Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta18913.05.20205
Kaupunginhallitus22525.05.202011

4647-2020 (00 01 05, 00 04 01, 02 05 01)

Osallistuminen Varsinais-Suomen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman alueelliseen valtionavustushakuun

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat laatineet yhteistyössä hankehakemuksen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan. Hankkeen hallinnoijana toimii Turun kaupunki.

Sosterla § 189

Johdon tuki, kehittämispäällikkö Pasi Oksanen, asiantuntijalääkäri Petri Salo 8.5.2020.

 

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on käynnistänyt sote-uudistuksen valmistelun. Marinin hallituksen sote-uudistuksessa perustason palveluja vahvistetaan ja painopistettä siirretään ehkäisevään työhön. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) linjaa ja tukee palvelujen sisällöllistä ja toiminnallista uudistusta Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmalla ja siihen liittyvillä valtionavustuksilla. Ohjelman tarkoituksena on tukea maakuntien alueita valmistelemaan ja ottamaan käyttöön uudenlainen, laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskus, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa avun yhdellä yhteydenotolla. Valtionavustukset suunnataan kunkin maakunnan alueen kuntien ja kuntayhtymien yhteiseen perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon kehittämisen hankekokonaisuuteen. Maakuntien hankekokonaisuuksiin on valtion talousarviossa varattu rahaa vuodelle 2020 noin 70 miljoonaa euroa. Valtionavustusta haetaan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman mukaiseen kehittämistyöhön kerralla kolmeksi vuodeksi vuosille 2020–2022. Tämän lisäksi STM voi myöntää täydentäviä avustuksia vuosittain valtion talousarvion niin salliessa.

 

Valtionavustuksen saannin ehtona on, että hankkeeseen osallistuvien kuntien ja kuntayhtymien yhteenlaskettu asukasluku tulee olla vähintään 80 prosenttia maakunnan asukasluvusta.

 

Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman kansalliset tavoitteet ovat:

 

1.Palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja jatkuvuuden parantaminen

2.Toiminnan painotuksen siirtäminen raskaista palveluista ehkäisevään ja ennakoivaan työhön

3.Palveluiden laadun ja vaikuttavuuden parantaminen

4.Palveluiden monialaisuuden ja yhteentoimivuuden varmistaminen

5.Kustannusten nousun hillitseminen.

 

Valtionavustus maakunnan hankekokonaisuudelle myönnetään täysimääräisenä hankkeen valtionavustukseen oikeuttaviin kustannuksiin. Valtioavustus maksetaan arvonlisäverottomista kustannuksista. Varsinais-Suomelle hakemuksesta maksettava hankerahoitus on väestöosuuden mukaisesti enintään 5,55 miljoonaa euroa vuodelle 2020. Vuosina 2021 ja 2022 hankerahaa voidaan maksaa lisää valtion talousarvion niin salliessa.

 

Varsinais-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat laatineet yhteistyössä tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman hankehakemuksen. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa keskitytään erityisesti ennaltaehkäisevään työhön, peruspalvelujen saatavuuden parantamiseen sekä palvelujen oikea-aikaisuuden ja vaikuttavuuden kohentamiseen.

 

Liite 1                                  Hakuilmoitus

Liite 2                                  Hankesuunnitelma

Liite 3                                  Hankkeen talousarvio

 

Käytännön kehittämiskohteiksi nostetaan Varsinais-Suomessa seuraavat toiminnalliset kokonaisuudet:

 

1.Maakunnallinen digiklinikka

2.Henkilökohtainen asiakasohjauspalvelu

3.Perhekeskusten ja varhaisen tuen kehittäminen

4.Lasten ja nuorten matalan kynnyksenmielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittäminen

5.Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

 

Varsinais-Suomessa on tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen myöhemmässä vaiheessa tavoitteena rakentaa alueelle osin elämänkaarimalliin pohjautuvat, yhtenäisillä toimintamalleilla toimivat sote-keskukset kuvion 1. mukaisesti. Edellytyksenä jatkovalmistelulle kuitenkin on, että valtio myöntää hankekokonaisuudelle riittävän rahoituksen myös vuosina 2021 ja 2022.

 

 

Kuvio 1. Sote-keskuksen toiminnallisia kokonaisuuksia.

 

 

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke sisällytetään osaksi Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman toimeenpanoa ja hankekoordinaatio perustuu laajempaan järjestämissuunnitelman koordinointiin. Hankkeen koordinointivastuut on esitetty tarkemmin liitteenä olevassa hankesuunnitelmassa. Alueen sote-johtajakokouksessa sovitun mukaisesti vastaa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen alueellisesta hankehallinnoinnista Turun kaupunki. Hankehakemus on toimitettu STM:lle hankeaikataulun mukaisesti huhtikuussa 2020. Kuntien sitoumukset osallistua hankkeeseen ministeriö on pyytänyt toukokuun 2020 aikana.

 

Valtionavustusta haetaan yhteensä 5,55 miljoonaa euroa. Koska hankerahoitus kattaa 100 prosenttisesti valtionapuun oikeutetut kustannukset, ei kunnille muodostu maksettavaksi hankkeen omavastuuosuuksia.

 

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.5.2020:

 

Ehdotus         Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että

 

1.Turun kaupunki osallistuu Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeeseen liitteessä esitetyn hankesuunnitelman mukaisesti, ja

2.Turun kaupungin hyvinvointitoimiala toimii alueellisen hankkeen hankehallinnoijana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 225

Liite 1Hankesuunnitelma

Liite 2Hankkeen talousarvio

Oheismateriaali 1Hakuilmoitus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta


Liitteet:

Sosterla § 189
Liite 1:Hakuilmoitus
Liite 2:Hankesuunnitelma
Liite 3:Hankkeen talousarvio

Kh § 225
Liite 1:Hankesuunnitelma
Liite 2:Hankkeen talousarvio