Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23401.06.20201

6224-2020 (01 01 01)

Määräaikaisen henkilöstön palkkaaminen Turun kaupungin hyvinvointitoimialalle kotihoitoon ja asumispalveluun ajalle 1.6.-31.8.2020

Tiivistelmä: -

Kh § 234

Va. henkilöstöpäällikkö Laura Saurama:

Koronavirukseen liittyvät toimenpiteet ovat aiheuttaneet huomattavaa henkilöstön lisäresursoinnin tarvetta kotihoidossa ja asumispalveluissa. Lisäresursointia on kevään aikana hoidettu pääosin kaupungin sisäisillä henkilöstösiirroilla ja osa resurssoinnista on mm. ostettu Arkea Oy:ltä. Kaupungin sisäiset henkilöstösiirrot ovat päättyneet tai päättymässä toimintojen palatessa kohti normaalia. Hyvinvointitoimialalla palvelut eivät ole vielä normalisoituneet koronavirustilanteesta ja siihen liittyvistä varautumistoimenpiteistä johtuen ja siten kesän ajaksi on huomattava henkilöstön lisäresursoinnin tarve.

Kotihoito

Turun kotihoidossa on normaalitilanteessa henkilöstöpula, joka tarkoittaa, että kotihoidossa on täyttämättä lähihoitajan vakansseja (tällä hetkellä 16). Tämän lisäksi on haasteita pitkäaikaisempien sijaistenkin rekrytoinnissa.

Koronaepidemian aikana kotihoidon toimintaa haastavat poikkeuslakiin liittyvät toimintojen rajoitukset, jotka johtavat kasvaneeseen henkilöstöresurssitarpeeseen.

Esitän kotihoidon alueille rekrytoitavaksi

Rekrytoiva esimies: Tuula Ahtela

Esityksen tekijä: Anne Vuorinen, avopalvelujen johtaja

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen puoltaa esitystä. Määräaikaisten rekrytointien kustannusarvio 419 000 € (325 000€+94 000€, ml sivukulut) eivät sisälly vuoden 2020 talousarvioon.

Asumispalvelut

Asumispalveluissa on koronavirukseen liittyen huomattava kasvu henkilöstöresurssitarpeessa. Henkilöstöresurssin kasvua selittää suojavarusteiden asianmukaiseen käyttöön varattava aika, asukkaiden kulkemisen rajoittaminen asumisyksikössä sekä kohortointi, jolla rajataan hoito- ja avustavan henkilökunnan asukaskontakteja. Työvuorot joudutaan mitoittamaan noin puolitoistakertaiseksi, jotta asukkaiden ja henkilökunnan suojautuminen asianmukaisesti on mahdollista.

Esitän asumispalvelujen alueille rekrytoitavaksi

Esityksen tekijä: Sari Hievanen vt. asumispalvelujen johtaja

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen puoltaa esitystä. Määräaikaisten rekrytointien kustannusarvio 400 000 € (340 000€+ 60 000€, ml sivukulut) eivät sisälly vuoden 2020 talousarvioon.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

Kasvaneen henkilöstötarpeen taustalla on esittelytekstissä kerrotun lisäksi myös se, että rajoitustoimenpiteet vaikuttavat negatiivisesti ikääntyneen väestön toimintakykyyn. Niin kotihoidon kuin asumispalvelujen asiakkaiden aktivoimiseksi, fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi on välttämätöntä rekrytoida hoiva-avustajia, jotka eivät osallistu välittömään hoitotyöhön vaan käyvät asiakkaiden kanssa mm. ulkoilemassa ja tukevat arjen aktiivisuutta. Ilman tätä panostusta saattaa edessä olla tilanne, jossa aiemmin toimintakyvyltään omatoimisuuteen kyenneet asiakkaat tarvitsevat enemmän tukea arjessa selviämiseen ja siten siirtyvät pysyvästi raskaamman hoidon piiriin.Tätä tilannetta tulee pyrkiä ennaltaehkäisemään. Ikääntyneiden toimintakyvyn palauttaminen on haasteellista, näillä toimenpiteillä voidaan olettaa, että toimintakykyä pystytään ylläpitämään.

Henkilöstön määräaikainen lisäresursointi, arviolta 819 000 euroa, ei sisälly palvelualueiden eikä toimialan talousarvioon, eikä se ole toteutettavissa toimialan työvoiman käytölle asetettujen tavoitetasojen puitteissa. Määräaikaisille rekrytoinneille on selkeä toiminnallinen peruste, mikä liittyy koronavirustilanteen hallintaan ja epidemian ennaltaehkäisyyn. Koska lisäresursointi ei sisälly toimialan talousarvioon ja se ylittää työvoiman käytölle asetetun tavoitetason, asia tuodaan kaupunginjohtajan päätettäväksi. On todettava, että lisäresursoinnilla voidaan mahdollisesti sekä vähentää tällä hetkellä kasvanutta sijaisrekrytointia, joka hankitaan ostopalveluna ja ylläpitää asiakkaiden toimintakykyä, jolla vältetään hoitoisuuden ja siten kustannusten pysyvä kasvu. Vaikutuksia on haasteellista ennakoida, koska erilaisia rajoitustoimenpiteitä voidaan joutua uudelleen määrittämään, jos koronavirustartunnat kasvavat uudelleen.

EhdotusEsitän, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, rekrytoidaan määräajaksi 1.6.-31.8.2020

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 29.5.2020:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että toimialalle voidaan palkata ajanjaksolle 1.6.2020 – 31.8.2020 määräaikaisiin palvelussuhteisiin yhteensä 90 hoiva-avustajaa ja 18 lähihoitajaa.

Henkilöstön määräaikainen lisäresursointi ei sisälly palvelualueiden eikä toimialan talousarvioon, eikä se ole toteutettavissa toimialan työvoiman käytölle asetettujen tavoitetasojen puitteissa. Esityksen kustannusvaikutukseksi on arvioitu 819.000 euroa.

Toimialajohtajan esityksessä on kuvattu laajasti lisäresursoinnin tarvetta. Tarve liittyy koronavirustilanteen hallintaan ja epidemian ennaltaehkäisyyn.

Lisäresursoinnilla voidaan mm. mahdollisesti sekä vähentää tällä hetkellä kasvanutta sijaisrekrytointia, joka hankitaan ostopalveluna ja ylläpitää asiakkaiden toimintakykyä, jolla vältetään hoitoisuuden ja siten kustannusten pysyvä kasvu.

Koska lisäresursointi ei sisälly toimialan talousarvioon ja se ylittää työvoiman käytölle asetetun tavoitetason, asia tuodaan kaupunginjohtajan päätettäväksi.

Strategisen HR:n näkemyksen mukaan toimialajohtajan esittämälle lisäresursoinnille on perusteet. Koronavirukseen liittyvät toimenpiteet ovat aiheuttaneet huomattavaa henkilöstön lisäresursoinnin tarvetta kotihoidossa ja asumispalveluissa. Lisäresursointia on kevään aikana hoidettu pääosin kaupungin sisäisillä henkilöstösiirroilla ja osa resurssoinnista on mm. ostettu Arkea Oy:ltä. Kaupungin sisäiset henkilöstösiirrot ovat päättyneet tai päättymässä toimintojen palatessa kohti normaalia. Hyvinvointitoimialalla palvelutarve on kuitenkin edelleen normaalia suurempaa.  Henkilöstön lisäresursoinnin tarve on todellinen ja kiireinen ja luvan antamista määräaikaisen henkilöstön palkkaamiseen voidaan pitää perusteltuna ja tarkoituksenmukaisena.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

Hyvinvointitoimialan esittämä määräaikainen lisäresursointi ei sisälly palvelualueiden eikä toimialan talousarvioon, eikä se ole toteutettavissa toimialan työvoiman käytölle asetettujen tavoitetasojen puitteissa. Esityksen kustannusvaikutukseksi on arvioitu 819.000 euroa.

Asia kuuluu kaupunginjohtajan toimivaltaan ja tuodaan kaupunginhallituksen ratkaistavaksi, koska kyse on hallintosäännössä tarkoitetusta asiasta, jonka merkittävyys edellyttää lähinnä ylemmän toimielimen ratkaisua.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että hyvinvointitoimiala voi palkata määräaikaisiin palvelussuhteisiin ajalle 1.6.2020 – 31.8.2020 yhteensä 90 hoiva-avustajaa ja 18 lähihoitajaa, joiden palkkaaminen ei sisälly toimialan henkilöstösuunnitelmaan. Tarvittavat rekrytoinnit voidaan käynnistää välittömästi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tpvHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus