Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18804.05.20204

4651-2020 (01 01 00)

Lupainsinöörin viran perustaminen kaupunkiympäristötoimialalle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristötoimialalle perustetaan lupainsinöörin virka 1.6.2020 lukien.

Kh § 188

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 21.4.2020:

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että kaupunkiympäristötoimialan luvat ja valvonta -palvelualueen rakennusvalvontaan perustetaan 1.6.2020 lukien lupainsinöörin virka (TS/palkkaryhmä II, 5 01 02 01 4), jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.915,56 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto taikka aikaisempi ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus rakenteiden suunnittelu- ja tarkastustehtävistä. Toimialajohtaja on lisäksi esittänyt, että perustettava virka saadaan täyttää julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

Toimialan esityksen mukaan rakennusvalvonnan lupavalmistelussa on tällä hetkellä 6 lupa-arkkitehdin, 1 kaupunkikuva-arkkitehdin ja 1 lupainsinöörin virka. Neljä virkaa on tällä hetkellä täytettynä ja 4 avoinna. Virkojen täyttämättömyys johtuu pääasiassa siitä, että arkkitehtien virkoihin on ollut vaikea saada päteviä hakijoita vuosien 2018 - 2019 aikana.

Esityksen mukaan rakennusvalvonnan resurssien vähyys on tullut siihen pisteeseen, että lupahakemusten käsittelyaika on sekä luvanhakijoiden että lupavalmistelijoiden näkökulmasta kohtuuttoman pitkä. Tällä on jo vaikutuksia rakentamisen määrään Turussa. Asiasta kaupungin virkamiesten kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella rakennusvalvontaan esitetään yhteensä 4 uutta virkaa/tointa, joista yksi on nyt kyseessä oleva lupainsinöörin virka. Muita uusia pysyviä vakansseja ovat lupasihteeri ja kaksi lupaneuvojaa. Virkajärjestelyjen yhteydessä on uusine virkojen perustamisen lisäksi tarkoitus muuttaa yksi lupa-arkkitehdin virka lupainsinööriksi ja mittausteknikon virka tarkastusinsinööriksi. Muutosten jälkeen rakennusvalvonnan lupavalmistelussa tulisi olemaan 5 lupa-arkkitehdin, 1 kaupunkikuva-arkkitehdin ja 3 lupainsinöörin virkaa sekä 4 lupasihteerin ja 2 lupaneuvoja toimea. Lupainsinöörin viran tehtävänä on rakennusvalvonnan lupahakemusten (rakennus-, toimenpide-, purkamis- ja maisematyölupahakemusten) valmistelu ja päätöksenteko sekä asiakkaiden neuvonta ja ohjaus.

Toimialajohtaja on esittänyt perustettavan viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi 3.915,56 €/kk. Rakennusvalvonnan lupa-arkkitehtien ja olemassa olevan lupainsinöörin viran tehtäväkohtainen palkka on 3.915,56 €/kk ja myös perustettavan viran tehtävien vaativuutta voidaan verrata edellä mainittujen tehtävien vaativuuteen. Teknisten sopimuksen vakanssien tehtävien vaativuuden arviointiryhmä on 17.4.2020 arvioinut perustettavan vakanssin vaativuuden ja määritellyt tehtäväkohtaiseksi palkaksi 3.915,56 €. Strategisella HR:llä ei ole huomauttamista perustettavaksi esitetyn viran tehtäväkohtaisesta palkasta.

Toimiala on esittänyt perustettavan viran kelpoisuusvaatimukseksi tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto taikka aikaisempi ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus rakenteiden suunnittelu- ja tarkastustehtävistä. Aikaisempi ammatillisen korkea-asteen tutkinto on esimerkiksi opistotason rakennusinsinöörin tutkinto. Strategisella HR:llä ei ole huomautettavaa perustettavaksi esitetyn viran kelpoisuusvaatimuksen osalta.

Esityksen mukaan viran perustamisen kustannusvaikutus kuluvana vuonna on 38.000 € ja vuositasolla 63.500 €. Viran perustaminen ei sisälly toimialan vuoden 2020 henkilöstösuunnitelmaan, sillä rakennusvalvonnan resursointi on ollut tarkastelussa vasta henkilöstösuunnitelman valmistumisen jälkeen. Strateginen HR toteaa, että viran perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee huomioida toimialan talousarvion muutoksena siten, että viran perustaminen ja täyttäminen huomioidaan toimialan htv-luvussa.

Toimiala vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisen tarpeen osalta strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua toisin toimialajohtajan esityksen kanssa.

Liite 1Esitys viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana kaupunkiympäristötoimialan luvat ja valvonta -palvelualueen rakennusvalvonta perustetaan 1.6.2020 lukien lupainsinöörin virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.915,56 €/kk (TS/palkkaryhmä II, 5 01 02 01 4) ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto taikka aikaisempi ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus rakenteiden suunnittelu- ja tarkastustehtävistä ja, että kaupunkiympäristötoimiala saa täyttää perustettavan viran ilman erillistä palkkaamislupaa julkisella haulla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 188
Liite 1:Esitys viran perustamisesta