Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18904.05.20205

4456-2020 (01 01 00)

Rakennustarkastajan viran (vak. nro 607102) nimikkeen ja kelpoisuusvaatimuksen muuttaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään kaupunkiympäristötoimialan rakennustarkastajan viran nimikkeen ja kelpoisuusvaatimuksen muuttamista.

Kh § 189

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 20.4.2020:

Kaupunkiympäristötoimiala on esittänyt, että rakennustarkastajan viran (vak. nro 607102) nimike muutetaan rakennusvalvontapäälliköksi ja että viran kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan tehtävään soveltuva rakennusalan ylempi korkeakoulututkinto sekä riittävä kokemus rakennussuunnitteluun ja rakennustyön suoritukseen liittyvistä tehtävistä.

Toimialan esityksen mukaan kaupunkiympäristötoimialan luvat ja valvonta -palvelualueen rakennusvalvonta -yksikössä on rakennustarkastajan virka (vak. nro 607102), joka on tällä hetkellä täytetty tilapäisjärjestelyin. Rakennustarkastaja on rakennusvalvonnan yksikön päällikkö. Rakennustarkastajan virkanimike esitetään muutettavan rakennusvalvontapäälliköksi. Muutoksen jälkeen nimike olisi yhtenäinen muiden luvat ja valvonta -palvelualueen yksiköiden päälliköiden kanssa (ympäristönsuojelupäällikkö, ympäristöterveyspäällikkö, valvontapäällikkö) ja kuvaisi paremmin tehtävien laatua yksikön päällikkönä. Muutoksen jälkeenkin rakennusvalvontapäällikkö toimii maankäyttö- ja rakennuslain 21 §:n mukaisena rakennustarkastajana.

Toimiala toteaa esityksessään, että rakennustarkastajan viran vähimmäiskelpoisuusvaatimus on määritelty maankäyttö- ja rakennusasetuksen 4 §:ssä, jonka mukaan rakennustarkastajalla tulee olla tehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto. Lisäksi hänellä tulee olla riittävä kokemus rakennussuunnitteluun ja rakennustyön suoritukseen liittyvistä tehtävistä. Asetuksen määrittelemä kelpoisuusvaatimus on voimassa kaikissa Suomen kunnissa, sekä pienissä että suurissa. Turku on koko maan mittakaavassa tarkasteltuna kooltaan suuri, kaupunkirakenteeltaan monimuotoinen ja maaperänsä vuoksi rakennusten perustamisolosuhteet ovat yleensä haasteelliset. Turussa rakennetaan paljon ja vaativuudeltaan eri asteisia hankkeita: kerrostaloja, omakotitaloja, teollisuusrakennuksia, korkeakouluja, sairaalarakennuksia ym. Tämän vuoksi myös rakennustarkastajalta on syytä edellyttää korkeampaa kuin vähimmäisvaatimukset täyttävää rakennusalan korkeakoulututkintoa. Rakennusvalvonnan yksikön päällikön pitää pystyä uskottavasti ja tasa-arvoisesti neuvottelemaan myös suurten rakennushankkeiden suunnitteluvaihtoehdoista rakennusalan ammattilaisten kanssa. Tästä syystä rakennusvalvonnan päällikön tehtävässä on syytä edellyttää vähintään rakennusalan ylempää korkeakoulututkintoa.

Tällä hetkellä rakennustarkastajan viran kelpoisuusvaatimuksena on teknillisessä korkeakoulussa tai yliopistossa suoritettu diplomi-insinöörin tai arkkitehdin tutkinto ja riittävä kokemus rakennussuunnitteluun ja rakennustyön suoritukseen liittyvistä tehtävistä. Erityisesti rakennusalan diplomi-insinöörien rekrytoiminen Turun kaupungille on osoittautunut haastavaksi tehtäväksi. Kuitenkin Turun kokoisen kaupungin rakennusvalvonnassa on syytä olla myös DI-tasoista osaamista. Rakennusvalvonnan tarkastuspäällikön kelpoisuusvaatimuksena on rakennusalan diplomi-insinöörin tutkinto. Rakennusvalvonnan vs. tarkastuspäällikkö suorittaa työn ohella DI-tutkintoa, joten rakennustarkastajan nimikkeen muuttamisen jälkeen rakennusvalvontaan jää vielä yksi diplomi-insinöörin virka, jolla voidaan tyydyttävästi taata riittävä osaaminen myös tässä asiassa.

Viran tehtävänimikkeen ja kelpoisuusvaatimuksen muuttamista voidaan pitää perusteltuna ja tarkoituksenmukaisena. Strategisella HR:llä ei ole huomautettavaa tehtyyn esitykseen.

Toimialan esityksen mukaan viran tehtävänimikkeen ja kelpoisuusvaatimuksen muutoksilla ei ole vaikutusta tehtävän vaativuuteen eikä siten myöskään tehtäväkohtaiseen palkkaan.

Hallintosäännön 78 §:n mukaan viran muuttamisesta päättää kaupunginhallitus.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaupunkiympäristötoimialan rakennustarkastajan viran (vak. nro 607102) nimike muutetaan rakennusvalvontapäälliköksi ja että viran kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan tehtävään soveltuva rakennusalan ylempi korkeakoulututkinto sekä riittävä kokemus rakennussuunnitteluun ja rakennustyön suoritukseen liittyvistä tehtävistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedKonsernihallinto, strateginen HR