Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus32010.08.20204

7501-2020 (02 05 01)

Turun kaupungin toiminta-avustus 2021-2025 kahden Fraunhofer Innovation Platform -tutkimusyksikön perustamiseksi Turkuun

Tiivistelmä: -

Kh § 320

Johtava asiantuntija Esa Tuomisto 24.6.2020:

Teknologiakampus Turku on lähettänyt kaupungille toiminta-avustusanomuksen, joka kohdistuu kahden Fraunhofer –tutkimusyksikön (Fraunhofer Innovation Platform, FIP) perustamiseen Turkuun. Haetun toiminta-avustuksen vuosittainen yhteissumma on 160.000 euroa ja toiminta-avustusta haetaan tutkimusyksikköjen perustamisen aloituskaudeksi viisivuotisena 2021-2025.

Teknologiakampus Turun toiminta-avustusanomus on tämän esityksen oheismateriaalina.

Toiminta-avustusanomus ja sen kohteena oleva Fraunhofer -yhteistyön valmisteluprosessi ovat osa Teknologiakampus Turun pitkän aikavälin strategista kehittämiskokonaisuutta, johon kaupunki on osaltaan liittynyt ja sitoutunut Teknologiakampus Turun yhtenä sopimusosapuolena ja yhteistyökumppanina.

Teknologiakampuksen tavoitteena on luoda Turkuun vahva ja laaja-alainen tekniikan osaamiskeskittymä, joka edistää Lounais-Suomen kilpailukykyä sekä alueen yritysten kehittymistä pitkällä aikavälillä.

Teknologiakampus Turun sopimusosapuolet ovat Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia, Turun kaupunki ja Turku Science Park Oy.

Teknologiakampus edistää Turun neljän korkeakoulun eli Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian tekniikan koulutusta ja tutkimusta. Samalla se yhdistää korkeakoulujen voimavarat tukemaan alueen yritysten tuotekehitys- ja innovaatiotoimintaa.

Teknologiakampuksen päätehtävät ovat neljän korkeakoulun

Teknologiakampuksen toimenpidekokonaisuus on rakennettu siten, että se kattaa sekä tekniikan koulutuksen ja tutkimuksen tarjonnan vahvistamisen ja kehittämisen korkeakouluissa, myös samaan aikaan luo pohjaa tekniikan alojen koulutuksen kysynnälle ja sen vahvistamiselle laajapohjaisella yhteistyöllä.

Turun kaupungin toiminnallinen rooli ja vastuu Teknologiakampuksessa liittyy erityisesti tekniikan alan vetovoimaisuuden ja koulutuksen kysynnän vahvistamiseen sekä yhteistyön lisäämiseen alueella. Tätä tavoitetta kaupunki toteuttaa kaupunkitasolla ja koko Lounais-Suomen alueella toteutettavan STEAM -toimintamallin puitteissa. Sivistystoimialan koordinointivastuulla olevan STEAMin tavoitteena on lisätä matematiikan, tekniikan ja luonnontieteiden alojen kiinnostavuutta ja kannustaa näiden alojen jatko-opintoihin laaja-alaisella ja pitkäjänteisellä kehittämistoimien kokonaisuudella, joka ulottuu varhaiskasvatuksesta aina 2. asteelle saakka.

Teknologiakampus Turun kokonaisuus on kehittynyt erittäin nopeasti ja myönteisesti erityisesti sen jälkeen, kun Opetus- ja kulttuuriministeriö kesällä 2019 myönsi Turun yliopistolle laajennetut DI -koulutusoikeudet kone- ja materiaalitekniikassa. Turun yliopistoon perustettava Teknillinen tiedekunta aloittaa toimintansa 1.1.2021. Ensimmäinen haku syksyn 2020 laajennettuihin tekniikan DI -koulutuksiin tuotti erinomaisen tuloksen sekä määrällisesti että laadullisesti. Turun yliopiston konetekniikkaan hakeneiden uusien opiskelijoiden alin hyväksytty pisteraja asettui Suomen kärkeen samalle tasolle Aalto -yliopiston kanssa. Kone- ja materiaalitekniikan uusiin professuureihin saatiin ennätyksellinen (lähes 300) hakijamäärä. Samalla hakijamäärät tekniikan koulutuksiin myös muissa Turun korkeakouluissa kehittyivät myönteisesti ja kasvoivat nekin.

Tiivis yhteenveto Teknologiakampus Turun tähänastisista tuloksista on luettavissa alla olevista linkeistä:

https://www.epressi.com/tiedotteet/kaupungit-ja-kunnat/teknologiakampus-turku-osoittaa-alueellisen-yhteistyon-voiman.html

https://www.epressi.com/tiedotteet/kaupungit-ja-kunnat/teknologicampus-abo-visar-styrkan-i-regionalt-samarbete.html

Turun kaupunki on viime vuosina panostanut hyvin merkittävästi alueen teknillisen koulutuksen ja tutkimuksen ja erityisesti yliopistotason koulutuksen ja tutkimuksen vahvistamiseen Turussa. Kaupungin rahoitusta suunnataan parhaillaan sekä Teknologiakampuksen perustoimintaan että erillishankkeisiin, mm. kahteen kone- ja materiaalitekniikan lahjoitusprofessuuriin Turun yliopistolle sekä kaupungin omalla toteutusvastuulla olevan STEAM -toimintamallin perusrahoitukseen. Rahoitettava kokonaisuus muuttuu vuosittain hankkeiden päättyessä ja uusien hankkeiden alkaessa. Ohjenuorana kaupungin puolella on vaikuttavuus: rahoitusta pyritään suuntaamaan ensisijaisesti kohteisiin, jotka tukevat Turun tekniikan koulutuskokonaisuutta ja sen pitemmän aikavälin rakenteiden ja yhteistoimintamuotojen kehittymistä. Toisena ohjaavana periaatteena on täydentävyys: alueellisella rahoituksella on mahdollista edistää niitä tärkeitä kehityskohteita, jotka eivät syystä tai toisesta mahdu korkeakoulujen valtionrahoitusmallin puitteisiin. Näin voidaan samalla edistää alueellisia painotuksia ja ratkaista erityistarpeita, jotka ovat juuri Turulle ominaisia.

Erityisen tuen suuntaaminen Teknologiakampukselle voidaan nähdä perusteltuna ensinnäkin siksi, että tekniikan koulutuksen ja tutkimuksen vahvistamisella on Turun ja Lounais-Suomen elinkeinorakenteen huomioiden ratkaiseva merkitys tulevaisuuden kilpailukykytekijänä. Toisena perusteluna on, että Turku on tässä kuromassa kiinni vuosikymmenien ajan kertynyttä takamatkaa verrattuna erityisesti pääkaupunkiseutuun, Tampereen seutuun ja Ouluun. Turun tekniikan koulutuksen ja tutkimuksen uusi alkukiihdytys on ollut todella menestyksekäs, mutta pelkkiin pikavoittoihin ei tässä ole syytä tyytyä. Esimerkiksi Turun yliopiston uusi teknillinen tiedekunta on täydessä toiminnallisessa vahvuudessaan vasta 2020 -luvun puolivälissä, kun kaikki tutkinto-ohjelman vuosikurssit ovat täynnä ja ensimmäiset tänä vuonna sisäänotetut opiskelijat alkavat valmistua.

Teknologiakampuksen nyt hakema toiminta-avustus saksalaisen, Euroopan vahvimman soveltavan tutkimuksen organisaation Fraunhofer -säätiön Turkuun sijoittumiselle on Teknologiakampuksen kokonaisuuden olennainen osatekijä. Hanke on toteutuessaan hyvin merkittävä strateginen päänavaus, jossa Turku on edelläkävijänä Suomessa. Mahdollisuus liittyä Fraunhoferin 70:n tutkimusinstituutin ja yli 25.000 hengen muodostamaan kansainväliseen tutkimus- ja tiedeyhteisöön avaa tulevaisuudessa merkittäviä mahdollisuuksia sekä aineettoman että aineellisen pääoman kasvattamiselle Turussa. Fraunhofer -yhteistyön potentiaaliset hyödyt osaamisen vahvistumiselle sekä alueen korkeakouluyhteisössä että erityisesti valmistavan teknologiateollisuuden yrityksissä ovat kiistattomat.

Haettu toiminta -avustus on huomioitu ja siihen on varauduttu kaupungin vuoden 2021 talousarviosuunnittelussa koskien Korkeakouluyhteistyön varausmäärärahaa. Ko. määrärahan suunniteltu kehys laskee vuoden 2020 tasosta kyseessä olevan toiminta-avustuksen myöntämisestä huolimatta.

Esitän, että Turun kaupunki varaa 2021-2025 talousarvioihin 160.000 euron vuotuisen määrärahan myönnettäväksi toiminta-avustuksena Teknologiakampus Turulle kahden Fraunhofer Innovation Platform –tutkimusyksikön perustamiseen Turkuun. Toiminta-avustus maksetaan vuosittain ja sen 1. erä voidaan laskuttaa kaupungilta tutkimusyksikön/yksikköjen tultua perustetuksi, mikä on todennettava asiaan kuuluvalla perustamisasiakirjalla. Toiminta-avustuksen kohdentumisesta päätetään, sen käyttöä valvotaan ja siitä raportoidaan vuosittain Teknologiakampus Turun ohjausryhmässä.

Oheismateriaali 1Teknologiakampus Turun toiminta-avustusanomus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, Turun kaupunki varaa 2021-2025 talousarvioihin 160.000 euron vuotuisen määrärahan myönnettäväksi toiminta-avustuksena Teknologiakampus Turulle kahden Fraunhofer Innovation Platform –tutkimusyksikön perustamiseen Turkuun.

Toiminta-avustus maksetaan vuosittain ja sen 1. erä voidaan laskuttaa kaupungilta tutkimusyksikön/yksikköjen tultua perustetuksi, mikä on todennettava asiaan kuuluvalla perustamisasiakirjalla.

Toiminta-avustuksen kohdentumisesta päätetään, sen käyttöä valvotaan ja siitä raportoidaan vuosittain Teknologiakampus Turun ohjausryhmässä.                      

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTeknologiakampus Turku
tiedKonsernihallinto, elinkeino, osaaminen ja kaupunkitutkimus
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus