AIESOPIMUS

 

Tämä on aiesopimus hankekumppanuudesta sosiaali- ja terveysministeriössä 31.7.2020 saakka avoinna olevassa valtionavustushaussa itsemurhien ehkäisemiseksi. HAKUILMOITUS VN/10169/2020

 

Osana mielenterveysstrategian ja itsemurhien ehkäisyohjelman toimeenpanoa rahoitettavilla hankkeilla pyritään estämään itsemurhia. Tähän hakuun kuuluvat myös hakemukset toimenpiteistä, joilla pyritään estämään itsemurhia COVID-19-virustautiepidemian poikkeus-oloihin johtaneessa yhteiskunnallisessa kriisissä ja jotka samalla luovat valmiuksia valmistautua vastaaviin tilanteisiin tulevaisuudessa

 

Hanke kohdistuu seuraaviin valtionavustushaun toimenpidekokonaisuuksiin:

Toteutetaan itsemurhien ehkäisyohjelman toimenpide-ehdotuksia riskiryhmien tukemiseksi. Näiden hankkeiden hakijoina voivat olla kunnat tai kuntayhtymät ja näiden kanssa kiinteästi yhteistyössä toimivat yleishyödylliset yhteisöt, jos ne toteuttavat hankkeensa yhdessä edellä mainittujen julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluyksiköiden kanssa.

 

Hankkeen tavoitteena on

Vähentää itsemurhien määrää alueella, kehittää ohjausta ja vahvistaa osaamista itsemurhien ehkäisyssä:

Luoda alueelle käytäntö, jossa itsemurhaa yrittäneille tarjotaan mahdollisuus ASSIP/Linity interventioon itsemurhayrityksen jälkeen kunnan, kuntayhtymän tai sairaanhoitopiirin ja alueellisen Mieli kriisikeskuksen tai keskusten yhteistyönä. LINITY interventiosta tuotetaan e- Linity versio, joka mahdollistaa intervention toteuttamisen etäyhteydellä videovälitteisesti. Hankkeen kuluessa voidaan myös kouluttaa kunnan / kuntayhtymän / sairaanhoitopiirin työntekijöitä toteuttamaan Linity interventiota, mikäli siihen on kiinnostusta.

Luoda alueelle käytäntö, jolla itsemurhan kautta läheisensä menettäneelle tarjotaan joko yksilöllistä tai ryhmämuotoista tukea läheisen itsemurhan jälkeen ja läheisten huomiointi Lapset puheeksi -menetelmällä.

Ehkäistä velkaantumisen aiheuttamaa itsetuhoisuutta ja itsemurhariskiä tarjoamalla koulutusta velkaantuneita kohtaaville toimijoille itsemurhariskin havaitsemiseen, puheeksi- ottoon ja ohjaamiseen tarvittavan avun piiriin. Lisätä osaamista ja kehittää yhteistyötä alueella itsemurhien ehkäisemiseksi

Lisätä kunnan, kuntayhtymän tai sairaanhoitopiirin henkilöstön osaamista itsemurhavaaran tunnistamisessa ja puheeksi-otossa ja kehittää yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalveluiden ja kolmannen sektorin kanssa itsemurhien ehkäisemiseksi

Kehittää edelleen Itsetuhoisuuden havaitsemisen ja puheeksi-oton koulutusmallia ja tuottaa siitä myös e-malli, joka toimii etäyhteydellä.

Kehittää yhteistyömuotojen itsetuhoisten potilaiden ja asiakkaiden tukemisessa ja hoitoon ohjauksessa,   

Väestön tiedon lisääminen itsetuhoisuudesta ja itsemurhien ehkäisystä ja tiedonkautta asennemuutosten tukeminen. 

 

 

 

 

Kunta, kuntayhtymä tai sairaanohoitopiiri nimittää alueeltaan yhteyshenkilön, joka osana omaa työtään vastaa yhteydenpidosta MIELI ry:n hankekoordinaatioon ja Turun kriisikeskus / Mieli Lounais-Suomen Mieleterveys ry:hyn. Lisäksi kunta, kuntayhtymä tai sairaanhoitopiiri mahdollistaa henkilöstöryhmien osallistumisen tarjottavaan koulutukseen ja yhteistyökäytäntöjen kehittämiseen itsemurhien ehkäisemiseksi ja riskiryhmien tukemiseksi.

 

MIELI ry toimii hankehallinnoijana ja toimittaa hakemuksen sosiaali- ja terveysministeriöön. Kunnan, kuntayhtymän tai sairaanhoitopiirin henkilöstön asiakasohjukseen, ohjauspolkujen ja yhteistyökäytänöjen kehittämiseen koulutuksiin käyttämä työaika muodostaa osan hankkeen omarahoitusosuudesta.

 

Paikka ja aika

 

_______________________________________

 

Allekirjoitukset

 

_______________________________________ ________________________________________

Organisaatio               

            Johtaja kriisikeskustoiminnot

MIELI Suomen Mielenterveys ry

            MIELI Psykisk Hälsa Finland rf