Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20004.05.202016

12137-2019 (02 05 01)

Ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2020 lisäsuoritepäätöksellä myönnettävän lisärahoituksen hakeminen

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ilmoittanut ammatillisen koulutuksen järjestäjille vuoden 2020 lisäsuoritepäätöksellä opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin myönnettävän lisärahoituksen hakemisesta. Kaupunginhallitukselle esitetään hakemuksen tekemistä sivistystoimialan valmistelun mukaisesti.

Kh § 200

Toimialajohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja rehtori Päivi Lehtinen 22.4.2020:

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti loppuvuodesta 2019 tehdyllä varsinaisella suoritepäätöksellä ammatillisen koulutuksen järjestäjien tavoitteellisten opiskelijavuosien määrät varainhoitovuodelle 2020. Osa tavoitteellisista opiskelijavuosista ja perusrahoituksesta jätettiin jaettavaksi varainhoitovuoden aikana tehtävillä lisäsuorite- ja oikaisupäätöksillä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeellään 17.3.2020 ilmoittanut ammatillisen koulutuksen järjestäjille vuoden 2020 lisäsuoritepäätöksellä opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin myönnettävän lisärahoituksen hakemisesta. Kirjeen mahdollisia lisärahoituksia koskevassa liitetaulukossa on ollut virhe, joka on korvattu opetus- ja kulttuuriministeriön kirjeellä 20.4.2020. Hakemukset tulee jättää viimeistään 12.5.2020.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt myöntää ammatillisen koulutuksen järjestäjille harkinnanvaraista perusrahoituksen korottamista vuodelle 2020 yhteensä 80 miljoonaa euroa. Korotus kohdennetaan opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin. Rahoitus kohdennetaan tukemaan niitä opiskelijoita, joilla on tarve saada enemmän tukea opintoihinsa, joilla ongelmia opintojen etenemisessä ja opinnot vaarassa keskeytyä. Erityisesti toimenpiteet tulee kohdentaa perusopetuksen päättäneisiin ammatillisen koulutuksen opiskelijoihin sekä opiskelijoihin, joilla on puutteita perusosaamisessa ja ovat vailla tutkintoa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeissään esittänyt vuoden 2018 ammatillisen koulutuksen tilastointiin (Koski-järjestelmä) perustuen ehdotuksen koulutuksen järjestäjille kohdennettavasta lisärahoituksesta. Koulutuksen järjestäjän tulee haussa ilmoittaa, hyväksyykö se ehdotuksen vai hakeeko erityisillä perusteilla tästä poikkeavaa lisärahoitusta. Turun kaupungille on esitetty 2 516 536 euron lisärahoitusta vuodelle 2020. Opetus- ja kulttuuriministeriö voi kuitenkin tehdä myöntöpäätöksen esitetystä laskennasta poiketen.

Turun kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki hakee vuodelle 2020 lisäsuoritepäätöksellä opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin opetus- ja kulttuuriministeriön esittämää lisärahoitusta 2 516 536 euroa.

Rahoitus tullaan kohdentamaan seuraaviin toimenpiteisiin: opiskelijoiden lähiopetusviikkojen toteuttaminen kokonaisina päivinä ja viikkoina yhteishaun kautta tulleille opiskelijoille, erityisesti ensimmäisenä opiskeluvuotena; erityisen tuen opintojen ja tuen toteuttaminen opiskelijoilla, joilla on vaikeuksia opinnoissa; vieraskielisten opiskelijoiden suomi toisena kielenä -opintojen toteuttaminen ja omakielisten ammatillisten ohjaajien tukipalvelut erityisesti työsaliopetuksessa; ammatillisien ohjaajien palvelut oppilaitoksen omissa oppimisympäristöissä; opiskeluhyvinvoinnin palveluiden kehittäminen sekä opinto-ohjaajien kahden vakanssin täyttäminen. Jotta nämä toimenpiteet ovat mahdollisia, edellyttää se myönnettävän lisärahoituksen kohdentamista kokonaisuudessaan ammatillisen koulutuksen palvelualueelle, kattaen samalla kaupungin nykyistä rahoitusta ammatilliseen koulutukseen.

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 17.3.2020

Oheismateriaali 2Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 20.4.2020

Oheismateriaali 3Perusrahoituksen harkinnanvaraisen korotuksen hakulomake

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hakea ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2020 lisäsuoritepäätöksellä myönnettävää lisärahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotuksen mukaisesti. Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että sivistystoimialan toimialajohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan hakemus.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSivistystoimiala