Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus22025.05.20206

5669-2020 (00 01 02)

Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa - Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2020-2023 (Kv)

Tiivistelmä:

Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2020-2023 avulla ohjataan, johdetaan ja kehitetään lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointityötä Turussa. Kyseessä on sekä strateginen asiakirja että konkreettisia toimenpiteitä ja tavoitteita sisältävä suunnitelma. Suunnitelma täyttää lastensuojelulain, oppilas- ja opiskelijahuoltolain ja nuorisolain vaatimukset. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se esittäisi Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa - Turun lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2020-2023 edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Suunnitelma huomioidaan toiminnan ja talouden suunnittelussa.

Kh § 220

Toimialajohtaja Minna Sartes, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa:

Valtaosa turkulaisista lapsista ja nuorista voi tilastojen ja tutkimusten mukaan hyvin. Eivät kuitenkaan kaikki. Osalle on kasautunut hyvinvointia vaarantavia tekijöitä. Lisäksi hyvinvoinnissa on alueellisia eroja. Nämä seikat tulee huomioida palvelujen kohdentamisessa.

Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa - Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2020–2023 avulla ohjataan, johdetaan ja kehitetään lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointityötä Turussa. Kyseessä on sekä strateginen asiakirja että konkreettisia toimenpiteitä ja tavoitteita sisältävä suunnitelma. Suunnitelmassa sisältää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin nykytilan ja heille tarjottavien palveluiden tarkastelun sekä toimenpiteet hyvinvoinnin kehittämiseksi ja kasvattamiseksi.

Turun kaupunki haluaa olla lapsiystävällinen ja houkutteleva kaupunki perheen perustamisen näkökulmasta. Turku toteuttaa Suomen UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -toimintamallia. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen edellyttää, että lakisääteisille peruspalveluille ja lastensuojelulle turvataan riittävät resurssit. Tehostamalla varhaista puuttumista huolenaiheisiin ja ongelmiin sekä selkeyttämällä palvelupolut edistetään hyvinvointia ja säästetään kustannuksia. Lasten ja nuorten hyvinvointi edellyttää kaikkien aikuisten panostusta, niin vanhempien kuin ammattilaistenkin. Suunnitelmaan kirjatuilla toimenpiteillä pyritään tukemaan vanhemmuutta ja kaikkien lapsiperheiden hyvinvointia.

Suunnitelmakaudella tulee ensisijaisesti panostaa moniammatillisen yhteistyön kehittämiseen ja yhteistyön esteiden poistamiseen niin kaupungin sisällä kuin yhteistyökumppaneiden kanssa. Tunnistettuihin haasteisiin tarvitaan aiempaa tehokkaampia ja vaikuttavampia yhteisiä toimintamalleja.  Ratkaisuja tarvitaan kiusaamiseen puuttumiseen, päihteidenkäyttöön, koulupoissaoloihin, mielenterveysongelmiin sekä väkivaltaan puuttumiseen. Uusina ilmiöinä on tarpeen puuttua myös radikalisoitumiseen ja jengiytymiseen. Ehdotettavat toimenpiteet on esitelty kokonaisuudessaan liitteessä 1.

Suunnitelmaa on valmistellut poikkihallinnollinen lasten ja nuorten hyvinvointiryhmä ja valmistelutyötä on koordinoinut kehityspäällikkö Riku Laurila hyvinvointitoimialalta. Valmistelun aikana turkulaisia pyydettiin kommentoimaan suunnitelman luonnosta Kerro kantasi -palvelun avulla ja suunnitelmaluonnoksen toimenpiteet päivitettiin asukkaiden palautteiden pohjalta. Suunnitelman on hyväksynyt kaupungin hyvinvoinnin ohjausryhmä 6.2.2020.

Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa -suunnitelma täyttää lastensuojelulain, oppilas- ja opiskelijahuoltolain ja nuorisolain vaatimukset. Lastensuojelulain 12 § mukaisesti suunnitelma hyväksytään kunnanvaltuustossa ja tarkistetaan vähintään kerran valtuustokauden aikana. Suunnitelma tulee ottaa huomioon kunnan talousarviota ja -suunnitelmaa laadittaessa.

Suunnitelmaa toteutetaan ja sen toteutumista arvioidaan yhdessä turkulaisten lasten ja nuorten kanssa. Suunnitelman seuranta kytketään osaksi kaupungin strategian ja talouden seurantaa. Sen etenemisestä raportoidaan laajemmin kaupunginhallitukselle suunnitelmakauden puolivälissä ja sen lopussa. Raportoinnista vastaa Hyvinvoinnin ohjausryhmän alainen lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmä yhdessä konsernihallinnon kanssa. Toimialat vastaavat osaltaan tarvittavien tietojen toimittamisesta raportointia varten.                                  

Suunnitelman valmistumisen jälkeen niin lasten ja nuorten kuin koko kaupunginkin toimintaympäristö on merkittävästi muuttunut koronavirusepidemian vuoksi. Oletettavaa on, että epidemian vaikutukset ihmisten hyvinvointiin kestävät tuntuvasti itse epidemiakautta kauemmin. Suunnitelman toimenpiteiden toteuttaminen on tässä muuttuneessa tilanteessa entistäkin tärkeämpää.

Esitämme että, kaupunginhallitus esittää Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa - Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2020–2023 kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi. Suunnitelma huomioidaan toiminnan ja talouden suunnittelussa.

Liite 1Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa - Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2020–2023

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä 1 olevan Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa – Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2020-2023.         

PäätösAsia päätettiin Rinteen Vierimaan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti palauttaa uudelleen valmisteltavaksi.

Palautukseen sisältyy nuorisovaltuuston kuuleminen.

Palautuksen perustelut olivat seuraavat:
”Asiakirjassa ei ole riittävästi tuotu esille erityisperheiden palvelutarpeita. Turussa on karkeasti 10% perheitä, joissa on erityispalveluja tarvitseva lapsi. Perusopetuksen erityistä tukea tarvitsee 12%. Nämä perheet tarvitsevat huomion heitä koskevissa asioissa. Turun erityispalvelut ovat myös hyviä ja ansaitsevat tulla kirjatuksi.

Palautukseen sisältyy nuorisovaltuuston kuuleminen.”

Jakelu

palHyvinvoinnin ohjausryhmä
tiedHyvinvointitoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedSivistystoimiala
tiedVapaa-aikatoimiala


Liitteet:

Kh § 220
Liite 1:Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa - Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2020-2023