Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta18813.05.20204
Kaupunginhallitus22425.05.202010

4706-2020 (00 01 05, 00 04 01, 02 05 01)

Osallistuminen sote-rakenneuudistusta tukevaan alueellisen valmistelun 2020-2021 valtionavustushakuun

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat laatineet yhteistyössä sote-rakenneuudistusta koskevan valmistelun hankehakemuksen. Hankkeen hallinnoijana toimii Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Turun kaupunkia pyydetään osallistumaan alueelliseen hankkeeseen

Sosterla § 188

Konsernihallinto, muutosjohtaja Antti Parpo, hyvinvointitoimiala, johdon tuki, kehittämispäällikkö Pasi Oksanen 8.5.2020.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on käynnistänyt sote-uudistuksen valmistelun. Marinin hallituksen sote-uudistuksessa perustason palveluja vahvistetaan ja painopistettä siirretään ehkäisevään työhön. Soten uudistamisen tueksi on alueilla mahdollista hakea valtioavustusta vapaaehtoiseen alueelliseen yhteistyöhön ja yhteisen valmistelun tukemiseen (sote-rakenneuudistusta tukeva alueellinen valmistelu). Valtionavustuksen kokonaismäärä on kansallisesti 120 miljoonaa euroa vuosille 2020-2021. Alueille myönnetään avustukset hakemusten perusteella.

Liite 1Hakuilmoitus

Soten rakenneuudistusta tukevan valtioavustuksen saamisen ehtona on, että hankkeeseen osallistuvien kuntien ja kuntayhtymien yhteenlaskettu asukasluku tulee olla vähintään 80 prosenttia maakunnan asukasluvusta.

Valtionavustusta voidaan myöntää usean kunnan yhteiseen toiminnan tehostamista, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista tai pelastustoimen uudistamista tukevaan hankkeeseen, joka liittyy:

  1. palveluiden järjestämistehtävän ja tuottamisen toimintamallien ja ohjauksen kehittämiseen ja yhtenäistämiseen;
  2. palveluverkkoa koskevaan selvitykseen ja suunnitelmaan;
  3. palveluketjujen ja -kokonaisuuksien määrittelyyn;
  4. palveluverkon ja palveluketjujen johtamisen kehittämiseen ja tiedolla johtamiseen;
  5. tieto- ja viestintäteknisten ratkaisujen yhtenäistämiseen;
  6. tai muiden kustannuskehityksen hillintään liittyvien toimenpiteiden valmisteluun.

Myönnettävän valtionavustuksen enimmäismäärä voi olla enintään 80 prosenttia hankkeen valtionavustukseen oikeuttavista kustannuksista. Valtioavustus maksetaan arvonlisäverottomista kustannuksista.

Myönnettävä valtionavustus muodostuu neljästä osa-alueesta: 

  1. Vapaaehtoinen alueellinen valmistelu ja hankekoordinaatio
  2. Johtamisen ja ohjauksen kehittäminen
  3. Toimintatapojen ja -prosessien uudistaminen ja yhtenäistäminen digitaalisten välineiden avulla
  4. Maakuntien yhteiset kehittämishankkeet 

Osa-alueen 4 hanke (Yhteistyötasoinen tai muu maakuntien yhteinen kehittäminen) voi koostua osa-alueiden 1–3 sisällöistä ja tehtävistä. Tällöin hankehakemuksen tekee alueiden yhdessä sopima organisaatio, joka tekee sen osana omaa hankehakemustaan.

Varsinais-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat laatineet yhteistyössä sote-rakenneuudistusta koskevan valmistelun hankehakemuksen, joka rakentuu osa-alueiden projekteista:

  1. Soten vapaaehtoinen valmistelu ja koordinointi (osa-alue 1)
  2. Palveluketjujen mallintaminen (osa-alue 2)
  3. Tiedolla johtaminen (osa-alue 2)
  4. Etäpalvelujen reittikartta (osa-alue 3)
  5. Asiakas- ja potilastietojärjestelmien yhtenäistämisen valmistelu (osa-alue 3)
  6. Lasten ja nuorten osaamisen tukikeskus (osa-alue 4)
  7. Alueellinen valvontakeskus (osa-alue 4)

Osa-alueessa 4 Varsinais-Suomi toimii yhteistyöalueen hallinnointivastuullisena alueena. Muut mukana olevat alueet tämän osa-alueen projekteissa ovat Satakunta ja Pohjanmaa.

Eri osa-alueista muodostuva hankekokonaisuus sisällytetään osaksi Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmaa ja hankekoordinaatio perustuu laajempaan järjestämissuunnitelman koordinointiin. Soten uudistamisen hankekoordinointivastuut ja hallinnointitavat on esitelty tarkemmin liitteenä olevassa hankesuunnitelmassa. Sote-rakenneuudistusta koskevan alueellisen valmistelun hankehallinnoinnista vastaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Valtionavustusta haetaan yhteensä 13,2 miljoonaa euroa. Kuntien yhteenlasketut omarahoitusosuudet ovat yhteensä 3,3 miljoonaa euroa. Omarahoitusosuudet pyritään ensisijaisesti kattamaan hankkeeseen osallistuvien kuntien ja kuntayhtymien oman työvoiman käytöllä. Tarkempi, osa-aluekohtaisesti projekteihin jaettu talousarvio, esitetään liitteenä olevassa hankesuunnitelmassa.

Kuntia ja sote-kuntayhtymiä pyydetään osallistumaan Varsinais-Suomen hankkeeseen liitteessä esitetyn suunnitelman mukaisesti.

Liite 2Hankesuunnitelma

Kuntien päätökset hankkeeseen osallistumisesta pyydetään toimittamaan sähköisesti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kirjaamoon sekä kehittämisjohtaja Anna Arola-Järvelle 27.5.2020 mennessä osoitteeseen

kirjaamo@tyks.fi

anna.arola-jarvi@tyks.fi

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.5.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Turun kaupunki osallistuu Varsinais-Suomen sote-rakenneuudistusta tukevaan alueelliseen hankkeeseen (ns. rakenneuudistushanke) liitteessä esitetyn suunnitelman mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 224

Liite 1Hankesuunnitelma

Oheismateriaali 1Hakuilmoitus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki osallistuu Varsinais-Suomen sote-rakenneuudistusta tukevaan alueelliseen hankkeeseen (ns. rakenneuudistushanke) liitteessä 1 esitetyn hankesuunnitelman mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta


Liitteet:

Sosterla § 188
Liite 1:Hakuilmoitus
Liite 2:Hankesuunnitelma

Kh § 224
Liite 1:Hankesuunnitelma