Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, strateginen hankinta 
Loppupvm 31.8.2020, Hankintapäällikkö7217.06.2020 

1358-2020 (02 08 00)

Puhtaanapidon tarvikkeita ajalle 15.6.2020 (tavoite)-30.4.2023 koskeva hankintaoikaisu, oikaisu päätökseen 16.6.2020 § 67

 

Projektipäällikkö Mikko Harteela 17.6.2020:

 

Asian tausta

 

Turun kaupungin strategisen hankinnan hankintapäällikkö on tehnyt

hankintapäätöksen 3.6.2020 § 55, jolla on päätetty, että puhtaanapidon tarvikkeita hankitaan osakokonaisuuskohtaisesti tarjotuin hinnoin sekä muutoin tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin seuraavilta toimittajilta:

 

osakokonaisuuden 1 osalta Clean Key Oy:ltä ajalla 15.6.2020 (tavoite)–30.4.2023

osakokonaisuuden 2 osalta VeliMark Oy:ltä ajalla 15.6.2020 (tavoite)–30.4.2023

osakokonaisuuden 3 osalta VeliMark Oy:ltä ajalla 15.6.2020 (tavoite)–30.4.2023

osakokonaisuuden 4 osalta Pamark Oy:ltä ajalla 1.12.2021 (tavoite)–30.4.2023

 

Hankintapäätöksen tekemisen jälkeen päätöksessä on huomattu virhe, jonka seurauksena hankintayksikkö on ottanut omasta aloitteestaan hankintaoikaisun käsiteltäväksi.

 

Hankintaoikaisu perusteineen

 

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

 

Hankintalain 132 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

 

Hankintayksikkö on hankintapäätöksen tekemisen jälkeen todennut osakokonaisuuteen 1 tarjotun Clean Key Oy:n tarjouksen sekä VeliMark Oy:n tarjouksen 2 tarjouspyynnön hinnoitteluliitteen vastaiseksi koskien osakokonaisuuden 1 tuotepositiota 12 ja tarjouspyynnön vastaiseksi koskien tuotepositioita 26, 31, 32 ja 36 Lisäksi hankintayksikkö on todennut hankintapäätöksen tekemisen jälkeen osakokonaisuuteen 1 tarjotun Diversey Suomi Oy:n tarjouksen, Hartman Rauta Oy:n tarjouksen, Pamark Oy:n tarjouksen sekä VeliMarkin tarjoukset 1 ja 2 tarjouspyynnön hinnoitteluliitteen vastaisiksi koskien osakokonaisuuden 1 tuotepositiota 22. Lisäksi hankintayksikkö on todennut hankintapäätöksen tekemisen jälkeen osakokonaisuuteen 1 tarjotun VeliMark Oy:n tarjouksen 1 ja tarjouksen 2 tarjouspyynnön hinnoitteluliitteen vastaisiksi koskien osakokonaisuuden 1 tuotepositiota 23.

 

Clean Key Oy ja VeliMark Oy tarjouksella 2 ovat tarjonneet tuotepositioon 12 (desinfioiva puhdistusaine) tuotteen, joka ei vastaa tarjouspyynnön hinnoitteluliitteessä asetettuja tuotevaatimuksia. Tuoteposition 12 vaatimuksina on edellytetty seuraavaa: ”Pesevä desinfektioaine spraypullossa lääkinnällisten välineiden ja laitteiden sekä vettä sietävien pintojen pesuun ja desinfektioon. Soveltuu myös eritetahradesinfektioon. Vetyperoksidipohjainen hapan peroksygeeni. Yksivaiheinen eritedesinfektio. Valmis käyttöliuos.” sekä ”pH-arvo 1,5–2,5”. Tarjotulla tuotteella ei ole lääkinnällisten laitteiden desinfektioon vaadittua CE-merkkiä ja tuotteesta puuttuu pesevä ainesosa.

 

Clean Key Oy ja VeliMark Oy tarjouksella 2 ovat tarjonneet tuotepositioihin 26 (huuhtelukirkaste), 31 (itsepesevän uunin huuhtelukirkaste), 32 (itsepesevän uunin pesuaine) sekä 36 (koneastianpesuaine) tuotteita, joiden turvapakkaus ei vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjouspyynnössä on edellytetty turvapakatuilta tuotteilta seuraavaa: ”Tuotteiden ristiin kytkentä on värikoodauksen lisäksi mekaanisesti estetty liittimessä olevan mekaanisen koodauksen avulla. Tarjotuissa tuotteissa ristiin kytkentää ei ole mekaanisesti estetty. Lisäksi tarjotuista tuotteista puuttuu tarjouspyynnön vaatimusten vastaisesti mahdollisuus liittää tyhjäkannuhälytin.

 

Diversey Suomi Oy, Hartman Rauta Oy, Pamark Oy ja VeliMark Oy tarjouksillaan 1 ja 2 ovat tarjonneet tuotepositioon 22 (heikosti hapan puhdistusaine) tuotteen, joka ei vastaa tarjouspyynnön hinnoitteluliitteen vaatimuksia. Tarjottu tuote on kalkinpoistoaine, kun on edellytetty puhdistusainetta.

 

VeliMark Oy tarjouksellaan 1 ja 2 on tarjonnut tuotepositioon 23 (heikosti hapan puhdistusaine) tuotteen, joka ei vastaa tarjouspyynnön hinnoitteluliitteen vaatimuksia. Tarjottu tuote sisältää väriainetta ja tarjouspyynnön hinnoitteluliitteen vaatimuksena on väriaineettomuus. Tarjotun tuotteen pH-arvo ei myöskään vastaa tarjouspyynnön hinnoitteluliitteen vaatimuksia.

 

Tarjouspyynnön liitteessä 2 (hinnoitteluliite) on todettu, että tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden osalta huomioidaan poikkeamat tarjottujen tuotteiden osalta. Poikkeamaksi katsotaan mm. se, että tuote ei vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjousten vertailussa poikkeamarivin kohdalla käytetään kaikkien tarjoajien kalleinta tuotteen hintaa kerrottuna 1,5:llä. Poikkeamat per osakokonaisuus lasketaan yhteen, ja jos niitä on enemmän kuin viisi (5) kappaletta, tarjous osakokonaisuuteen hylätään.

 

Kun Clean Key Oy:n tarjouksen ja VeliMark Oy:n tarjouksen 2 positioiden 12, 26, 31, 32 ja 36, Diversey Suomi Oy:n, Hartman Rauta Oy:n ja Pamark Oy:n tarjousten sekä VeliMark Oy:n tarjousten 1 ja 2 position 22 ja VeliMark Oy:n tarjousten 1 ja 2 position 23 kohdalla tarjotut tuotteet on hankintapäätöksen tekemisen jälkeen havaittu tarjouspyynnön ja sen liitteiden vaatimuksia vastaamattomiksi, Clean Key Oy:n tarjouksen ja VeliMark Oy:n tarjouksen 2 mukaisia tuotepositioihin 12, 26, 31, 32 ja 36, Diversey Suomi Oy:n, Hartman Rauta Oy:n sekä Pamark Oy:n tarjousten ja VeliMark Oy:n tarjousten 1 ja 2 mukaisia tuotepositioon 22 ja VeliMark Oy:n tarjousten 1 ja 2 tuotepositioon 23 tarjottuja tuotteita on käsiteltävä poikkeamariveinä. Näin ollen vertailuhinnat koskien Clean Key Oy:n, Diversey Suomi Oy:n, Hartman Rauta Oy:n, Pamark Oy:n ja VeliMark Oy:n tarjouksia 1 ja 2 osakokonaisuuden 1 osalta on tullut laskea uudelleen.

 

Täsmennysten jälkeen VeliMark Oy:n tarjouksen 2 poikkeamarivien määrä nousi seitsemään, mikä johtaa VeliMark Oy:n tarjouksen 2 osakokonaisuuteen 1 hylkäämiseen.

 

Päivitetty tarjousten vertailu esitetään erillisellä liitteellä.

 

Liite 1                                  Tarjousten päivitetty vertailutaulukko

 

Osakokonaisuuden 1 halvimman vertailuhinnan sai päivitetyn tarjousvertailun jälkeen VeliMark Oy (tarjous 1), jolloin VeliMark Oy on valittava sopimustoimittajaksi osakokonaisuuteen 1.

 

Ehdotus        Ehdotan edellä esitetyn perusteella, että strategisen hankinnan hankintapäällikön hankintapäätöstä 3.6.2020 § 55 oikaistaan seuraavasti:

osakokonaisuuden 1 sopimustoimittajaksi valitaan tarjotuin hinnoin sekä muutoin tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin VeliMark Oy tarjouksella 1

VeliMark Oy:n tarjous 2 osakokonaisuuteen 1 hylätään poikkeamarivien määrän ylittäessä sallitun

 

Muilta osin strategisen hankinnan hankintapäällikön päätös 3.6.2020 § 55 pysyy ennallaan.

 

hankintapäällikkö Susanna Sarvanto-Hohtari:

 

Päätös          Päätän edellä esitetyn perusteella, että strategisen hankinnan hankintapäällikön hankintapäätöstä 3.6.2020 § 55 oikaistaan seuraavasti:

osakokonaisuuden 1 sopimustoimittajaksi valitaan tarjotuin hinnoin sekä muutoin tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin VeliMark Oy tarjouksella 1

VeliMark Oy:n tarjous 2 osakokonaisuuteen 1 hylätään poikkeamarivien määrän ylittäessä sallitun

 

Muilta osin strategisen hankinnan hankintapäällikön päätös 3.6.2020 § 55 pysyy ennallaan.

 

Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon sopimuskauden aikana.

 

Mahdollisten optioiden käyttöönotosta päätetään erikseen.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

 

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän

viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimus voidaan tehdä ja päätös panna täytäntöön aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

 

 

Susanna Sarvanto-Hohtari

hankintapäällikkö

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä

 

Lisätietoja: projektipäällikkö Mikko Harteela, puhelin 040 682 5685

Jakelu

aoTarjoajat
tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Kstrha § 72
Liite 1:Tarjousten päivitetty vertailutaulukko