääristä ja perusrahoituksesta vuodelle 2020. Laskennallista rahoitusta jäi jaettavaksi varainhoitovuoden aikana tehtävillä lisäsuoritepäätöksillä. Ensimmäinen lisäsuoritepäätös tehtiin 16.6.2020.

Nyt on haettavissa toisen lisäsuoritepäätöksen perusrahoitus. Lisäksi haettavissa on neljännen lisätalousarvion perusteella lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen ja koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen myönnettävä lisärahoitus. Hakemukset tulee jättää viimeistään 31.8.2020.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt jakaa ammatillisen koulutuksen järjestäjille lisärahoitusta perusrahoituksen kautta 12,3 M€, lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen 16,5 M€ ja koronan aiheuttaman poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen 30 M€.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki hakee perusrahoituksen kautta lisäystä ammatillisen koulutuksen perusrahoitukseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö arvioi lisäystarpeen toiminnan toteutumaraporttien perusteella.

Lisäksi kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki hakee lähihoitajakoulutuksen lisäämistä 60 opiskelijavuodella, perustuen hoitajamitoituksen tarpeisiin vastaamisella. Valtionosuuslisäyksen arvioidaan olevan noin 500 000 euroa.

Edelleen kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki hakee koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen 1,3 miljoona euroa. Rahoitus käytetään opetus- ja kulttuuriministeriön edellyttämiin toimenpiteisiin: poikkeusolojen aikana heikosti tavoitettujen opiskelijoiden etsiminen ja heidän tilanteensa kartoittaminen, opiskelijoiden yksilöllisten tilanteiden mukaisesti järjestetty lähiopetus ja ohjaus, esim. pienimuotoisissa pajoissa, viivästyneiden opintojen kiinni kuromiseksi, muu opiskelijoiden tarvitsema ohjaus ja tuki tarvittaessa moniammatillisena yhteistyönä ja erityisen tuen keinovalikoimalla, opinto- ja uraohjaus erityisesti valmistumassa oleville opiskelijoille, opiskelijoiden henkilökohtaisten osaamisen kehittämissuunnitelmien päivittäminen, korvaavien koulutus- ja oppisopimuspaikkojen etsiminen ja tarvittaessa opiskelijoiden tavanomaista tiiviimpi ohjaus työpaikoilla ja rästiin jääneiden osaamisen näyttöjen mahdollistaminen joko työpaikoilla tai tarvittaessa oppilaitoksen oppimisympäristöissä.

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 26.6.2020

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hakea ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2020 lisäsuoritepäätöksellä myönnettävää perus- ja lisärahoitusta edellä esitetyn mukaisesti. Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että sivistystoimialan toimialajohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan hakemus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSivistystoimiala