Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus33717.08.20208

6983-2020 (01 01 00)

Neljän terveyskeskuslääkärin viran perustaminen hyvinvointitoimialan terveyspalveluihin

Tiivistelmä: -

Kh § 337

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 3.8.2020:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialan terveyspalveluihin perustetaan neljä uutta terveyskeskuslääkärin virkaa.

Virkojen perustamista on perusteltu kysynnän merkittävällä kasvulla lakisääteisissä palveluissa.

Palveluiden kysynnän kasvu on aiheuttanut lääkäreiden kiireettömien aikojen saatavuuden hoitotakuun (3 kk:n) rajalle. Työkuorman kasvu liian suureksi on myös näkynyt Aluehallintoviraston työsuojelun tekemissä terveysasemien tarkastuksissa. Tarkastusten pohjalta Aluehallintovirasto on antanut toimialalle toimenpidemääräykset ja uhkasakon.

Terveyskeskustoiminnan uudistaminen sisältyy hyvinvointitoimialan sopeuttamisohjelmaan. Terveyskeskustoimintamallin uudistamisella haetaan kustannussäästöjä. Toimintamallin uudistamista ei esityksen mukaan voida tehdä, jos lääkäriresurssi on vajaa. Toimialajohtajan esityksen mukaan lääkäriresurssia lisäämällä päästään toimialan kehittämistoimenpiteissä eteenpäin ja pystytään parantamaan työnantajamainetta ja täyttämään työnantajan työsuojelulliset velvoitteet.

Virkojen perustamisen myötä on tavoitteena vähentää ostolääkäreiden käyttöä.  Terveysasemilla on jouduttu turvautumaan ostolääkäreihin, jotta lakisääteiset palvelut saadaan tuotettua. Vuositasolla (TP2019) tähän on mennyt kokonaisuudessaan yli 1 miljoona euroa.

Säästöjä voidaan saada myös palveluiden ostojen vähentämisellä sairaanhoitopiirin päivystyksen käytöstä. Yksi nopean linjan lääkärin käynti TYKS Akuutissa (EPLL) virka-aikaan maksaa 125–200 euroa. Jo yhden lääkärikäynnin vähentäminen päivässä/ työntekijä (4 lääkäriä, 200 päivää) tuo vuositasolla 100 000–160 000 € säästön sairaanhoitopiirin laskutuksessa.

Toimialajohtajan esityksessä on kuvattu tarkemmin lääkärin virkojen perustamisella haettavia kustannussäästöjä.

Virkojen perustaminen on hyväksytty hyvinvointitoimialan vuoden 2020 henkilöstösuunnitelmassa ja kustannukset on huomioitu toimialan talousarviossa.

Perustettavaksi esitettyjen virkojen toiminnallisen tarpeen osalta strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Virkojen perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan vuoden 2020 sekä sitä seuraavien vuosien talousarvioon. Toimialan tulee lisäksi huomioida vuodelle 2020 asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä. Toimialan tulee lisäksi seurata uusien virkojen perustamisesta saavutettavia kustannussäästöjä ja tarvittaessa raportoida em. säästöistä.

Terveyskeskuslääkärin virkojen tehtäväkohtainen palkka on 1.8.2020 lukien voimaan tuleen yleiskorotuksen jälkeen 3082,74 €/kk. Strategisella HR:llä ei ole muutoin huomautettavaa toimialan esitykseen.

Liite 1Lomake virkojen perustamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.9.2020 lukien neljä terveyskeskuslääkärin virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 3082,74 €/kk (LS/L1V3002) joiden kelpoisuusvaatimuksena on yleislääkärin oikeuden omaava laillistettu lääkäri ja,

että perustettavat virat saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä julkisella haulla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 337
Liite 1:Lomake virkojen perustamisesta